Hopp til innhold

Thingnes Bø passerte legenden: – Den verste gule trøya jeg har vunnet

Med ett renn igjen sikret Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang. Han innrømmer at det har vært en mental kamp å kjempe mot broren, og lar seg motivere av en legende.

Her avgjør Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt.

– Den smaker veldig godt. Det er tungt å kjempe om den gule sammenlagttrøya. Det er et mentalt spill. Å komme seirende ut, det er en fantastisk følelse, sier Thingnes Bø til NRK.

Lørdag kveld vant Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang, etter å ha vunnet jaktstarten i Canmore.

Den eneste som kunne frata Thingnes Bø trofeet før dagens renn, var hans egen bror, Tarjei Bø. Og den kampen har kostet.

Johannes Thingnes Bø

BEST: Med seieren på jaktstarten lørdag sikret Johannes Thingnes Bø både sammenlagttrofeet og jaktstartkula denne sesongen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det er den verste gule trøya jeg har vunnet, sånn mentalt sett. Det har vært kjekt å kjempe mot Tarjei, men jeg vet også hvor god han er. Tarjei har vært god og stabil. Det har vært en nydelig duell, en duell vi ikke har hatt tidligere i karrieren, sier Thingnes Bø om duellen mot broren.

Storebroren måtte i stedet ta til takke med andreplassen.

Å være i skyggen av en av de største idrettsmennene vi har i Norge er helt ok. Han er helt unik. Han får masse hyllest og respekt. Men som bror føler jeg nesten han får for lite. Så masse som han vinner, sier Bø til NRK etter en femteplass på jaktstarten.

Og han er ikke den eneste som hyller stryningen, som tok karrierens 84. seier på øverste nivå.

– Det er utrolig imponerende. Han er den beste skiskytteren noensinne, sier svenske Sebastian Samuelsson.

– Han viser gang på gang at han er verdens beste. Han er «the goat» (greatest of all time, red.anm.). Nå har han passert Fourcade i antall seiere og Bjørndalen er ikke langt unna, så det er utrolig kult å få oppleve Johannes på sitt beste, sier landslagskollega Sturla Holm Lægreid.

Johannes Thingnes Bø

HYLLES: Johannes Thingnes Bø har to av to seire i Canmore. Søndag er det fellesstart.

Foto: AP

– Den 5. verdenscupseieren sammenlagt er unikt. Vi driver og teller om han kommer til å nå 100 enkeltseiere i løpet av karrieren. Det er en ære å gå med han, selv om han slår oss gang på gang, roser Vetle Sjåstad Christiansen.

Fikk videohilsen før start

Jaktstartseieren gjorde at han passerte Fourcade i antall seiere. Og den franske skiskytterlegenden sendte en videohilsen allerede før starten gikk lørdag til den tidligere konkurrenten.

Det var hyggelig at han spilte inn den i forkant der. Det er stort å gå forbi en fyr som Fourcade. Han er jo en legende, så det er absolutt en stor dag, flirer Thingnes Bø.

– Legende er et ord som brukes om deg også, hva synes du om det?

Jeg skjønner jo at når man når de tallene, så begynner du å bli en som har påvirket idretten. Men jeg har fortsatt noen år igjen. Jeg får oppsummere etter at jeg legger opp, det er da sånne statuser blir gitt ut, svarer han.

Nå er det kun Ole Einar Bjørndalen som har flere seiere, med sine 95. I tillegg har Bjørndalen en verdenscupseier i langrenn.

– Han kommer seg fort dit i løpet av et par år, kommenterte Jann Post da Thingnes Bø var på sin parademarsj på siste runde.

Og det er nå også et motiverende mål for 30-åringen, som har sagt han legger opp etter OL-sesongen 2026.

Ja, det er litt naturlig. Men i fjor var det ti seiere opp til Fourcade, da tenkte jeg det ble vanskelig, men kanskje i løpet av de neste to årene. Nå klarte jeg det i år, da er det naturlig å se videre oppover til nestemann.

– Man glemmer de styrkene man har

Like bra gikk det ikke for det største håpet på kvinnesiden, Ingrid Landmark Tandrevold.

For før verdenscupavslutningen i Canmore, ledet Tandrevold verdenscupen sammenlagt med 73 poeng.

To renn senere, og med ett renn igjen av sesongen, er nordmannen 61 poeng bak ledende Lisa Vittozzi. Da tok følelsene overhånd for det norske skiskytteresset.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gråter. Jeg tror jeg er litt overveldet. Jeg er litt skuffa nå og så er jeg også veldig stolt over alt jeg har fått til. Så er det lett for at man bare blir skuffa. Når jeg blir overveldet så begynner jeg å gråte, sier Tandrevold.

GRÅT: Se intervjuet med Tandrevold etter løpet.

Video: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Man føler man er veldig nærme, men samtidig veldig langt unna. Da blir det litt mye, sier Tandrevold.

Selv sier Tandrevold at hun uansett ikke føler seg som verdens beste skiskytter i år, og at det derfor ikke er så surt at sammenlagtseieren glapp.

– Jeg føler at jeg har brutt en del barrierer i år. Så føler jeg egentlig bare at det er meg selv og mine egne tanker som kan stoppe meg. Det er det jo mulig å gjøre noe med.

– Hvordan skal du jobbe med det?

– Først og fremst må jeg lære meg å takle dere (media) på en god måte, det syns jeg kan være litt vanskelig av og til. Det er veldig lett å henge seg opp i det som ikke er bra. Det er vanskelig når man er toppidrettsutøver og generelt i livet. At man glemmer de styrkene man har. Det har jeg lyst til å bli litt bedre på.

Tandrevold med sprint-kula

VINNER: Ingrid Landmark Tandrevold mottok torsdag kula etter seier i sprint-cupen.

Foto: AP

Ble trøstet av lagvenninne

Etter rennet satt Tandrevold lenge i målområdet og så tomt ut i luften. Bort kom Ida Lien som trøstet lagvenninnen så godt hun kunne.

Tandrevold og Lien

TRØSTET: Ida Lien (til høyre) var raskt borte hos Tandrevold for å gi noen støttende ord.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Jeg ville høre hvordan det gikk. Det er jo spennende i sammendraget her. Hun er kanskje litt skuffet i dag, men jeg vet at hun elsker fellesstarter. Vi skal ikke gi opp den ennå, sier Lien til NRK.

– Hvordan skal dere oppmuntre henne – hun er jo veldig lei seg her – til siste renn?

– Vi skal støtte så godt vi kan. Kanskje ta henne med ut og spise i kveld. Gjøre litt andre ting, så tror jeg det blir bra i morgen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal