Ingebrigtsen ble historisk: – Tror ikke det har gått opp for meg

EUGENE (NRK): Jakob Ingebrigtsen (16) slo en 53 år gammel rekord da han ble den yngste til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. Men storebror Henrik er fortsatt best.

jakob

KOMMENDE STJERNE: Jakob Ingebrigtsen slår rekord etter rekord.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er helt sykt. Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK rett etter målgang.

Stortalentet fikk prøve seg under Diamond League-stevnet i Eugene, og klokket inn til tiden 3.58,07 på den engelske milen. Det har ingen så unge som han gjort før.

Etter å ha løpt i mål fikk han en ekstra hyllest av arrangøren og publikum, som selvsagt var klar over at noe historisk hadde skjedd - selv om Jakob ikke vant selve løpet.

– Det var en fantastisk følelse og opplevelse. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen på karrieren min. Det er det her jeg trener for. Et veldig bra publikum og atmosfære, sier han.

Å bli historisk var også 16-åringens store mål for løpet. Her kan du se det:

Jakob Ingebrigtsen med ny fantastisk rekord

Gammel rekord

Ingebrigtsen sier løpet kommer til å gi ham mye selvtillit i resten av sesongen.

– Jeg føler jeg løp så optimalt som mulig, løste det bra taktisk og løp i en veldig jevn fart underveis, sier han.

Forrige rekordholder var Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel. Jakob fyller 17 i september, og har allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Men for å sette dagens rekord litt i perspektiv, bør det nevnes at Ryun er i dag 70 år. Rekorden hans har fremstått nærmest uslåelig. Frem til i dag.

– Det er heftig. Det er nesten ikke til å tro at han er norsk, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

ingebrigtsen-brødrene

Henrik gikk som ventet seirende ut av brødreduellen i Eugene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Jakob hadde storebror Henrik som en av konkurrentene på distansen, som er 109 meter lengre enn 1500-meteren som Ingebrigtsen-brødrene vanligvis foretrekker. 16-åringen la seg langt bak i feltet i starten, men prøvde etter hvert å forsere seg lengre frem, trolig fordi han hang godt med på farten i feltet.

Storebror var best

Storebror Henrik gjorde et godt løp og ble til slutt nummer tre med tiden 3.53,79, mens Jakob ble nummer 11. Thiago André fra Brasil vant på 3.51,99.

– Det er et veldig sterkt løp av Henrik, som viser gode takter her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Filip Ingebrigtsen løp distansen litt senere, og da i selve Diamond League-stevnet. EM-vinneren på 1500 meter fra i fjor ble nummer åtte med 3.53,23. Han ble med det raskest av de tre brødrene Ingebrigtsen. Han satte også en solid personlig rekord, for hans gamle var på 3.55,02

Distansen ble vunnet av kenyanske Ronald Kwemoi med 3.49,04. Han vant foran tre landsmenn.

Siste nytt

 • Tidligere Solskjær-elev til AaFK

  Aalesund har signert midtbanespilleren Jordon Mutch fra sørkoreanske Gyeongnam FC. 28-åringen har tidligere spilt for blant andre Cardiff. Der hadde han Ole Gunnar Solskjær som manager. Kontrakten Mutch har signert strekker seg ut 2020-sesongen.

  Cardiff City's Mutch celebrates scoring a goal against Sunderland during their English Premier League soccer match in Cardiff
  Foto: Rebecca Naden / Reuters
 • Påstand om fire år for Srour

  Påtalenemnden i Antidoping Norge (ADN) innstiller på fire års utestengelse for bokseren Hadi Srour. Han avla i høst en positiv dopingprøve med spor av syntetisk EPO.

  I en pressemelding skriver ADN at Srour også har brutt reglementet for meldeplikt flere ganger.

  – Også B-prøven bekreftet funnet i A-prøven, sier Katharina Rise, leder av påtalenemnda i ADN til NTB.

  – Det har tatt litt tid før saken ble endelig avgjort fra vår side. Det er fordi Srour har anmodet om at vi skulle gjøre ytterligere undersøkelser. Basert på det har vi også fått denne prøven vurdert av andre internasjonale akkrediterte laboratorier, i tillegg til det norske laboratoriet som er akkreditert av Wada. De har kommet til samme resultat, uavhengig av hverandre, sier Rise


  Srour var raskt ute med kritikk av Antidoping Norge da saken ble offentlig i fjor.

  – Etterforskerne forhørte meg, men de var ikke ute etter å høre min versjon eller å få sannheten. De anmodet meg to ganger om å tilstå. Den siste gangen slo de også av lydopptakeren, sa Srour på en pressekonferanse 4. september.

  Srour var ansett som en mulig OL-deltaker i Tokyo-lekene senere i år.

  Hadi Srour tilknyttet Norges Bokseforbund har avgitt positiv dopingprøve.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sandstormen forsinker gullheltene

  Sandstormen på Kanariøyene rammer nå også indireke de norske skiskytterne som skal hjem fra VM i Anterselva. NRK får opplyst at charterlfyet med Marte Olsbu Røiseland og co er hele seks seks timer forsinket p.g.a. sandstormen på Kanariøyene. De flyr fra Innsbruck i Østerrike til Oslo. Ny avreise fra Innsbruck er kl 18.30 mandag.

  Marte Olsbu Røiseland
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal