Ingebrigtsen ble historisk: – Tror ikke det har gått opp for meg

EUGENE (NRK): Jakob Ingebrigtsen (16) slo en 53 år gammel rekord da han ble den yngste til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. Men storebror Henrik er fortsatt best.

jakob

KOMMENDE STJERNE: Jakob Ingebrigtsen slår rekord etter rekord.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er helt sykt. Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK rett etter målgang.

Stortalentet fikk prøve seg under Diamond League-stevnet i Eugene, og klokket inn til tiden 3.58,07 på den engelske milen. Det har ingen så unge som han gjort før.

Etter å ha løpt i mål fikk han en ekstra hyllest av arrangøren og publikum, som selvsagt var klar over at noe historisk hadde skjedd - selv om Jakob ikke vant selve løpet.

– Det var en fantastisk følelse og opplevelse. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen på karrieren min. Det er det her jeg trener for. Et veldig bra publikum og atmosfære, sier han.

Å bli historisk var også 16-åringens store mål for løpet. Her kan du se det:

Jakob Ingebrigtsen med ny fantastisk rekord

Gammel rekord

Ingebrigtsen sier løpet kommer til å gi ham mye selvtillit i resten av sesongen.

– Jeg føler jeg løp så optimalt som mulig, løste det bra taktisk og løp i en veldig jevn fart underveis, sier han.

Forrige rekordholder var Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel. Jakob fyller 17 i september, og har allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Men for å sette dagens rekord litt i perspektiv, bør det nevnes at Ryun er i dag 70 år. Rekorden hans har fremstått nærmest uslåelig. Frem til i dag.

– Det er heftig. Det er nesten ikke til å tro at han er norsk, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

ingebrigtsen-brødrene

Henrik gikk som ventet seirende ut av brødreduellen i Eugene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Jakob hadde storebror Henrik som en av konkurrentene på distansen, som er 109 meter lengre enn 1500-meteren som Ingebrigtsen-brødrene vanligvis foretrekker. 16-åringen la seg langt bak i feltet i starten, men prøvde etter hvert å forsere seg lengre frem, trolig fordi han hang godt med på farten i feltet.

Storebror var best

Storebror Henrik gjorde et godt løp og ble til slutt nummer tre med tiden 3.53,79, mens Jakob ble nummer 11. Thiago André fra Brasil vant på 3.51,99.

– Det er et veldig sterkt løp av Henrik, som viser gode takter her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Filip Ingebrigtsen løp distansen litt senere, og da i selve Diamond League-stevnet. EM-vinneren på 1500 meter fra i fjor ble nummer åtte med 3.53,23. Han ble med det raskest av de tre brødrene Ingebrigtsen. Han satte også en solid personlig rekord, for hans gamle var på 3.55,02

Distansen ble vunnet av kenyanske Ronald Kwemoi med 3.49,04. Han vant foran tre landsmenn.

Siste nytt

 • RB: Ohi på vei til Molde

  Stabæks Ohi Omoijuanfo skal være på vei til Molde, skriver Romsdals Budstikke. Klubbene skal være enige om en overgangssum, og etter det avisen erfarer kommer spissen til Molde torsdag for å forhandle ferdig sin personlige kontrakt.

  Eliteserien fotball 2018: Odd - Stabæk (0-3).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Hegerberg og Lyon tok første stikk

  Ada Hegerbergs Lyon slo Wolfsburg og Caroline Graham Hansen 2–1 hjemme i det første oppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen for kvinner onsdag. Eugénie Le Sommer og Wendie Renard skåret målene for Lyon, mens Nilla Fischer stod for Wolfsburgs’ mål.

  Hegerberg.
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Pedersen vant verdenscupen

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer tre i slalåmrennet i franske Morzine. Det betyr seier i verdenscupen sammenlagt.

  Karmøy-gutten har vært i fyr og flamme den siste tiden. 19-åringen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen denne sesongen.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal