Hopp til innhold

Thingnes Bø passerte legenden: – Den verste gule trøya jeg har vunnet

Med ett renn igjen sikret Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang. Han innrømmer at det har vært en mental kamp å kjempe mot broren, og lar seg motivere av en legende.

Her avgjør Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt.

– Den smaker veldig godt. Det er tungt å kjempe om den gule sammenlagttrøya. Det er et mentalt spill. Å komme seirende ut, det er en fantastisk følelse, sier Thingnes Bø til NRK.

Lørdag kveld vant Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang, etter å ha vunnet jaktstarten i Canmore.

Den eneste som kunne frata Thingnes Bø trofeet før dagens renn, var hans egen bror, Tarjei Bø. Og den kampen har kostet.

Johannes Thingnes Bø

BEST: Med seieren på jaktstarten lørdag sikret Johannes Thingnes Bø både sammenlagttrofeet og jaktstartkula denne sesongen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det er den verste gule trøya jeg har vunnet, sånn mentalt sett. Det har vært kjekt å kjempe mot Tarjei, men jeg vet også hvor god han er. Tarjei har vært god og stabil. Det har vært en nydelig duell, en duell vi ikke har hatt tidligere i karrieren, sier Thingnes Bø om duellen mot broren.

Storebroren måtte i stedet ta til takke med andreplassen.

Å være i skyggen av en av de største idrettsmennene vi har i Norge er helt ok. Han er helt unik. Han får masse hyllest og respekt. Men som bror føler jeg nesten han får for lite. Så masse som han vinner, sier Bø til NRK etter en femteplass på jaktstarten.

Og han er ikke den eneste som hyller stryningen, som tok karrierens 84. seier på øverste nivå.

– Det er utrolig imponerende. Han er den beste skiskytteren noensinne, sier svenske Sebastian Samuelsson.

– Han viser gang på gang at han er verdens beste. Han er «the goat» (greatest of all time, red.anm.). Nå har han passert Fourcade i antall seiere og Bjørndalen er ikke langt unna, så det er utrolig kult å få oppleve Johannes på sitt beste, sier landslagskollega Sturla Holm Lægreid.

Johannes Thingnes Bø

HYLLES: Johannes Thingnes Bø har to av to seire i Canmore. Søndag er det fellesstart.

Foto: AP

– Den 5. verdenscupseieren sammenlagt er unikt. Vi driver og teller om han kommer til å nå 100 enkeltseiere i løpet av karrieren. Det er en ære å gå med han, selv om han slår oss gang på gang, roser Vetle Sjåstad Christiansen.

Fikk videohilsen før start

Jaktstartseieren gjorde at han passerte Fourcade i antall seiere. Og den franske skiskytterlegenden sendte en videohilsen allerede før starten gikk lørdag til den tidligere konkurrenten.

Det var hyggelig at han spilte inn den i forkant der. Det er stort å gå forbi en fyr som Fourcade. Han er jo en legende, så det er absolutt en stor dag, flirer Thingnes Bø.

– Legende er et ord som brukes om deg også, hva synes du om det?

Jeg skjønner jo at når man når de tallene, så begynner du å bli en som har påvirket idretten. Men jeg har fortsatt noen år igjen. Jeg får oppsummere etter at jeg legger opp, det er da sånne statuser blir gitt ut, svarer han.

Nå er det kun Ole Einar Bjørndalen som har flere seiere, med sine 95. I tillegg har Bjørndalen en verdenscupseier i langrenn.

– Han kommer seg fort dit i løpet av et par år, kommenterte Jann Post da Thingnes Bø var på sin parademarsj på siste runde.

Og det er nå også et motiverende mål for 30-åringen, som har sagt han legger opp etter OL-sesongen 2026.

Ja, det er litt naturlig. Men i fjor var det ti seiere opp til Fourcade, da tenkte jeg det ble vanskelig, men kanskje i løpet av de neste to årene. Nå klarte jeg det i år, da er det naturlig å se videre oppover til nestemann.

– Man glemmer de styrkene man har

Like bra gikk det ikke for det største håpet på kvinnesiden, Ingrid Landmark Tandrevold.

For før verdenscupavslutningen i Canmore, ledet Tandrevold verdenscupen sammenlagt med 73 poeng.

To renn senere, og med ett renn igjen av sesongen, er nordmannen 61 poeng bak ledende Lisa Vittozzi. Da tok følelsene overhånd for det norske skiskytteresset.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gråter. Jeg tror jeg er litt overveldet. Jeg er litt skuffa nå og så er jeg også veldig stolt over alt jeg har fått til. Så er det lett for at man bare blir skuffa. Når jeg blir overveldet så begynner jeg å gråte, sier Tandrevold.

GRÅT: Se intervjuet med Tandrevold etter løpet.

Video: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Man føler man er veldig nærme, men samtidig veldig langt unna. Da blir det litt mye, sier Tandrevold.

Selv sier Tandrevold at hun uansett ikke føler seg som verdens beste skiskytter i år, og at det derfor ikke er så surt at sammenlagtseieren glapp.

– Jeg føler at jeg har brutt en del barrierer i år. Så føler jeg egentlig bare at det er meg selv og mine egne tanker som kan stoppe meg. Det er det jo mulig å gjøre noe med.

– Hvordan skal du jobbe med det?

– Først og fremst må jeg lære meg å takle dere (media) på en god måte, det syns jeg kan være litt vanskelig av og til. Det er veldig lett å henge seg opp i det som ikke er bra. Det er vanskelig når man er toppidrettsutøver og generelt i livet. At man glemmer de styrkene man har. Det har jeg lyst til å bli litt bedre på.

Tandrevold med sprint-kula

VINNER: Ingrid Landmark Tandrevold mottok torsdag kula etter seier i sprint-cupen.

Foto: AP

Ble trøstet av lagvenninne

Etter rennet satt Tandrevold lenge i målområdet og så tomt ut i luften. Bort kom Ida Lien som trøstet lagvenninnen så godt hun kunne.

Tandrevold og Lien

TRØSTET: Ida Lien (til høyre) var raskt borte hos Tandrevold for å gi noen støttende ord.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Jeg ville høre hvordan det gikk. Det er jo spennende i sammendraget her. Hun er kanskje litt skuffet i dag, men jeg vet at hun elsker fellesstarter. Vi skal ikke gi opp den ennå, sier Lien til NRK.

– Hvordan skal dere oppmuntre henne – hun er jo veldig lei seg her – til siste renn?

– Vi skal støtte så godt vi kan. Kanskje ta henne med ut og spise i kveld. Gjøre litt andre ting, så tror jeg det blir bra i morgen.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen-rivaler dropper EM

  Josh Kerr og Jake Wightman har vunnet VM på 1500 meter de to siste årene, men ingen av dem stiller til start i årets EM i friidrett.

  Det ble klart etter at det britiske forbundet presenterte EM-troppen sin tirsdag kveld.

  Istedenfor stiller Storbritannia med Adam Fogg og Neil Gourley på 1500 meter.

  Kerr slo Jakob Ingebrigtsen i nordmannens sesongåpning i Eugene i helgen på én engelsk mil. I den forbindelse uttalte Kerr at han ikke hadde bestemt seg for om han skulle delta i EM eller ikke.

  – Akkurat nå er vi der vi ønsker å være, så det er ikke noe vits å presse på, sa Kerr.

  Samtidig har Jakob Ingebrigtsen kritisert rivalene for å ikke konkurrere mer mot ham før OL i Paris, hvor Ingebrigtsen stiller som regjerende mester på 1500 meter. Kerr tok bronsen på øvelsen i forrige OL.

  EM i friidrett arrangeres i Roma fra 7. til 12. juni. Sommerens OL i Paris starter 26. juli, hvor friidrettsøvelsene arrangeres fra 1. til 11. august.

  VEEr5sOE8VI
  Foto: Reuters
 • Magnus Carlsen slo Nakamura i armageddon – leder Norway Chess

  Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura i 2. runde i Norway Chess, men vant i armageddon og leder Norway Chess.

  Langsjakkpartiet endte uavgjort etter 36 trekk og snaut tre og en halv time ved brettet.

  – Det ble en direkte pinlig affære der jeg prøvde å spille noe sikkert ganske tidlig, og så greide jeg å overse ... ikke noe langt uti der, men hans neste trekk. Jeg innså med en gang at jeg var ikke i nærheten av å stå bedre. Senere følte jeg at han satt og utspilte meg litt, men jeg fikk heldigvis omgruppert etter hvert og styrt partiet mot noe mer trygt, sa Carlsen til TV 2.

  Carlsen hadde hvite brikker i armageddon og skaffet seg et avgjørende overtak som resulterte i seier etter 50 trekk. Dermed fikk han et ekstra halvpoeng. (NTB)

  Carlsen
  Foto: NTB
 • Start snudde til seier: Vant etter overtidsdrama

  Start har hatt en trøblete start på sesongen og lå sist i 1. divisjon før tirsdagens kamp mot Sogndal.

  Der var det Sogndal som tok ledelsen med Edmund Baidoo etter 25 minutter, før Tom Strannegård var først på en retur og utlignet til 1-1 på overtid i den første omgangen.

  Og det var overtiden som virkelig skulle gjelde for Start. Den andre omgangen så ut til å ebbe ut uten scoringer, men i det 97. minuttet kom scoringen Kristiansand hadde ventet på. Eirik Schulze kom seg fri inne i boksen og sørget for at Start vant 2-1 - et resultat som gjør at de nå ligger over streken på bedre målforskjell enn Sandnes Ulf på kvalikplass.

  – Vi gir aldri opp. Det er vanvittig deilig, sier Start-kaptein Schulze til TV 2.

  Seieren er Starts andre seier på tre kamper, etter at de ikke vant en eneste av de syv første seriekampene for sesongen.

  Start har ni poeng etter de ti første kampene og er på 13. plass, mens Sogndal er nummer seks med 16 poeng.

  Start
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal