Jakobs hårete mål: OL-gull som 19-åring

Jakob Ingebrigtsen (16) vil ta OL-gull ved første anledning. Vebjørn Rodal gir det en sjanse.

Filip og Jakob Ingebrigtsen

BISLETTKLARE: Filip og Jakob Ingebrigtsen løper i hvert sitt løp på Bislett torsdag kveld. I 2020 håper de å møtes i OL-finalen.

Foto: Anders Skjerdingstad

– Når jeg er 20, skal jeg være på det beste i min karriere. Det er litt yngre enn det Filip og Henrik vil være på toppen av sin karriere.

– Du skal være på toppen når du er 20?

– Ja, et par og tjue. Jeg satser på at det blir gull i OL i 2020.

Jakob Ingebrigtsen ser ingen grenser. Det er kanskje ikke så rart. Begge brødrene har blitt europamestere på 1500 meter. Han ligger foran begge i utviklinga.

Fire sekunder i året

27. mai ble 16-åringen den yngste i historien til å løpe en engelsk mil på under fire minutter.

Torsdag håper han å løpe enda raskere enn 3.58,07 på distansen under Diamond League-stevnet på Bislett Games.

 • Se Bislett Games på NRK1 fra kl. 17.50.

Og allerede snakker han altså om OL-gull i Tokyo i 2020, før han fyller 20 år. Vebjørn Rodal er den eneste nordmannen som har vunnet en olympisk løpsøvelse. 800-metermesteren fra Atlanta vil ikke avskrive muligheten.

– For å være i stand til å ta OL-gull må han forbedre bestetida si på 1500 meter med cirka 12 sekunder fra 3.42 til cirka 3.30 Det er fire sekunder i året. En formidabel oppgave, men det kan være mulig, analyserer Rodal.

Vebjørn Rodal

IKKE TIL Å TRO: Vebjørn Rodal er den første og hittil eneste nordmannen med OL-gull i løping. Han utelukker ikke at Jakob Ingebrigtsen kan bli den andre.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Må bli raskere

NRKs friidrettsekspert mener to ting blir avgjørende.

– I hovedsak handler det om å ivareta kontinuiteten, å få fortsette å trene uten sykdoms- og skadeavbrekk. Og så er det sånn at storebrødrene Filip og Henrik er svært gode i europeisk målestokk, men de vinner ikke løp internasjonalt, for de har ikke fartsressurser. Så ærlig må vi være, sier Rodal.

Med andre ord:

– Det bør nesten være en hovedoppgave for Jakob å utvikle også fart og spurtegenskaper.

– Enklere og enklere å vinne OL

Rodal ser også momenter som taler til fordel for det norske stortalentet.

Beijing Olympics Athletics Mens 1500M

SØLV BLE GULL: 19 år Asbel Kiprop (t.v.) ble i 2008 tidenes yngste olympiske mester på 1500-meter etter at Rashid Ramzi ble strøket fra listene på grunn av doping.

Foto: Petr David Josek / AP

– Jakob heldig som har to storebrødre som er med på å gå opp løypa for ham og gjør noen feil som han kan lære av, påpeker han.

Og:

– Internasjonal friidrett har på en ordentlig måte tatt tak i dopingproblematikken, som har vært et omfattende problem. Det betyr at det mest sannsynlig blir enklere og enklere å bli olympisk mester på 1500, sier Rodal.

Akkurat nå er uansett regjerende europamester Filip Ingebrigtsen beste 1500-meterløper i familien. Slik reagerer han på lillebrors OL-mål.

– Da blir det vanskelig for meg å ta OL-gull! Vi får «shake» om det OL-gullet. Forhåpentligvis er vi alle tre der og klare til å gjøre det beste vi kan, sier Filip Ingebrigtsen som løper favorittdistansen i Bislett Games torsdag kveld.

Siste nytt

 • Molde ubeseiret hjemme

  Med 2-1 seieren over Sarpsborg 08 søndag, er Molde fortsatt ubeseiret hjemme på Aker Stadion. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Sjølstad scoret målene for hjemmelaget. Kristoffer Zachariassen scoret målet for gjestene, som fortsatt er under nedrykksstreken.

  Moldes Magnus Wolff Eikrem (midten) feirer 1-0 i eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg 08.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Norske hopperne langt bak i Polen

  Det norske hopplandslaget hadde ingen topp dag i bakken i polske Wisla søndag kveld. Halvor Egner Granerud ble nordmann bestemann på 11.-plass etter å ha hoppet seg opp syv plasser i andre omgang. 19 år gamle Timi Zajc fra Slovenia vant rennet.

  Kvalifisering RAW AIR i Granåsen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Norge ute av G19-EM

  Norge tapte 1-0 mot Frankrike i den avgjørende gruppespillskampen i G19-EM, samtidig som Irland vant 2-1 over Tsjekkia. Norge er dermed ute av turneringen etter å ha tatt to poeng etter tre kamper. Frankrike vant gruppen foran Irland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal