Hopp til innhold

Ingebrigtsen før opphausset stjernemøte: – Det er kanskje litt uheldig

Jakob Ingebrigtsen tar ingen sorger på forskudd, men erkjenner at seieren neppe kommer på billigsalg i sesongåpningen.

Ingebrigtsen i Eugene

SOLBRILLER PÅ: Jakob Ingebrigtsen var i boblen da NRK møtte ham på stadion til trening før gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– Jeg skal gjøre mitt beste for å vinne. Jeg er i utgangspunktet god til å løpe, men man må trene. Løping og fysisk form er ferskvare, sier Ingebrigtsen til NRK, etter en lang vinter uten konkurranser i terrenget eller innendørs.

Selvtilliten er fortsatt den samme, men han er litt ekstra spent på hvor han står rent fysisk etter skaden han pådro seg i fjor høst og et avbrekk på drøyt tre måneder.

– Det er lettere å tro 100 prosent på det man har gjort, dersom alt har gått etter planen og på skinner. For idrettsutøvere er det ikke alltid sånn det er.

Ingebrigtsen i Eugene

SUKSESSBANE: Jakob Ingebrigtsen vant begge løpene under Diamond League-finalen i Eugene i fjor. Det resulterte i to europarekorder.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– Når man mister såpass mye trening, så vet man at det påvirker prestasjonen i en eller annen grad. På denne siden av sommeren kan det påvirke, samtidig er det bra å vite at for hver dag som går frem mot OL, vil jeg bli bedre.

Tar ingen sorger på forskudd

Nå er 23-åringen klar til å starte OL-sesongen med én engelsk mil i Eugene. Han innser at det kan bli tøffere å vinne enn vanlig. Konkurransen er likevel viktig med tanke på det som skal skje lenger frem – i Paris i august.

– Det er noen forskjeller jeg må evne å se med tanke på utgangspunktet mitt. Men hvis jeg er på mitt beste og føler meg veldig bra, men ikke vinner, da er det en enormt stor skuffelse. Men først og fremst handler det om å komme godt i gang. Det er lenge siden jeg har konkurrert, så det er digg å være tilbake med startnummer på brystet.

To ganger har Jakob Ingebrigtsen blitt slått i VM-finalen på favorittdistansen 1500 m. Nå vil han ta revansj ved å vinne OL-gull på 1500 og 5000 m.

To ganger har Jakob Ingebrigtsen blitt slått i VM-finalen på favorittdistansen 1500 meter. Nå vil han ta revansj.

Men han utelukker naturligvis ikke en seier.

– Jeg tror ikke vi skal ta noen sorger på forskudd. Om noe, så blir det spennende, og mer spennende enn det kanskje var i fjor ... For da var jeg overlegen, sier Ingebrigtsen med et glimt i øyet.

Kastes til ulvene

Det har sjelden vært knyttet større forventninger til et løp utenfor mesterskap enn den engelske milen i Eugene. Ingebrigtsen skjønner at øynene er på ham, og at det fort vil bli stilt spørsmål om han ikke leverer fra dag én av 2024-sesongen.

– Det er kanskje litt uheldig at dette løpet er hausset opp så mye som det har. Det er en del av gamet. Samtidig må vi alle være realistiske og vite hvor vi kommer fra. Hele feltet har helt ulike forutsetninger.

Den regjerende olympiske mesteren får ingen myk start på sesongen. Han kastes rett til ulvene. Listen over gode prestasjoner det siste året er ganske lang:

 • Josh Kerr, VM-gull på 1500 meter og 3000 meter (i)
 • George Beamish, VM-gull på 1500 meter (i)
 • Hobbs Kessler, VM-gull på én engelsk mil (gate)
 • Yared Nuguse, VM-sølv på 3000 meter (i)
 • Lamecha Girma, VM-sølv på 3000 meter hinder

– Jeg prøver å vinne mot denne type løpere jevnlig. Jeg har ikke vunnet i Diamond League tidligere. Jeg prøver å heve nivået mitt i konkurranse, slik som jeg har gjort på trening de siste par årene, sier Kerr til NRK på spørsmål om tankene rundt løpet.

Les også Program for friidrett i 2024

Friidrett program

I tillegg må verdensmesteren fra 2022, Jake Wightman, nevnes. Skotten har ennå ikke tatt OL-kravet på 3.33,50, men viste fin form ved å klare det på 800 meter sist helg.

Åtte av 16 mann har personlige rekorder under 3.30 på 1500 meter, mens seks av dem har vært under 3.50 på den engelske milen.

Jakob Ingebrigtsen satte for ordens skyld bestenotering i verden på 2000 meter og to engelske mil, samt europarekorder på 1500 meter, én engelsk mil og 3000 meter i 2023.

Nordmannen tok VM-gull på 5000 meter og sølvmedalje på 1500 meter.

Annerledes oppkjøring

Da han løp sesongens siste konkurranser under Diamond League-finalen i Eugene, vant han både den engelske milen og 3000-meteren.

Siden da har han brukt tiden litt annerledes enn han skulle likt, men de siste fire-fem månedene har det gått veldig bra på trening.

– Jeg gjør sjelden tester eller veldig harde økter. Fordi jeg tapte så mye i høst og vinter har jeg forsøkt å pushe mengdetreningen så tett opp til dette løpet som mulig, så det blir spennende å se om jeg i det hele tatt har rukket å komme i form, sier Ingebrigtsen.

– Har det utenomsportslige som har foregått det siste halvåret påvirket deg inn mot sesongen?

– Nei, det har det nok ikke. Jeg er heldig som har et bra team rundt meg, som passer på at man gjør det man skal. Samtidig så har det lenge vært rom for å fokusere på seg selv og være veldig egoistisk i hverdagen, på grunn av treningsarbeidet man må gjøre. Så lenge man har fokus på seg selv, klarer man å holde det meste i sjakk.

PS! Jakob Ingebrigtsen avslutter Diamond League-stevnet med én engelsk mil, lørdag klokken 23.52.

Siste nytt

 • Bekreftet: Mbappé starter mot Polen

  Kylian Mbappé er klarert for spill og starter tirsdagens EM-kamp for Frankrike mot Polen.

  Det bekrefter det franske fotballandslaget.

  Kapteinen brakk nesen i den innledende 1-0-seieren over Østerrike i EM og måtte dermed sitte på benken i 0-0-kampen mot Nederland.

  Polen er allerede slått ut av mesterskapet, mens Frankrike trenger ett poeng tirsdag for å være helt sikre på å ta seg videre.

  Mandag ville ikke Frankrike-trener Didier Deschamps bekrefte om Mbappé kunne spille deres siste gruppespillskamp mot Polen.

  Disse starter for Frankrike:

  Maignan, Koundé, Upamecano, Saliba, Theo Hernandez, Tchouaméni, Kanté, Rabiot, Dembélé, Mbappé, Barcola.

  wbi1bZclN7Q
  Foto: AP
 • Kroatia-supportere pågrepet etter angrep på Italia-fans

  Fire personer ble skadet og elleve pågrepete av politiet etter at kroatiske fans angrep Italienske supportere etter mandagens EM-kamp i Leipzig.

  Det opplyser politiet i den tyske byen tirsdag. Kampen endte 1-1 etter at Mattia Zaccagni utlignet åtte minutter på overtid for italienerne.

  Politiet opplyser at rundt 20 Kroatia-fans angrep italienere i etterkant av oppgjøret. To av de skadede personene måtte fraktes til sykehus.

  Det ble opprettet sak mot elleve kroater for å ha forårsaket grov kroppsskade, melder politiet.

  Rundt 2000 politibetjenter var til stede på kamparenaen for å sikre kampen, og i alt ble det registrert 45 lovbrudd. De fleste i forbindelse med pyroteknikk.

  Politiet opplyste også at åtte kroatiske fans, som tidligere ble nektet innreise til Tyskland, ble pågrepet og varetektsfengslet til tirsdag.

  (NTB)

  Euro 2024 Soccer Croatia Albania
  Foto: Sunday Alamba / AP
 • Rallystjernen Ogier innlagt på sykehus etter kollisjon med privatbil på trening

  VM-gullgrossisten Sebastian Ogier og kartleser Vincent Landais er innlagt på sykehus etter å ha krasjet med en personbil på trening foran Rally Polen.

  Ogier Landais forberedte seg til denne ukens VM-runde i Polen da ulykken skjedde tirsdag.

  En talsmann for polsk politi opplyser til nyhetsbyrået AP at to biler var involvert i krasjen i landsbyen Wlosty nordøst i landet. Fire personer ble i etterkant sendt til sykehus.

  Området der krasjen skjedde ligger ikke langt fra den russiske eksklaven Kaliningrad.

  TV-opptak viser et ambulansehelikopter på et jorde og at politi og brannmenn er på stedet.

  Ogiers lag, Toyota Gazoo Racing, sier i en uttalelse at franskmannen og hans kartleser var «involvert i en trafikkulykke under rekognosering foran Rally Polen og har blitt tatt til sykehus for medisinske undersøkelser».

  40 år gamle Ogier er en av de mest fremgangsrike førerne i rallyhistorien. Han vant seks strake VM-titler fra 2013 til 2018. Den siste av hans totalt åtte kom i 2021.

  Denne sesongen deltar han i utvalgte runder. Han vant Rally Kroatia i april og Rally Portugal i mai.

  Polen er denne uken vertskap for sitt første WRC-arrangement på sju år. Ogier har vunnet der to ganger tidligere.

  (NTB)

  NxGZiqDVmDg
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal