NRK Meny
Normal

Johaug-advokat: – Ikke usannsynlig at saken ender i «idrettens høyesterett»

Therese Johaugs advokat jobber for full frifinnelse, men ser ikke bort ifra at dopingsaken til slutt ender hos «idrettens høyesterett» i Sveits for endelig avgjørelse.

Hjort

JOBBER: Advokat Christian B. Hjort forventer at flere aktører kan anke en Johaug-dom videre til idrettens voldgiftsrett i Sveits.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Therese Johaug

DRØYER: Therese Johaug venter fortsatt på at Antidoping Norge skal bli ferdig med å behandle saken hennes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er ikke helt usannsynlig at saken vil ende i CAS til slutt, sier advokat Christian Hjort til NRK.

Advokaten venter på at saken skal komme opp Norges idrettsforbunds domsutvalg som skal ta stilling til en dom i Johaug-saken.

– Internasjonal oppmerksomhet

Avgjørelsen kan ankes videre til appellutvalget i Norge, men advokaten utelukker ikke at saken til slutt kan ende opp hos idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits.

– Dette er en sak som også har vakt stor oppmerksomhet internasjonalt. Og hvis det var noen som skulle være uenig i domsutvalgets, og eventuelt appellutvalgets avgjørelse, så er jo CAS den endelige instans, sier Hjort.

– Det er også reist spørsmål om saken bør gå direkte til CAS. Men jeg mener det riktige nå vil være at domsutvalget får sett på det i første omgang, fortsetter Hjort.

Robin Mackenzie-Robinson, jurist med spesialkunnskap om doping, tror det er sannsynlig at saken ender i CAS. Enten fordi Johaug mener dommen er for streng, eller fordi WADA mener den ikke er streng nok.

Omfattende behandling

FIS-president Gian Franco Kaspar har tidligere uttalt til Dagbladet at Johaug må få fire års utestengelse dersom hun har skyld.

FIS

FIS-president Gian Franco Kasper.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Martin Johnsrud Sundby ble frikjent av både dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) og Norges idrettsforbund.

Men WADA var uenig og anket saken til CAS, som gav nordmannen to måneders utestengelse for brudd på dopingbestemmelsene etter feilbruk av den lovlige medisinen Ventoline.

Dopingsaken til Johaug er fortsatt under behandling hos Antidoping Norge. Planen var at Påtalenemnda hos Antidoping Norge skulle ha en innstilling klar 2. november, men etterforskerne trenger mer tid.

– Etter det jeg forstår vil Antidoping Norge ha klar en innstilling i løpet av et par uker, sier Hjort.

Ferdig med samtaler

– Jeg ville veldig gjerne at dette skulle avgjøres raskt. Johaug er jo interessert at saken ikke skal drøye. Men på den andre siden vil hun ha en skikkelig behandling.

– Antidoping Norge har også uttrykt en intensjon om rask behandling, men de opplyser at de trenger mer tid for å kartlegge alle relevante forhold, sier Hjort, som forteller at Therese Johaug er ferdig med sine forklaringer overfor Antidoping Norge.

Tidligere er det blitt kjent at en Johaug-dom før jul er usannsynlig.

Skiløperen bruker nå broren Karstein som støtte og treningspartner mens hun er utestengt fra å trene med landslaget. 28-åringen er suspendert frem til 18. desember.

Fredag 11. november samles landslaget på Beitostølen før den nasjonale sesongåpningen på helgen etter. Samtidig trener Johaug for det meste i området rundt Holmenkollen der hun bor, opplyser manager Jørn Ernst.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal