Iuel kom for å løpe NM – ble nektet adgang til stadion

FANA (NRK): Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Amalie Iuel og Hedda Hynne skulle slippe å løpe forsøksheat i NM. Det var det ikke alle som likte. Da Iuel likevel ville løpe, ble hun avvist i porten.

Amalie Iuel i Fana

MÅTTE SNU: Amalie Iuel måtte akseptere at det ikke ble NM-start lørdag.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi må nesten bare akseptere smittevernreglene. Det beste her er å være på den sikre siden. Det ble en liten bomtur, men det får vi tåle og heller prøve å lade opp til finalen i morgen kveld, sier Amalie Iuel.

Hun sitter i en bil utenfor NM-stadion i Fana, sammen med treningskamerat Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

De hadde tenkt seg inn på stadion, og Iuels ønske var å løpe forsøksheatet på 400 meter hekk lørdag kveld. Det gikk altså ikke.

Dette er bakgrunnen: Før NM ble det vedtatt at de fire norske utøverne som deltok i torsdagens Diamond League-stevne i Roma skulle få plass direkte i NM-finalene i sine hovedøvelser. Jakob Ingebrigtsen fikk fribillett til finalen på 1500 meter, Karsten Warholm på 400 meter hekk, Hedda Hynne på 800 meter og Amalie Iuel på 400 meter hekk.

Dette for at de skulle kunne delta i NM i henhold til smittevernretningslinjene som ble vedtatt.

– Bedt om å ikke komme

Det ble krevd at de skulle avlegge en koronatest ved ankomst Bergen, som måtte være bekreftet negativ. I tillegg ble det bestemt at de ikke kunne konkurrere før de hadde vært i Norge i 24 timer.

Men ikke alle i Friidretts-Norge syntes det var uproblematisk at stjernene skulle få direkte plass i finalen. Blant annet derfor ønsket Iuel å stille i forsøket da hun fikk negativt svar på koronatesten i løpet av lørdagen.

Derfor tok John Ertzgaard på vegne av Iuels klubb Tjalve kontakt med juryen for å få henne inn i forsøket. Det gikk ikke.

– Hun er blitt bedt om å ikke komme, for smittevern er det som er viktigst akkurat nå, sier teknisk delegert for NM, Heidi Hvistendahl, til NRK.

Forstår ikke kritikken

Hun understreker at Iuel selv hele tiden har hatt ønske om å løpe forsøket, men juryen og stevneledelsen tok sammen med Norges Friidrettsforbund avgjørelsen om at de nevnte fire skulle få friplasser i finalene av smittevernårsaker.

Derfor forstår hun heller ikke kritikken som har kommet, blant annet i flere grupper på Facebook.

– Det synes vi ikke noe om, sier Hvistendahl.

Denne kritikken gjør også Leif Olav Alnes litt oppgitt.

– Det er vel egentlig ganske mye større belastning å springe alt du orker i Roma og reise hit, enn å jogge gjennom et forsøk, så den problemstillingen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

z7ZL4uRA99Y

POKALSØKNAD: Hedda Hynne rakk å bli klarert for NM-løping lørdag og satte like gjerne mesterskapsrekord på 800 meter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hynne løp – satte rekord

Hedda Hynne kom også til Bergen fredag, men i motsetning til Iuel løp hun lørdagens forsøk.

– Jeg har blitt forklart at det er en 24-timersregel her. Hedda landet klokka 17 og Amalie landet klokka 23, og det skal gå 24 timer før de får lov til å starte, sier John Ertzgaard.

Det var for øvrig lite som minnet om jogging i Hynnes løp. Hun klinte rett og slett til med 2.01,08 og ny mesterskapsrekord. Med det la hun også inn en meget god søknad om å vinne kongepokalen i 2020.

Siste nytt

 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Tratnik sterkest på Giro-etappe

  Bahrain McLaren-rytteren Jan Tratnik tok sin første etappeseier i en Grand Tour da han tirsdag vant 16. etappe i Giro d'Italia etter å ha ligget i brudd lenge.

  Dermed ble det en stor dag for sloveneren, som ble tatt igjen av Ben O'Connor få kilometer før mål, men likevel klarte å parkere NTT-rytteren på slutten.

  O'Connor måtte gi slipp på slutten og kom i mål sju sekunder bak Tratnik. Et drøyt minutt senere kom en rekke andre bruddryttere i mål, med Tratniks lagkamerat Enrico Battaglin på 3.-plassen.

  Jan Tratnik
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • Dopingsak avvist

  Dopinganklagene som har vært rettet mot fjorårets verdensmester på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser, er avvist.

  22 år gamle Naser, som representerer Bahrain, ble midlertidig suspendert i juni og anklaget for å ha forbrutt seg mot reglene om meldeplikt.

  AIU anklaget den nigerianskfødte løperen for fire brudd på meldeplikten, og tre av disse skal ha funnet sted i perioden mars 2019 til januar i år.

  Det internasjonale friidrettsforbundets disiplinærkomité kunne samtidig ikke bekrefte et påstått meldepliktsbrudd i april i 2019. Dermed har ikke Naser gjort seg skyldig i tre regelbrudd på 12 måneder, hvilket er et krav for at det skal opprettes sak for brudd på antidopingreglementet.

  Eid Naser
  Foto: Jewel Samad / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal