Johaug: – Dette er vanvittig stort

RØROS/OSLO (NRK): Therese Johaug (26) var over halvminuttet foran Marit Bjørgen og tok NM-gull. Astrid Uhrenholdt Jacobsen kan ha sikret seg en VM-plass.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

GULL: Therese Johaug går inn til en soleklar seier.

– Hun er helt overlegen! Overlegen! skrek kommentator Jann Post da Johaug gikk inn til mål på hjemmebane.

Jenta fra Dalsbygda åpnet forrykende i de bratte løypene på Røros. Ved første mellomtid ved 2,1 kilometer var det bare Marit Bjørgen som klarte å holde følge. Hun var sågar 0,2 sekunder foran.

Men så sa Johaug takk for seg.

Etter 5,6 kilometer var avstanden plutselig 24,5 sekunder ned til en Marit Bjørgen som begynte å se sliten ut.

– Helt rått

I mål vant Johaug 36,6 sekunder foran Bjørgen. Sistnevnte snek seg inn foran Heidi Weng og sikret seg sølv. Dermed tok Johaug sitt andre NM-gull på rad på denne distansen.

– Det er helt rått, hun er i en egen klasse. Hun går styggfort, sier NRKs ekspert Morten Aa Djupvik.

Therese Johaug var naturlig nok kjempefornøyd med resultatet.

– Det er utrolig moro å ta gull her på hjemmebane. Jeg har fått gode tilbakemeldinger etter Tour de Ski, og det har funket veldig bra på trening. Dette er vanvittig stort, sier 26-åringen til NRK etter NM-utklassingen.

– Bjørgen er 36,6 sekunder bak. Hva tenker du om det?

– Det var likt i starten og jeg hadde fokus på teknikken, gå jevnt og skyve bra med begge beina. Det er veldig godt å få denne bekreftelsen.

Reporter: Ida Nysæter Rasch.

OVERLEGEN: Se hele intervjuet med Johaug.

Marit Bjørgen forteller at det smaker godt med en medalje i NM, selv om avstanden opp til landslagsvenninnen er stor.

– Det var litt tyngre dag på jobben i dag, men jeg har hatt en tøff treningsperiode nå, så det er egentlig helt normalt, sier Bjørgen.

Kamp om VM-plasser

Torsdagens 10-kilometer var svært viktig med tanke på hvem som får gå samme distanse i VM i Falun. Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kristin Størmer Steira og Martine Eek Hagen måtte alle overbevise for å styrke sine VM-sjanser.

Etter 2,1 kilometer var det ingen av VM-kandidatene som hadde skilt seg ut. Og spenningen skulle holdes helt til siste stavtak.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde det til slutt best av de usikre kortene og ble nummer fire. Størmer Steira gjorde også et sterkt løp og ble nummer fem.

– Jeg tar ut Astrid etter dagens løp, sier Jann Post.

Uhrenholdt Jacobsen var ikke like fornøyd med løpet selv.

– Jeg hadde ikke noe særlig overskudd og følte det ikke på samme måte som i Russland. Men det var nok en tung følelse for de fleste når det var så bratt, sier hun til NRK

Ragnhild Haga og Marine Ek Hagen fulgte på 6. og 7. plass. Ingvild Flugstad Østberg kom på 11.-plass, 1.50,2 minutter bak.

– Vi kan ikke ta ut laget riktig ennå, mener NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Reporter: Ida Nysæter Rasch.

2. OG 4. PLASS: Se intervjuer med Uhrenholdt Jacobsen og Bjørgen.

Siste nytt

 • 48 positive koronatester i NBA

  48 spillere i den nordamerikanske basketballigaen NBA har testet positivt for koronaviruset. Det tilsvarer 8,8 prosent av de avlagte testene.

  Den kommende sesongen er planlagt å starte tirsdag 22. desember, mens de første treningskampene skal spilles fra 11. november.

  Spillere som har testet positivt må holde seg isolert i minst ti dager og deretter gjennomgå en hjerteundersøkelse før de får komme tilbake til treningene med laget.

  NBA opplyser at samtlige spillere vil testes daglig gjennom hele den kommende sesongen.

  Lebron James
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Ekstra hodebry for Solskjær

  Manchester Uniteds spiss, Marcus Rashford, kan misse lørdagens Premier League-kamp mot West Ham. Årsaken skal være et skulderproblem.

  – Vi må se hvor raskt han klarer å komme seg. Vi får håpe han er klar til West Ham-kampen, men vi vet ikke, sier Solskjær til BT Sport.

  Oppgjøret mot West Ham er blant de første kampene på øverste nivå i England som åpner for tilskuere siden mars. 2000 publikum er tillatt å innta tribunene.

  Marcus Rashford
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Koronaherjede NFL-lag sliter

  Seks dager forsinket vant Pittsburgh Steelers 19-14 over Baltimore Ravens og tok sin 11.seier av like mange mulige i en koronaherjet NFL-sesong.

  Det skjedde etter at kampen måtte utsettes tre ganger på grunn av 23 tilfeller av koronasmitte i Ravens-stallen. Laget var svært redusert også onsdag og manglet blant mange andre sin quarterbackstjerne Lamar Jackson, men greide likevel å skape spenning.

  Like ille som for Denver Broncos var det ikke for Ravens. Broncos måtte i helgen spille sin kamp mot New Orleans Saints selv om alle fire quarterbacker var i koronakarantene.

  NFL-ledelsen er fast bestemt på å fullføre grunnserien selv om antall smittetilfeller stiger kraftig. San Francisco 49ers må dessuten trene og spille to hjemmekamper langt fra hjemmearenaen i Santa Clara, etter at lokale myndigheter har skjerpet tiltakene.

  Niners kommer til å spille sine to neste hjemmekamper i Arizona.

  Avhengig av lokale tiltak spilles noen NFL-kamper for et begrenset antall tilskuere, andre for tribuner fylt bare med pappfigurer.

  Ben Bredeson
  Foto: Joe Sargent / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal