Hopp til innhold

Knakk staven i frustrasjon – nå er VM i fare

Samtidig som Johannes Thingnes Bø feiret nok en utklassingsseier, satt landslagskompisen i kulissene og kjempet mot tårene.

Fjeld Andersen

FORTVILTE: Filip Fjeld Andersen var knust i målområdet etter sprinten i Anterselva.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

For mens Johannes Thingnes Bøs eventyrløp ble hyllet, satt lagkompisen Filip Fjeld Andersen og deppet. I Italia var Thingnes Bø fullstendig overlegen og vant sin femte sprintseier på rad. For Andersen var historien en litt annen.

Det er mange tanker som går gjennom hodet, sier sistnevnte til NRK.

Andersen havnet nemlig på 46. plass og er nå nummer 16 sammenlagt i verdenscupen. Det betyr at VM i Oberhof er i fare for 23-åringen, som i utgangspunktet er tatt ut til mesterskapet i februar. Norge har fått én ekstraplass til VM, men det gjelder bare hvis utøveren er innenfor topp 15.

I målområdet kom Andersen over to og et halvt minutt bak Thingnes Bø, og var tydelig frustrert. Mannen fra Nessoden knakk staven og så meget oppgitt ut.

Det er kjedelig å være skiskytter om dagen, og da er det mye frustrasjon som skal ut, dessverre, sier han om stavbrekket.

Han prøver å tenke lite på VM-kravet.

Det normale er bra nok, og i dag klarer jeg ikke å levere det normale. Da er det bare å reise hjem.

Rett etter målgang var skiskytteren preget, og satt for seg selv med hodet i hendene. Han får trøst av lagkompis Johannes Dale.

– Jeg kan relatere litt, og det er ikke noe gøy. Vi skal ta godt hånd om Filip, så vi er skikkelig klare for i morgen, sier Dale til NRK.

Fjeld Andersen

TUNG DAG: Andersen med hodet i hendene og tydelig oppgitt etter rennet i Anterselva.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Helt vilt

Thingnes Bø hadde som skrevet en vesentlig bedre dag på jobben og var storfornøyd etter seieren.

– Det var nok et ekstremt bra løp, erkjenner stryningen.

Det er ikke noe nytt at han går raskere på ski enn resten av verdenseliten i skiskyting. Fredag var stryningen om mulig enda mer overlegen enn normalt.

Thingnes Bø

JUBEL: Johannes Thingnes Bø hylles etter løpet.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Fredagens seier var nummer ti for sesongen for Johannes Thingnes Bø. Han er ubeseiret i 2023. Og nok en gang var det altså i løypa han la grunnlaget.

29-åringen fra klinket til fra første stavtak, og var 10,8 sekunder foran nærmeste konkurrent etter 1,5 kilometer. Til tross for en bom, var han også raskest av samtlige etter første skyting.

Sturla Holm Lægreid, som havnet på tredjeplass, trodde knapt det han hørte på sekundering.

– Jeg får helt sjokk. Jeg hører åtte sekunder bak etter 100 meter, så det er helt vilt det han driver med, sier han til NRK.

SUVEREN: Johannes Thingnes Bø tok sin tiende seier for sesongen.

Fryktet han hadde åpnet for hardt

Vinneren bekrefter at det var full gass i den grad at han også selv ble bekymret.

– Jeg har alltid prøvd å åpne hardt her, men så vil du ha en viss kontroll, men jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Det gikk heldigvis bra.

– Åpnet du for fort?

– Det er vanskelig si, for jeg hadde en bra sisterunde også. I den høyden er det litt idiotisk å klinke til så masse, erkjenner han.

Lægreid var nemlig ikke den eneste som fikk sjokk.

– På andrerunden måtte jeg passe på litt. Det var da jeg fikk sjokk, da jeg gikk ut etter liggende og kjente hvor sliten jeg var. Da tenkte jeg at jeg hadde gått altfor hardt. Men jeg klarte å smale meg og fikk en bra spurtrunde i tillegg, så jeg tror jeg løste det bra, sier den suverene vinneren.

– Fra en annen familie

Landslagskollega Dale avslører overfor NRK at det har vært tema rundt middagsbordet hva lagets ener kunne fått til i spesiallangrenn. Det bekrefter også Tarjei Bø.

– Det hadde vært veldig kult å se ham i langrenn nå, ikke minst når de har begynt å gå 10 kilometer i stedet for 15, for det tror jeg hadde passet ham utmerket, sier han.

Han påpeker at langrennslandslaget ikke lenger trenger skiskytterhjelp på den måten de gjorde da Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen herjet i løypa.

– Men jeg tror han hadde hevdet seg veldig bra, sier Tarjei Bø, som tar av seg hatten for det broren driver med.

– De har nok ekstra krefter, de rødhåra. Jeg tror han er fra en annen familie, for det er helt vanvittig, det han holder på med, smiler han.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal