Hopp til innhold

Thingnes Bø passerte legenden: – Den verste gule trøya jeg har vunnet

Med ett renn igjen sikret Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang. Han innrømmer at det har vært en mental kamp å kjempe mot broren, og lar seg motivere av en legende.

Her avgjør Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt.

– Den smaker veldig godt. Det er tungt å kjempe om den gule sammenlagttrøya. Det er et mentalt spill. Å komme seirende ut, det er en fantastisk følelse, sier Thingnes Bø til NRK.

Lørdag kveld vant Johannes Thingnes Bø verdenscupen sammenlagt for femte gang, etter å ha vunnet jaktstarten i Canmore.

Den eneste som kunne frata Thingnes Bø trofeet før dagens renn, var hans egen bror, Tarjei Bø. Og den kampen har kostet.

Johannes Thingnes Bø

BEST: Med seieren på jaktstarten lørdag sikret Johannes Thingnes Bø både sammenlagttrofeet og jaktstartkula denne sesongen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det er den verste gule trøya jeg har vunnet, sånn mentalt sett. Det har vært kjekt å kjempe mot Tarjei, men jeg vet også hvor god han er. Tarjei har vært god og stabil. Det har vært en nydelig duell, en duell vi ikke har hatt tidligere i karrieren, sier Thingnes Bø om duellen mot broren.

Storebroren måtte i stedet ta til takke med andreplassen.

Å være i skyggen av en av de største idrettsmennene vi har i Norge er helt ok. Han er helt unik. Han får masse hyllest og respekt. Men som bror føler jeg nesten han får for lite. Så masse som han vinner, sier Bø til NRK etter en femteplass på jaktstarten.

Og han er ikke den eneste som hyller stryningen, som tok karrierens 84. seier på øverste nivå.

– Det er utrolig imponerende. Han er den beste skiskytteren noensinne, sier svenske Sebastian Samuelsson.

– Han viser gang på gang at han er verdens beste. Han er «the goat» (greatest of all time, red.anm.). Nå har han passert Fourcade i antall seiere og Bjørndalen er ikke langt unna, så det er utrolig kult å få oppleve Johannes på sitt beste, sier landslagskollega Sturla Holm Lægreid.

Johannes Thingnes Bø

HYLLES: Johannes Thingnes Bø har to av to seire i Canmore. Søndag er det fellesstart.

Foto: AP

– Den 5. verdenscupseieren sammenlagt er unikt. Vi driver og teller om han kommer til å nå 100 enkeltseiere i løpet av karrieren. Det er en ære å gå med han, selv om han slår oss gang på gang, roser Vetle Sjåstad Christiansen.

Fikk videohilsen før start

Jaktstartseieren gjorde at han passerte Fourcade i antall seiere. Og den franske skiskytterlegenden sendte en videohilsen allerede før starten gikk lørdag til den tidligere konkurrenten.

Det var hyggelig at han spilte inn den i forkant der. Det er stort å gå forbi en fyr som Fourcade. Han er jo en legende, så det er absolutt en stor dag, flirer Thingnes Bø.

– Legende er et ord som brukes om deg også, hva synes du om det?

Jeg skjønner jo at når man når de tallene, så begynner du å bli en som har påvirket idretten. Men jeg har fortsatt noen år igjen. Jeg får oppsummere etter at jeg legger opp, det er da sånne statuser blir gitt ut, svarer han.

Nå er det kun Ole Einar Bjørndalen som har flere seiere, med sine 95. I tillegg har Bjørndalen en verdenscupseier i langrenn.

– Han kommer seg fort dit i løpet av et par år, kommenterte Jann Post da Thingnes Bø var på sin parademarsj på siste runde.

Og det er nå også et motiverende mål for 30-åringen, som har sagt han legger opp etter OL-sesongen 2026.

Ja, det er litt naturlig. Men i fjor var det ti seiere opp til Fourcade, da tenkte jeg det ble vanskelig, men kanskje i løpet av de neste to årene. Nå klarte jeg det i år, da er det naturlig å se videre oppover til nestemann.

– Man glemmer de styrkene man har

Like bra gikk det ikke for det største håpet på kvinnesiden, Ingrid Landmark Tandrevold.

For før verdenscupavslutningen i Canmore, ledet Tandrevold verdenscupen sammenlagt med 73 poeng.

To renn senere, og med ett renn igjen av sesongen, er nordmannen 61 poeng bak ledende Lisa Vittozzi. Da tok følelsene overhånd for det norske skiskytteresset.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gråter. Jeg tror jeg er litt overveldet. Jeg er litt skuffa nå og så er jeg også veldig stolt over alt jeg har fått til. Så er det lett for at man bare blir skuffa. Når jeg blir overveldet så begynner jeg å gråte, sier Tandrevold.

GRÅT: Se intervjuet med Tandrevold etter løpet.

Video: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Man føler man er veldig nærme, men samtidig veldig langt unna. Da blir det litt mye, sier Tandrevold.

Selv sier Tandrevold at hun uansett ikke føler seg som verdens beste skiskytter i år, og at det derfor ikke er så surt at sammenlagtseieren glapp.

– Jeg føler at jeg har brutt en del barrierer i år. Så føler jeg egentlig bare at det er meg selv og mine egne tanker som kan stoppe meg. Det er det jo mulig å gjøre noe med.

– Hvordan skal du jobbe med det?

– Først og fremst må jeg lære meg å takle dere (media) på en god måte, det syns jeg kan være litt vanskelig av og til. Det er veldig lett å henge seg opp i det som ikke er bra. Det er vanskelig når man er toppidrettsutøver og generelt i livet. At man glemmer de styrkene man har. Det har jeg lyst til å bli litt bedre på.

Tandrevold med sprint-kula

VINNER: Ingrid Landmark Tandrevold mottok torsdag kula etter seier i sprint-cupen.

Foto: AP

Ble trøstet av lagvenninne

Etter rennet satt Tandrevold lenge i målområdet og så tomt ut i luften. Bort kom Ida Lien som trøstet lagvenninnen så godt hun kunne.

Tandrevold og Lien

TRØSTET: Ida Lien (til høyre) var raskt borte hos Tandrevold for å gi noen støttende ord.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Jeg ville høre hvordan det gikk. Det er jo spennende i sammendraget her. Hun er kanskje litt skuffet i dag, men jeg vet at hun elsker fellesstarter. Vi skal ikke gi opp den ennå, sier Lien til NRK.

– Hvordan skal dere oppmuntre henne – hun er jo veldig lei seg her – til siste renn?

– Vi skal støtte så godt vi kan. Kanskje ta henne med ut og spise i kveld. Gjøre litt andre ting, så tror jeg det blir bra i morgen.

Siste nytt

 • Norske scoringer da Djurgården nærmet seg serieleder Malmö

  Gustav Wikheim og Tokmac Nguen scoret hver sin gang da Djurgården tok et skritt i retning tabelltoppen i svensk fotball mandag. Halmstad ble slått 2-0.

  Seieren betyr at hovedstadsklubben er tre poeng bak serieleder Malmö, som måtte nøye seg med 2-2 borte mot Pål Arne Johansens Häcken. Begge topplagene har ti kamper spilt.

  Wikheim satte inn sitt første mål for sesongen etter bare sju minutters spill i mandagens kamp. Ni minutter senere hamret Nguen inn sitt fjerde i 2024-utgaven av Allsvenskan.

  De to norske fulltrefferne var mer enn nok til å beseire et Halmstad-mannskap som ligger på sjuendeplass på tabellen. Klubben trenes for øvrig av tidligere Lillestrøm-trener Magnus Haglund.

  Wikheim og Nguen spilte henholdsvis 77 og 61 minutter for Djurgården mandag. Tobias Gulliksen var på banen i samfulle 90 minutter for stockholmsklubben. (NTB)

  Tokmac Nguen etter scoring mot Halmstad
  Foto: BILDBYRÅN
 • Rosenborg vant overtidsdrama mot LSK Kvinner

  Emilie Woldvik så ut til å ha reddet 2-2 for LSK Kvinner i toppseriemøtet med RBK mandag, men to minutter på overtid dukket innbytter Rebecka Holum opp og sikret 3-2 for trønderne.

  Seieren betyr at Rosenborg holder følge med Vålerenga på tabelltoppen. Lagene står begge med 24 poeng etter åtte seirer og én uavgjort etter de ni første kampene.

  Frøya Dorsin så lenge ut til å spille hovedrollen i mandagens oppgjør i Trondheim. Hun sendte hjemmelaget i en tidlig ledelse og slo så den målgivende pasningen da Camilla Linberg satte inn 2-0 rett før pause.

  Midt i annen omgang reduserte Thea Kyvåg for LSK Kvinner, før Emilie Woldvik utlignet til 2-2 med to minutter igjen å spille av ordinær tid.

  Så kom scoringen fra innbytter Holum som til slutt skilte lagene. LSK Kvinner klarte ikke komme tilbake etter den nesestyveren.

  Mens Rosenborg er bak Vålerenga på målforskjell i toppen av tabellen, ligger økonomisk kriserammede LSK på femteplass. (NTB)

 • Dommeren innrømmer megabrøler: – Fryktelig dårlig håndverk

  Dommer Marius Lien var ingen fornøyd mann etter kampen mellom Sarpsborg 08 og Molde.

  – Jeg har sett situasjonen direkte og på skjerm. Når alt kommer til alt, hadde det korrekte vært å dømme straffespark til Molde.

  – Hvorfor gjør du ikke det på banen?

  – Jeg oppfatter det som at Molde-spilleren oppsøker kontakten. Det er svakt dommerhåndverk fra undertegnede, sier hoveddommer Marius Lien til NRK.

  Kampen var på overtid da Molde ropte på straffespark. Lien vinket spillet videre, og Sarpsborg 08 økte til 4–2. Hvis dommeren hadde blåst for straffe, ville stillingen vært 2–3 og Molde hadde hatt en mulighet til å utligne til 3–3.

  Molde-trener Erling Moe ønsker ikke å skylde på dommeren etter kampen, som endte med 4-2-seier til gjestene Sarpsborg 08.

  – Vi taper kampen. Vi får ikke gjort noe med det, sier Erling Moe til NRK.

  Eliteserien i fotball 2024: Molde - Sarpsborg 08 (2-4)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal