Hopp til innhold

Mo'ne (13) kaster ballen i over 100 km/t

Her ser du sommerens store snakkis i amerikansk idrett.

Mo'ne Davis

Mo'ne Davis spiller for Philadelphia-laget Taney Dragons. Her varmer hun opp foran søndagens kamp i turneringen Little League World Series i South Williamsport, Pennsylvania.

Foto: Evan Habeeb / Reuters

Hun er spinkel og bare 13 år, men kaster som en voksen mann.

De knallharde kastene til Mo'ne Davis er målt til utrolige 112 km/t (70 mph) og går nå USA rundt. I to kamper på rad har ingen av hennes motspillerne, alle gutter, klart å stoppe henne.

Mone Davis

EN AV GUTTA: Mo'ne Davis sammen med lagkameratene (kun gutter) før søndagens kamp i Little League World Series.

Foto: Evan Habeeb / Reuters

– Ved første øyekast tror de (guttene) ikke at jeg kaster så hardt, men når jeg starter å kaste og slår dem ut, blir de litt redde, sier Davis til den amerikanske tv-kanalen ESPN.

Det er som kaster, eller «pitcher», på Philadelphia-laget Taney Dragons hun har klart mesterstykket med å slå ut samtlige motspillere uten at de har tatt poeng, såkalt shutout.

Til sammenligning er det kun en til to mannlige baseball-spillere i den norske toppserien som kaster like hardt som Davis, ifølge presidenten i Norges Softball- og Baseball-forbund, Sven Richard Tønnesen.

«Jeg vil kaste som en jente»

Davis har skapt begrepet «Jeg vil kaste som en jente» og på fredag ble hun første kvinne til å klare en shutout i turneringen Little League World Series. En turnering for barn mellom elleve og 13 år som hvert år får stor medieoppmerksomhet i USA.

Davis er bare den attende jenta som deltar i turneringens 68 år lange historie.

– Først var jeg veldig nervøs siden det var så mange tilskuere, men da vi fikk et home run før jeg skulle inn, klarte jeg å roe meg. Jeg visste at jeg måtte inn på banen og hindre de andre i å ta poeng, sa Davis til ESPN etter fredagens kamp som laget hennes vant 4-0.

Nå hylles hun av USAs største idrettsstjerner.

– Denne ungen slår ut alle og er i tillegg jente. Jeg elsker det, skriver basketballspiller Kevin Durant på Twitter.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

– Guttene erter

Nettopp det at 13-åringen fra Philadelphia er jente gjør historien om henne enda større i heltedyrkende USA.

– Gratulerer til Mo'ne Davis. (...) Når jenter lykkes, lykkes vi alle, tvitret USAs førstedame Michelle Obama på lørdag.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

ESPN laget søndag saken «Derfor er Mo'ne Davis' prestasjoner viktig for jenter». Kanalen snakket med en rekke unge jenter som følger 13-åringen i Little League.

– Det er godt å se at de (guttene) aksepterer henne. Det betyr mye siden gutter ofte erter softball-spillere fordi de mener vi ikke er så gode. Jeg tror de fleste jenter er redde for å spille baseball og ikke tør å ta sjansen, sier tilskuer Kimberly Foster (16) til den amerikanske tv-kanalen.

Softball er en variant av baseball som flere jenter spiller, bare på en mindre bane og med større ball.

Fordommer

Kommentator Paola Boivin i avisen The Arizona Republic tar også for seg kvinneperspektivet i Davis-historien. I en kommentar hun har kalt «Mo'ne Davis' prestasjoner viser at baseball ikke bare er en gutteklubb», skriver hun blant annet:

– Hvorfor dette er viktig? Fordi vi kjenner historien og kampen om likestilling.

Selv legger ikke Davis skjul på at hun har merket fordommene mot kvinnelige baseball-spillere.

– Det er først når guttene ser at jeg kan kaste hardt de virkelig blir hyggelige. Da føler jeg noen ganger at jeg ikke bør kaste så hardt at jeg slår dem ut, men så går jeg ut på banen igjen og bare fortsetter, sier 13-åringen med et smil til ESPN.

Over 12 000 følgere

På Twitter har 13-åringen gått fra å ha et par tusen følgere til over 12 000 på bare to uker, og en baseball, angivelig signert av henne, selges nå på nettstedet eBay for om lag 1 200 kroner.

Men noe av oppmerksomheten skulle Davis gjerne vært foruten.

– Av og til føles det som om alt handler om meg, men da forstår de (pressen) ikke at lagkameratene mine er en del av dette. Uten dem hadde jeg ikke vært her jeg er i dag, sier Davis.

Egentlig drømmer hun om å bli basketballstjerne, men enten hun liker det eller ikke får hun nå bøttevis med oppmerksomhet for sin beryktede baseball-arm.

Baseball-presidenten i Norge er ikke i tvil om at hun er det største kvinnelige baseball-talentet sporten noen gang har hatt.

– Man har aldri sett dette fra en jente før, men Mo'ne Davis er også blant de aller beste i sin aldersgruppe – uansett kjønn, sier Tønnesen.

Ifølge The Wall Street Journal har 13-åringen også fått skryt av sitt store forbilde, baseball-stjernen Clayton Kershaw.

Selv sa Davis, med glimt i øyet, følgende om seg selv og Kershaw da hun ble historisk på fredag.

– Jeg skrur ballene som Clayton Kershaw, og kaster dem som Mo'ne Davis.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal