Hopp til innhold

Langrennskometen frykter «arrogant»-stempel etter feiring: – Koker oppi toppen

Sprekk, Norge mot Sverige og norsk seier etter en råsterk ankeretappe. Herrestafetten hadde det meste, også en aldri så liten Petter Northug-feiring.

Jan Thomas Jenssen

SLAPP JUBELEN LØS: Jan Thomas Jenssen tok en liten Petter Northug da han slo Sverige og sikret norsk seier på ankeretappen.

Foto: BILDBYRÅN

– Jeg er redd for å bli stemplet som «cocky» nå etter den målgangen der, innrømmer Norges anker- og redningsmann, Jan Thomas Jenssen.

Etter Simen Hegstad Krüger-trøbbel på tredje etappe tok Jenssen fatt på en duell mot svenske Edvin Anger på den siste og avgjørende etappen. Mot tampen parkerte Jenssen svensken og sikret en sterk stafettseier for de norske herrene.

Idet Jenssen krysset målstreken mens lagkameratene ventet i målområdet ropte ankermannen, i Northugsk stil, «Who's the champ», altså hvem er mesteren.

– Det var en eufori. Jeg var så lettet og glad at jeg slapp å legge meg ned etter målgang, forteller Jenssen.

Han ber om at folk ikke tar ham så seriøst under og rett etter skirenn.

– Problemet er at det koker så oppi toppen når jeg går skirenn, så dere får ikke ta alt jeg sier så seriøst, men dere får ha det artig med det, sier han.

Jan Thomas Jenssen

ANKERMANN: Jan Thomas Jenssen.

Foto: NTB

Edvin Anger fikk ikke med seg seiersropet til Jenssen, trolig fordi han stivnet ordentlig til i den siste motbakken og kom i mål et stykke bak Jenssen.

Da NRK spurte hva han synes om seiersbrølet, svarer han:

– Å, det skal han ikke være lenge.

– Litt cocky?

– Ja, men vi tar ham neste gang. Da kan vi rope det til ham, sier Anger, som likevel delte ut litt ros til sin norske overmann.

– Han var sterk. Han går voldsomt fort på slutten, så jeg måtte slippe.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum lot seg imponere over ankermannen.

– Det var jækla moro. Jeg er imponert over Jan Thomas. Det var voksent løst. Han holder seg til planen ut ifra utgangspunktet. Pappa pleier å si at vi må vise hvor han David kjøpte ølet. Det gjorde vi i dag, sier Nossum til NRK.

Den glimrende ankeretappen sikret Norge seieren, men det hele kunne sett veldig annerledes ut. For Simen Hegstad Krüger fikk ordentlig trøbbel på den tredje etappen.

– Det stoppet

Krüger ble sendt ut på tredje etappe likt med svenske Leo Johansson. Det er i utgangspunktet en rå duell, i nordmannens favør, og lenge så det ut til å bli sånn.

Etter en rolig start på etappen, begynte Krüger å gå fra svensken sekund for sekund, meter for meter, og opparbeidet seg en solid luke.

Men dramatikken var langt fra over.

For Krüger gikk på en skikkelig sprekk på den siste runden. Etter 20,1 kilometer var han 7,5 sekunder foran Sverige og over 25 sekunder foran Tyskland.

Ved veksling, knappe 2,5 kilometer senere, ledet Sverige med to sekunder, mens tyskerne bare var fire sekunder bak Norge. USA og Finland, som også hadde vært langt bak, hadde også hentet store deler av luka.

– Hva skjer, Simen!? Du har jo tapt til alle sekundene, sa en sjokkert NRK-kommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

Krüger

SPREKK: Simen Hegstad Krüger fikk det tøft på stafetten.

Foto: NTB

– Det var det få som hadde trodd. Han har fått fullstendig hammeren på den siste runden. Han slipper nå! utbrøt NRKs ekspert, Fredrik Aukland.

– Vi satt egentlig bare og ventet på at han skulle sette den siste spikeren i kista, men det som skjedde på tampen der skal jo ikke skje. Det var oppsiktsvekkende, sier Aukland.

Slik forklarer Krüger selv smellen:

– Det stoppet seg rett og slett. Jeg fikk syra og da var det stopp, men det gikk jo fint. Det har ikke så mye å si når Jan Thomas fikset det på slutten uansett, sier Krüger.

– Det kan svinge litt. Selv for en så god løper som Simen. Sånn er det, sier Løwstrøm Nyenget om kameratens sprekk.

Ville ha disk på USA

Det var mer drama under stafetten også. For ifølge NRKs ekspert Fredrik Aukland burde en hendelse på den første etappen ført til disk for amerikanerne.

Da gikk Ben Ogden utenfor en mønepanne, noe som strider mot regelverket.

– Det er ikke greit! Det kan rett og slett bli disk på USA. Det er veldig klønete. Da skal ha egentlig tilbake å snu og gå rundt den igjen. Dette må juryen se på, sa Fredrik Aukland i NRKs radiosending.

Også Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum fikk med seg USAs regelbrudd.

– Det kan juryen være nøye på. Jeg så ikke at det skjedde. Jeg så at han presset seg inn, men ikke at han var utenfor mønepannen. Jeg tror ikke han tjente mye på det, så jeg håper det ikke blir konsekvenser, sa han til NRKs reporter.

USA mønepanne

OVERTRAMP: Ben Ogden på feil side av mønepannen.

– Raknet fullstendig

Det ble langt fra seier da Norges kvinner gikk stafett litt tidligere på dagen.

Etter en solid gjennomføring i de iskalde, svenske skogene satte Heidi Weng i gang Margrete Bergane på stafettens andre etappe. Bergane staket seg ut med en knepen ledelse ned til USA. Avstanden ned til Sverige og Tyskland var stor, og forutsetningene gode.

Men det ble en marerittetappe for Norges stafettreserve.

– Hun er ung og lovende, U23-løper og blir kastet litt til ulvene her, sa Ole Kristian Stoltenberg på NRKs radiosending.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland sa seg enig.

– Det raknet fullstendig på den andre etappen. Etter det har Norge vært en skygge av seg selv, konstaterte han.

For første gang siden mars 2007 havnet et norsk stafettlag på damesiden utenfor pallen i verdenscupsammenheng.

Sesongåpning langrenn Beitostølen

NEDTUR: Det ble en tøff dag på jobben for landslagstrener Sjur Ole Svarstad og de norske stafettkvinnene.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi kom litt «på hæla» i dag på den andre etappen. Vi kom skjevt ut, erkjenner landslagstrener Sjur Ole Svarstad.

Brå start på dagen

Klokken 06.55 søndag morgen fikk hun beskjed om at hun skulle ta etappen til Astrid Øyre Slind, som måtte kaste inn håndkleet på grunn av en sår hals.

– Jeg tenkte at dette blir gøy, men tøft. Og det ble det, sier Bergane til NRK.

Rosie Brennan gikk knallhardt ut fra start på den andre etappen, og Bergane hadde ikke sjans til å henge med. USA kjørte fullstendig fra Norge, og Sveriges Emma Ribom spiste enkelt opp luken til Norge.

Plutselig var også Tyskland oppe i ryggen til Bergane, og både Sverige og Tyskland suste fra henne. Hun endte opp med å veksle 48,5 sekunder bak USA.

– Det var stressende, men jeg måtte bare prøve. Det gikk for fort, erkjenner Bergane.

Sweden Cross Country Ski World Cup

– TØFT, MEN GØY: Slik oppsummerte Margrethe Bergane sin andre etappe på stafetten.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

– Det er litt synd

Det ble en brutal etappe og hun sa seg enig i Stoltenbergs kommentar om at hun ble kastet til ulvene.

– Ja, det føltes litt sånn. Det er sterke løpere, og de er bedre enn meg. Jeg trenger denne erfaringen, så jeg får ta med meg det. De andre jentene går bra, så det er litt synd at jeg taper en del.

– Du sier selv du ble kastet til ulvene, skulle man valgt annerledes?

– Nei, jeg tror ikke man kunne ha valgt så mye annerledes. Jeg gjorde så godt jeg kunne, og jeg synes det var gøy å gå. Det er gøy å gå stafett, så jeg må være glad for at jeg fikk gå, sier Bergane.

Sweden Cross Country Ski World Cup

GOD ETAPPE: Heidi Weng ga Norge et godt utgangspunkt etter en spennende duell med Jessie Diggins på den første etappen.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

– Det er klart det er en tøff etappe å bli kastet inn på. Det er høyt nivå, de går fort de aller beste, men det er god læring for Margrethe, og hun gjorde så godt hun kunne. Det er bra nok i dag, sier Anne Kjersti Kalvå, som gikk Norges tredje etappe, om Bergane.

– Hvordan jobbet dere med å psyke henne opp?

– Vi prøvde bare å si at hun skulle senke skuldrene og gå sitt eget løp. Det ble litt større avstander i dag enn vi kanskje hadde trodd. Det er en tøff løype med lite hvile. Hvis man har en litt tøff dag, får man svi for det, sier Kalvå.

Sweden Cross Country Ski World Cup

KANONETAPPE: Her veksler Rosie Brennan (fremst til venstre) med Sophia Laukli. Brennan parkerte konkurrentene fullstendig på den andre etappen.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

Svensk hjemmeseier

– Hun fikk en brutal jobb. Andreetappen hadde veldig sterke løpere, med Brennan i storform og svensker og tyskere. Vi får gi henne et klapp å skulderen, hun gjorde så godt hun kunne, sier Norges ankerkvinne, Lotta Udnes Weng.

– Ble hun kastet til ulvene?

– Ja, definitivt, sier hun videre.

Sesongåpning langrenn Beitostølen

STØTTER BERGANE: Lotta Udnes Weng mener Bergane fikk en tøff og utakknemlig oppgave da hun måtte hive seg rundt og gå den andre etappen for Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB

På den siste etappen ble Udnes Weng gående alene ute i de elleve minusgradene.

Avstanden til de tre tetnasjonene økte og økte.

– Det er litt skuffende at vi ikke er med i den kampen i det hele tatt, sa Fredrik Aukland.

Seierskampen sto mellom USA og Sverige, og etter en kanonetappe av Ebba Andersson tok Sverige over ledelsen. Moa Ilar økte ledelsen ytterligere og sørget for en overlegen svensk hjemmeseier. USA ble nummer to, etterfulgt av Tyskland.

Norge endte som nummer fire, ett minutt og 40 sekunder bak «söta bror».

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal