Hopp til innhold

Ukrainsk utøver raser etter IOC-avgjørelse: – Galskap

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt at russiske og belarusiske utøvere kan delta i OL i Paris til sommeren som nøytrale.

Beijing Olympics Skeleton

SKELETON-UTØVER: Vladyslav Heraskevytsj deltok under OL i Beijing for et drøyt år siden.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

– Det er galskap etter mitt syn. Jeg ble overrasket, sier Vladyslav Heraskevytsj til NRK.

24-åringen er medlem av den ukrainske utøverkomiteen og har vært en av de sterkeste motstanderne av russisk og belarusisk deltakelse i OL og internasjonal idrett siden krigens utbrudd.

Nå reagerer Heraskevytsj på IOCs avgjørelse om å åpne for deltakelse for russiske og belarusiske i Paris-OL neste sommer og får støtte fra tidligere utøver Pavlo Zvedeniuk.

– Jeg forstår ikke og vil aldri forstå denne gesten av toleranse overfor en nasjon som fører krig og folkemord på det ukrainske folket, sier Zvedeniuk til NRK.

32-åringen fra Lviv satset mot OL i Paris i moderne femkamp, men landslagsutøveren er blitt soldat i krigen.

Tidligere verdensmester i skiskyting, Dmytro Pidrutsjnyj, ble kalt inn til den ukrainske hæren for å forsvare Ukraina og Pidrutsjnyj mener «hele idrettsverden tapte i dag».

– Dette er en dum avgjørelse. Jeg er skuffet over handlingene til IOC, sier Pidrutsjnyj til NRK.

– 361 ukrainske idrettsutøvere er døde som følge av Russlands handlinger. Mer enn 300 idrettsanlegg er ødelagt, legger han til.

Sebastian Samuelsson har lenge vært tydelig overfor comeback for russiske og belarusiske utøvere i konkurranser. Etter at IOC kom med et OL-ja sier skiskytterstjernen at han blir å nekte å konkurrere.

Sebastian Samuelsson har lenge vært tydelig overfor comeback for russiske og belarusiske utøvere i konkurranser. Etter at IOC kom med et OL-ja sier skiskytterstjernen at han blir å nekte å konkurrere.

– Ingen vil ønske dem velkommen

Idrettspresident i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai, er skuffet over at det åpnes opp for nøytrale individuelle utøvere med russisk og belarusisk pass i OL.

– Vi er svært skuffet. Vi hadde håpet at man ikke skulle lande der man har landet - og så er vi heller ikke overrasket. Dette er noe man har skjønt lenge, men vi har håpet på noe annet, sier Al-Samarai til NRK.

Idrettspresent Zaineb Al-Samarai

IDRETTSPRESIDENT: – Vi har hele veien merket at vi har vært i mindretall, rett og slett. Både vi og de andre nordiske har blitt debattert mot, både i IOC og IPC, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai til NRK.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, er i likhet med Al-Samarai skuffet over avgjørelsen, men ikke overrasket.

– Ingen vil ønske dem velkommen til Paris. Og da er det bare å krysse fingre for at de velger å holde seg borte. Det er en veldig dårlig løsning, for ukrainske utøvere, for tilliten til IOC og for idretten som sådan, sier Saldtvedt.

– Det er trist at dette er verdiene idrettens mektigste organ forfekter, men det er overhodet ingenting overraskende med denne beslutningen. Alt har lenge tydet på at det er denne løsningen Thomas Bach og hans medsammensvorne har ønsket og jobbet aktivt for i kulissene, fortsetter kommentatoren.

Grunnet Russlands angrepskrig mot Ukraina har de internasjonale særforbundene lenge nektet utøvere fra Russland og Belarus å delta i internasjonale konkurranser.

Flere særforbund har derimot åpnet for at russiske og belarussiske utøvere kan delta under nøytralt flagg.

Tirsdag denne uken møttes representer i den olympiske bevegelsen, hvor særforbundene ønsket en avklaring rundt deltakelse i de kommende lekene med hensyn til videre kvalifisering og forutsigbarhet for utøverne.

Der besluttet IOC å åpne for deltakelse fra russiske og belarusiske utøvere.

Er det riktig å la russiske og belarusiske utøvere få delta i OL?

– Skal ikke ta til orde for krigen

Under hvilke forutsetninger får russiske og belarusiske utøvere delta?

– De skal delta som individuelle utøvere og kun representere seg selv. De skal ikke representere noen land, ingen organisasjoner i ladet, ikke sin olympiske komitee eller noen nasjonale særforbund. De skal ikke ta til orde for å støtte krigen og vi har ikke akseptert å ta inn noen lagidretter, sier IOC-styremedlem, Kristin Kloster Aasen, til NRK.

Hvilke tilbakemeldinger venter dere etter dette?

Kristin Kloster Aasen under OL i 2018

STYREMEDLEM: Kristin Kloster Aasen sitter i IOC-styret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er helt åpenbart at det har vært uenighet rundt dette og det har vi stor respekt for. Gjennom konsultasjonsmøter denne uken, blant annet med alle nasjonale olympiske komiteer tok ingen til orde for boikott. De nordiske olympiske komiteene fremholdt gjennom den danske idrettspresidenten at de ikke ønsket deltakelse av nøytrale utøvere, men presiserte at de ikke ønsket å boikott lekene i Paris, sier Kloster Aasen.

I friidrett blir det imidlertid verken russisk eller belarusisk OL-deltakelse ettersom Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har ingen planer om å endre holdning i spørsmålet om å slippe til russere og belarusere i neste års sommerleker.

– Du vil kanskje se noen nøytrale utøvere fra Russland og Belarus i Paris, men det skjer ikke i friidrett, sa friidrettspresident Sebastian Coe på en pressekonferanse fredag.

Beskylder IOC for dobbelmoral

Russland har lenge beskyldt IOC for dobbeltmoral. De har anklaget IOC for å håndtere konflikten mellom Israel og Palestina annerledes enn den mellom Russland og Ukraina. Russland satte fram krav til IOC.

– Vi krever at IOC klart og utvetydig avvikler praksisen med dobbeltmoral og strengt anvender lik behandling av alle idrettsutøvere uten unntak og uten diskriminering på noe som helst grunnlag, sa talskvinnen Maria Zakharova til Tass.

Maria Zakharova talsperson for utenriksdepartementet i Russland 4. april 2023.

Talsperson for Russlands utenriksdepartement, Maria Zakharova.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

I en uttalelse på IOCs nettsider publisert fredag ettermiddag står det blant annet følgende:

– Hovedstyret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt at individuelle nøytrale idrettsutøvere som har kvalifisert seg gjennom de eksisterende kvalifikasjonssystemene til de internasjonale forbundene kan konkurrere i OL i Paris 2024. Dette gjelder også utøvere med russisk eller belarusisk pass.

OL arrangeres i den franske hovedstaden fra 26. juli til 10. august.

Forventer like mange ukrainske utøvere som i 2020

IOC skriver at kun et svært begrenset antall utøvere vil være nøytrale.

– Blant de 4600 utøverne fra hele verden som har kvalifisert seg til Paris 2024 så langt, er det bare elleve individuelle nøytrale idrettsutøvere. Hvorav åtte har russisk pass, mens tre har belarusisk pass, skriver IOC.

Til sammenligning har til dags dato mer enn 60 ukrainske idrettsutøvere kvalifisert seg til Paris 2024.

– Det forventes at den ukrainske delegasjonen kommer til å være rundt samme størrelse som ved De olympiske leker Tokyo 2020, skriver IOC.

Den ukrainske delegasjonen under åpningsseremonien i OL i Tokyo i 2020.

Den ukrainske delegasjonen under åpningsseremonien i OL i Tokyo i 2020.

Foto: AP

IOC understreker at de russiske og belarusiske utøverne, som alle andre utøvere i OL, må signere de oppdaterte deltakelsesvilkårene som gjelder for Paris 2024.

– Dette inneholder en forpliktelse til å respektere det olympiske lovverket, inkludert «fredsoppdraget til den olympiske bevegelsen».

Kloster Aasen opplyser at ingen myndighetspersoner eller offisielle representanter for Russland og Hviterussland, vil bli invitert eller akkreditert til OL i Paris.

Utøvere som aktivt støtter krigen får ikke delta

Invitasjonen til å delta gjelder kun individuelle utøvere, ingen lag fra de to landene får konkurrere i Paris, ifølge IOCs uttalelse.

Det presiseres også at idrettsutøvere eller støttepersonell som aktivt støtter krigen ikke får delta. Dette gjelder også idrettsutøvere eller støttepersonell som har kontrakt med russiske eller hviterussiske militære eller nasjonale sikkerhetsbyråer.

Saltvedt stiller seg kritisk til hvordan det vil fungere i praksis.

– Mange spørsmål gjenstår rundt om hvordan man skal bevise hvilke utøvere som har støttet Putin-regimet og krigen. Og om viljen i det hele tatt er til stede. Og om russerne i det hele tatt vil akseptere dette.

Sanksjonene mot de ansvarlige for krigen, og de russiske og hviterussiske styresmaktene, forblir på plass også for OL i Paris 2024.

– Dette betyr at ingen flagg, hymne, farger eller andre identifikasjoner av Russland eller Belarus vil bli vist på noen offisielle arenaer eller noen offisielle tilstelninger under OL i Paris 2024, skriver IOC.

De olympiske ringene foran rådhuset i Paris.

De olympiske ringene foran rådhuset i Paris.

Foto: AP

Siste nytt

 • Ventura nær seier - tapte etter omspill

  Kristoffer Ventura kjemper for å komme seg tilbake på PGA-touren og leverte et toppresultat på Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren i helgen.

  Ventura gikk ut i lederball søndag og etter en runde to slag under par, endte det hele med et omspill om seieren for nordmannen i Argentina Open

  Der gjorde både han og amerikanske Mason Andersen birdie på første omspillshull. På andre forsøk ble det igjen birdie for Anderson, mens Ventura måtte nøye seg med par. Dermed endte nordmannen på annenplass, noe som sender han opp på tiendeplass på poenglista. De 25 beste ved sesongslutt får plass på PGA-touren.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters
 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal