Johaugs hemmelighet: Drikker råmelk for å holde seg frisk

DAVOS/OSLO (NRK): Therese Johaug (27) har aldri mistet et skirenn eller landslagssamling på grunn av sykdom.

Therese Johaug

KU-VENN: Therese Johaug er vokst opp med kuer på gården i Dalsbygda. Gjennom hele oppveksten drakk hun råmelk, noe hun mener er grunnen til at hun har et sterkt immunforsvar. Her passerer hun kuene som står langs skiløypa i Davos. (Foto: Jørn Tveter)

– Det er på grunn av kumelka rett fra tanken. Det er det som er oppskriften, sier Johaug når hun skal forklare hvorfor hun nesten aldri er syk.

– Jeg har et veldig sterkt immunforsvar, og det har jeg hatt hele tiden, sier hun.

27-åringen har så langt vært helt suveren denne sesongen. I Marit Bjørgens gravide fravær er ingen i nærheten av jenta som er oppvokst på gård i Dalsbygda.

Råmelkspudding

Therese Johaug

SUVEREN: Ingen har vært i nærheten av Therese Johaug på distanserenn så langt denne sesongen. Lørdag går hun 15 km friteknikk i Davos.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Johaug mener altså at råmelken hun har drukket gjennom hele oppveksten er noe av hemmeligheten bak suksessen. Hun mener råmelken styrker immunforsvaret og gjør at hun unngår treningsavbrekk - som er avgjørende for å være verdens beste.

– Jeg får fortsatt råmelkspudding og lignende når jeg kommer hjem til mamma og pappa. Mamma lager den av råmelka fra fjøset, sier hun.

Det er faktisk påfallende når man tenker seg om; mens konkurrenter og lagkamerater fra tid til annen mister konkurranser og samlinger på grunn av sykdom, er Johaug alltid på plass.

Skistjernen kan faktisk ikke huske sist hun måtte stå over et skirenn eller en samling på grunn av sykdom.

– Burde vært mer syk

Landslagstrener Egil Kristiansen er overrasket over at Johaug ikke er mer syk.

– Therese burde kanskje vært mer syk med tanke på hvor mye hun trener og så stor belastning hun har. Men det er hun ikke, og det tror jeg er fordi hun har et godt immunforsvar, sier Kristiansen til NRK.

Sammen med Johaug og resten av landslagsløperne er han nå på plass i Davos hvor det er verdenscuprunde denne helgen. Før lørdagens 15 km friteknikk leder Johaug verdenscupen sammenlagt 163 poeng foran svenske Stina Nilsson.

Søndag er det sprint, og NRK sender alt både på nett og TV.

Siste nytt

 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • Landslagskapteinen testet positivt

  Den norske landslagkapteinen i ishockey, Jonas Holøs, er bekreftet smittet av koronaviruset, melder VG.

  – Jeg følte meg dårlig søndag kveld, og fikk feber. Mandag ble jeg testet, tirsdag kom svaret. Jeg er smittet, sier Holøs til avisen.

  Holøs spiller i svenske Linköping i SHL. Linköping spilte borte mot Skellefteå søndag kveld og laget kom hjem med fly på kvelden.

  Han forteller at han først trodde han var sliten etter tre dager på reisefot og kamp.

  Ifølge den svenske hockeyklubben skal flere nå ha testet positivt. En av dem er Holøs.

  Klubbens neste hjemmekamp mot Oskarshamn torsdag er utsatt. Det er også uvisst om lørdagens møte mot HV71 blir spilt som planlagt.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Korona-klinikk i OL-landsbyen

  OL-arrangørane i Tokyo vurderer å opprette ein eigen klinikk inne i deltakarlandsbyen for å ta seg av moglege koronavirustilfelle under leikane neste sommar.

  Alle som viser symptom eller testar positivt for koronaviruset vil bli behandla på ein eigen klinikk inne i sjølve OL-landsbyen. Dette som eit tiltak for å hindre spreiing i resten av millionbyen, ifølgje avisa Nihon Keizai Shimbun.

  Ei undersøking viser også at nesten 80 prosent av dei frivillige i arrangørstaben fryktar covid-smitte under OL.

  OL-ringene
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal