Hopp til innhold

Ber VM-utøverne respektere anti-homoloven

To dager før VM i friidrett starter i Moskva avdramatiserer den internasjonale friidrettspresidenten vertsnasjonens kontroversielle anti-homolov.

Lamine Diack

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, kommenterte den kontroversielle anti-homoloven på en pressekonferanse i Moskva torsdag.

Foto: Matt Dunham / Ap

– Jeg synes det ikke er noe problem, sier president Lamine Diack.

Torsdag stilte han på pressekonferanse sammen med Russlands idrettsminister Vitaly Mutko på et hotell i sentrum av Moskva.

Da Mutko entret rommet - en halvtime forsinket - ble han bombardert av spørsmål om den kontroversielle loven som forbyr homofil propaganda i landet.

– Du må respektere lovene i det landet du befinner deg, sa Mutko.

– Slapp av

Mutko

Den russiske idrettsminister Vitaly Mutkos støtte til den kontroversielle anti-homoloven har gjort han upopulær blant internasjonale utøvere.

Foto: Matt Dunham / Ap

Likevel hevdet han hardnakket gjennom hele pressekonferansen at verken atleter eller gjester har grunn til å være bekymret.

– Slapp av. Vi har en grunnlov som garanterer alle borgere et privatliv, sa han.

Ved siden av satt en friidrettspresident som gjorde alt annet enn å snakke den mektige idrettsministeren i mot.

– Vi må respektere loven. Vi er her for verdensmesterskapet og jeg er overhodet ikke bekymret, sa Diack.

Endrer ingenting

Det er spenning knyttet til hvordan den kontroversielle loven vil påvirke internasjonale utøvere og støtteapparat under friidretts-VM og vinterens OL i Sotsji.

I forrige uke meldte den russiske TV-kanalen Russian Today at den kontroversielle loven oppheves for OL-gjester og atleter, men torsdagens uttalelser fra idrettsminister Mutko svekker troverdigheten til at det faktisk blir slik.

Noe unntak for utøvere og internasjonale gjester under friidretts-VM er i hvert fall ikke kjent.

Idrettsministeren la heller ikke skjul på at den kontroversielle loven, som nylig ble vedtatt og underskrevet av president Vladimir Putin, i aller høyeste grad fortsatt gjelder i Russland.

– Det er ikke meningen å undertrykke mennesker ut i fra verken religion, rase eller seksuell legning, men å hindre promotering av utradisjonelle relasjoner blant unge, sa Mutko.

Massiv kritikk

Den homofiendtlige loven har møtt massiv kritikk, og flere steder i verden har det foregått demonstrasjoner med meldinger om å boikotte vinterens OL.

Den svenske langrennsløperen Anders Sødergren er blant dem som har slaktet lovverket.

– Holder de på slik, bør de ikke ha OL, sa den svenske langrennsstjernen til SVT i forrige uke.

Siste nytt

 • Roma-spiller fikk medisinsk tilsyn - Serie A-kamp avbrutt

  Drøyt 70 minutter ut i kampen mellom Udinese og Roma satte midtstopper Evan Ndicka seg ned på gressmatta, uten at noen andre var i nærheten av Roma-forsvaren. Ndicka tok seg tydelig til brystet mens han lå nede.

  Like etter kom det medisinske apparatet inn på banen og Ndicka ble like etter fraktet ut av banen på båre. På vei ut av banen ga Roma-spilleren en tommel opp til en lagkamerat.

  Kampen ble avbrutt like etter og lagene gikk inn i garderoben. På det tidspunktet var stillingen 1-1 i søndagens kamp.

  Roma skriver i en oppdatering på X søndag kveld at Roma-laget har vært på besøk hos Ndicka på sykehuset, og at midtstopperen føler seg bedre. Ndicka vil holde seg på sykehuset for videre observasjon.

  Roma
  Foto: AP
 • Ødegaard så Arsenal tape fra benken - ga fra seg ligaledelsen

  Arsenal, Liverpool og Manchester City har fulgt hverandre tett i kampen om seriegullet i Premier League de siste ukene.

  Etter at Liverpool gikk på et overraskende 0-1-tap mot Crystal Palace tidligere søndag, var det Arsenals tittelhåp som fikk seg et skudd for baugen søndag kveld.

  Arsenal styrte lenge mot Aston Villa, hvor Martin Ødegaard spilte en sentral rolle. Drøyt ti minutter før slutt ble Ødegaard byttet ut og derfra fikk han se at det raknet for Arsenal.

  To scoringer fra Leon Bailey og Ollie Watkins i løpet av to og halvt minutt sørget for Unai Emerys Aston Villa tok en svært viktig seier i kampen om en topp fire-plass.

  Samtidig er det nå Manchester City som fører an i Premier League. Med seks runder igjen leder de regjerende mesterne med to poeng ned til Arsenal og Liverpool.

  Arsenal-manager Mikel Arteta sier til VG at Ødegaard «følte på noe» og at nordmannen derfor ikke kunne fortsette.

  Ødegaard
  Foto: Reuters
 • Hjemmespøkelset fortsatte for Vålerenga: – De er forhekset

  Nok en gang måtte tusenvis av Vålerenga-supportere se laget i sitt hjerte gå av banen uten seier. Søndag røk de 1-3 mot Stabæk i 1. divisjon.

  Sist Oslo-klubben vant på hjemmebane, var 17. september over Aalesund. Siden den gang har de spilt sju kamper uten seier.

  – Man må se litt bak resultatene, men så må vi prøve å vinne her snart, sa en oppgitt Vegar Eggen Hedenstad til TV 2.

  – Det er ikke sånn at vi tenker på statistikken. Vi gleder oss til kamp, fortsatte han.

  To scoringer på to minutter fra Kasper Pedersen var det som vippet søndagens oppgjør i Stabæks favør. Totalt mot spillets gang.

  – Det er fantastisk, det er en skikkelig god følelse, sa tomålsscoreren til TV 2.

  Vålerenga står dermed med bare én seier etter tre serierunder i 1. divisjon. Det i en sesong hvor kun opprykk er godt nok.

  Stabæk topper på sin side tabellen med sju av ni mulige poeng. (NTB)

  Vålerenga
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal