Hopp til innhold

Ingebrigtsen slet på oppvarming før rekordløpet: – Måtte grave dypt

Jakob Ingebrigtsen fulgte opp OL-gullet på 1500-meter med seier og norsk rekord i «The Bowerman Mile» i Eugene. Men det kostet mer enn det så ut til, ifølge både hovedpersonen og hans trenerfar.

O5tJGts5pGY

VANT IGJEN: Jakob Ingebrigtsen virker ustoppelig.

Foto: JONATHAN FERREY / AFP

– Han er helt ustoppelig for tiden, Jakob Ingebrigtsen, konstaterer NRKs kommentator Jann Post.

Vinnertiden 3.47,24 er ny banerekord, ny norsk rekord og ny Diamond League-rekord på en engelsk mil.

Det var for øvrig Jakob Ingebrigtsens tredje Diamond League-seier på fire starter denne sesongen. Stewart McSweyn og Timothy Cheruiyot fulgte på plassene bak, men var sjanseløse mot 20-åringen.

Dypt i kjelleren

Da han fosset over mål, så det likevel ut til at nordmannen hadde krefter til overs. Men overfor NRK erkjenner han at det var tøffere enn det så ut til.

– Det er veldig gøy, det er det. Men i dag var det et mye tyngre løp enn vanlig, sier Ingebrigtsen.

Jakob, Filip og Gjert Ingebrigtsen

NEDJOGG: Rett etter løpet i Eugene, i natt norsk tid, sendte Gjert Ingebrigtsen sønnene ut på trening for å kvitte seg med melkesyra. Allerede torsdag er det løp i Lausanne.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Det kan også trenerpappa Gjert Ingebrigtsen bekrefte.

– Han måtte dypt i kjelleren i dag, sier han, og utdyper:

– Han måtte grave tøft. Han måtte grave allerede på oppvarmingen, for du får en følelse av at sist du gjorde denne oppvarmingen, så vant du OL. Så alt etterpå, i hvert fall i en kort periode, tror jeg blir et antiklimaks.

– Jeg gjør jo ulovlige ting

– Det har vært to ganske tøffe uker, jeg var langt nede da jeg kom tilbake til Norge, både fysisk og mentalt. Det kostet, det i Tokyo, ettersom det var så viktig og det var så stort. Det å spisse formen og få en sånn utladning som jeg gjorde der, det koster, sier Jakob Ingebrigtsen

Og som faren antyder, kjente han allerede på oppvarmingen at det kunne bli tøft.

Likevel var han altså uslåelig.

– Jeg vet at jeg er i bra form, det er ikke så lenge siden jeg sprang. Samtidig var det en utladning der om har kostet mye, så jeg har bare prøvd å restituere meg etter det. Jeg har hatt et par hadde økter på konkurransefart og prøvd å hente meg for å være i stand til å gjøre mitt beste her i dag, sier Jakob Ingebrigtsen.

Han tok seg god tid til å takke publikum på Hayward Field, der han har høy status etter og blitt den yngste i historien under fire minutter på en engelsk mil som 16-åring. Til slutt tok Gjert Ingebrigtsen affære, men også han ble stoppet for å ta bilder med fansen.

– De har sikkert sett Team Ingebrigtsen på NRK. Men det er klart, jeg gjør jo ulovlige ting, hopper over gjerdet og går inn på banen. Det er jo strengt forbudt, så jeg kunne blitt bortsendt, hjemsendt og sperret inne, forteller han.

– Han vaste rundt der borte uten munnbind, så jeg måtte få ham vekk, få på ham et munnbind, legger trenerfaren til.

Gjert Ingebrigtsen

POPULÆRE: Også Gjert Ingebrigtsen fikk ekstra oppmerksomhet inne på Hayward Field.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Da Jakob Ingebrigtsen kom til pressesonen, måtte han først ta seg en lang pust i bakken.

– Når man tar en runde og står stille, så samler du opp litt syre. Men i dag var en tøff dag på jobben. Som sagt, ikke lenge siden OL, og å springe såpass fort, det koster, fastslår han.

SE INNSPURTEN: Jakob Ingebrigtsen leverte igjen.

Mistet norgesrekorden

Bror Filip Ingebrigtsen ble nummer åtte med 3.52,97.

– Det er rått å se Jakob. Det er imponerende å se ham springe 3,47 etter OL, han har hatt noen tunge uker siden han kom hjem, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

– Hva tenker du da han rykker og springer fra alt og alle?

– Jeg tror han måtte jobbe inn McSweyn, og han sa det kostet, men han holder godt inn og gjør et solid løp igjen og viser at å være best, det hjelper det, sier broren, som mistet den norske rekorden – og innrømmer at det betyr litt.

Filip og Jakob Ingebrigtsen i Eugene

REKORDSKIFTE: Filip Ingebrigtsen måtte gi fra seg norgesrekorden på en engelsk mil til lillebror Jakob.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det er klart vi snakker om det, og det er stas å ha norske rekorder, og vi prøver å jakte de vi kan. Nå var Henrik først, så har jeg hatt den en god stund, og så var det ikke så overraskende at Jakob tok den. Det er sjelden vi springer «mile», og det er derfor den ofte er litt dårligere enn 1500-metertiden hvis du sammenligner. 3.47, det begynner å ligne på noe, sier han.

Store forventninger

Det var åpenbart store forventninger til Jakob Ingebrigtsen også denne gangen, etter en eventyrlig sesong der han hadde satt europeiske rekorder på både 5000- og 1500-meter.

Rekorden på 1500 kom da 20-åringen innfridde guttedrømmen og ble olympisk mester 7. august. Da gikk trenerpappa Gjert ut og varslet at det snart vil være snakk om verdensrekorder, ikke «bare» europarekorder, nå sønnen er ute og løper.

Før lørdagens engelske milløp på den nye VM-stadion i Eugene, hadde Hicham El Guerrouj verdensrekorden på 3.43,14, Steve Cram europarekorden på 3.46,32 og Filip Ingebrigtsen norgesrekorden på 3.49,60.

El Guerrouj og Cram beholdt sine rekorder. Men det gjorde altså ikke Filip Ingebrigtsen, som likevel mener broren fortsatt må ha litt is i magen med tanke på verdensrekord.

– Tre sekunder i den farten der er ganske mye. Eller fire er det kanskje. Så det klart det er mye å gå på for å ta verdensrekorden, men med det nivået han har på 1500, så er han ikke langt vekke, og Jakob blir jo ikke dårligere jo lenger det blir. Så jeg tror at hvis man legger opp til det, så skal det være mulig å ta verdensrekorden, men ikke to uker etter OL, sier han til NRK.

Her kan du se hele løpet:

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Millionsmell for Henning Bergs AIK – tvinges til å selge spillere

    Henning Bergs svenske arbeidsgiver AIK sliter med røde økonomiske tall. Nå må klubben kvitte seg med spillere for å få endene til å møtes.

    Tirsdag omtaler flere svenske medier, blant dem Aftonbladet og Expressen, den krevende økonomiske situasjonen i hovedstadsklubben.

    AIK bekrefter selv at klubben må selge spillere for å nå de finansielle målene den styrer etter.

    «AIK Fotboll har satt nye økonomiske mål per 31. mars 2023. Per 31. mars 2024 var målene for egenkapital og gjeld oppfylt, mens inntekts- og vekstmålene ikke ble nådd. Oppfyllelse av likviditetsmålet krever at AIK Fotball gjennomfører spillesalg i løpet av de kommende overgangsvinduene», heter det i en uttalelse.

    Ved siden av at Henning Berg er trener, er Thomas Berntsen sportssjef i AIK.

    Den økonomiske rapporten for første kvartal i 2024 vise at hovedstadsklubben gikk 10,8 millioner svenske kroner i underskudd.

    Regnskapsåret 2023 ble avsluttet med et minusresultat på 21 millioner kroner, ifølge Aftonbladet. Driftsresultatet lå på minus 77 millioner kroner.

    Årsaken til de svake økonomiske tallene skal være svakere sportslige resultater enn ventet, samt et behov for å gjøre endringer i spillertroppen. (NTB)

    Henning Berg
    Foto: JAMES ARTHUR GEKIERE / AFP
  • The Athletic: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det er velrenommerte The Athletic som hevder å kjenne til utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Glimt-profil Bjørkan mister Kristiansund-kampen – hemmeligholder tidshorisont

    Bodø/Glimts Fredrik André Bjørkan er ikke aktuell for spill mot Kristiansund til helgen. Klubben ønsker ikke å si noe om hvor langt skadeavbrekket kan bli.

    Det skriver Bodø-klubben i en oppdatering tirsdag.

    Bjørkan måtte byttes ut med en skade allerede fem minutter ut i oppgjøret mot Strømsgodset søndag.

    – Fredrik har fått en skade på bakside av lår. Vi ønsker ikke å gi noe estimat for når han er klar for spill igjen. Vi kan avsløre at han ikke er med i planene denne uka, sier lege Morten Sørgård i en uttalelse.

    – Ut over det er hovedfokuset å få han klar så raskt som mulig, legger han til.

    Hovedpersonen selv sier følgende om å være plassert ufrivillig på sidelinjen.

    – Kjedelig, men jeg skal komme sterkere tilbake.

    Glimt slo til slutt Strømsgodset 1-0 søndag. Klubben topper eliteserietabellen og er uten tap etter seks serieomganger.

    Kampene kommer tett de kommende ukene. Allerede 16. mai er det Nord-Norge-derby mot Tromsø, før HamKam og KFUM er motstandere henholdsvis 20. og 24. mai.

    Bjørkan risikerer dermed å gå glipp av mange kamper. (NTB)

    Fredrik André Bjørkan skjærer grimaser og holder seg til hamstringen da han måtte byttes ut.
    Foto: Ola Helness / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal