Hopp til innhold

Langrennskometen frykter «arrogant»-stempel etter feiring: – Koker oppi toppen

Sprekk, Norge mot Sverige og norsk seier etter en råsterk ankeretappe. Herrestafetten hadde det meste, også en aldri så liten Petter Northug-feiring.

Jan Thomas Jenssen

SLAPP JUBELEN LØS: Jan Thomas Jenssen tok en liten Petter Northug da han slo Sverige og sikret norsk seier på ankeretappen.

Foto: BILDBYRÅN

– Jeg er redd for å bli stemplet som «cocky» nå etter den målgangen der, innrømmer Norges anker- og redningsmann, Jan Thomas Jenssen.

Etter Simen Hegstad Krüger-trøbbel på tredje etappe tok Jenssen fatt på en duell mot svenske Edvin Anger på den siste og avgjørende etappen. Mot tampen parkerte Jenssen svensken og sikret en sterk stafettseier for de norske herrene.

Idet Jenssen krysset målstreken mens lagkameratene ventet i målområdet ropte ankermannen, i Northugsk stil, «Who's the champ», altså hvem er mesteren.

– Det var en eufori. Jeg var så lettet og glad at jeg slapp å legge meg ned etter målgang, forteller Jenssen.

Han ber om at folk ikke tar ham så seriøst under og rett etter skirenn.

– Problemet er at det koker så oppi toppen når jeg går skirenn, så dere får ikke ta alt jeg sier så seriøst, men dere får ha det artig med det, sier han.

Jan Thomas Jenssen

ANKERMANN: Jan Thomas Jenssen.

Foto: NTB

Edvin Anger fikk ikke med seg seiersropet til Jenssen, trolig fordi han stivnet ordentlig til i den siste motbakken og kom i mål et stykke bak Jenssen.

Da NRK spurte hva han synes om seiersbrølet, svarer han:

– Å, det skal han ikke være lenge.

– Litt cocky?

– Ja, men vi tar ham neste gang. Da kan vi rope det til ham, sier Anger, som likevel delte ut litt ros til sin norske overmann.

– Han var sterk. Han går voldsomt fort på slutten, så jeg måtte slippe.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum lot seg imponere over ankermannen.

– Det var jækla moro. Jeg er imponert over Jan Thomas. Det var voksent løst. Han holder seg til planen ut ifra utgangspunktet. Pappa pleier å si at vi må vise hvor han David kjøpte ølet. Det gjorde vi i dag, sier Nossum til NRK.

Den glimrende ankeretappen sikret Norge seieren, men det hele kunne sett veldig annerledes ut. For Simen Hegstad Krüger fikk ordentlig trøbbel på den tredje etappen.

– Det stoppet

Krüger ble sendt ut på tredje etappe likt med svenske Leo Johansson. Det er i utgangspunktet en rå duell, i nordmannens favør, og lenge så det ut til å bli sånn.

Etter en rolig start på etappen, begynte Krüger å gå fra svensken sekund for sekund, meter for meter, og opparbeidet seg en solid luke.

Men dramatikken var langt fra over.

For Krüger gikk på en skikkelig sprekk på den siste runden. Etter 20,1 kilometer var han 7,5 sekunder foran Sverige og over 25 sekunder foran Tyskland.

Ved veksling, knappe 2,5 kilometer senere, ledet Sverige med to sekunder, mens tyskerne bare var fire sekunder bak Norge. USA og Finland, som også hadde vært langt bak, hadde også hentet store deler av luka.

– Hva skjer, Simen!? Du har jo tapt til alle sekundene, sa en sjokkert NRK-kommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

Krüger

SPREKK: Simen Hegstad Krüger fikk det tøft på stafetten.

Foto: NTB

– Det var det få som hadde trodd. Han har fått fullstendig hammeren på den siste runden. Han slipper nå! utbrøt NRKs ekspert, Fredrik Aukland.

– Vi satt egentlig bare og ventet på at han skulle sette den siste spikeren i kista, men det som skjedde på tampen der skal jo ikke skje. Det var oppsiktsvekkende, sier Aukland.

Slik forklarer Krüger selv smellen:

– Det stoppet seg rett og slett. Jeg fikk syra og da var det stopp, men det gikk jo fint. Det har ikke så mye å si når Jan Thomas fikset det på slutten uansett, sier Krüger.

– Det kan svinge litt. Selv for en så god løper som Simen. Sånn er det, sier Løwstrøm Nyenget om kameratens sprekk.

Ville ha disk på USA

Det var mer drama under stafetten også. For ifølge NRKs ekspert Fredrik Aukland burde en hendelse på den første etappen ført til disk for amerikanerne.

Da gikk Ben Ogden utenfor en mønepanne, noe som strider mot regelverket.

– Det er ikke greit! Det kan rett og slett bli disk på USA. Det er veldig klønete. Da skal ha egentlig tilbake å snu og gå rundt den igjen. Dette må juryen se på, sa Fredrik Aukland i NRKs radiosending.

Også Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum fikk med seg USAs regelbrudd.

– Det kan juryen være nøye på. Jeg så ikke at det skjedde. Jeg så at han presset seg inn, men ikke at han var utenfor mønepannen. Jeg tror ikke han tjente mye på det, så jeg håper det ikke blir konsekvenser, sa han til NRKs reporter.

USA mønepanne

OVERTRAMP: Ben Ogden på feil side av mønepannen.

– Raknet fullstendig

Det ble langt fra seier da Norges kvinner gikk stafett litt tidligere på dagen.

Etter en solid gjennomføring i de iskalde, svenske skogene satte Heidi Weng i gang Margrete Bergane på stafettens andre etappe. Bergane staket seg ut med en knepen ledelse ned til USA. Avstanden ned til Sverige og Tyskland var stor, og forutsetningene gode.

Men det ble en marerittetappe for Norges stafettreserve.

– Hun er ung og lovende, U23-løper og blir kastet litt til ulvene her, sa Ole Kristian Stoltenberg på NRKs radiosending.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland sa seg enig.

– Det raknet fullstendig på den andre etappen. Etter det har Norge vært en skygge av seg selv, konstaterte han.

For første gang siden mars 2007 havnet et norsk stafettlag på damesiden utenfor pallen i verdenscupsammenheng.

Sesongåpning langrenn Beitostølen

NEDTUR: Det ble en tøff dag på jobben for landslagstrener Sjur Ole Svarstad og de norske stafettkvinnene.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi kom litt «på hæla» i dag på den andre etappen. Vi kom skjevt ut, erkjenner landslagstrener Sjur Ole Svarstad.

Brå start på dagen

Klokken 06.55 søndag morgen fikk hun beskjed om at hun skulle ta etappen til Astrid Øyre Slind, som måtte kaste inn håndkleet på grunn av en sår hals.

– Jeg tenkte at dette blir gøy, men tøft. Og det ble det, sier Bergane til NRK.

Rosie Brennan gikk knallhardt ut fra start på den andre etappen, og Bergane hadde ikke sjans til å henge med. USA kjørte fullstendig fra Norge, og Sveriges Emma Ribom spiste enkelt opp luken til Norge.

Plutselig var også Tyskland oppe i ryggen til Bergane, og både Sverige og Tyskland suste fra henne. Hun endte opp med å veksle 48,5 sekunder bak USA.

– Det var stressende, men jeg måtte bare prøve. Det gikk for fort, erkjenner Bergane.

Sweden Cross Country Ski World Cup

– TØFT, MEN GØY: Slik oppsummerte Margrethe Bergane sin andre etappe på stafetten.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

– Det er litt synd

Det ble en brutal etappe og hun sa seg enig i Stoltenbergs kommentar om at hun ble kastet til ulvene.

– Ja, det føltes litt sånn. Det er sterke løpere, og de er bedre enn meg. Jeg trenger denne erfaringen, så jeg får ta med meg det. De andre jentene går bra, så det er litt synd at jeg taper en del.

– Du sier selv du ble kastet til ulvene, skulle man valgt annerledes?

– Nei, jeg tror ikke man kunne ha valgt så mye annerledes. Jeg gjorde så godt jeg kunne, og jeg synes det var gøy å gå. Det er gøy å gå stafett, så jeg må være glad for at jeg fikk gå, sier Bergane.

Sweden Cross Country Ski World Cup

GOD ETAPPE: Heidi Weng ga Norge et godt utgangspunkt etter en spennende duell med Jessie Diggins på den første etappen.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

– Det er klart det er en tøff etappe å bli kastet inn på. Det er høyt nivå, de går fort de aller beste, men det er god læring for Margrethe, og hun gjorde så godt hun kunne. Det er bra nok i dag, sier Anne Kjersti Kalvå, som gikk Norges tredje etappe, om Bergane.

– Hvordan jobbet dere med å psyke henne opp?

– Vi prøvde bare å si at hun skulle senke skuldrene og gå sitt eget løp. Det ble litt større avstander i dag enn vi kanskje hadde trodd. Det er en tøff løype med lite hvile. Hvis man har en litt tøff dag, får man svi for det, sier Kalvå.

Sweden Cross Country Ski World Cup

KANONETAPPE: Her veksler Rosie Brennan (fremst til venstre) med Sophia Laukli. Brennan parkerte konkurrentene fullstendig på den andre etappen.

Foto: Ulf Palm/TT / AP

Svensk hjemmeseier

– Hun fikk en brutal jobb. Andreetappen hadde veldig sterke løpere, med Brennan i storform og svensker og tyskere. Vi får gi henne et klapp å skulderen, hun gjorde så godt hun kunne, sier Norges ankerkvinne, Lotta Udnes Weng.

– Ble hun kastet til ulvene?

– Ja, definitivt, sier hun videre.

Sesongåpning langrenn Beitostølen

STØTTER BERGANE: Lotta Udnes Weng mener Bergane fikk en tøff og utakknemlig oppgave da hun måtte hive seg rundt og gå den andre etappen for Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB

På den siste etappen ble Udnes Weng gående alene ute i de elleve minusgradene.

Avstanden til de tre tetnasjonene økte og økte.

– Det er litt skuffende at vi ikke er med i den kampen i det hele tatt, sa Fredrik Aukland.

Seierskampen sto mellom USA og Sverige, og etter en kanonetappe av Ebba Andersson tok Sverige over ledelsen. Moa Ilar økte ledelsen ytterligere og sørget for en overlegen svensk hjemmeseier. USA ble nummer to, etterfulgt av Tyskland.

Norge endte som nummer fire, ett minutt og 40 sekunder bak «söta bror».

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal