Hopp til innhold

Iuel kom for å løpe NM – ble nektet adgang til stadion

FANA (NRK): Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Amalie Iuel og Hedda Hynne skulle slippe å løpe forsøksheat i NM. Det var det ikke alle som likte. Da Iuel likevel ville løpe, ble hun avvist i porten.

Amalie Iuel i Fana

MÅTTE SNU: Amalie Iuel måtte akseptere at det ikke ble NM-start lørdag.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi må nesten bare akseptere smittevernreglene. Det beste her er å være på den sikre siden. Det ble en liten bomtur, men det får vi tåle og heller prøve å lade opp til finalen i morgen kveld, sier Amalie Iuel.

Hun sitter i en bil utenfor NM-stadion i Fana, sammen med treningskamerat Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

De hadde tenkt seg inn på stadion, og Iuels ønske var å løpe forsøksheatet på 400 meter hekk lørdag kveld. Det gikk altså ikke.

Dette er bakgrunnen: Før NM ble det vedtatt at de fire norske utøverne som deltok i torsdagens Diamond League-stevne i Roma skulle få plass direkte i NM-finalene i sine hovedøvelser. Jakob Ingebrigtsen fikk fribillett til finalen på 1500 meter, Karsten Warholm på 400 meter hekk, Hedda Hynne på 800 meter og Amalie Iuel på 400 meter hekk.

Dette for at de skulle kunne delta i NM i henhold til smittevernretningslinjene som ble vedtatt.

– Bedt om å ikke komme

Det ble krevd at de skulle avlegge en koronatest ved ankomst Bergen, som måtte være bekreftet negativ. I tillegg ble det bestemt at de ikke kunne konkurrere før de hadde vært i Norge i 24 timer.

Men ikke alle i Friidretts-Norge syntes det var uproblematisk at stjernene skulle få direkte plass i finalen. Blant annet derfor ønsket Iuel å stille i forsøket da hun fikk negativt svar på koronatesten i løpet av lørdagen.

Derfor tok John Ertzgaard på vegne av Iuels klubb Tjalve kontakt med juryen for å få henne inn i forsøket. Det gikk ikke.

– Hun er blitt bedt om å ikke komme, for smittevern er det som er viktigst akkurat nå, sier teknisk delegert for NM, Heidi Hvistendahl, til NRK.

Forstår ikke kritikken

Hun understreker at Iuel selv hele tiden har hatt ønske om å løpe forsøket, men juryen og stevneledelsen tok sammen med Norges Friidrettsforbund avgjørelsen om at de nevnte fire skulle få friplasser i finalene av smittevernårsaker.

Derfor forstår hun heller ikke kritikken som har kommet, blant annet i flere grupper på Facebook.

– Det synes vi ikke noe om, sier Hvistendahl.

Denne kritikken gjør også Leif Olav Alnes litt oppgitt.

– Det er vel egentlig ganske mye større belastning å springe alt du orker i Roma og reise hit, enn å jogge gjennom et forsøk, så den problemstillingen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

z7ZL4uRA99Y

POKALSØKNAD: Hedda Hynne rakk å bli klarert for NM-løping lørdag og satte like gjerne mesterskapsrekord på 800 meter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hynne løp – satte rekord

Hedda Hynne kom også til Bergen fredag, men i motsetning til Iuel løp hun lørdagens forsøk.

– Jeg har blitt forklart at det er en 24-timersregel her. Hedda landet klokka 17 og Amalie landet klokka 23, og det skal gå 24 timer før de får lov til å starte, sier John Ertzgaard.

Det var for øvrig lite som minnet om jogging i Hynnes løp. Hun klinte rett og slett til med 2.01,08 og ny mesterskapsrekord. Med det la hun også inn en meget god søknad om å vinne kongepokalen i 2020.

Siste nytt

 • Jon-Hermann Hegg ble europamester

  Skytteren Jon-Hermann Hegg var fullstendig overlegen i finalen i 50 meter rifle tirsdag. Etter en jevn kvalifisering, så klinka Hegg til med flere gode tiere i skyteduellene i finalen, og til slutt var han 1,2 poeng fremfor sølvmedaljøren fra Ukraina, Serhiy Kulish. Bronsen gikk til Patrik Jany fra Slovakia.

  Hegg måtte greie seg med en 8,1 på siste skudd, men det var likevel mer enn nok til å sikre EM-gullet, til jubel fra skytehallen i Kroatiske Osijek.

  – Det var gøy, og veldig varmt, sier Hegg til NRK.

  I skytehallen var det omtrent 30 varmegrader da finalen gikk av stabelen tirsdag.

  Gullet er Heggs andre EM-gull i karrieren, og hans fjerde EM-medalje i denne øvelsen på fem år.

  – Det var ikke så gøy på slutten kanskje. Det ble mer og mer press, og det siste skuddet var veldig dårlig. Men det holdt, sier europamesteren.

  Henrik Larsen, som også er på skytterlandslaget, endte på 7.-plass i finalen.

  Tidligere på dagen tok det norske laget et suverent EM- med 1772 poeng for lag. På laget skøyt Hegg, Larsen og Ole Martin Halvorsen. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  hegg-medalje
  Foto: Vidar Fossmo-Lindstad
 • Hegg og Larsen til EM-finalen

  Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen kvalifiserte seg begge til finalen på 50 meter match under EM i skyting. Hegg var best med sine 594 poeng.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  Hegg var litt bak etter knestående med 197 og 199 på liggende, men han avsluttet med to flotte stående serier på 99 poeng.

  Ole Martin Halvorsen og Henrik Larsen hadde begge 199 på både knestående og liggende var i delt ledelse etter de fire første seriene.

  På de to siste stående seriene ble det problemer for begge.

  Larsen fikk 97 og 95 poeng og endte på femteplass av de seks som tok seg til finalen med 590 poeng. Halvorsen fikk to ganger 95 og totalt 588 poeng som holdt til 13.-plass. (NTB)

  Norge vant derimot et suverent EM-gull med 1772 poeng for lag. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  UR2BEr1k5j8
  Foto: NTB
 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal