Hopp til innhold

Johaug forbi legender i ny distanseseier: – Stort å passere så store navn

FALUN/OSLO (NRK) Søndagens seier gjør at Therese Johaug nå er kvinnen som har vunnet nest flest individuelle verdenscuprenn gjennom tidene.

Svenska Skidspelen i Falun

DAGENS PALL: Therese Johaug har vunnet samtlige distanserenn denne sesongen. Søndag delte hun pallen med Ebba Andersson og Jessica Diggins.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er kjempeglad for å ta en ny seier, og det er vanskelig å skjønne at jeg bare har førsteplasser i verdenscupen, sier Johaug, som har vunnet samtlige distanserenn hun har stilt opp i denne sesongen.

Hun gjorde som hun pleier på søndagens 10 kilometer intervallstart i fristil, nemlig å ta en soleklar ledelse helt fra første passeringspunkt.

I det tette snøværet i Falun var Johaug hele åtte og et halv sekund foran nest beste konkurrent allerede etter 1,7 kilometer. Hun innrømmer at de neste drøye åtte kilometerne var tøffe. Forholdene gjorde at skigåingen ble «masete og kavete».

Johaug

KRIGET: Therese Johaug fyker over målstreken i Falun til nok en seier i verdenscupen.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

Men slet Johaug, så slet de andre også. For det var aldri noen tvil til slutt.

Johaug tok seieren foran svenske Ebba Andersson og Jessica Diggins. Likevel mener damelandslagstrener, Ole Morten Iversen, at det ble en tett og jevnt kamp om førsteplassen.

– Therese imponerer igjen. Det er en krig fra start til mål for hun også. Hun får det ikke gratis. Hun synes det var tungt og vanskelig å gå uti der, men klarer det likevel. Det er bare å ta av seg hatten, sier Iversen.

– Kaving og masing

Seieren gjør at den norske 30-åringen ifølge FIS (Det internasjonale skiforbundet) nå passerer Justyna Kowalczyk og Jelena Välbe på listen over kvinnene med flest individuelle seiere i verdenscuphistorien.

– Det er stort å passere så store navn som dem. Det er jo et stykke til Bjørgen enda. Men det tenker jeg ikke så mye på. Det viktigste for meg er å få ut det jeg har trent på de siste to årene og ta glede ved å være tilbake sirkuset igjen, sier Johaug til NRK.

De to tidligere storløperne endte begge på 45 seiere totalt, mens Johaug nå har 46 individuelle seiere. Det gjør henne til den som har vunnet nest flest renn gjennom tidene, kun slått av Marit Bjørgen. Bjørgen, som la opp i fjor vår, har hele 102 seiere i verdenscupen.

Det kan også nevnes at Johaug nå har like mange seiere som Bjørn Dæhlie, som er den med flest seiere gjennom tidene på herresiden.

Østberg jager sammenlagtseieren

Selv om Johaug har vært suveren på distanserenn, er det Ingvild Flugstad Østberg som leder verdenscupen sammenlagt.

Østberg ligger godt an til å ta verdenscupkula til slutt, men greide akkurat ikke å komme på pallen søndag. Hun ble nummer fire, og pallen glapp med bare fem tideler.

Østbergs nærmeste konkurrent i sammendraget, Natalia Neprjajeva, måtte stå over dagens renn på grunn av sykdom. Nå skiller det 97 poeng mellom den norske sammenlagtlederen og hennes russiske rival. I verdenscupavslutningen i Québec kommende helg, ligger det totalt 350 poeng i potten.

Østberg

NORGES SAMMENLAGTHÅP: Ingvild Flugstad Østberg, her avbildet lørdag under sprinten.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tar ett og ett løp. Det er litt politisk korrekt. Men det gjelder å gjøre det. For jeg vet hvor fort det snur. Du så på to renn i Holmenkollen og Drammen, så hadde hun spist opp forspranget jeg hadde. 350 poeng er igjen og det er mye. Hun kan fort ta mye av det hun, sier Flugstad Østberg.

Johaug tror lagvenninnen kommer til å greie å ta sammenlagtseieren til slutt.

– Jeg krysser fingre og tær for at det skal gå. Det er utrolig viktig for laget, og stort for Ingvild å vinne sammenlagt. Det er stort øyeblikk for alle oss som satser på dette, sier Johaug, som selv har vunnet verdenscupen sammenlagt tidligere.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal