Hopp til innhold

Johaug drømte om koronatester: – Har vært preget av mye redsel

Therese Johaug (33) er ikke sikker på om hun ville sittet i Kina om hun hadde tatt en olympisk gullmedalje tidligere. Den siste uken har hun hatt mareritt om at OL-drømmen skulle ryke for andre gang på rad.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

IKKE TA PÅ: Therese Johaug forlot pressesenteret i 11-tiden lokal tid. 14.30 tester hun løypene for første gang.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er noe av det største en idrettsutøver kan oppnå. Det er en drøm å kunne få det. Det er det jeg mangler i samlingen min. Jeg har muligheter nå i dette mesterskapet, sier Therese Johaug til NRK.

Hun ler når hun blir spurt om hun ville sittet på pressesenteret i Beijing, dersom hun hadde hatt individuelt OL-gull.

– Det er ikke sikkert.

Historien om Johaug og OL vært preget av alt annet enn solskinn. Hennes beste minne er 12 år gammelt. Gullmedaljen fra stafetten i Vancouver.

DEBUTERTE MED STAFETTGULL: Therese Johaug (21) viser frem gullmedaljen i Vancouver. På de individuelle distanserennene ble hun nummer seks og syv.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Min aller første gullmedalje i hele karrieren. Det var stort, mimrer Johaug.

Johaug fryktet hun skulle miste sjansen til å kopiere det individuelt. Da Heidi Weng og Anne-Kjersti Kalvå testet positivt få dager før OL-avreise, ble OL-drømmen erstattet med koronamareritt.

– Jeg skal innrømme at den siste uken har vært preget av mye redsel for at kanskje dette OL skulle ryke, at jeg skal bli syk, og drømt om natten om koronatester som kunne slå ene eller andre veien, sier Johaug, som ankom OL-landsbyen onsdag kveld kinesisk tid.

Favorittstempelet ser ikke ut til å bry henne nevneverdig. Avslappet og selvsikker svarer hun på spørsmål om formen, selv om hun ikke har hatt tid til å kjenne den kinesiske snøen under skiene.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

NORSKE MEDALJEHÅP: Therese Johaug (t.v.) og Helene Marie Fossesholm (t.h.) utgjør to av de tre norske som skal gå OLs åpningsdistanse. Ragnhild Haga er den siste.

Foto: Heiko Junge / NTB

Løypene rapporteres å være brutale. Det er sånn hun vil ha det når jakten på OL-gullet starter lørdag med 15 kilometer med skibytte.

Preget av opp- og nedturer

Når NRK spør om minnene fra de olympiske lekene i hennes aktive karriere – Vancouver i 2010, Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018 – er det langt fra bare oppturene som huskes.

– Sotsji var et bra mesterskap, men det var preget av andre ting. Jeg fikk en bronse og en sølvmedalje.

Sølvet fra den avsluttende 30-kilometeren satte punktum for et OL som startet på verst tenkelig vis.

Dagen før åpningsrennet kom nyheten om at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror, Sten Anders, hadde gått bort. Dødsfallet gikk sterkt inn på Johaug. De var nære venner.

Søvnløs før OL-åpningen

Natten før 15-kilometeren ble preget av lite søvn. Marit Bjørgen holdt henne med selskap på hotellrommet. I sistnevntes selvbiografi – «Vinnerhjerte» – skildres kvelden på denne måten:

«Therese sank sammen, alt ble mørkt, kaotisk, men hun husker én ting midt i skredet av følelser: roen og tryggheten fra Marit. De åpne armene.

Therese tenkte at gullfavoritt Marit måtte flytte på sitt eget rom så hun kunne få sove uten å bli forstyrret, lade opp så godt som mulig. For Marit var det uaktuelt. Dette var de sammen om».

Therese Johaug og Marit Bjørgen

FØLELSESLADD ÅPNINGSDAG: Marit Bjørgen og Therese Johaug ga hverandre en god klem etter OLs første renn i Sotsji. Natten i forkant tilbrakte de på samme rom. Bjørgen vant 15-kilometeren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johaug åpnet mesterskapet med en 4.-plass, bak Bjørgen, Charlotte Kalla og Heidi Weng. Deretter gikk det bedre sportslig. Bronsen kom på 10 kilometer klassisk.

Siden 22. februar 2014 har hun ikke gått OL-renn.

– I Pyeongchang satt jeg i Seiser Alm og så på TV. Jeg koste meg i Seiser, men skulle helst vært i Pyeongchang, sier Johaug til NRK.

Dopingdommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) forhindret henne fra å delta.

Hun ble i utgangspunktet utestengt i 13 måneder av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund (NIF) da hun testet positivt for det anabole steroidet Clostebol i september 2016. Det ville gitt henne muligheten til å delta i OL. Det internasjonel skiforbundet anker imidlertid dommen.

Dom i Therese Johaug-saken.

PREGET: Therese Johaug på pressekonfansen etter at det ble klart at OL i Pyeongchang røk. Bildet er tatt i Seiser Alm 22. august 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Knuste Bjørgen før OL

Da CAS utvidet dommen til 18 måneder, mistet hun Pyeongchang-lekene. Og dermed sjansen til å kjempe om fire OL-gull.

Marit Bjørgen tok fem medaljer i Sør-Korea. Fire av dem var i øvelser Johaug ville gått. I januar, kort tid før OL, trente de sammen.

– De to øktene jeg hadde med Marit den vinteren betød enormt mye.

Det var første gang hun trente sammen med de andre norse kvinnene på grunn av utestengelsen. Hun fikk den bekreftelsen hun trengte. På en halvtimes distanse slo hun Bjørgen med 20 sekunder, ifølge sistnevntes selvbiografi.

– Da kjente jeg at jeg faktisk ikke hadde tapt meg og fortsatt hadde nivået inne, og kunne komme tilbake og kjempe om gull i Seefeld, forteller Johaug.

Hun returnerte med et smell – bedre enn aldri før. Seefeld-VM i 2019 ble en ubetinget suksess. Gull på de tre individuelle distansrennene. Sølv på stafetten. I Oberstdorf i fjor gikk det enda bedre. Der ble det fire gull.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

VM-DRONNING: Therese Johaug vant 10 kilometer klassisk, 15 kilometer med skibytte og 30 kilometer frisil i Seefeld. På stafetten ble det sølv.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mesterskapssamlingen teller imponerende 15 gullmedaljer. Ingen av dem er av gjeveste sort: Individuelt OL-gull. Drømmen kan gå i oppfyllelse lørdag.

  • Kvinnenes 15 km fra Pyeongchang sendes på NRK Radio, lørdag klokken 08.45.

Siste nytt

  • Zuccarello herjet med mål og to assist – ett målpoeng fra 600 i karrieren

    Mats Zuccarello herjet med ett mål og to assist da Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks 4-1 i NHL søndag. Han mangler ett målpoeng på 600 i karrieren.

    Zuccarello er etter søndagens kamp oppe i 192 mål og 407 assist i grunnseriekamper i NHL. Dermed står han foran et gjevt jubileum.

    (©NTB)

    Mats Zuccarello Aasen
    Foto: Pontus Hššk / NTB
  • Nordstad Moen klarte OL-kravet på maraton

    Friidrettsprofilen Sondre Nordstad Moen løp inn til tredjeplass i et maratonløp i japanske Fukuoka søndag.

    Nordstad Moen ble klokket inn til tiden 2.07.16, hvilket bare er halvannet minutt bak hans norske rekord, melder Friidrett1.

    Trønderens tid er i tillegg under OL-kravet og hans tredje beste løp på distansen noensinne.

    Sist Nordstad Moen løp like fort på maratondistansen var i 2019.

    Hans norske rekord lyder på 2.05.48 og stammer fra nettopp Fukuoka i 2017. (NTB)

    Sondre Nordstad Moen i aksjon på 10.000 meter for menn på Bislett.
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Storspill fra Hovland på siste dag på Bahamas

    Det ble ikke noe hat trick for Viktor Hovland i den eksklusive Hero World Challenge-turneringen på Bahamas, arrangert i regi av Tiger Woods.

    Nordmannen vant turneringen i både 2021 og 2022, men spilte svakt de tre første dagene og var aldri med i seierskampen. Han leverte imidlertid svært bra søndag, hvor han på de 15 første hullene noterte seg for to eagler og seks birdier.

    De siste tre hullene gikk han ett slag over par og dermed ble det en runde på totalt ni slag under par.

    Alle spillerne er ikke ferdigspilt, men i skrivende stund er det den beste runden så langt søndag. Hovland ligger an til å avansere fra en 16. plass til en delt 11. plass.

    Viktor Hovland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal