Hopp til innhold

Johaug drømte om koronatester: – Har vært preget av mye redsel

Therese Johaug (33) er ikke sikker på om hun ville sittet i Kina om hun hadde tatt en olympisk gullmedalje tidligere. Den siste uken har hun hatt mareritt om at OL-drømmen skulle ryke for andre gang på rad.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

IKKE TA PÅ: Therese Johaug forlot pressesenteret i 11-tiden lokal tid. 14.30 tester hun løypene for første gang.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er noe av det største en idrettsutøver kan oppnå. Det er en drøm å kunne få det. Det er det jeg mangler i samlingen min. Jeg har muligheter nå i dette mesterskapet, sier Therese Johaug til NRK.

Hun ler når hun blir spurt om hun ville sittet på pressesenteret i Beijing, dersom hun hadde hatt individuelt OL-gull.

– Det er ikke sikkert.

Historien om Johaug og OL vært preget av alt annet enn solskinn. Hennes beste minne er 12 år gammelt. Gullmedaljen fra stafetten i Vancouver.

DEBUTERTE MED STAFETTGULL: Therese Johaug (21) viser frem gullmedaljen i Vancouver. På de individuelle distanserennene ble hun nummer seks og syv.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Min aller første gullmedalje i hele karrieren. Det var stort, mimrer Johaug.

Johaug fryktet hun skulle miste sjansen til å kopiere det individuelt. Da Heidi Weng og Anne-Kjersti Kalvå testet positivt få dager før OL-avreise, ble OL-drømmen erstattet med koronamareritt.

– Jeg skal innrømme at den siste uken har vært preget av mye redsel for at kanskje dette OL skulle ryke, at jeg skal bli syk, og drømt om natten om koronatester som kunne slå ene eller andre veien, sier Johaug, som ankom OL-landsbyen onsdag kveld kinesisk tid.

Favorittstempelet ser ikke ut til å bry henne nevneverdig. Avslappet og selvsikker svarer hun på spørsmål om formen, selv om hun ikke har hatt tid til å kjenne den kinesiske snøen under skiene.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn medietreff

NORSKE MEDALJEHÅP: Therese Johaug (t.v.) og Helene Marie Fossesholm (t.h.) utgjør to av de tre norske som skal gå OLs åpningsdistanse. Ragnhild Haga er den siste.

Foto: Heiko Junge / NTB

Løypene rapporteres å være brutale. Det er sånn hun vil ha det når jakten på OL-gullet starter lørdag med 15 kilometer med skibytte.

Preget av opp- og nedturer

Når NRK spør om minnene fra de olympiske lekene i hennes aktive karriere – Vancouver i 2010, Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018 – er det langt fra bare oppturene som huskes.

– Sotsji var et bra mesterskap, men det var preget av andre ting. Jeg fikk en bronse og en sølvmedalje.

Sølvet fra den avsluttende 30-kilometeren satte punktum for et OL som startet på verst tenkelig vis.

Dagen før åpningsrennet kom nyheten om at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror, Sten Anders, hadde gått bort. Dødsfallet gikk sterkt inn på Johaug. De var nære venner.

Søvnløs før OL-åpningen

Natten før 15-kilometeren ble preget av lite søvn. Marit Bjørgen holdt henne med selskap på hotellrommet. I sistnevntes selvbiografi – «Vinnerhjerte» – skildres kvelden på denne måten:

«Therese sank sammen, alt ble mørkt, kaotisk, men hun husker én ting midt i skredet av følelser: roen og tryggheten fra Marit. De åpne armene.

Therese tenkte at gullfavoritt Marit måtte flytte på sitt eget rom så hun kunne få sove uten å bli forstyrret, lade opp så godt som mulig. For Marit var det uaktuelt. Dette var de sammen om».

Therese Johaug og Marit Bjørgen

FØLELSESLADD ÅPNINGSDAG: Marit Bjørgen og Therese Johaug ga hverandre en god klem etter OLs første renn i Sotsji. Natten i forkant tilbrakte de på samme rom. Bjørgen vant 15-kilometeren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johaug åpnet mesterskapet med en 4.-plass, bak Bjørgen, Charlotte Kalla og Heidi Weng. Deretter gikk det bedre sportslig. Bronsen kom på 10 kilometer klassisk.

Siden 22. februar 2014 har hun ikke gått OL-renn.

– I Pyeongchang satt jeg i Seiser Alm og så på TV. Jeg koste meg i Seiser, men skulle helst vært i Pyeongchang, sier Johaug til NRK.

Dopingdommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) forhindret henne fra å delta.

Hun ble i utgangspunktet utestengt i 13 måneder av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund (NIF) da hun testet positivt for det anabole steroidet Clostebol i september 2016. Det ville gitt henne muligheten til å delta i OL. Det internasjonel skiforbundet anker imidlertid dommen.

Dom i Therese Johaug-saken.

PREGET: Therese Johaug på pressekonfansen etter at det ble klart at OL i Pyeongchang røk. Bildet er tatt i Seiser Alm 22. august 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Knuste Bjørgen før OL

Da CAS utvidet dommen til 18 måneder, mistet hun Pyeongchang-lekene. Og dermed sjansen til å kjempe om fire OL-gull.

Marit Bjørgen tok fem medaljer i Sør-Korea. Fire av dem var i øvelser Johaug ville gått. I januar, kort tid før OL, trente de sammen.

– De to øktene jeg hadde med Marit den vinteren betød enormt mye.

Det var første gang hun trente sammen med de andre norse kvinnene på grunn av utestengelsen. Hun fikk den bekreftelsen hun trengte. På en halvtimes distanse slo hun Bjørgen med 20 sekunder, ifølge sistnevntes selvbiografi.

– Da kjente jeg at jeg faktisk ikke hadde tapt meg og fortsatt hadde nivået inne, og kunne komme tilbake og kjempe om gull i Seefeld, forteller Johaug.

Hun returnerte med et smell – bedre enn aldri før. Seefeld-VM i 2019 ble en ubetinget suksess. Gull på de tre individuelle distansrennene. Sølv på stafetten. I Oberstdorf i fjor gikk det enda bedre. Der ble det fire gull.

VM ski 2019. Medaljeseremoni

VM-DRONNING: Therese Johaug vant 10 kilometer klassisk, 15 kilometer med skibytte og 30 kilometer frisil i Seefeld. På stafetten ble det sølv.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mesterskapssamlingen teller imponerende 15 gullmedaljer. Ingen av dem er av gjeveste sort: Individuelt OL-gull. Drømmen kan gå i oppfyllelse lørdag.

 • Kvinnenes 15 km fra Pyeongchang sendes på NRK Radio, lørdag klokken 08.45.

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste