Hopp til innhold

Thingnes Bø passerte legenden: – Den verste gule trøya jeg har vunnet

Med ett renn igjen sikret Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang. Han innrømmer at det har vært en mental kamp å kjempe mot broren, og lar seg motivere av en legende.

Her avgjør Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt.

– Den smaker veldig godt. Det er tungt å kjempe om den gule sammenlagttrøya. Det er et mentalt spill. Å komme seirende ut, det er en fantastisk følelse, sier Thingnes Bø til NRK.

Lørdag kveld vant Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang, etter å ha vunnet jaktstarten i Canmore.

Den eneste som kunne frata Thingnes Bø trofeet før dagens renn, var hans egen bror, Tarjei Bø. Og den kampen har kostet.

Johannes Thingnes Bø

BEST: Med seieren på jaktstarten lørdag sikret Johannes Thingnes Bø både sammenlagttrofeet og jaktstartkula denne sesongen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det er den verste gule trøya jeg har vunnet, sånn mentalt sett. Det har vært kjekt å kjempe mot Tarjei, men jeg vet også hvor god han er. Tarjei har vært god og stabil. Det har vært en nydelig duell, en duell vi ikke har hatt tidligere i karrieren, sier Thingnes Bø om duellen mot broren.

Storebroren måtte i stedet ta til takke med andreplassen.

Å være i skyggen av en av de største idrettsmennene vi har i Norge er helt ok. Han er helt unik. Han får masse hyllest og respekt. Men som bror føler jeg nesten han får for lite. Så masse som han vinner, sier Bø til NRK etter en femteplass på jaktstarten.

Og han er ikke den eneste som hyller stryningen, som tok karrierens 84. seier på øverste nivå.

– Det er utrolig imponerende. Han er den beste skiskytteren noensinne, sier svenske Sebastian Samuelsson.

– Han viser gang på gang at han er verdens beste. Han er «the goat» (greatest of all time, red.anm.). Nå har han passert Fourcade i antall seiere og Bjørndalen er ikke langt unna, så det er utrolig kult å få oppleve Johannes på sitt beste, sier landslagskollega Sturla Holm Lægreid.

Johannes Thingnes Bø

HYLLES: Johannes Thingnes Bø har to av to seire i Canmore. Søndag er det fellesstart.

Foto: AP

– Den 5. verdenscupseieren sammenlagt er unikt. Vi driver og teller om han kommer til å nå 100 enkeltseiere i løpet av karrieren. Det er en ære å gå med han, selv om han slår oss gang på gang, roser Vetle Sjåstad Christiansen.

Fikk videohilsen før start

Jaktstartseieren gjorde at han passerte Fourcade i antall seiere. Og den franske skiskytterlegenden sendte en videohilsen allerede før starten gikk lørdag til den tidligere konkurrenten.

Det var hyggelig at han spilte inn den i forkant der. Det er stort å gå forbi en fyr som Fourcade. Han er jo en legende, så det er absolutt en stor dag, flirer Thingnes Bø.

– Legende er et ord som brukes om deg også, hva synes du om det?

Jeg skjønner jo at når man når de tallene, så begynner du å bli en som har påvirket idretten. Men jeg har fortsatt noen år igjen. Jeg får oppsummere etter at jeg legger opp, det er da sånne statuser blir gitt ut, svarer han.

Nå er det kun Ole Einar Bjørndalen som har flere seiere, med sine 95. I tillegg har Bjørndalen en verdenscupseier i langrenn.

– Han kommer seg fort dit i løpet av et par år, kommenterte Jann Post da Thingnes Bø var på sin parademarsj på siste runde.

Og det er nå også et motiverende mål for 30-åringen, som har sagt han legger opp etter OL-sesongen 2026.

Ja, det er litt naturlig. Men i fjor var det ti seiere opp til Fourcade, da tenkte jeg det ble vanskelig, men kanskje i løpet av de neste to årene. Nå klarte jeg det i år, da er det naturlig å se videre oppover til nestemann.

– Man glemmer de styrkene man har

Like bra gikk det ikke for det største håpet på kvinnesiden, Ingrid Landmark Tandrevold.

For før verdenscupavslutningen i Canmore, ledet Tandrevold verdenscupen sammenlagt med 73 poeng.

To renn senere, og med ett renn igjen av sesongen, er nordmannen 61 poeng bak ledende Lisa Vittozzi. Da tok følelsene overhånd for det norske skiskytteresset.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gråter. Jeg tror jeg er litt overveldet. Jeg er litt skuffa nå og så er jeg også veldig stolt over alt jeg har fått til. Så er det lett for at man bare blir skuffa. Når jeg blir overveldet så begynner jeg å gråte, sier Tandrevold.

GRÅT: Se intervjuet med Tandrevold etter løpet.

Video: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Man føler man er veldig nærme, men samtidig veldig langt unna. Da blir det litt mye, sier Tandrevold.

Selv sier Tandrevold at hun uansett ikke føler seg som verdens beste skiskytter i år, og at det derfor ikke er så surt at sammenlagtseieren glapp.

– Jeg føler at jeg har brutt en del barrierer i år. Så føler jeg egentlig bare at det er meg selv og mine egne tanker som kan stoppe meg. Det er det jo mulig å gjøre noe med.

– Hvordan skal du jobbe med det?

– Først og fremst må jeg lære meg å takle dere (media) på en god måte, det syns jeg kan være litt vanskelig av og til. Det er veldig lett å henge seg opp i det som ikke er bra. Det er vanskelig når man er toppidrettsutøver og generelt i livet. At man glemmer de styrkene man har. Det har jeg lyst til å bli litt bedre på.

Tandrevold med sprint-kula

VINNER: Ingrid Landmark Tandrevold mottok torsdag kula etter seier i sprint-cupen.

Foto: AP

Ble trøstet av lagvenninne

Etter rennet satt Tandrevold lenge i målområdet og så tomt ut i luften. Bort kom Ida Lien som trøstet lagvenninnen så godt hun kunne.

Tandrevold og Lien

TRØSTET: Ida Lien (til høyre) var raskt borte hos Tandrevold for å gi noen støttende ord.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Jeg ville høre hvordan det gikk. Det er jo spennende i sammendraget her. Hun er kanskje litt skuffet i dag, men jeg vet at hun elsker fellesstarter. Vi skal ikke gi opp den ennå, sier Lien til NRK.

– Hvordan skal dere oppmuntre henne – hun er jo veldig lei seg her – til siste renn?

– Vi skal støtte så godt vi kan. Kanskje ta henne med ut og spise i kveld. Gjøre litt andre ting, så tror jeg det blir bra i morgen.

Siste nytt

  • Straffe reddet Burnley etter Berge-tabbe

    Det ble sent drama da Manchester United spilte 1-1 mot Sander Berge og hans Burnley på Old Trafford lørdag.

    Uniteds scoring kom etter en pasningsfeil fra Berge i det 79. minutt. Pasningen ble snappet opp av Antony, som forserte mot mål og plasserte ballen i lengste hjørne.

    Åtte minutter senere hoppet United-keeper André Onana inn i Burnley-spiller Zeki Amdouni. Dommer måtte ut å se på VAR-skjermen for å konkludere med straffe til Burnley. Den omsatte Amdouni selv i mål.

    Det er ingen tvil i verden at det er Sander Berge sin skyld at den sjansen kommer. Han har vært god, men der gjør han en skjebnesvanger feil, sa Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

    Hjemmelaget åpnet best og skapte flere store sjanser de første 20 minuttene.

    Halvveis i første omgang tok Burnley mer og mer over. Manchester Uniteds målvakt André Onana vartet opp med flere gode redninger, som sørget for at det stod 0-0 til pause.

    United kom best ut etter hvilen, og burde tatt ledelsen, men de var lenge ineffektive.

    76 minutter ut i kampen ville hjemmelaget ha straffe da Garnacho gikk over ende i feltet, men både dommer og VAR mente argentineren falt for lett. Heller ikke da Antony skjøt opp i hånden til en Burnley-spiller i 16-meteren ble det straffe.

    På overtid fikk Burnley nesten med seg alle poengene, men Onana stod i veien.

    United befinner seg dermed på en 6. plass, mens Burnley ligger nest sist og kjemper for å unngå nedrykk.

    Antony
    Foto: AP
  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal