Hopp til innhold

Tester avslører: Johaug har aldri vært bedre

Tester viser at Therese Johaug er bedre enn noeng gang. Nå skal et ekstremt høydeopplegg sørge for den ultimate revansjen i Pyeongchang-OL – hvis hun får delta.

Therese Johaug trener på Sognefjell

BLIR VRIEN Å SLÅ: Therese Johaug har tatt nye steg som skiløper mens hun har vært utestengt fra konkurranser.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

3. og 4. desember i fjor:

  • Det er verdenscup i langrenn på Lillehammer, Jessica Diggins vinner lørdagens 5 km fristil og Krista Pärmäkoski er raskest på søndagens 10 km lange jaktstart i klassisk.
  • Etter at konkurransene er ferdig spenner dopingsuspenderte Therese Johaug på seg skiene og går distansene – raskere enn noen gjorde med startnummer på brystet.

Johaug-trener Pål Gunnar Mikkelsplass vil ikke bekrefte dette, men sier:

– Vi vet jo at Therese er veldig god, så at hun går like fort som de hun konkurrerte med året før, og som hun stort sett slo, er ikke noen kjempebombe i seg sjøl.

Dopingsaken henger fortsatt over Johaug. Tirsdag forklarte hun seg for siste gang, i idrettens voldgiftsrett CAS. Der kom det fram at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil skjerpe den norske dommen på 13 måneders utestengelse – til et sted mellom 16 og 20 måneder.

Bedre og bedre

Skulle CAS gi FIS medhold, er det trolig verdens beste langrennsløper som ikke får gå OL i Pyeongchang neste vinter. For etter de gode testløpene i desember har Johaug bare blitt bedre.

Faktisk er de fysiske testene denne våren og sommeren bedre enn noen gang før. Både Johaug selv og trener Mikkelsplass bekrefter de positive resultatene – uten å ville utdype dem.

– Jeg har hatt gode testresultater. Jeg har fått kontinuitet i treningen og kunne fokusert kun på meg selv. Det er ikke dermed sagt at jeg går fortere på ski, men det er i hvert fall godt for meg å se at alt jeg har vært gjennom ikke har gjort meg til en dårligere skiløper, sier Johaug til NRK etter tirsdagens høring.

Johaug og Mikkelsplass forholder seg til rammene som ligger der. Inntil CAS avgjør ankesaken, er rammen en utestengelse på 13 måneder. Det betyr at Johaug per nå kan få trene med landslaget igjen fra den årlige høydesamlingen i Val Senales i slutten av oktober.

Johaug

SISTE ORD ER SAGT: Tirsdag forklarte Therese Johaug seg for CAS. Nå kan hun bare vente på endelig dom.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ekstrem høyde

Fram til det har hun et eget opplegg med to høydesamlinger. Den første av dem er av det ekstreme slaget, i Aspen i USA.

Der skal Johaug bo på 2500 meters høyde i 25 dager – og trene på 3000 meters høyde.

– Det er spennende og utfordrende, man må være litt mer forsiktig når man bor på 2500 enn 2000. Men på en annen side ser vi på det som en lite fordel at det er så høyt, for da må hun være forsiktig. Hun må legge inn sikkerhetsmarginer, og det kan være gunstig, sier Mikkelsplass

– Så ved å dra til ekstrem høyde skal dere unngå en høydesmell?

– På en måte ja.

Med stålkontroll på det sportslige og tidenes treningsgrunnlag, er det kanskje bare én ting som kan hindre et suksess-OL i Pyeongchang:

At CAS lar FIS få viljen sin.

Svaret får Therese Johaug innen utgangen av juli.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal