Fenomenet avslører: Har spart seg til Bislett-show

– Jeg ville ikke være grådig, sier Mutaz Essa Barshim før verdensrekord-forsøket på Bislett.

Prefontaine Classic Athletics Mutaz Essa Barshim

VIL HA VERDENSREKORDEN: Mutaz Essa Barshim fra Qatar er klar for å ta verdensrekorden i høydehopp.

Foto: Don Ryan / Ap

Barshim i Lausanne

SÅ NÆR: Mutaz Essa Barshim er to centimetere fra å tangere Javier Sotomayors legenderiske verdensrekord.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

– Jeg har kun gått for å vinne. Jeg visste ikke hvor høyt jeg kunne hoppe (tidligere i år) og ville unngå skader. I Eugene kjente jeg på kramper i leggen, så jeg ønsket ikke å være grådig, forklarte Mutaz Essa Barshim til et samlet pressekorps i forkant av torsdagens Bislett Games.

Barshim innrømmer at han har gitt seg etter vinnerhoppet i sesongens tidligere Diamond League-stevner for å spare en eventuell rekord til Norge-besøket.

Vil slå Sotomayor

Det 23 år gamle høydefantomet har tatt friidretten med storm de siste årene. Og i morgen håper han å slå verdensrekorden til sitt store forbilde, Javier Sotomayors (47) - med cubaneren på hedersplass.

– Det er ekstra spesielt at han er her. Jeg vet han ikke vil jeg skal slå rekorden foran han, sa Barshim og høstet latter fra salen.

– Men skjer det, så skjer det. Jeg vil gå ut og gjøre mitt beste. Greier jeg det ikke vil jeg sende han (Sotomayor) videoen senere, fortsatte han.

– Hva skal du gjøre i morgen? spurte en journalist fra salen.

– Jeg vil gå ut og gjøre det jeg kan best. Jeg vil hoppe høyt, men da må jeg komme meg forbi de lave høydene først.

Bislett Høydetreff

DE BESTE: Verdenseliten, med Ivan Ukhov (f.v.), verdensrekordholder Javier Sotomayor, Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko og Steinar Hoen, samlet til Bislett Games.

– Er forberedt på å miste rekorden

Til stede på pressekonferansen var den ypperste verdenseliten i høydehopp - samlet av Norges egen «høydekonge», Steinar Hoen. Barshim, Bohdan Bondarenko og Ivan Ukhov har alle personlige rekorder over 2,40 meter.

SPORT ATHLETICS

2,45 METER: Cubanske Javier Sotomayor er verdens beste høydehopper gjennom tidene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / REUTERS

Sotomayor satt sammen med sin tidligere rival, Hoen. Han håper i det lengste å få beholde rekorden på 2,45 meter, som han satte i 1992.

– Om jeg sa jeg håpet at verdensrekorden min skulle ryke, ville jeg lyve. Jeg er imidlertid forberedt på at den kommer til å bli slått, men jeg ville foretrukket om den ikke ble det, sa høydehopp-legenden.

– Har ikke hoppet verdensrekorden på trening

Mutaz Essa Barshim trener, Stanislaw Szczyrba, uttalte i går at eleven har hoppet så høyt som 2,48 meter allerede. Barshim selv hevder imidlertid at det ikke har skjedd på trening.

– Jeg har aldri vært i nærheten. På trening legger jeg ikke lista høyt, men konsentrer meg om å øve på detaljer. Vanligvis er lista på 2,20, 2,15 og av og til høyrere, forklarte han.

Mutaz Essa Barshim fra Qatar gikk over 2.43 i høyde og med det nærmer han seg Javier Sotomayors verdensrekord.

Siste nytt

 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP
 • Glesnes tap i MLS-semifinale

  Jakob Glesnes og hans Philadelphia Union tapte 1–2 for Portland Timbers i semifinalen av MLS' comeback-turnering. Dermed blir det ingen nordmenn i finalen av turneringa i Orlando.

  Portland Timbers tok ei tidleg leiing etter scoring av Jeremy Ebobisse. Philadelphia hadde sjansen til å utlikne då dei fekk straffespark på overtid i første omgang, men Sergio Santos blåste straffa over mål.

  I andre omgang dobla Dario Zuparic Portland si leiing etter eit hjørnespark, før Andrew Wooten reduserte fem minutt før slutt. Men utan fleire mål er det Portland Timbers som er klare for finalen, der dei skal møte vinnaren av oppgjeret mellom Orlando City og Minnesota United.

  Jakob Glesnes (t.h.) i duell med Zdeněk Ondrášek.
  Foto: Jerome Miron / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal