Hopp til innhold

Ingebrigtsen før opphausset stjernemøte: – Det er kanskje litt uheldig

Jakob Ingebrigtsen tar ingen sorger på forskudd, men erkjenner at seieren neppe kommer på billigsalg i sesongåpningen.

Ingebrigtsen i Eugene

SOLBRILLER PÅ: Jakob Ingebrigtsen var i boblen da NRK møtte ham på stadion til trening før gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– Jeg skal gjøre mitt beste for å vinne. Jeg er i utgangspunktet god til å løpe, men man må trene. Løping og fysisk form er ferskvare, sier Ingebrigtsen til NRK, etter en lang vinter uten konkurranser i terrenget eller innendørs.

Selvtilliten er fortsatt den samme, men han er litt ekstra spent på hvor han står rent fysisk etter skaden han pådro seg i fjor høst og et avbrekk på drøyt tre måneder.

– Det er lettere å tro 100 prosent på det man har gjort, dersom alt har gått etter planen og på skinner. For idrettsutøvere er det ikke alltid sånn det er.

Ingebrigtsen i Eugene

SUKSESSBANE: Jakob Ingebrigtsen vant begge løpene under Diamond League-finalen i Eugene i fjor. Det resulterte i to europarekorder.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– Når man mister såpass mye trening, så vet man at det påvirker prestasjonen i en eller annen grad. På denne siden av sommeren kan det påvirke, samtidig er det bra å vite at for hver dag som går frem mot OL, vil jeg bli bedre.

Tar ingen sorger på forskudd

Nå er 23-åringen klar til å starte OL-sesongen med én engelsk mil i Eugene. Han innser at det kan bli tøffere å vinne enn vanlig. Konkurransen er likevel viktig med tanke på det som skal skje lenger frem – i Paris i august.

– Det er noen forskjeller jeg må evne å se med tanke på utgangspunktet mitt. Men hvis jeg er på mitt beste og føler meg veldig bra, men ikke vinner, da er det en enormt stor skuffelse. Men først og fremst handler det om å komme godt i gang. Det er lenge siden jeg har konkurrert, så det er digg å være tilbake med startnummer på brystet.

To ganger har Jakob Ingebrigtsen blitt slått i VM-finalen på favorittdistansen 1500 m. Nå vil han ta revansj ved å vinne OL-gull på 1500 og 5000 m.

To ganger har Jakob Ingebrigtsen blitt slått i VM-finalen på favorittdistansen 1500 meter. Nå vil han ta revansj.

Men han utelukker naturligvis ikke en seier.

– Jeg tror ikke vi skal ta noen sorger på forskudd. Om noe, så blir det spennende, og mer spennende enn det kanskje var i fjor ... For da var jeg overlegen, sier Ingebrigtsen med et glimt i øyet.

Kastes til ulvene

Det har sjelden vært knyttet større forventninger til et løp utenfor mesterskap enn den engelske milen i Eugene. Ingebrigtsen skjønner at øynene er på ham, og at det fort vil bli stilt spørsmål om han ikke leverer fra dag én av 2024-sesongen.

– Det er kanskje litt uheldig at dette løpet er hausset opp så mye som det har. Det er en del av gamet. Samtidig må vi alle være realistiske og vite hvor vi kommer fra. Hele feltet har helt ulike forutsetninger.

Den regjerende olympiske mesteren får ingen myk start på sesongen. Han kastes rett til ulvene. Listen over gode prestasjoner det siste året er ganske lang:

  • Josh Kerr, VM-gull på 1500 meter og 3000 meter (i)
  • George Beamish, VM-gull på 1500 meter (i)
  • Hobbs Kessler, VM-gull på én engelsk mil (gate)
  • Yared Nuguse, VM-sølv på 3000 meter (i)
  • Lamecha Girma, VM-sølv på 3000 meter hinder

– Jeg prøver å vinne mot denne type løpere jevnlig. Jeg har ikke vunnet i Diamond League tidligere. Jeg prøver å heve nivået mitt i konkurranse, slik som jeg har gjort på trening de siste par årene, sier Kerr til NRK på spørsmål om tankene rundt løpet.

Les også Program for friidrett i 2024

Friidrett program

I tillegg må verdensmesteren fra 2022, Jake Wightman, nevnes. Skotten har ennå ikke tatt OL-kravet på 3.33,50, men viste fin form ved å klare det på 800 meter sist helg.

Åtte av 16 mann har personlige rekorder under 3.30 på 1500 meter, mens seks av dem har vært under 3.50 på den engelske milen.

Jakob Ingebrigtsen satte for ordens skyld bestenotering i verden på 2000 meter og to engelske mil, samt europarekorder på 1500 meter, én engelsk mil og 3000 meter i 2023.

Nordmannen tok VM-gull på 5000 meter og sølvmedalje på 1500 meter.

Annerledes oppkjøring

Da han løp sesongens siste konkurranser under Diamond League-finalen i Eugene, vant han både den engelske milen og 3000-meteren.

Siden da har han brukt tiden litt annerledes enn han skulle likt, men de siste fire-fem månedene har det gått veldig bra på trening.

– Jeg gjør sjelden tester eller veldig harde økter. Fordi jeg tapte så mye i høst og vinter har jeg forsøkt å pushe mengdetreningen så tett opp til dette løpet som mulig, så det blir spennende å se om jeg i det hele tatt har rukket å komme i form, sier Ingebrigtsen.

– Har det utenomsportslige som har foregått det siste halvåret påvirket deg inn mot sesongen?

– Nei, det har det nok ikke. Jeg er heldig som har et bra team rundt meg, som passer på at man gjør det man skal. Samtidig så har det lenge vært rom for å fokusere på seg selv og være veldig egoistisk i hverdagen, på grunn av treningsarbeidet man må gjøre. Så lenge man har fokus på seg selv, klarer man å holde det meste i sjakk.

PS! Jakob Ingebrigtsen avslutter Diamond League-stevnet med én engelsk mil, lørdag klokken 23.52.

Siste nytt

  • Slik starter England

    Det var knyttet stor forventning til hvilke elleve utvalgte Gareth Southgate ville stille til EM-åpningen mot Serbia søndag kveld.

    Nå har England-sjefen landet på følgende lag:
    Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier – Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham – Bukayo Saka, Harry Kane, Phil Foden.

    Mest oppsiktsvekkende er det at Alexander-Arnold, som spiller høyreback på klubbnivå for Liverpool, er midtbanespiller for landslaget.

    Kampstart mellom England og Serbia er klokken 21:00, og den følger du direkte på NRK Sport radio,

  • TV 2 gikk i svart: – Trolig forårsaket av et lynnedslag

    Midt i 1. omgang mellom Danmark og Slovenia gikk TV 2 i svart.

    Nesten 25 minutter var spilt da bildene ble borte. Etter 50 sekunder ble det sorte bildet erstattet med en plakat med påskriften «straks tilbake».

    – Vi har hatt et strømbrudd i Bergen. Trolig forårsaket av et lynnedslag. Det gjorde at strømmen gikk på Media City som gjorde at vi var nede. I øyeblikket vi fikk tilbake strømmen fikk vi kampen opp, og nå skal visst alt være i orden igjen. Det skal ha vært et lynnedslag som forårsaket det, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til NRK.

    Etter drøyt to minutter uten TV-bilder kom kampbildene opp igjen. Danmark ledet 1-0 både før og etter at kanalen gikk i svart, og TV-seerne ble ikke snytt for noen høydepunkter.

    Slik så kampen ut for TV-seeren etter 25 minutter.
    Foto: SKJERMDUMP TV 2
  • Wærenskjold vant Belgia rundt

    Uno X-rytter Søren Wærenskjold hang med helt inn på søndagens siste etappe og tok sammenlagtseieren i Belgia rundt.

    Han endte fire sekunder foran Mathias Vacek i sammendraget.

    – Det har ikke vært lett, hverken i går eller i dag. Dette gir selvtillit, men jeg har gitt alt og kjempet for hvert sekund, sier Wærenskjold i et intervju med arrangøren.

    Nordmannen takket også laget, og sa dette ikke hadde gått uten dem.

    – Det er Uno X' største sammenlagtseier. En perfekt løst sisteetappe, meldte Eurosports kommentator Theis Magelssen da sammenlagtseieren var sikret.

    Nordmannen åpnet rittet med seier på onsdagens tempoetappe. Siden har han beholdt ledertrøya, og han viser form to og en halv uke før Tour de France.

    Tim Merlier vant etappen som hadde både start og mål i Brussel.

    Tour de France 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal