NRK Meny
Normal

Fenomenet avslører: Har spart seg til Bislett-show

– Jeg ville ikke være grådig, sier Mutaz Essa Barshim før verdensrekord-forsøket på Bislett.

Prefontaine Classic Athletics Mutaz Essa Barshim

VIL HA VERDENSREKORDEN: Mutaz Essa Barshim fra Qatar er klar for å ta verdensrekorden i høydehopp.

Foto: Don Ryan / Ap

Barshim i Lausanne

SÅ NÆR: Mutaz Essa Barshim er to centimetere fra å tangere Javier Sotomayors legenderiske verdensrekord.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

– Jeg har kun gått for å vinne. Jeg visste ikke hvor høyt jeg kunne hoppe (tidligere i år) og ville unngå skader. I Eugene kjente jeg på kramper i leggen, så jeg ønsket ikke å være grådig, forklarte Mutaz Essa Barshim til et samlet pressekorps i forkant av torsdagens Bislett Games.

Barshim innrømmer at han har gitt seg etter vinnerhoppet i sesongens tidligere Diamond League-stevner for å spare en eventuell rekord til Norge-besøket.

Vil slå Sotomayor

Det 23 år gamle høydefantomet har tatt friidretten med storm de siste årene. Og i morgen håper han å slå verdensrekorden til sitt store forbilde, Javier Sotomayors (47) - med cubaneren på hedersplass.

– Det er ekstra spesielt at han er her. Jeg vet han ikke vil jeg skal slå rekorden foran han, sa Barshim og høstet latter fra salen.

– Men skjer det, så skjer det. Jeg vil gå ut og gjøre mitt beste. Greier jeg det ikke vil jeg sende han (Sotomayor) videoen senere, fortsatte han.

– Hva skal du gjøre i morgen? spurte en journalist fra salen.

– Jeg vil gå ut og gjøre det jeg kan best. Jeg vil hoppe høyt, men da må jeg komme meg forbi de lave høydene først.

Bislett Høydetreff

DE BESTE: Verdenseliten, med Ivan Ukhov (f.v.), verdensrekordholder Javier Sotomayor, Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko og Steinar Hoen, samlet til Bislett Games.

– Er forberedt på å miste rekorden

Til stede på pressekonferansen var den ypperste verdenseliten i høydehopp - samlet av Norges egen «høydekonge», Steinar Hoen. Barshim, Bohdan Bondarenko og Ivan Ukhov har alle personlige rekorder over 2,40 meter.

SPORT ATHLETICS

2,45 METER: Cubanske Javier Sotomayor er verdens beste høydehopper gjennom tidene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / REUTERS

Sotomayor satt sammen med sin tidligere rival, Hoen. Han håper i det lengste å få beholde rekorden på 2,45 meter, som han satte i 1992.

– Om jeg sa jeg håpet at verdensrekorden min skulle ryke, ville jeg lyve. Jeg er imidlertid forberedt på at den kommer til å bli slått, men jeg ville foretrukket om den ikke ble det, sa høydehopp-legenden.

– Har ikke hoppet verdensrekorden på trening

Mutaz Essa Barshim trener, Stanislaw Szczyrba, uttalte i går at eleven har hoppet så høyt som 2,48 meter allerede. Barshim selv hevder imidlertid at det ikke har skjedd på trening.

– Jeg har aldri vært i nærheten. På trening legger jeg ikke lista høyt, men konsentrer meg om å øve på detaljer. Vanligvis er lista på 2,20, 2,15 og av og til høyrere, forklarte han.

Mutaz Essa Barshim fra Qatar gikk over 2.43 i høyde og med det nærmer han seg Javier Sotomayors verdensrekord.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal