Jakobs hårete mål: OL-gull som 19-åring

Jakob Ingebrigtsen (16) vil ta OL-gull ved første anledning. Vebjørn Rodal gir det en sjanse.

Filip og Jakob Ingebrigtsen

BISLETTKLARE: Filip og Jakob Ingebrigtsen løper i hvert sitt løp på Bislett torsdag kveld. I 2020 håper de å møtes i OL-finalen.

Foto: Anders Skjerdingstad

– Når jeg er 20, skal jeg være på det beste i min karriere. Det er litt yngre enn det Filip og Henrik vil være på toppen av sin karriere.

– Du skal være på toppen når du er 20?

– Ja, et par og tjue. Jeg satser på at det blir gull i OL i 2020.

Jakob Ingebrigtsen ser ingen grenser. Det er kanskje ikke så rart. Begge brødrene har blitt europamestere på 1500 meter. Han ligger foran begge i utviklinga.

Fire sekunder i året

27. mai ble 16-åringen den yngste i historien til å løpe en engelsk mil på under fire minutter.

Torsdag håper han å løpe enda raskere enn 3.58,07 på distansen under Diamond League-stevnet på Bislett Games.

 • Se Bislett Games på NRK1 fra kl. 17.50.

Og allerede snakker han altså om OL-gull i Tokyo i 2020, før han fyller 20 år. Vebjørn Rodal er den eneste nordmannen som har vunnet en olympisk løpsøvelse. 800-metermesteren fra Atlanta vil ikke avskrive muligheten.

– For å være i stand til å ta OL-gull må han forbedre bestetida si på 1500 meter med cirka 12 sekunder fra 3.42 til cirka 3.30 Det er fire sekunder i året. En formidabel oppgave, men det kan være mulig, analyserer Rodal.

Vebjørn Rodal

IKKE TIL Å TRO: Vebjørn Rodal er den første og hittil eneste nordmannen med OL-gull i løping. Han utelukker ikke at Jakob Ingebrigtsen kan bli den andre.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Må bli raskere

NRKs friidrettsekspert mener to ting blir avgjørende.

– I hovedsak handler det om å ivareta kontinuiteten, å få fortsette å trene uten sykdoms- og skadeavbrekk. Og så er det sånn at storebrødrene Filip og Henrik er svært gode i europeisk målestokk, men de vinner ikke løp internasjonalt, for de har ikke fartsressurser. Så ærlig må vi være, sier Rodal.

Med andre ord:

– Det bør nesten være en hovedoppgave for Jakob å utvikle også fart og spurtegenskaper.

– Enklere og enklere å vinne OL

Rodal ser også momenter som taler til fordel for det norske stortalentet.

Beijing Olympics Athletics Mens 1500M

SØLV BLE GULL: 19 år Asbel Kiprop (t.v.) ble i 2008 tidenes yngste olympiske mester på 1500-meter etter at Rashid Ramzi ble strøket fra listene på grunn av doping.

Foto: Petr David Josek / AP

– Jakob heldig som har to storebrødre som er med på å gå opp løypa for ham og gjør noen feil som han kan lære av, påpeker han.

Og:

– Internasjonal friidrett har på en ordentlig måte tatt tak i dopingproblematikken, som har vært et omfattende problem. Det betyr at det mest sannsynlig blir enklere og enklere å bli olympisk mester på 1500, sier Rodal.

Akkurat nå er uansett regjerende europamester Filip Ingebrigtsen beste 1500-meterløper i familien. Slik reagerer han på lillebrors OL-mål.

– Da blir det vanskelig for meg å ta OL-gull! Vi får «shake» om det OL-gullet. Forhåpentligvis er vi alle tre der og klare til å gjøre det beste vi kan, sier Filip Ingebrigtsen som løper favorittdistansen i Bislett Games torsdag kveld.

Siste nytt

 • Ronaldo ber Messi prøve noe nytt

  Cristiano Ronaldo utfordrer sin tidligere rival, Lionel Messi, til å bytte ut spansk fotball med italiensk, skriver NTB. – Jeg ville likt om han en dag kom til Italia. Jeg håper han kan ta utfordringen, slik jeg gjorde, sier Ronaldo til italiensk presse mandag.

  Messi Ronaldo
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Klæbo tilbake i verdenscupen

  Johannes Høsflot Klæbo sto over helgens verdenscuprenn i langrenn på Beitostølen, men er tilbake i Davos kommende helg. Sprint fri teknikk samt 10 og 15 kilometer skøyting står på programmet, men Klæbo går kun sprinten. Emil Iversen går ikke i Davos.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Robben overveier karriereslutt

  Bayern München-profilen Arjen Robben vurderer å avslutte karrieren når han forlater den tyske storklubben etter inneværende sesong. Til fotballmagasinet Kicker sier 34-åringen at det «ikke er hundre prosent klart» om han fortsetter som fotballspiller.

  FBL-EUR-C1-ATHENS-BAYERN-MUNICH
  Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag