Hopp til innhold

Han har jobben Petter Northug aldri ville hatt

EKEBERGSLETTA (NRK.no): Petter Northug har «brukt opp» et par managere allerede. Nå har Are Sørum Langås kastet seg ut i jobben Northug selv aldri ville hatt.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Are Sørum Langås (t.v.) er mannen som skal passe på at alt går på skinner for Petter Northug fram mot OL i Sotsji - en oppgave oppdragsgiveren ikke misunner ham.

Foto: Ellen Rian / NRK

Petter Northug (27) står midt ute på den brennhete Ekebergsletta, omsvermet av svette journalister og overivrige autografjegere.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Petter Northug har ankommet Ekebergsletta. Det første han gjør er å kjapt snakke igjennom opplegget med manager Langås.

Foto: Ellen Rian / NRK

Han har vært på Norway Cup-området et par timer, spilt en fotballkamp med og mot andre kjendiser, misset et straffespark på ynkelig vis, og oppstyret rundt grenser – som alltid når Northug viser seg offentlig – mot det glade vanvidd.

Litt utenfor mølja står en mann med solbriller og blå sponsortrøye og observerer det hele. Are Sørum Langås er Petter Northugs nye manager, mannen som skal passe på at Northug alltid er på rett plass til rett tid, mannen som skal sørge for at alle som har krav på en bit av Northug skal få den biten de har krav på, verken mer eller mindre, og uten at det går på bekostning av det eneste Northug selv er opptatt av:

Å være optimalt forberedt til OL i Sotsji.

– En vanskelig sjef

– Han må ha oversikt og et klart innblikk i min verden, og må hele tiden være flink til å være i forkant av min verden også, for å informere meg og holde meg oppdatert, sier Northug om hvilke krav han stiller til en manager.

– Krever det spesielle personlige egenskaper?

– Ja, helt klart. Man må være genuint interessert i det og brenne for det, det er som med alle ting, man må være motivert for jobben.

– Er du en vanskelig sjef?

– Ja, det er jeg. Jeg er nok en veldig vanskelig sjef, sier Northug når NRK får en håndfull eksklusive minutter med ham, selvfølgelig etter avtale med nettopp Are Sørum Langås.

Les videre under videoen.

Intervju med Petter Northug. Reporter: Anders Skjerdingstad.

I dette eksklusive intervjuet med NRK erkjenner Petter Northug at han ikke ville vært manager for Petter Northug.

Hadde ikke klart det

Og én ting legger ikke Petter Northug skjul på – han ville aldri selv vært manager for Petter Northug.

– Det tror jeg ikke at jeg hadde klart, rett og slett. I hvert fall ikke i den situasjonen som er nå. Jeg vet hva jeg går til, vet du, derfor ville jeg sagt nei.

– Hva tror du er det vanskeligste med å være manager for deg?

– Det skjer jo ting hele tida, både når det gjelder det sportslige og det det utenomsportslige. Det er mye som skal håndteres, det er mange oppdrag og en kabal som skal gå opp. Det krever litt tid, og i de verste periodene kan det koke litt. Da må man klare å holde hodet kaldt og holde seg på ei stram linje, erkjenner Northug.

Pappa savner ingenting

Han har slitt ut et par managere allerede.

– Jeg savner vel egentlig ingenting ting ved å være manager for Petter, sier pappa John Northug, som hadde managerjobben i to-tre år.

– Jeg synes det var veldig givende og lærerikt å jobbe med Petter. Han har veldig fokus på det han skal, og er særdeles avkoblet i forhold til det som ikke er «main business». Det jeg kommer til å savne minst, er å være mediekontakt. Det skal jeg aldri være for noen igjen, sier Lars Gilleberg, som overlot roret til Sørum Langås da Northug i vår brøt ut av landslaget og startet sin private satsing gjennom selskapet Nye Høyder.

Men Are Sørum Langås ser ikke svart på oppgaven. Tvert imot.

– Petter er en fin sjef, en god lagspiller, veldig tydelig, opptatt av å gjøre ting enkelt, og opptatt av å ha færrest mulig folk å forholde seg til, sier Langås mellom slagene på det som på mange måter er hans ilddåp. Dagen på Ekebergsletta er Northugs første offentlige oppdrag i regi av den nye storsponsoren Coop.

Positivt press

Det er mye som skal skje på kort tid. Det viktigste for sponsoren er å få lansert de to første Northug-produktene, en juice og et brød.

– Men jeg ser ikke på det som en test. Petter er så rutinert, det er en behagelig og fin jobb, dette, sier Sørum Langås.

– Petter sier han ikke ville tatt jobben. Hvorfor har du tatt den?

– Han sier det, ja? Jeg hadde ikke villet gå femmila jeg heller ...

At det følger et visst press med oppgaven legger han imidlertid ikke skjul på.

– Det i seg selv å jobbe for en som er best i verden i sitt yrke, det stiller positivt press på oss. Vi må legge ned noe som ligner på den innsatsen Petter legger ned, og vi må ta like gode strategiske valg som det Petter er kjent for å gjøre. Og det er klart at det jobber vi steinhardt hver dag for å gjøre, bekrefter han.

Les videre under bildet.

Petter Northug skriver autografer

Petter Northug er alltid autografjegernes favoritt. Under besøket på Norway Cup tok han seg god tid til fansen.

Foto: Ellen Rian

Kjernevirksomhet: Langrenn

– Hva er det vanskeligste?

– Vi må ha flere tanker i hodet samtidig, det kan være en utfordring for en trønder, humrer Sørum Langås, som i liket med Northug kommer fra Nord-Trøndelag, og som – også i likhet med Northug – har gått på skigymnaset i Meråker.

Så utdyper han:

– Først og fremst handler det om å legge til rette for at Petter mest mulig uforstyrret skal få fortsette utviklinga som skiløper. Det er kjernevirksomheten. Så er det også sånn at mange vil ha en bit, og mange som skal få en bit. Og så har vi den kommersielle biten og en mer langsiktig merkevarebygging.

Are Sørum Langås vet at oppmerksomheten som følger med jobben langt på vei gjør ham til en offentlig person. Men han har ingen planer om å stå som noen skjerm foran oppdragsgiveren igjennom sesongen.

Les videre under bildet.

Are Sørum Langås

Are Sørum Langås gikk på skigymnaset i Meråker for å bli fotballspiller. I stedet ble han manager for en som gikk på skigymnaset for å bli skiløper, og som lyktes brukbart med det.

– Skal ikke rulle over Petter

– Det er ikke sikkert jeg skal på et eneste skirenn, og jeg skal definitivt ikke ligge og rulle over Petter i målområdet når han tar gull. Hvis alt går «smooth», er det ikke sikkert vi trenger å møtes fysisk mellom november og april, sier manageren.

Og bare så det er nevn, oppdragsgiver Northug er fornøyd med samarbeidet – så langt.

– Det fungerer veldig bra, han jobber sammen med flere. Teamet rundt meg fungerer veldig bra i lag, og det gjør at min hverdag er lettere og at jeg kan ha fokus på det som er viktig, sier Petter Northug.

Derfor kunne han også forlate Ekebergsletta med bare én ting å ergre seg over, det elendige straffesparket som Steffen Stegavik reddet lett.

Allerede torsdag venter en helt ny oppgave. Det brutale motbakkeløpet Lysebotn Opp. Akkurat da er det kanskje like greit å bare være manager ...

Intervju med Petter Northug etter kjendiskamp i fotball på Ekebergsletta under Norway-Cup. Reporter: Anders Skjerdingstad.

Petter Northug dummet seg ut fra straffemerket i kjendiskampen på Ekebergsletta.

Siste nytt

 • Ny opptur for Manchester United

  Manchester United fikk en ny opptur da Crystal Palace ble slått 3-0 i ligacupen.

  Erik ten Hag sendte et United-lag med både Harry Maguire og Mason Mount på banen fra start i den eneste kampen mellom to Premier League-lag tirsdag. Alejandro Garnacho satte inn ledermålet snaut midtveis i første omgang da han omsatte et innlegg fra Diogo Dalot.

  Casemiro nikket inn 2-0 etter en snau halvtime på innlegg fra Mount, og tidlig i 2. omgang punkterte Anthony Martial kampen med assist fra Casemiro.

  United brøt en rekke på tre strake tap med sliteseieren over Burnley lørdag. (NTB)

  rXvoOqlFr40
  Foto: AP
 • Magnus Carlsen vant på utrolig vis – klar for finale

  Magnus Carlsen vant semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i den sjette Champions Chess-turneringen og er på vei mot en ny topplassering.

  Etter remis i de to første partiene vant Carlsen det tredje med hvite brikker etter 47 trekk. Nepomnjasjtsjij måtte vinne det siste ordinære partiet og skaffet seg et stort overtak. På et tidspunkt sto han fem bønder over på brettet, men Carlsen forsvarte seg ypperlig i en tilsynelatende tapt stilling og sikret remis etter 129 trekk.

  Carlsen har vunnet tre av de fire CCT-turneringene han har deltatt i tidligere i år, og ble nummer tre i den siste. Onsdag møter han Maxime Vachier-Lagrave i første finale.

  Siden det spilles etter dobbelt utslagssystem, er det ikke over enten han vinner eller taper da. Vinner han, får han to muligheter til å sikre turneringsseieren mot vinneren av taperrunden.

  Taper han for Vachier-Lagrave, må han vinne to kamper i taperrunden og deretter slå Vachier-Lagrave to ganger for å gå helt til topps. (NTB)

  9NJzb0THUzc
  Foto: NTB
 • Opptur for Nyland og Sevilla

  Ørjan Nyland fikk nok en kamp mellom stengene da Sevilla slo Almería 5-1 og tok et langt steg bort fra bunnstriden i La Liga.

  Den norske landslagsmålvakten voktet Sevilla-målet for annen kamp på rad. Etter å ha holdt nullen i den målløse debutkampen mot Osasuna slapp han inn sitt første mål, men det kom på straffespark og da kampen allerede var avgjort.

  Nyland var etter det velplasserte straffesparket fra Luis Suárez, men manglet noen centimeter på å nå helt fram. Straffesparket ble dømt etter at Nyland enkelt fanget et innlegg. Bak ryggen hans var nemlig Suárez felt av Jesus Navas.

  Da ledet Sevilla allerede 4-0. I det 7. minutt nikket Youssef En-Nesyri inn returen fra tverrliggeren etter at Loïc Bades hodestøt på et hjørnespark.

  Minuttet senere doblet Dodi Lukebakio da han gjorde to lekre dragninger og skjøt i krysset. Samme mann hadde litt senere en akrobatisk avslutning på innlegg fra Erik Lamela, men keeper Luis Maximiano gjorde en kjemperedning.

  Suso sørget for at det sto 3-0 til pause, og tidlig i 2. omgang økte Lamela via en motspiller. Etter reduseringen satte Kike Salas punktum. (NTB)

  Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia (2-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste