Jakob Ingebrigtsen knuste europarekorden: – Ekstremt deilig

Jakob Ingebrigtsen klarte ikke å slå Timothy Cheruiyot, men smadret europarekorden i en spinnvill 1500 meter i Monaco og jagde «3.30-spøkelset» på dør.

BEST I EUROPA: Jakob Ingebrigtsen slutter aldri å imponere.

20. juli 2018 løp Filip Ingebrigtsen på 3.30,01 i Monaco. Siden har de to hundredelene som skilte ham fra 3.29,99 irritert og motivert.

I fjor var det Jakob Ingebrigtsen som kom nærmest å bryte 3.30-grensa med 3.30,16 i Lausanne.

Og med koronapandemien i år tyder det meste på at «3.30-spøkelset» skulle overleve et år til.

Men Jakob Ingebrigtsen ville det annerledes, og løp i mål på 3.28,68. Dermed smadret han Mo Farahs gamle europarekord på 3.28,81.

Bare seju europeere har løpt under 3.30: Sebastian Coe, Steve Cram, Mehdi Baala, Fermin Cacho, Mo Farah, Jakob Ingebrigtsen – og Jake Wightman, som også brøt 3.30-grensa i Monaco fredag kveld.

Tidene er også den åttende beste i verden gjennom tidene.

Jakob Ingebrigtsen reagerer etter målgang på 1500 meter i Monaco

SÅÅÅ NÆR CHERUIYOT: Jakob Ingebrigtsen vant ikke løpet, men løp fortere enn noen europeer noen gang før har gjort.

Foto: DANIEL COLE / AFP

– Det er helt sykt. Man vet ikke hva man skal forvente, det er første 1500 i år. Men siden Doha har jeg ikke stått over en eneste økt og trent ekstremt bra, sier Jakob Ingebrigtsen, som innrømmer at han var meget nervøs før start.

– Jeg skulle ønske det ble flere løp i løpet av sesongen, men nå fikk vi én sjanse og da måtte vi benytte oss av den. Da er de ekstremt deilig å løpe så fort, sier han

«Vilt forsøk» av Cheruiyot

– For et løp av en tenåring, utbrøt NRKs kommentator Jann Post etter et meget spesielt løp.

Ved hjelp av de to harene, satte nemlig kenyanske Timothy Cheruiyot av gårde i verdensrekordtempo.

– Dette kan være et vilt forsøk han ikke kommer til å mestre, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal da.

I feltet bak tok Jakob Ingebrigtsen kontrollen. Cheruiyot klarte ikke å holde tempoet, og 19-åringen fra Sandnes klarte å jobbe seg opp i rygg. På oppløpet klarte kenyaneren likevel å holde nordmannen bak seg, og vant på 3.28,45.

– Jeg visste at Cheruiyot kom til å gå ut kjapt og holde høy fart, så dessverre ligger jeg litt alene bak. Men det er deilig å få løpe i min egen fart, og at det fungerer sånn på slutten, sier Jakob Ingebrigtsen

Med 3.28,68 skrev Jakob Ingebrigtsen seg altså nok en gang i idrettshistorien. Med europarekord overtok han også naturligvis norgesrekorden.

– Stort for hele familien

Filip Ingebrigtsen ble nummer fire med 3.30,35.

– Det er stort for hele familien, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg og Jakob hadde en plan om å åpne på 3.30-fart og springe så jevnt som mulig, og vi visste ikke så mye om de andre for ingen har konkurrert i år. Det er litt vanskelig å legge en taktikk ut ifra de andre. Slik Cheruiyot løp for to måneder siden, så regnet vi ikke med at han skulle ligge i front og dra slik han gjorde i fjor, men det er utrolig hva to måneder med trening gjør for ham. Han er tydeligvis veldig lett-trent, påpeker han.

Filip Ingebrigtsen er glad «3.30-spøkelset» nå er jaget på dør.

– Jeg har jaktet den i mange år, så det er godt at en av oss tar den og blir ferdig med det. Jeg er veldig glad på hans vegne. Han gjør hele løpet selv, og er den klart sterkeste av oss to i dag i hvert fall, erkjenner han.

EKSTREMT FORNØYD: Se intervjuet med Jakob Ingebrigtsen.

Henrik Ingebrigtsen brøt 5000 meter

Henrik Ingebrigtsen løp 5000-meteren i Monaco, men brøt tidlig i et der Joshua Cheptegei klinte til med 12.35,36 og ny verdensrekord.

Per Svela fullførte løpt i sin Diamond League-debut. Han endte på åttendeplass med 13.23,97, som er klar personlig rekord.

– Det er alltid gildt å sette pers, og da kan du ikke klage. Du løper fortere enn noen gang før, sier Svela.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal