NRK Meny
Normal

Johaugs hemmelighet: Drikker råmelk for å holde seg frisk

DAVOS/OSLO (NRK): Therese Johaug (27) har aldri mistet et skirenn eller landslagssamling på grunn av sykdom.

Therese Johaug

KU-VENN: Therese Johaug er vokst opp med kuer på gården i Dalsbygda. Gjennom hele oppveksten drakk hun råmelk, noe hun mener er grunnen til at hun har et sterkt immunforsvar. Her passerer hun kuene som står langs skiløypa i Davos. (Foto: Jørn Tveter)

– Det er på grunn av kumelka rett fra tanken. Det er det som er oppskriften, sier Johaug når hun skal forklare hvorfor hun nesten aldri er syk.

– Jeg har et veldig sterkt immunforsvar, og det har jeg hatt hele tiden, sier hun.

27-åringen har så langt vært helt suveren denne sesongen. I Marit Bjørgens gravide fravær er ingen i nærheten av jenta som er oppvokst på gård i Dalsbygda.

Råmelkspudding

Therese Johaug

SUVEREN: Ingen har vært i nærheten av Therese Johaug på distanserenn så langt denne sesongen. Lørdag går hun 15 km friteknikk i Davos.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Johaug mener altså at råmelken hun har drukket gjennom hele oppveksten er noe av hemmeligheten bak suksessen. Hun mener råmelken styrker immunforsvaret og gjør at hun unngår treningsavbrekk - som er avgjørende for å være verdens beste.

– Jeg får fortsatt råmelkspudding og lignende når jeg kommer hjem til mamma og pappa. Mamma lager den av råmelka fra fjøset, sier hun.

Det er faktisk påfallende når man tenker seg om; mens konkurrenter og lagkamerater fra tid til annen mister konkurranser og samlinger på grunn av sykdom, er Johaug alltid på plass.

Skistjernen kan faktisk ikke huske sist hun måtte stå over et skirenn eller en samling på grunn av sykdom.

– Burde vært mer syk

Landslagstrener Egil Kristiansen er overrasket over at Johaug ikke er mer syk.

– Therese burde kanskje vært mer syk med tanke på hvor mye hun trener og så stor belastning hun har. Men det er hun ikke, og det tror jeg er fordi hun har et godt immunforsvar, sier Kristiansen til NRK.

Sammen med Johaug og resten av landslagsløperne er han nå på plass i Davos hvor det er verdenscuprunde denne helgen. Før lørdagens 15 km friteknikk leder Johaug verdenscupen sammenlagt 163 poeng foran svenske Stina Nilsson.

Søndag er det sprint, og NRK sender alt både på nett og TV.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 10. etappe
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag