Hopp til innhold

Iuel kom for å løpe NM – ble nektet adgang til stadion

FANA (NRK): Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Amalie Iuel og Hedda Hynne skulle slippe å løpe forsøksheat i NM. Det var det ikke alle som likte. Da Iuel likevel ville løpe, ble hun avvist i porten.

Amalie Iuel i Fana

MÅTTE SNU: Amalie Iuel måtte akseptere at det ikke ble NM-start lørdag.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi må nesten bare akseptere smittevernreglene. Det beste her er å være på den sikre siden. Det ble en liten bomtur, men det får vi tåle og heller prøve å lade opp til finalen i morgen kveld, sier Amalie Iuel.

Hun sitter i en bil utenfor NM-stadion i Fana, sammen med treningskamerat Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

De hadde tenkt seg inn på stadion, og Iuels ønske var å løpe forsøksheatet på 400 meter hekk lørdag kveld. Det gikk altså ikke.

Dette er bakgrunnen: Før NM ble det vedtatt at de fire norske utøverne som deltok i torsdagens Diamond League-stevne i Roma skulle få plass direkte i NM-finalene i sine hovedøvelser. Jakob Ingebrigtsen fikk fribillett til finalen på 1500 meter, Karsten Warholm på 400 meter hekk, Hedda Hynne på 800 meter og Amalie Iuel på 400 meter hekk.

Dette for at de skulle kunne delta i NM i henhold til smittevernretningslinjene som ble vedtatt.

– Bedt om å ikke komme

Det ble krevd at de skulle avlegge en koronatest ved ankomst Bergen, som måtte være bekreftet negativ. I tillegg ble det bestemt at de ikke kunne konkurrere før de hadde vært i Norge i 24 timer.

Men ikke alle i Friidretts-Norge syntes det var uproblematisk at stjernene skulle få direkte plass i finalen. Blant annet derfor ønsket Iuel å stille i forsøket da hun fikk negativt svar på koronatesten i løpet av lørdagen.

Derfor tok John Ertzgaard på vegne av Iuels klubb Tjalve kontakt med juryen for å få henne inn i forsøket. Det gikk ikke.

– Hun er blitt bedt om å ikke komme, for smittevern er det som er viktigst akkurat nå, sier teknisk delegert for NM, Heidi Hvistendahl, til NRK.

Forstår ikke kritikken

Hun understreker at Iuel selv hele tiden har hatt ønske om å løpe forsøket, men juryen og stevneledelsen tok sammen med Norges Friidrettsforbund avgjørelsen om at de nevnte fire skulle få friplasser i finalene av smittevernårsaker.

Derfor forstår hun heller ikke kritikken som har kommet, blant annet i flere grupper på Facebook.

– Det synes vi ikke noe om, sier Hvistendahl.

Denne kritikken gjør også Leif Olav Alnes litt oppgitt.

– Det er vel egentlig ganske mye større belastning å springe alt du orker i Roma og reise hit, enn å jogge gjennom et forsøk, så den problemstillingen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

z7ZL4uRA99Y

POKALSØKNAD: Hedda Hynne rakk å bli klarert for NM-løping lørdag og satte like gjerne mesterskapsrekord på 800 meter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hynne løp – satte rekord

Hedda Hynne kom også til Bergen fredag, men i motsetning til Iuel løp hun lørdagens forsøk.

– Jeg har blitt forklart at det er en 24-timersregel her. Hedda landet klokka 17 og Amalie landet klokka 23, og det skal gå 24 timer før de får lov til å starte, sier John Ertzgaard.

Det var for øvrig lite som minnet om jogging i Hynnes løp. Hun klinte rett og slett til med 2.01,08 og ny mesterskapsrekord. Med det la hun også inn en meget god søknad om å vinne kongepokalen i 2020.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal