Hopp til innhold

Innrømmer VM-blemme: Hemmeleg «mirakelmann» redda Noreg

Ein telefon til ein mystisk mann blei redninga for Noregs skiskyttarar, som hyllar det spesielle grepet til smørjesjefen.

PELglzag2uw

TRIPPELT NORSK: Og trippel jubel. Dei norske skiskyttarane Johannes Thingnes Bø, Sturla Holm Lægreid og Vetle Sjåstad Christiansen strålte etter å ha kapra alle pallplassane på sprinten.

Foto: Reuters

– Det var 100 prosent avgjerande for oss i den situasjonen vi var. Vi skjønte ikkje kva vi hadde gjort gale, og trong nokon som kunne hjelpe oss på vegen, fortel smørjesjef Tobias Dahl Fenre om ein hemmeleg samtale han hadde i forkant av den norske jubeldagen laurdag.

Smørjesjefen fekk ein god klem av dei norske skiskyttarane mens «Alt for Noreg» runga ut over stadion i Nove Mesto.

Etter trippelt norsk på sprinten kunne smørjesjefen endeleg senke skuldrene etter ein VM-start som har irritert.

– Eg trur ikkje dei har hatt mykje nattesøvn, seier Johannes Thingnes Bø.

– Det har vore frustrerande, fortel Dahl Fenre om dei siste dagane.

Søndag kan du følge kvinnenes jaktstart fra kl. 14 og mennene kl. 16.45 på NRK 1, NRK TV og NRK Radio.

n8uG3CHvEu4

SMØRJESJEF: Tobias Dahl Fenre jaktar stadig formelen for dei raskaste skia.

Foto: NTB

Ringde «mirakelmann»

Noreg tok sølv på VMs opningsdistanse på onsdag, men både smørjesjefen og alle andre la merke til at dei franske gullvinnarane hadde betre ski.

Det er ikkje Noreg vant til, og spesielt ikkje i eit VM. Ein sjølvkritisk Dahl Fenre brukte mykje tid på å gruble, og bestemte seg for å rette opp feilen frå VM-opninga.

I dag fann vi på noko lurt. Vi snakka med nokre gamle ringrevar, tok nokre telefonar, og så losna det, fortel han.

Kven snakka du med?

Eg kan ikkje seie kven eg ringde, men han er ein innmari artig type. Telefonen var til det store utland, ikkje heim. Det var til ein mirakelmann, svarer smørjesjefen lurt.

Vetle Sjåstad Christiansen dro frem dirigentegenskapene etter tredobbelt norsk på sprinten.

Vetle Sjåstad Christiansen drog fram dirigenteigenskapane etter tredobbelt norsk på sprinten.

Fryktar at andre stel ideen

Ingen investerer meir tid, krefter og pengar i jakta på dei beste skia enn Noreg, og det er nærast eit folkekrav om at dei norske utøvarane skal gå fortast.

For å sikre det, samarbeider smørjarane også med fagpersonar utanfor landslaget. Etter å ha blitt pressa litt av NRKs reporter avslører Dahl Fenre at det er snakk om ein mann busett i Mellom-Europa – med heilt spesielle evner.

Det norske smørelandslaget under VM i Nove Mesto

TESTING: Dahl Fenre (til høgre) og smørjarane bruker mykje tid på å finne best mogleg glid.

Foto: Emil Sørgård / Norges skiskytterforbund

– Dette er folk som jobbar i bransjen med skismørjing. Eller som ikkje har noko med skismørjing å gjere i det heile, som jobbar for eksempel i bil-industri eller andre stader. Dette er folk vi hamnar borti i ulike samanhengar, som kan noko om det vi også driv med.

– Var det éin person eller fleire?

– I dette tilfellet var det éin person som hjelpte veldig. Ein heilt hemmeleg kjemikar. Eg vil ikkje seie noko meir. Eg vil ikkje at nokre andre skal ringe han, fortel smørjaren.

– Vi er evig takksame

Om telefonen frå Dahl Fenre gjekk til Snåsa eller Nazareth er ikkje visst, men resultatet blei bra. I alle fall ifølge Johannes Thingnes Bø.

Sølvvinnaren frå sprinten merka stor forskjell på skia samanlikna med opningsrennet.

Johannes Thingnes Bø

STJERNE: Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB

– Eg spurde smørjarane om kva dei syntest. Og dei var ikkje heilt fornøgde. At dei klarer å snu det over natta på den måten, det skjønner eg ikkje at dei fekk til. Der trur eg det er excel-ark og prøvd å finne ein formel, seier Thingnes Bø, som hyllar innsatsen.

– Det er heilt rått og vi er evig takksame for det. Eg tippar vi tar ei strafferunde på skia i dag. Det er suverent.

null
Spiller nå
Medalje-glipp på VM: - Jeg prøvde å stjele den 00:27
Neste

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal