Hopp til innhold

Johaug går for årsbeste i verden: – Kan løpe siste runden baklengs

Hvis Therese Johaug klarer tidsmålet hun har satt seg på 10.000-meteren på Bislett vil hun ta den beste tiden i verden i år med soleklar margin. En enkel oppgave mener NRKs friidrettskommentator.

Therese Johaug

FORBEREDELSER: Therese Johaug får sin Bislett-debut på torsdag. Tirsdag testet hun dekket for første gang.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Ah. Hva har jeg gjort?!

Therese Johaug slår seg til hodet, men med et smil. Hun har akkurat testet farten hun skal løpe etter i 10.000 meter på Bislett. Farten som skal gi en tid tilsvarende forrige VM-krav betyr 76 sekunder per runde, og vises med lysteknologi inne ved lista.

DSX4Y-1jsck

LYSHJELP: Johaug mener hun har stor nytte av lysene som fungerer som fartsmålere under løpet.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– 31.50 er for å ha noe å strekke meg etter, og jeg vet det blir knalltøft. Det er mulig lyset drar fra meg på slutten der, men jeg må jo prøve, sier hun til NRK etter sin aller første løpetur ute på Bislett.

 • Impossible Games vises på NRK 2 fra 19.30, og NRK 1 fra 20.00 torsdag.

Kan toppe liste

I NM i fjor tok hun gull på distansen med 32.20,87. Nå går hun ikke bare for personlig rekord, men også årsbeste i verden. Den tiden er nemlig på ganske beskjedne 33.29,3.

– Oj, jeg håper jo kanskje jeg tar den, sier Johaug når hun får høre om muligheten.

– Fordelen med å løpe så tett på koronaperioden er at ingen har løpt noe særlig, så årsbeste blir det så lenge hun kommer seg til mål. Med den formen hun er i nå så kan hun løpe baklengs siste runde, fastslår NRKs langrenn- og friidrettskommentator, Jann Post.

Han påpeker at flere har løpt 10 kilometer gateløp langt raskere, og at Johaug uansett vil være langt bak verdenstoppen – noe hun selv også er veldig klar over. Men også Post har tro på at hun når målet på 31.50, særlig på grunn av lysharene.

– Hun får en kjempefordel av lys i dette løpet, for hun har ingen fartsfølelse – noe hun viste i NM i fjor. Nå kan hun få et jevnt løp og det gir henne en god sjanse, sier han.

Ber andre skru ned forventningene

Therese Johaug

USIKKER: – Jeg kunne vel kanskje ha preppa formen enda mer hvis jeg virkelig skulle løpe fort for å si det sånn, sier Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Langrennsstjernen har hatt flere treningsøkter på bane den siste tiden. Hun forteller at hun har holdt farten, men stort sett har hatt pause etter hver 1000-meter, og er derfor ikke like selvsikker som mange er på hennes vegne før stevnet.

– De må skru ned forventningene litt. Jeg vet det blir hardt og det er en knalltøff tid. Det er ikke for ingenting at det er et VM-krav, men jeg skal gjøre mitt beste for å springe fortest mulig og om det blir 31.50, 32.30 eller ratt 33, så skal jeg gi det jeg kan for å få en god opplevelse, forklarer Johaug, som virkelig har begynt å kjenne på nervene.

Det er ganske mange sommerfugler i buken nå for å si det sånn, men samtidig skal dette blir moro.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste