Hopp til innhold

Johaug drømte om koronatester: – Har vært preget av mye redsel

Therese Johaug (33) er ikke sikker på om hun ville sittet i Kina om hun hadde tatt en olympisk gullmedalje tidligere. Den siste uken har hun hatt mareritt om at OL-drømmen skulle ryke for andre gang på rad.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

IKKE TA PÅ: Therese Johaug forlot pressesenteret i 11-tiden lokal tid. 14.30 tester hun løypene for første gang.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er noe av det største en idrettsutøver kan oppnå. Det er en drøm å kunne få det. Det er det jeg mangler i samlingen min. Jeg har muligheter nå i dette mesterskapet, sier Therese Johaug til NRK.

Hun ler når hun blir spurt om hun ville sittet på pressesenteret i Beijing, dersom hun hadde hatt individuelt OL-gull.

– Det er ikke sikkert.

Historien om Johaug og OL vært preget av alt annet enn solskinn. Hennes beste minne er 12 år gammelt. Gullmedaljen fra stafetten i Vancouver.

DEBUTERTE MED STAFETTGULL: Therese Johaug (21) viser frem gullmedaljen i Vancouver. På de individuelle distanserennene ble hun nummer seks og syv.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Min aller første gullmedalje i hele karrieren. Det var stort, mimrer Johaug.

Johaug fryktet hun skulle miste sjansen til å kopiere det individuelt. Da Heidi Weng og Anne-Kjersti Kalvå testet positivt få dager før OL-avreise, ble OL-drømmen erstattet med koronamareritt.

– Jeg skal innrømme at den siste uken har vært preget av mye redsel for at kanskje dette OL skulle ryke, at jeg skal bli syk, og drømt om natten om koronatester som kunne slå ene eller andre veien, sier Johaug, som ankom OL-landsbyen onsdag kveld kinesisk tid.

Favorittstempelet ser ikke ut til å bry henne nevneverdig. Avslappet og selvsikker svarer hun på spørsmål om formen, selv om hun ikke har hatt tid til å kjenne den kinesiske snøen under skiene.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

NORSKE MEDALJEHÅP: Therese Johaug (t.v.) og Helene Marie Fossesholm (t.h.) utgjør to av de tre norske som skal gå OLs åpningsdistanse. Ragnhild Haga er den siste.

Foto: Heiko Junge / NTB

Løypene rapporteres å være brutale. Det er sånn hun vil ha det når jakten på OL-gullet starter lørdag med 15 kilometer med skibytte.

Preget av opp- og nedturer

Når NRK spør om minnene fra de olympiske lekene i hennes aktive karriere – Vancouver i 2010, Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018 – er det langt fra bare oppturene som huskes.

– Sotsji var et bra mesterskap, men det var preget av andre ting. Jeg fikk en bronse og en sølvmedalje.

Sølvet fra den avsluttende 30-kilometeren satte punktum for et OL som startet på verst tenkelig vis.

Dagen før åpningsrennet kom nyheten om at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror, Sten Anders, hadde gått bort. Dødsfallet gikk sterkt inn på Johaug. De var nære venner.

Søvnløs før OL-åpningen

Natten før 15-kilometeren ble preget av lite søvn. Marit Bjørgen holdt henne med selskap på hotellrommet. I sistnevntes selvbiografi – «Vinnerhjerte» – skildres kvelden på denne måten:

«Therese sank sammen, alt ble mørkt, kaotisk, men hun husker én ting midt i skredet av følelser: roen og tryggheten fra Marit. De åpne armene.

Therese tenkte at gullfavoritt Marit måtte flytte på sitt eget rom så hun kunne få sove uten å bli forstyrret, lade opp så godt som mulig. For Marit var det uaktuelt. Dette var de sammen om».

Therese Johaug og Marit Bjørgen

FØLELSESLADD ÅPNINGSDAG: Marit Bjørgen og Therese Johaug ga hverandre en god klem etter OLs første renn i Sotsji. Natten i forkant tilbrakte de på samme rom. Bjørgen vant 15-kilometeren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johaug åpnet mesterskapet med en 4.-plass, bak Bjørgen, Charlotte Kalla og Heidi Weng. Deretter gikk det bedre sportslig. Bronsen kom på 10 kilometer klassisk.

Siden 22. februar 2014 har hun ikke gått OL-renn.

– I Pyeongchang satt jeg i Seiser Alm og så på TV. Jeg koste meg i Seiser, men skulle helst vært i Pyeongchang, sier Johaug til NRK.

Dopingdommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) forhindret henne fra å delta.

Hun ble i utgangspunktet utestengt i 13 måneder av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund (NIF) da hun testet positivt for det anabole steroidet Clostebol i september 2016. Det ville gitt henne muligheten til å delta i OL. Det internasjonel skiforbundet anker imidlertid dommen.

Dom i Therese Johaug-saken.

PREGET: Therese Johaug på pressekonfansen etter at det ble klart at OL i Pyeongchang røk. Bildet er tatt i Seiser Alm 22. august 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Knuste Bjørgen før OL

Da CAS utvidet dommen til 18 måneder, mistet hun Pyeongchang-lekene. Og dermed sjansen til å kjempe om fire OL-gull.

Marit Bjørgen tok fem medaljer i Sør-Korea. Fire av dem var i øvelser Johaug ville gått. I januar, kort tid før OL, trente de sammen.

– De to øktene jeg hadde med Marit den vinteren betød enormt mye.

Det var første gang hun trente sammen med de andre norse kvinnene på grunn av utestengelsen. Hun fikk den bekreftelsen hun trengte. På en halvtimes distanse slo hun Bjørgen med 20 sekunder, ifølge sistnevntes selvbiografi.

– Da kjente jeg at jeg faktisk ikke hadde tapt meg og fortsatt hadde nivået inne, og kunne komme tilbake og kjempe om gull i Seefeld, forteller Johaug.

Hun returnerte med et smell – bedre enn aldri før. Seefeld-VM i 2019 ble en ubetinget suksess. Gull på de tre individuelle distansrennene. Sølv på stafetten. I Oberstdorf i fjor gikk det enda bedre. Der ble det fire gull.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

VM-DRONNING: Therese Johaug vant 10 kilometer klassisk, 15 kilometer med skibytte og 30 kilometer frisil i Seefeld. På stafetten ble det sølv.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mesterskapssamlingen teller imponerende 15 gullmedaljer. Ingen av dem er av gjeveste sort: Individuelt OL-gull. Drømmen kan gå i oppfyllelse lørdag.

  • Kvinnenes 15 km fra Pyeongchang sendes på NRK Radio, lørdag klokken 08.45.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal