Hopp til innhold

Langrennskometen avslører sin store drøm: Vil bli verdens beste bonde

Det tok Jan Thomas Jenssen 27 år å bli verdens beste i langrenn. Nå vil han bruke resten av karrieren til å legge grunnlaget for å realisere en ny drøm.

Jan Thomas Jenssen

DEN NYE STJERNA: Jan Thomas Jenssen har tatt den lange veien til verdenseliten i langrenn.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

Han er en sterk bidragsyter til godt humør, og så er han ansvarlig for landbrukshalvtimen.

Slik svarer landslagstrener Eirik Myhr Nossum på NRKs spørsmål om hva som er blitt Jan Thomas Jenssens rolle på det norske verdenscuplaget.

Nøyaktig én uke etter at 27-åringen fra Hommelvik kom inn som reserve og tok sin første individuelle verdenscupseier i Ruka, slo han til i første forsøk som norsk ankermann i stafett.

Inspirert av sitt forbilde Petter Northug, parkerte han svenske Edvin Anger på den siste kilometeren.

«Who's the champ» brølte Jenssen da han krysset målstreken i ensom majestet i Gällivare.

Jan Thomas Jenssen

Langrennskometen frykter «arrogant»-stempel etter feiring: – Koker oppi toppen

Lua på snei

Midt imellom de to triumfene satte han seg ned med NRK for å fortelle å snakke litt om seg selv, med seieren i Ruka friskt i minne.

Også der brølte han ut sin glede i målområdet. Så fikk verden se og høre flere av has varemerker. Litt oppkast etter anstrengelsen. Litt trøndergloser i de engelske intervjuene. Litt bannskap i de norske intervjuene. Den småpistrete barten. Og lua på snei.

Jeg hadde vanskeligheter med å svare for meg, for alt skjedde så veldig fort. Folk rev og slet i meg, og jeg måtte til pressen og måtte på premiepall og jeg husker egentlig ikke så mye av det, sier Jan Thomas Jenssen.

Han har ingen problemer med å snakke om noen av de nevnte varemerkene. Å la ørene stikke ut under lua, er noe han har lært av faren – og gamle langrennslegender.

Sture Sivertsen og den gjengen der, de hadde jo aldri lua over ørene, sier Jenssen.

Jan Thomas Jenssen

NY FAVORITT: Det tok Jan Thomas Jenssen 27 år å bli den langrennsfansen ba om autograf på lua.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

Trassbart og bannskap

Barten er av nyere dato. Det en trassbart, avslører han. Samboeren likte nemlig ikke det spede forsøket, og ga ifølge Jenssen streng beskjed om at den skulle fjernes. Så da bestemte han seg for å la den gro.

Hun synes ikke det er noe pent. Så er det jo artig å være litt «småtrollat». Jeg kunne gjerne hatt en fyldigere og litt mer fargerik bart, synes jeg selv, sånn at den virkelig hadde vistes, men sånn skjeggvekst har jeg ikke, dessverre, smiler han.

Han er også veldig klar over at det sniker seg inn et banneord i ny og ned. Jenssen forteller at tanta som er norsklærer har prøvd å plukke det av ham, men at han ikke er særlig lærevillig i sakens anledning.

Det går inn det ene og ut det andre øret. Det må være lov til å vise litt følelser. Og når det koker oppi topplokket mitt, så veier jeg ikke ordene så nøye. Da snakker jeg fra leveren, og så får det bare bli som det blir. Jeg prøver å ikke komme med de verste kraftsalvene. Men skjer det, så skjer det, sier den ferskeste verdenscupvinneren.

Stafettjubel: Simen Hegstad Krüger, Jan Thomas Jenssen, Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg

VINNERLAG: Jan Thomas Jenssen (bakerst til høyre) vant stafetten i Gällivare sammen med Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget og Pål Golberg.

Foto: Ulf Palm / AP

Trønderengelsk

Engelsken skulle han derimot gjerne hatt litt mer kontroll på. I Ruka kom Johannes Høsflot Klæbo bort til ham i målområdet med en liten melding.

«Jan Thomas, nå må du snakke engelsk», sa han, og så storflira han. Så bare tenkte jeg «den tid, den sorg».

Det gikk ikke mer enn middels. Det ble mye «trønderengelsk», erkjenner han. Det var greit da.

Mindre fornøyd er han med at det også ble mye «trønderengelsk» i møte med en skileverandør dagen etter. Han er usikker på om de forsto alt han prøvde å formidle.

Jeg må se litt flere serier og få opp vokabularet litt, for det kan bli bedre, det vet jeg selv, sier han, og innrømmer at han ikke hadde så mye «ro i ræva» i engelsktimene på skolen.

Men er det viktig?

Det er viktig å gjøre seg forstått, tenker jeg, og så får du ta det derfra.

Kastet opp fem ganger før start

– Nå er han kjent for en seier i verdenscupen, men før i dag var han mest kjent for spyklipp på VGTV, sa Didrik Tønseth til NRK da Jan Thomas Jenssen vant i Ruka.

At han stort sett alltid kaster opp etter skirenn er et faktum Jenssen ikke har noe problemer med å forholde deg til. Men det er noe han definitivt må forholde seg til, og det handler ikke om oppmerksomheten han får for det.

Problemet er at han kaster opp næring kroppen har bruk for. Enda verre var det tidligere i karrieren, da han også ofte kastet opp av nervøsitet før konkurransene.

Jenssen mener det kan ha vært med på å ødelegge Tour de Ski-debuten i 2019/20. Før det ene rennet kastet han opp fem ganger.

Da kjente jeg at jeg bare måtte spise med begge hendene, forteller han.

Jan Thomas Jenssen tok sin første verdenscupseier i Ruka, før det var han mest kjent for å spy.

Jan Thomas Jenssen tok sin første verdenscupseier i Ruka, før det var han mest kjent for å spy.

Først gull, så gård

Det som først nå er i ferd å bli et varemerke, er at han skøyter først over målstreken i skirenn på det aller høyeste nivået. Det tok 27 år å komme dit, men det skjer akkurat i rett tid.

VM på hjemmebane neste vinter har nemlig vært det store målet siden Trondheim begynte å søke.

Drømmen er først og fremst å stå øverst på en pall i Trondheim i februar i 2025. Det er målet, absolutt. Og det er drømmen, sier Jan Thomas Jenssen.

Han bærer også på en annen drøm, og det forklarer hvorfor landslagstrener Nossum utroper ham som ansvarlig for «landbrukshalvtimen».

Det er mitt andre mål i livet, å bli verdens beste bonde, har jeg sagt. Og det krever mye, sier han.

5_xWeVHsbDE

ANKERMANN: Da Johannes Høsflot Klæbo meldte forfall, tok Jan Thomas Jenssen ansvar som norsk ankermann.

Foto: Ulf Palm / NTB

Jenssen kommer fra gård, men det er eldstesøstera som har odelen. Hun har også ambisjoner om å drive. Dermed må Jan Thomas Jenssen ut på markedet om han skal realisere bondeambisjonen.

Det er neste drøm, å prøve å finne seg en gård man faktisk kan leve av, sier han.

Da kommer det godt med at han har funnet seg til rette øverst på seierspallen og at han endelig har begynt å tjene penger på skiløperlivet.

Så her er det om å gjøre å gå fort på ski og få råd til en gård. Det er litt motivasjon i seg selv.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal