Hopp til innhold

Han har jobben Petter Northug aldri ville hatt

EKEBERGSLETTA (NRK.no): Petter Northug har «brukt opp» et par managere allerede. Nå har Are Sørum Langås kastet seg ut i jobben Northug selv aldri ville hatt.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Are Sørum Langås (t.v.) er mannen som skal passe på at alt går på skinner for Petter Northug fram mot OL i Sotsji - en oppgave oppdragsgiveren ikke misunner ham.

Foto: Ellen Rian / NRK

Petter Northug (27) står midt ute på den brennhete Ekebergsletta, omsvermet av svette journalister og overivrige autografjegere.

Are Sørum Langås og Petter Northug

Petter Northug har ankommet Ekebergsletta. Det første han gjør er å kjapt snakke igjennom opplegget med manager Langås.

Foto: Ellen Rian / NRK

Han har vært på Norway Cup-området et par timer, spilt en fotballkamp med og mot andre kjendiser, misset et straffespark på ynkelig vis, og oppstyret rundt grenser – som alltid når Northug viser seg offentlig – mot det glade vanvidd.

Litt utenfor mølja står en mann med solbriller og blå sponsortrøye og observerer det hele. Are Sørum Langås er Petter Northugs nye manager, mannen som skal passe på at Northug alltid er på rett plass til rett tid, mannen som skal sørge for at alle som har krav på en bit av Northug skal få den biten de har krav på, verken mer eller mindre, og uten at det går på bekostning av det eneste Northug selv er opptatt av:

Å være optimalt forberedt til OL i Sotsji.

– En vanskelig sjef

– Han må ha oversikt og et klart innblikk i min verden, og må hele tiden være flink til å være i forkant av min verden også, for å informere meg og holde meg oppdatert, sier Northug om hvilke krav han stiller til en manager.

– Krever det spesielle personlige egenskaper?

– Ja, helt klart. Man må være genuint interessert i det og brenne for det, det er som med alle ting, man må være motivert for jobben.

– Er du en vanskelig sjef?

– Ja, det er jeg. Jeg er nok en veldig vanskelig sjef, sier Northug når NRK får en håndfull eksklusive minutter med ham, selvfølgelig etter avtale med nettopp Are Sørum Langås.

Les videre under videoen.

Intervju med Petter Northug. Reporter: Anders Skjerdingstad.

I dette eksklusive intervjuet med NRK erkjenner Petter Northug at han ikke ville vært manager for Petter Northug.

Hadde ikke klart det

Og én ting legger ikke Petter Northug skjul på – han ville aldri selv vært manager for Petter Northug.

– Det tror jeg ikke at jeg hadde klart, rett og slett. I hvert fall ikke i den situasjonen som er nå. Jeg vet hva jeg går til, vet du, derfor ville jeg sagt nei.

– Hva tror du er det vanskeligste med å være manager for deg?

– Det skjer jo ting hele tida, både når det gjelder det sportslige og det det utenomsportslige. Det er mye som skal håndteres, det er mange oppdrag og en kabal som skal gå opp. Det krever litt tid, og i de verste periodene kan det koke litt. Da må man klare å holde hodet kaldt og holde seg på ei stram linje, erkjenner Northug.

Pappa savner ingenting

Han har slitt ut et par managere allerede.

– Jeg savner vel egentlig ingenting ting ved å være manager for Petter, sier pappa John Northug, som hadde managerjobben i to-tre år.

– Jeg synes det var veldig givende og lærerikt å jobbe med Petter. Han har veldig fokus på det han skal, og er særdeles avkoblet i forhold til det som ikke er «main business». Det jeg kommer til å savne minst, er å være mediekontakt. Det skal jeg aldri være for noen igjen, sier Lars Gilleberg, som overlot roret til Sørum Langås da Northug i vår brøt ut av landslaget og startet sin private satsing gjennom selskapet Nye Høyder.

Men Are Sørum Langås ser ikke svart på oppgaven. Tvert imot.

– Petter er en fin sjef, en god lagspiller, veldig tydelig, opptatt av å gjøre ting enkelt, og opptatt av å ha færrest mulig folk å forholde seg til, sier Langås mellom slagene på det som på mange måter er hans ilddåp. Dagen på Ekebergsletta er Northugs første offentlige oppdrag i regi av den nye storsponsoren Coop.

Positivt press

Det er mye som skal skje på kort tid. Det viktigste for sponsoren er å få lansert de to første Northug-produktene, en juice og et brød.

– Men jeg ser ikke på det som en test. Petter er så rutinert, det er en behagelig og fin jobb, dette, sier Sørum Langås.

– Petter sier han ikke ville tatt jobben. Hvorfor har du tatt den?

– Han sier det, ja? Jeg hadde ikke villet gå femmila jeg heller ...

At det følger et visst press med oppgaven legger han imidlertid ikke skjul på.

– Det i seg selv å jobbe for en som er best i verden i sitt yrke, det stiller positivt press på oss. Vi må legge ned noe som ligner på den innsatsen Petter legger ned, og vi må ta like gode strategiske valg som det Petter er kjent for å gjøre. Og det er klart at det jobber vi steinhardt hver dag for å gjøre, bekrefter han.

Les videre under bildet.

Petter Northug skriver autografer

Petter Northug er alltid autografjegernes favoritt. Under besøket på Norway Cup tok han seg god tid til fansen.

Foto: Ellen Rian

Kjernevirksomhet: Langrenn

– Hva er det vanskeligste?

– Vi må ha flere tanker i hodet samtidig, det kan være en utfordring for en trønder, humrer Sørum Langås, som i liket med Northug kommer fra Nord-Trøndelag, og som – også i likhet med Northug – har gått på skigymnaset i Meråker.

Så utdyper han:

– Først og fremst handler det om å legge til rette for at Petter mest mulig uforstyrret skal få fortsette utviklinga som skiløper. Det er kjernevirksomheten. Så er det også sånn at mange vil ha en bit, og mange som skal få en bit. Og så har vi den kommersielle biten og en mer langsiktig merkevarebygging.

Are Sørum Langås vet at oppmerksomheten som følger med jobben langt på vei gjør ham til en offentlig person. Men han har ingen planer om å stå som noen skjerm foran oppdragsgiveren igjennom sesongen.

Les videre under bildet.

Are Sørum Langås

Are Sørum Langås gikk på skigymnaset i Meråker for å bli fotballspiller. I stedet ble han manager for en som gikk på skigymnaset for å bli skiløper, og som lyktes brukbart med det.

– Skal ikke rulle over Petter

– Det er ikke sikkert jeg skal på et eneste skirenn, og jeg skal definitivt ikke ligge og rulle over Petter i målområdet når han tar gull. Hvis alt går «smooth», er det ikke sikkert vi trenger å møtes fysisk mellom november og april, sier manageren.

Og bare så det er nevn, oppdragsgiver Northug er fornøyd med samarbeidet – så langt.

– Det fungerer veldig bra, han jobber sammen med flere. Teamet rundt meg fungerer veldig bra i lag, og det gjør at min hverdag er lettere og at jeg kan ha fokus på det som er viktig, sier Petter Northug.

Derfor kunne han også forlate Ekebergsletta med bare én ting å ergre seg over, det elendige straffesparket som Steffen Stegavik reddet lett.

Allerede torsdag venter en helt ny oppgave. Det brutale motbakkeløpet Lysebotn Opp. Akkurat da er det kanskje like greit å bare være manager ...

Intervju med Petter Northug etter kjendiskamp i fotball på Ekebergsletta under Norway-Cup. Reporter: Anders Skjerdingstad.

Petter Northug dummet seg ut fra straffemerket i kjendiskampen på Ekebergsletta.

Siste nytt

 • Satte målpoengrekord i Eliteserien

  Bodø/Glimt-vingen Amahl Pellegrino scoret hjemme mot Sarpsborg søndag og satte dermed rekord for antall målpoeng i Eliteserien med 38 på én sesong.

  Scoringen var Pellegrinos 24 nettkjenning for sesongen. Han har også slått 14 målgivende pasninger.

  Da var det spilt snaut 20 minutter. Kampen pågår fortsatt.

  (©NTB)

  Amahl Pellegrino
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Stefan Kraft i ledelsen etter førsteomgang

  Stefan Kraft sikter mot sin fjerde strake verdenscupseier i hopp og leder foran finaleomgangen på Lillehammer

  Marius Lindvik var beste norske hopper i førsteomgangen i stor bakke for menn på Lillehammer.

  – Det er et meget godt skihopp i vanskelige forhold, uttalte NRKs ekspert Johan Remen Evensen fra kommentatorbua.

  Lindvik var klart beste norske med sin 6. plass, i det som må sies å ha vært en skuffende omgang på hjemmebane for nordmennene.

  – Jeg er fornøyd. Det er tunge forhold og jeg følte jeg gjorde et bra hopp, så jeg krysser fingrene og kjører på i andreomgang, sier Marius Lindvik til NRK.

  Lindvik er 9,3 poeng bak østerrikske Stefan Kraft, som leder før finaleomgangen, med et hopp på 135 meter. Etterfulgt av Jarl Hörn og Karl Geiger på henholdsvis 2.- og 3. plass.

  Dermed fortsetter den tysk-østerrikske dominansen blant de mannlige hopperne.

  Halvor Egner Granerud får det ikke til å stemme om dagen. Søndag hoppet han 119 meter i førsteomgang. Det holdt til en 22-plass.

  – Jeg følte meg trygg da jeg landet at jeg kunne pakke bilen, dra i retning Trondheim og se resten av andreomgang ett annet sted, men det viste seg å ikke bli sånn. Det var overraskende, sier Granerud til NRK.

  Kristoffer Sundal hoppet seg inn på 21. plass, Daniel Andre Tande på 24. plass og Johann André Forfang på 27. plass.

  – Innsatsen er bra. De gjør så godt de kan, men resultatene er ikke det vi hadde håpet på. Vi må finne ut hva som skal til for å få ut de beste hoppene fra Halvor, Daniel og Johann. De er ganske langt bak toppformen, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK etter førsteomgang.

  Robin Pedersen, Bendik Heggli, Fredrik Villumstad og Robert Johansson kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen.

  Stefan Kraft.
  Foto: NTB
 • Chelsea seiret tross rødt kort – slo Brighton 3-2 på hjemmebane

  Chelsea spilte halve kampen med bare ti mann, men klarte likevel å sikre 3-2-seier hjemme mot Brighton i Premier League søndag kveld.

  Dermed klatret Chelsea opp til 10.-plass på tabellen etter en fryktelig første halvdel av sesongen. Det skiller 14 poeng opp til serieleder Arsenal.

  Chelsea fikk en god start på kampen da Benoît Badiashile tok ned en corner etter et drøy kvarter og slo inn igjen foran mål, hvor Enzo Fernández headet blåtrøyene i ledelsen.

  Fire minutter senere sto Nicolas Jackson på bakerste stolpe og headet en corner inn igjen i feltet, hvor Levi Colwill sto klar og nikket inn London-klubbens 2-0-mål.

  Det kunne ved første øyekast se ut som Billy Gilmour klarte å klarere ballen på strek, men mållinjeteknologien kunne vise at det var scoring med flere centimeters margin.

  To minutter før pause fikk imidlertid Facundo Buonanotte ballen ute på kantet og dro seg et par meter inn i feltet, før han banket inn reduseringen for Brighton.

  Vondt ble til verre for Chelsea tre minutter senere da Conor Gallagher meide ned Gilmour og fikk betalt med sitt annet gule kort for dagen. Chelsea måtte dermed klare seg hele 2. omgang med bare ti mann.

  Det hadde riktignok lite å si da Fernández satt inn sitt annet mål for kvelden fra straffemerket etter 65 minutter. Argentineren fikk muligheten etter at James Milner felte Mykhailo Mudryk innenfor 16-meteren.

  Brighton jobbet knallhardt for en redusering, og to minutter på overtid satt den for João Pedro.

  Elleve minutter på overtid ble Brighton tildelt straffe, men en VAR-sjekk kunne vise at ballen traff Colwill i hodet, ikke hånden.

  (NTB)

  Enzo Jeremías Fernández
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal