Hopp til innhold

Iuel kom for å løpe NM – ble nektet adgang til stadion

FANA (NRK): Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Amalie Iuel og Hedda Hynne skulle slippe å løpe forsøksheat i NM. Det var det ikke alle som likte. Da Iuel likevel ville løpe, ble hun avvist i porten.

Amalie Iuel i Fana

MÅTTE SNU: Amalie Iuel måtte akseptere at det ikke ble NM-start lørdag.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi må nesten bare akseptere smittevernreglene. Det beste her er å være på den sikre siden. Det ble en liten bomtur, men det får vi tåle og heller prøve å lade opp til finalen i morgen kveld, sier Amalie Iuel.

Hun sitter i en bil utenfor NM-stadion i Fana, sammen med treningskamerat Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

De hadde tenkt seg inn på stadion, og Iuels ønske var å løpe forsøksheatet på 400 meter hekk lørdag kveld. Det gikk altså ikke.

Dette er bakgrunnen: Før NM ble det vedtatt at de fire norske utøverne som deltok i torsdagens Diamond League-stevne i Roma skulle få plass direkte i NM-finalene i sine hovedøvelser. Jakob Ingebrigtsen fikk fribillett til finalen på 1500 meter, Karsten Warholm på 400 meter hekk, Hedda Hynne på 800 meter og Amalie Iuel på 400 meter hekk.

Dette for at de skulle kunne delta i NM i henhold til smittevernretningslinjene som ble vedtatt.

– Bedt om å ikke komme

Det ble krevd at de skulle avlegge en koronatest ved ankomst Bergen, som måtte være bekreftet negativ. I tillegg ble det bestemt at de ikke kunne konkurrere før de hadde vært i Norge i 24 timer.

Men ikke alle i Friidretts-Norge syntes det var uproblematisk at stjernene skulle få direkte plass i finalen. Blant annet derfor ønsket Iuel å stille i forsøket da hun fikk negativt svar på koronatesten i løpet av lørdagen.

Derfor tok John Ertzgaard på vegne av Iuels klubb Tjalve kontakt med juryen for å få henne inn i forsøket. Det gikk ikke.

– Hun er blitt bedt om å ikke komme, for smittevern er det som er viktigst akkurat nå, sier teknisk delegert for NM, Heidi Hvistendahl, til NRK.

Forstår ikke kritikken

Hun understreker at Iuel selv hele tiden har hatt ønske om å løpe forsøket, men juryen og stevneledelsen tok sammen med Norges Friidrettsforbund avgjørelsen om at de nevnte fire skulle få friplasser i finalene av smittevernårsaker.

Derfor forstår hun heller ikke kritikken som har kommet, blant annet i flere grupper på Facebook.

– Det synes vi ikke noe om, sier Hvistendahl.

Denne kritikken gjør også Leif Olav Alnes litt oppgitt.

– Det er vel egentlig ganske mye større belastning å springe alt du orker i Roma og reise hit, enn å jogge gjennom et forsøk, så den problemstillingen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

z7ZL4uRA99Y

POKALSØKNAD: Hedda Hynne rakk å bli klarert for NM-løping lørdag og satte like gjerne mesterskapsrekord på 800 meter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hynne løp – satte rekord

Hedda Hynne kom også til Bergen fredag, men i motsetning til Iuel løp hun lørdagens forsøk.

– Jeg har blitt forklart at det er en 24-timersregel her. Hedda landet klokka 17 og Amalie landet klokka 23, og det skal gå 24 timer før de får lov til å starte, sier John Ertzgaard.

Det var for øvrig lite som minnet om jogging i Hynnes løp. Hun klinte rett og slett til med 2.01,08 og ny mesterskapsrekord. Med det la hun også inn en meget god søknad om å vinne kongepokalen i 2020.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Suverene Riiber og Westvold Hansen vant NM-gull

  Jarl Magnus Riiber hadde ingen problemer da han tok hjem sin niende kongepokal på Tolga og vant NM i kombinert.

  – Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

  Han hadde et formidabelt utgangspunkt før 10 kilometeren, der han ledet med 1,46 sekunder foran nestemann. Den avstanden økte 25-åringen i sporet og var aldri truet om 1.-plassen.

  Det var derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen.

  Jørgen Graabak, Andreas Skoglund og Espen Andersen kjempet om de resterende pallplassene.

  Jørgen Graabak sikret 2.-plassen foran Andreas Skoglund som tok 3.-plassen.

  Gyda Westvold Hansen tok også en suveren seier og NM-gull. Hun hadde en kjempeledelse ut i 5 kilometeren. 20-åringen hadde en ledelse på 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen.

  – Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

  Ida Marie Hagen tok NM-sølv. Marte Leinan Lund tok den siste pallplassen på hjemmebane.

  – Jeg ser ingen jeg ikke kjenner. Det er helt fantastisk. Jeg er stolt av bygda mi som stiller opp og lager et så fantastisk arrangement, sa Leinan Lund til NRK.

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketballspiller med positiv THC-prøve

  Antidoping Norge skriver i en pressemelding onsdag at deres påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en utøver for brudd på antidopingregelverket.

  En mannlig basketballspiller har testet positivt for THC, som tilhører gruppen cannabinoider, på en prøve tatt i konkurranse i mars 2022.

  I påtalenemdas vedtak, som ble fattet 24. januar, står det at de ønsker å frata utøveren retten til å delta i konkurranser og organisert trening i to år.

 • Bild: Fifa nekter Tyskland å bruke regnbuebånd i VM

  Ifølge den tyske storavisen Bild får ikke det tyske kvinnelandslaget i fotball lov til å bruke regnbuearmbind under sommerens fotball-VM.

  Det skal Det internasjonale fotballforbundet ha bestemt.

  – Fida har informert oss om at de vil at alle nasjoner bruker Fifas kapteinsbind, sier landslagssjef Maika Fischer til avisen.

  Forbudet kommer kort tid etter en opphetet debatt under vinterens fotball-VM for menn. Flere nasjoner ønsket å bruke armbindet, men ble truet med straff om de gjorde det.

  Women's Euro 2022 - Semi Final - Germany v France
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste