Iuel kom for å løpe NM – ble nektet adgang til stadion

FANA (NRK): Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Amalie Iuel og Hedda Hynne skulle slippe å løpe forsøksheat i NM. Det var det ikke alle som likte. Da Iuel likevel ville løpe, ble hun avvist i porten.

Amalie Iuel i Fana

MÅTTE SNU: Amalie Iuel måtte akseptere at det ikke ble NM-start lørdag.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi må nesten bare akseptere smittevernreglene. Det beste her er å være på den sikre siden. Det ble en liten bomtur, men det får vi tåle og heller prøve å lade opp til finalen i morgen kveld, sier Amalie Iuel.

Hun sitter i en bil utenfor NM-stadion i Fana, sammen med treningskamerat Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes.

De hadde tenkt seg inn på stadion, og Iuels ønske var å løpe forsøksheatet på 400 meter hekk lørdag kveld. Det gikk altså ikke.

Dette er bakgrunnen: Før NM ble det vedtatt at de fire norske utøverne som deltok i torsdagens Diamond League-stevne i Roma skulle få plass direkte i NM-finalene i sine hovedøvelser. Jakob Ingebrigtsen fikk fribillett til finalen på 1500 meter, Karsten Warholm på 400 meter hekk, Hedda Hynne på 800 meter og Amalie Iuel på 400 meter hekk.

Dette for at de skulle kunne delta i NM i henhold til smittevernretningslinjene som ble vedtatt.

– Bedt om å ikke komme

Det ble krevd at de skulle avlegge en koronatest ved ankomst Bergen, som måtte være bekreftet negativ. I tillegg ble det bestemt at de ikke kunne konkurrere før de hadde vært i Norge i 24 timer.

Men ikke alle i Friidretts-Norge syntes det var uproblematisk at stjernene skulle få direkte plass i finalen. Blant annet derfor ønsket Iuel å stille i forsøket da hun fikk negativt svar på koronatesten i løpet av lørdagen.

Derfor tok John Ertzgaard på vegne av Iuels klubb Tjalve kontakt med juryen for å få henne inn i forsøket. Det gikk ikke.

– Hun er blitt bedt om å ikke komme, for smittevern er det som er viktigst akkurat nå, sier teknisk delegert for NM, Heidi Hvistendahl, til NRK.

Forstår ikke kritikken

Hun understreker at Iuel selv hele tiden har hatt ønske om å løpe forsøket, men juryen og stevneledelsen tok sammen med Norges Friidrettsforbund avgjørelsen om at de nevnte fire skulle få friplasser i finalene av smittevernårsaker.

Derfor forstår hun heller ikke kritikken som har kommet, blant annet i flere grupper på Facebook.

– Det synes vi ikke noe om, sier Hvistendahl.

Denne kritikken gjør også Leif Olav Alnes litt oppgitt.

– Det er vel egentlig ganske mye større belastning å springe alt du orker i Roma og reise hit, enn å jogge gjennom et forsøk, så den problemstillingen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

z7ZL4uRA99Y

POKALSØKNAD: Hedda Hynne rakk å bli klarert for NM-løping lørdag og satte like gjerne mesterskapsrekord på 800 meter.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hynne løp – satte rekord

Hedda Hynne kom også til Bergen fredag, men i motsetning til Iuel løp hun lørdagens forsøk.

– Jeg har blitt forklart at det er en 24-timersregel her. Hedda landet klokka 17 og Amalie landet klokka 23, og det skal gå 24 timer før de får lov til å starte, sier John Ertzgaard.

Det var for øvrig lite som minnet om jogging i Hynnes løp. Hun klinte rett og slett til med 2.01,08 og ny mesterskapsrekord. Med det la hun også inn en meget god søknad om å vinne kongepokalen i 2020.

Sportsnyheter

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Gullballen gikk til Lionel Messi. Superstjernen sikret sin sjuende Ballon d'Or under mandagens prisutdeling. Ingen har vunnet prisen oftere enn argentineren.

Siste nytt

 • Klæbo nekter å gå med Viaplay-logo

  Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo har ikke sans for Norges Skiforbunds kommersielle samarbeid med Viaplay.

  Derfor nektet han å gå med Viaplay-logoen på låret, slik de andre norske skiløperne gjorde, i helgens verdenscupåpning i Ruka. Det melder Adresseavisen.

  – Jeg mener at en slik avtale verken tjener skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig, da det kan stilles spørsmål rundt temaet uavhengighet. Det er ikke bra for noen av partene, sier Klæbo til avisen.

  Viaplay-eier Nent Group har TV-rettighetene til verdenscupen i langrenn, og den norske skistjernen mener at det er problematisk at strømmetjenesten både skal dekke idretten journalistisk og være sponsor for skiforbundet.

  – Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle. Det har jeg gjort, og jeg valgte å gå uten Viaplay-merke på konkurransedressen i Ruka fastslår Klæbo.

  Kommersiell sjef Børge S. Nielsen er uenig i begrunnelsen og sier at Viaplay skal ha et møte med skiforbundet om saken i løpet av de nærmeste dagene. (NTB)

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Neymar ferdigspilt for i år

  Paris Saint-Germain må klare seg uten stjernespissen Neymar i seks til åtte uker som følge av en ankelskade.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Neymar ble skadd i søndagens 3-1-seier over Saint-Étienne.

  – Tester utført i natt bekrefter at Neymar har fått en forstuet venstre ankel og leddbåndsskader. Det er ventet at han er utilgjengelig i seks til åtte uker. En ny undersøkelse skal gjøres om 72 timer, skriver PSG.

  France Soccer League One
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Nilsson ute av troppen

  Stina Nilsson er ute av Sverige-troppen når verdscupen i skiskyting held fram i Östersund torsdag. Ho skal i staden gå IBU-cuprenn på norsk snø.

  Den svenske landslagsleiinga vel denne veka å gi Johanna Skottheim sjansen i verdscupen.

  Nilsson stiller i staden til start i IBU-cupen på Sjusjøen. Der skal det gåast supersprint (onsdag), sprint (fredag) og fellesstart (laurdag).

  – På Sjusjøen får Stina sjansen til å gå tre nye renn mot hard internasjonal motstand. Det trur eg er perfekt for hennar vidare utvikling, forklarer Lukas.

  Nilsson blei nummer 43 og 55 i dei to premiererenna i Östersund i helga. Ho hoppa over frå langrenn til skiskyting vinteren 2020.

  Stina Nilsson
  Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal