Hopp til innhold

Jacobsens bønn: – Behold råskapen

SOGNSVANN (NRK.no): Anders Jacobsen er på vei tilbake etter den stygge skaden i Planica. Nå har han en bønn til utbyggerne.

Anders Jacobsen og Erik Røste

Anders Jacobsen smiler igjen og trener for fullt på Toppidrettsenteret i Oslo. Det gleder også skipresident Erik Røste (t.h.).

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Planica

Slik ser det ut i Planica nå. I mars vil sloverenre ha verdensrekorden tilbake i den nye bakken.

Foto: Harry Jensvold / Privat

– Den overrasker like mye hver gang man hopper der. Det er skrekkblandet fryd hver gang. Det er en spesiell bakke, sier Anders Jacobsen (28) til NRK.no mellom munnfullene i kantina på Toppidrettsenteret i Oslo.

Han snakker om den myteomspunne skiflygingsbakken i Planica. 22. mars falt han og skadet kneet alvorlig i det som også ble hans siste hopp i den gamle bakken.

Nå har slovenerne revet det gamle hopptårnet og bygger en helt ny bakke. Målet er å ta tilbake verdensrekorden, som Johan Remen Evensen flyttet til Vikersund i 2011.

– Skummel bakke

Verdensrekorden lyder på 246,5 meter. Bakkerekorden i Planica er fortsatt Bjørn Einar Romørens gamle verdensrekord fra 2005 på 239 meter.

– Hva tenker du om at Planica bygger om?

– Det er vel steg mot å fornye alle bakker i verdenscupsirkuset. De har en innmari sjarmerende bakke i forhold til at avslutningsrennet går der. Det er en skummel hoppbakke. Den er på en måte den eneste som virkelig klassifiseres som skiflygingsbakke, føler jeg, sier Jacobsen.

Selv om Vikersundbakken er større, har følelsen for hopperne til nå vært en helt annen i Planica.

– Det er helt annerledes å hoppe der. Nå har jeg ennå ikke vært god nok til å ha skikkelig «take off» i Vikersund. Der har jeg hoppet 227, og det føles som å lande midt i bakken. Å hoppe 227 meter i Planica føles helt sykt.

Les videre under videovinduet.

Anders Jacobsen falt stygt i andre omgang under dagens skiflygnings-renn i Planica. 28-åringen er fraktet til sykehus, og det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er. Reporter: Marius Skjelbæk, foto/redigering: Sindre Løkstad

22. mars var uhellet ute for Anders Jacobsen i Planica.

Nye regler krever nye bakker

Derfor håper Jacobsen også at ombyggingen ikke ribber Planica for særpreg.

– Jeg håper noe av råskapen fortsatt får lov til å være der, at kurva får lov til å være litt høyere enn normalen, sier han til NRK.no.

Samtidig erkjenner Jacobsen at en ombygging er på sin plass. Den gamle bakken var ikke godt nok tilpasset moderne krav.

– Det er klart at med de nye utstyrsreglene som har kommet det siste året, så må bakkene nødvendigvis bygges om. Ellers lander vi litt for hardt, altså.

Likevel klandrer han ikke bakken for sin egen skade. I hvert fall ikke bakken alene.

– Nei, det er mange faktorer. Jeg hoppet langt, det var sidevind, jeg setter nedslag på et langt hopp på lugubert føre, og da kan sånt skje. Hadde jeg vært flinkere til å ha kontroll over beina mine da jeg landet, så kneet ikke hadde vinklet innover, så ville det gått bra, påpeker Jacobsen.

Kunne hoppet nå

Etter en tung sommer, er han nå endelig på vei tilbake dit han helst vil være – i hoppbakken. Torsdag morgen kjørte han spensttrening i trappene på Toppidrettsenteret.

– Jeg har kunnet trene for fullt i en måneds tid nå, forteller han.

– Men det blir ingen plastsesong?

– Nei. Det kunne det sikkert ha blitt, men det blir det ikke, sier Jacobsen.

– Er det sånn at du kunne ha hoppet nå, hvis du ville ha gamblet?

– Det kunne sikkert ha gått bra.

Vil prege hoppuka

Når det første skihoppet finner sted, vil han ikke spekulere i. I den grad han allerede har en plan, velger han å holde den for seg selv.

Men framgangen er så stor at Anders Jacobsen nå tør å legge lista høyt foran OL-sesongen.

– Jeg har lyst til å være med i hoppuka, og til å prege den. Så har jeg lyst på olympisk medalje, både individuelt og som lag.

– Føler du at du er i rute i forhold til den planen du har?

– Ja, det er jeg absolutt.

Anders Jacobsen vil også hoppe skiflyging så fort muligheten byr seg. Det vil si i Kulm den andre helga i januar.

– Det at du skadet deg, gjør det at du blir mer reservert når du skal fly i skiflygingsbakke i framtida?

– Det er vanskelig å svare på. Det er lett for meg å si nei nå, men vi får se når jeg står på toppen av en skiflygingsbakke igjen, jeg må nesten svare da, for det er vanskelig å vite, fastslår Jacobsen – som i alle fall håper å ha ristet av seg comebacknervene i god tid før verdenscupfinalen i den Planica-bakken i mars.

Anders Jacobsen er i full gang med spensttrening på Toppidrettssenteret i Oslo.

Se, Anders Jacobsen hopper! Men fortsatt venter han med å hoppe med ski på beina.

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste