– Det blir et helvete, selv for meg

VAL DI FIEMME (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror hun er avhengig av en syk rus, men Therese Johaug tar på ingen måte Tour de Ski-seieren for gitt.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug har satt sitt preg på Tour de Ski etter at Marit Bjørgen måtte reise hjem med sykdom.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Førsteplass til Therese Johaug (25), andreplass til Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26). Slik endte den nest siste etappen i Tour de Ski. Det betyr at sistnevnte går ut 24 sekunder foran førstnevnte på søndagens avsluttende jaktstart i Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Det gjør Therese Johaug til en ganske klar favoritt på papiret, etter hennes herjinger i monsterbakken de siste sesongene.

– Jeg gleder meg veldig, det har på en måte vært min styrke, så jeg gleder meg helt klart til å gå, sier Johaug til NRK.no.

Vondt

Samtidig tar ikke klatremusa fra Dalsbygda seieren på forskudd. For hun må innrømme at hun stadig må jobbe litt med seg selv om at det brutale løpet er noe å glede seg til.

– Jeg vet jo at det blir et helvete, selv for meg. Jeg kommer sikkert til å spørre meg selv underveis om hvorfor jeg driver med dette.

– For det er vondt for deg også?

– Ja, det er vondt, det er det. Du må bare komme inn i en rytme og flyt, og ikke prøve å ta alt i et jafs, sier Johaug.

– Som om det var mitt siste renn

For første gang har hun nå en reell sjanse til å vinne Tour de Ski sammenlagt – som den første norske løperen i historien. 25-åringen erkjenner at seiersmuligheten gjør det spesielt.

– Det er veldig annerledes. Alle årene har jeg gått ut to-tre minutter bak lederen, det blir en litt ny situasjon, sier Johaug.

Motivasjonen er derfor like stor som om det hadde handlet om VM- eller OL-gull.

– Jeg bestemte meg i dag for at både i dag og i morgen skal jeg gå som om var mitt siste renn, forteller hun.

Håper på syk rus

I den grad noen kan gi henne kamp, må det altså bli Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Lederen, som lørdag sikret seg poengtrøya i Tour de Ski, legger ikke skjul på at vil kreve noe ekstraordinært av henne å vinne.

– Hva må til for at du skal vinne?

– Jeg kommer til å være så fornøyd uansett, så det må være at jeg går inn i en syk rus som gjør at jeg flyr opp bakken. Jeg er forberedt på at jeg får besøk, og jeg tror at når jeg får det, så vil jeg ta det på en veldig offensiv måte. Så får vi se om jeg har noe som hest å holde følge med, eller om jeg må konsentrere meg om meg selv, sier 26-åringen fra Smestad i Oslo.

Vil ha norsk trippel

Faktisk har også Heidi Weng en sjanse på pallen sammenlagt før avslutningsetappen. 22-åringen fra Ytre Enebakk ligger på sjetteplass og har ikke mer enn et drøyt halvminutt opp til finske Anne Kyllönen på tredjeplass. Weng er normalt meget god i bratte motbakker.

– Vi skal prøve å legge til rette for at det kan bli norsk på de tre førsteplassene, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Tar man med at det er tre nordmenn først i Tour de Ski-sammendraget for herrer før sisteetappen, skjønner man at det kan blir en bra norsk søndag i Val di Fiemme.

Siste nytt

 • West Ham til femteplass

  West Ham slo Leeds 2-0 og kleiv til femteplass på tabellen. Jesse Lingard og Craig Dawson scora måla i løpet av seks minutt midt i første omgang.

  Leeds fekk to mål annullert tidleg i kampen, og er nummer 11 i Premier League.

  Craig Dawson
  Foto: Ian Walton / AP
 • Marek Hamsík klar for svensk klubb

  Fotballstjernen Marek Hamsík er klar for IFK Göteborg. Det melder klubben og blir gjengitt av blant annet SVT.

  – Det er ikke hver dag at en svensk klubb får en slik mulighet, sier sportssjef Pontus Farnerud.

  Han legger til at Hamsik ikke har tatt turen til Göteborg for pengenes skyld, men at han er der for å prestere. Det blir understreket av slovaken selv.

  – Jeg vet ikke mye om Allsvenskan og jeg må tilpasse meg veldig raskt. Jeg er her for å gjøre mitt beste for klubben, sa Marek Hamsík på en pressekonferanse.

  Men det har ikke blitt lagt skjul på at overgangen delvis skyldes at Hamsik vil representere en europeisk klubb før sommerens EM.

  Hamsik spilte over 400 kamper for Napoli og var lenge kaptein i klubben. Han har de siste årene spilt fotball i Kina, men er nå klar for Sverige.

  Marek Hamsik
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Fossum avgjorde på overtid

  Iver Fossum scoret kampens eneste mål på straffespark da Aalborg slo Sønderjyske 1-0 i dansk fotball mandag.

  Dermed klatret Jylland-klubben til åttendeplass i den danske superligaen. Mandagens motstander Sønderjyske har samme antall poeng, men er foran på bedre målforskjell.

  Matchvinnerscoringen var Fossums sjuende i ligaen denne sesongen.

  På sidelinjen kunne tidligere Sandefjord-trener Marti Cifuentes juble for sin første seier for Aalborg etter at han overtok treneransvaret i klubben.

  Iver Fossum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal