Hopp til innhold

Han har jobben Petter Northug aldri ville hatt

EKEBERGSLETTA (NRK.no): Petter Northug har «brukt opp» et par managere allerede. Nå har Are Sørum Langås kastet seg ut i jobben Northug selv aldri ville hatt.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Are Sørum Langås (t.v.) er mannen som skal passe på at alt går på skinner for Petter Northug fram mot OL i Sotsji - en oppgave oppdragsgiveren ikke misunner ham.

Foto: Ellen Rian / NRK

Petter Northug (27) står midt ute på den brennhete Ekebergsletta, omsvermet av svette journalister og overivrige autografjegere.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Petter Northug har ankommet Ekebergsletta. Det første han gjør er å kjapt snakke igjennom opplegget med manager Langås.

Foto: Ellen Rian / NRK

Han har vært på Norway Cup-området et par timer, spilt en fotballkamp med og mot andre kjendiser, misset et straffespark på ynkelig vis, og oppstyret rundt grenser – som alltid når Northug viser seg offentlig – mot det glade vanvidd.

Litt utenfor mølja står en mann med solbriller og blå sponsortrøye og observerer det hele. Are Sørum Langås er Petter Northugs nye manager, mannen som skal passe på at Northug alltid er på rett plass til rett tid, mannen som skal sørge for at alle som har krav på en bit av Northug skal få den biten de har krav på, verken mer eller mindre, og uten at det går på bekostning av det eneste Northug selv er opptatt av:

Å være optimalt forberedt til OL i Sotsji.

– En vanskelig sjef

– Han må ha oversikt og et klart innblikk i min verden, og må hele tiden være flink til å være i forkant av min verden også, for å informere meg og holde meg oppdatert, sier Northug om hvilke krav han stiller til en manager.

– Krever det spesielle personlige egenskaper?

– Ja, helt klart. Man må være genuint interessert i det og brenne for det, det er som med alle ting, man må være motivert for jobben.

– Er du en vanskelig sjef?

– Ja, det er jeg. Jeg er nok en veldig vanskelig sjef, sier Northug når NRK får en håndfull eksklusive minutter med ham, selvfølgelig etter avtale med nettopp Are Sørum Langås.

Les videre under videoen.

Intervju med Petter Northug. Reporter: Anders Skjerdingstad.

I dette eksklusive intervjuet med NRK erkjenner Petter Northug at han ikke ville vært manager for Petter Northug.

Hadde ikke klart det

Og én ting legger ikke Petter Northug skjul på – han ville aldri selv vært manager for Petter Northug.

– Det tror jeg ikke at jeg hadde klart, rett og slett. I hvert fall ikke i den situasjonen som er nå. Jeg vet hva jeg går til, vet du, derfor ville jeg sagt nei.

– Hva tror du er det vanskeligste med å være manager for deg?

– Det skjer jo ting hele tida, både når det gjelder det sportslige og det det utenomsportslige. Det er mye som skal håndteres, det er mange oppdrag og en kabal som skal gå opp. Det krever litt tid, og i de verste periodene kan det koke litt. Da må man klare å holde hodet kaldt og holde seg på ei stram linje, erkjenner Northug.

Pappa savner ingenting

Han har slitt ut et par managere allerede.

– Jeg savner vel egentlig ingenting ting ved å være manager for Petter, sier pappa John Northug, som hadde managerjobben i to-tre år.

– Jeg synes det var veldig givende og lærerikt å jobbe med Petter. Han har veldig fokus på det han skal, og er særdeles avkoblet i forhold til det som ikke er «main business». Det jeg kommer til å savne minst, er å være mediekontakt. Det skal jeg aldri være for noen igjen, sier Lars Gilleberg, som overlot roret til Sørum Langås da Northug i vår brøt ut av landslaget og startet sin private satsing gjennom selskapet Nye Høyder.

Men Are Sørum Langås ser ikke svart på oppgaven. Tvert imot.

– Petter er en fin sjef, en god lagspiller, veldig tydelig, opptatt av å gjøre ting enkelt, og opptatt av å ha færrest mulig folk å forholde seg til, sier Langås mellom slagene på det som på mange måter er hans ilddåp. Dagen på Ekebergsletta er Northugs første offentlige oppdrag i regi av den nye storsponsoren Coop.

Positivt press

Det er mye som skal skje på kort tid. Det viktigste for sponsoren er å få lansert de to første Northug-produktene, en juice og et brød.

– Men jeg ser ikke på det som en test. Petter er så rutinert, det er en behagelig og fin jobb, dette, sier Sørum Langås.

– Petter sier han ikke ville tatt jobben. Hvorfor har du tatt den?

– Han sier det, ja? Jeg hadde ikke villet gå femmila jeg heller ...

At det følger et visst press med oppgaven legger han imidlertid ikke skjul på.

– Det i seg selv å jobbe for en som er best i verden i sitt yrke, det stiller positivt press på oss. Vi må legge ned noe som ligner på den innsatsen Petter legger ned, og vi må ta like gode strategiske valg som det Petter er kjent for å gjøre. Og det er klart at det jobber vi steinhardt hver dag for å gjøre, bekrefter han.

Les videre under bildet.

Petter Northug skriver autografer

Petter Northug er alltid autografjegernes favoritt. Under besøket på Norway Cup tok han seg god tid til fansen.

Foto: Ellen Rian

Kjernevirksomhet: Langrenn

– Hva er det vanskeligste?

– Vi må ha flere tanker i hodet samtidig, det kan være en utfordring for en trønder, humrer Sørum Langås, som i liket med Northug kommer fra Nord-Trøndelag, og som – også i likhet med Northug – har gått på skigymnaset i Meråker.

Så utdyper han:

– Først og fremst handler det om å legge til rette for at Petter mest mulig uforstyrret skal få fortsette utviklinga som skiløper. Det er kjernevirksomheten. Så er det også sånn at mange vil ha en bit, og mange som skal få en bit. Og så har vi den kommersielle biten og en mer langsiktig merkevarebygging.

Are Sørum Langås vet at oppmerksomheten som følger med jobben langt på vei gjør ham til en offentlig person. Men han har ingen planer om å stå som noen skjerm foran oppdragsgiveren igjennom sesongen.

Les videre under bildet.

Are Sørum Langås

Are Sørum Langås gikk på skigymnaset i Meråker for å bli fotballspiller. I stedet ble han manager for en som gikk på skigymnaset for å bli skiløper, og som lyktes brukbart med det.

– Skal ikke rulle over Petter

– Det er ikke sikkert jeg skal på et eneste skirenn, og jeg skal definitivt ikke ligge og rulle over Petter i målområdet når han tar gull. Hvis alt går «smooth», er det ikke sikkert vi trenger å møtes fysisk mellom november og april, sier manageren.

Og bare så det er nevn, oppdragsgiver Northug er fornøyd med samarbeidet – så langt.

– Det fungerer veldig bra, han jobber sammen med flere. Teamet rundt meg fungerer veldig bra i lag, og det gjør at min hverdag er lettere og at jeg kan ha fokus på det som er viktig, sier Petter Northug.

Derfor kunne han også forlate Ekebergsletta med bare én ting å ergre seg over, det elendige straffesparket som Steffen Stegavik reddet lett.

Allerede torsdag venter en helt ny oppgave. Det brutale motbakkeløpet Lysebotn Opp. Akkurat da er det kanskje like greit å bare være manager ...

Intervju med Petter Northug etter kjendiskamp i fotball på Ekebergsletta under Norway-Cup. Reporter: Anders Skjerdingstad.

Petter Northug dummet seg ut fra straffemerket i kjendiskampen på Ekebergsletta.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal