Fire strake EM-gull for Jakob Ingebrigtsen: – Han er et unikum

LISBOA/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen gjorde som han ville, og tok gull i U20-klassen i EM i terrengløp.

jakob Ingebrigtsen

GULL-SMIL: Jakob Ingebrigtsen jubler for EM-gull nummer fire i U20-klassen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

På oppløpssiden hadde han over et halvt minutt ned til konkurrentene, og han tok seg tid til å juble mot publikum i Portugal.

– Jeg føler at jeg har mer å kjøre med, så det er gøy å øke farten gradvis, sier Ingebrigtsen til NRK.

Han kom til mesterskapet som tredobbel europamester i U20-klassen, og ble den første junioren til å vinne U20-klassen fire år på rad.

Han vant som 16-, 17, og 18-åring, og i dag, i hans siste løp i juniorklassen, hadde han ingen problemer med å ta seieren. Fire seirer i juniorklassen har ingen maktet å gjøre før.

– Det er det jeg skal få til i fremtiden som er det største, sier Ingebrigtsen.

– Han er et unikum, sier ekspert Sindre Buraas.

GULL: Jakob Ingebrigtsen løper inn til gull.

– Ikke i kjelleren

Han brukte omtrent halve løpet på å kvitte seg med motstanden i Lisboa. Ingebrigtsen kjørte et jevnt tempo, og malte konkurrentene i stykker.

– Du merker allerede i første bakke hvem som er puster tungt og hvem som har krefter igjen. Men det er ingenting som er en selvfølge, sier den ferske gullvinneren.

– Han fikser håret og tørker svette underveis. Han er ikke helt i kjelleren her, sa Buraas mens Ingebrigtsen fikk luke i fronten like etter at de 6,2 kilometerne var halvløpt.

Resten av løpet ble en seiersmarsj, og gullet var aldri i fare. I mål var han 38 sekunder foran sølvvinner Ayetullah Aslanhan (Tyrkia). Efrem Gidey fra Irland tok bronsen.

– Fantastisk bra. Han så veldig fin ut og løp kontrollert og smart. Han løper veldig voksent og har full kontroll, det så ikke ut som han gikk i kjelleren heller, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Håkon Stavik ble nest beste norske på 8. plass, og Norge tok sølv i lagkonkurransen.

Portugal Cross Country

SUVEREN: Mot slutten av løpet løp Jakob Ingebrigtsen helt alene i tet.

Foto: Pedro Rocha / AP

La om planene

Det var lenge usikkert om Ingebrigtsen skulle stille til start i Lisboa søndag. I utgangspunktet var ingen av Ingebrigtsen-brødrene påmeldt på grunn av høydeopphold i Flagstaff i USA. Men denne uken gjorde de helomvending, og Jakob stilte i juniorklassen.

Også storebror Filip er i Portugal, han løper i seniorklassen som starter 13.35.

DIREKTE: Se NRKs sending fra EM i terrengløp her.

Siste nytt

 • Lundby på 5. plass

  Østerrikske Chiara Hoelzl vant hoppkonkurransen i Romania lørdag. Maren Lundby endte på 5. plass og Silje Opseth på 6. plass. Dette er Opseths beste verdenscup-plassering i karrieren.

  Maren Lundby
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Frankrike vann - Noreg skuffa

  Frankrike var favorittar og vann skiskyttarane sin parstafett med Emilien Jaquelin og Anais Bescond på startstrek. Noreg stilte med Vetle Sjåstad Christiansen og Karoline Knotten, og hang lenge med. Men med dårleg skyting på siste etappe og litt for låg fart i sporet vart det 10.-plass på Noreg i eit tett renn.

  Estland overraska alle med å skyte bra og slå Austerrike i spurten om andreplassen. Tyskland, Russland og Italia skuffa og kom alle bak Noreg.

  zNbn9ujkY5U
  Foto: Berit Roald / Berit Roald
 • Bolsjunov vinn, framfor fire norske

  Alexander Bolsjunov tok sigeren i tyske Oberstdorf, med Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på dei neste plassane.

  Johannes Høsflot Klæbo gjekk først eit dårleg løp, og valde å bryte løpet. No trur Klæbo at Bolsjunov har avgjort verdscupen samanlagd.

Sendeplan

Kl. Program Kanal