Ingebrigtsen ble historisk: – Tror ikke det har gått opp for meg

EUGENE (NRK): Jakob Ingebrigtsen (16) slo en 53 år gammel rekord da han ble den yngste til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. Men storebror Henrik er fortsatt best.

jakob

KOMMENDE STJERNE: Jakob Ingebrigtsen slår rekord etter rekord.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er helt sykt. Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK rett etter målgang.

Stortalentet fikk prøve seg under Diamond League-stevnet i Eugene, og klokket inn til tiden 3.58,07 på den engelske milen. Det har ingen så unge som han gjort før.

Etter å ha løpt i mål fikk han en ekstra hyllest av arrangøren og publikum, som selvsagt var klar over at noe historisk hadde skjedd - selv om Jakob ikke vant selve løpet.

– Det var en fantastisk følelse og opplevelse. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen på karrieren min. Det er det her jeg trener for. Et veldig bra publikum og atmosfære, sier han.

Å bli historisk var også 16-åringens store mål for løpet. Her kan du se det:

Jakob Ingebrigtsen med ny fantastisk rekord

Gammel rekord

Ingebrigtsen sier løpet kommer til å gi ham mye selvtillit i resten av sesongen.

– Jeg føler jeg løp så optimalt som mulig, løste det bra taktisk og løp i en veldig jevn fart underveis, sier han.

Forrige rekordholder var Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel. Jakob fyller 17 i september, og har allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Men for å sette dagens rekord litt i perspektiv, bør det nevnes at Ryun er i dag 70 år. Rekorden hans har fremstått nærmest uslåelig. Frem til i dag.

– Det er heftig. Det er nesten ikke til å tro at han er norsk, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

ingebrigtsen-brødrene

Henrik gikk som ventet seirende ut av brødreduellen i Eugene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Jakob hadde storebror Henrik som en av konkurrentene på distansen, som er 109 meter lengre enn 1500-meteren som Ingebrigtsen-brødrene vanligvis foretrekker. 16-åringen la seg langt bak i feltet i starten, men prøvde etter hvert å forsere seg lengre frem, trolig fordi han hang godt med på farten i feltet.

Storebror var best

Storebror Henrik gjorde et godt løp og ble til slutt nummer tre med tiden 3.53,79, mens Jakob ble nummer 11. Thiago André fra Brasil vant på 3.51,99.

– Det er et veldig sterkt løp av Henrik, som viser gode takter her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Filip Ingebrigtsen løp distansen litt senere, og da i selve Diamond League-stevnet. EM-vinneren på 1500 meter fra i fjor ble nummer åtte med 3.53,23. Han ble med det raskest av de tre brødrene Ingebrigtsen. Han satte også en solid personlig rekord, for hans gamle var på 3.55,02

Distansen ble vunnet av kenyanske Ronald Kwemoi med 3.49,04. Han vant foran tre landsmenn.

Siste nytt

 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Usikker Sagosen før mesterligakamp

  Det er høyst usikkert om Kiels Sander Sagosen spiller mesterligakampen mot gamleklubben Paris St. Germain onsdag.

  Lokalavisen Kieler Nachrichten skriver at håndballstjernen Sagosen fortsatt var syk mandag og hadde feber på grunn av en infeksjon.

  Avisen melder at «det står et stort spørsmålstegn bak Sagosen før kampen». Kiel har hjemmebane denne uka før returen spilles i Frankrike en uke senere.

  Sammenlagtvinneren er sikret plass i Champions League-sluttspillet 12. og 13. juni.

  Sander Sagosen
  Foto: Khaled Elfiqi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal