Hopp til innhold

Innfører Hangeland-utvalg – kan føre til store endringer i norsk fotball

Brede Hangeland og hans utvalg skal vurdere om den norske fotballsesongen skal endres og eventuelt utvides. Det faller ikke i god jord hos alle.

snø aspmyra

SPILL PÅ VINTEREN?: Her fra en snøfylt dag på Bodø/Glimts hjemmebane Aspmyra i november 2021.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Nei, nei, nei til spill på vinteren!

Det er klar tale fra Trond Larsen, talsperson for Vålerengas supporterklubb Klanen, til NRK.

Han frykter for hva Hangeland-utvalget kan komme frem til av mulige endringer av norsk herrefotball.

Hangeland er i front for utvalget som er nedsatt for å levere en innstilling til terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Dette gjelder Eliteserien, førstedivisjon og cupen for herrer.

Utvalget kommer etter initiativ fra Norges Fotballforbund og den ferske generalsekretæren Karl-Petter Løken.

– Målet er å se om vi kan gi oss selv økt konkurransekraft i møte med konkurranse i Europa, sier Hangeland til NRK.

Trening før privatlandskampen i fotball mot Slovakia.

LEDER UTVALG: Brede Hangeland skal lede arbeidet med å se på hvordan norsk fotball skal bli mer slagkraftig i konkurranse mot andre nasjoner i Europa.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Lang pause

En sentral problemstilling som skal ses på er hvordan den norske sesongen er satt opp.

Sesongmodellen sånn den er nå er sesong fra april til november, før en lang vinterpause fra desember til april.

– Jeg tror at de fleste som har drevet med toppfotball forstår at det er en lang pause. Sånn er den i hovedsak på grunn av klimaet, men akkurat det er jo ikke optimalt når det gjelder å konkurrere mot nasjoner der de spiller elleve måneder i året og knapt nok rekker å legge seg nedpå i pausen, sier Hangeland.

– Vi har et helt annet klima enn mange andre nasjoner i Europa. Det gjør at fotballen i større grad er en helårsidrett når man kommer litt mer sørover, sier den tidligere landslagskapteinen, som nå har en rolle i Norges trenerteam.

– Vi har en spillefri periode i januar, februar og mars i Norge. Er det noe man kan putte inn der?

– Det er noe vi må se på. Jeg kan ikke forskuttere noen ting om hva dette utvalget skal ende med, men det er en naturlig del vi må se på, om det går an å finne frem noe klokt rundt det. Men vi får ikke skrudd opp temperaturen i landet vårt, det skjønner alle, svarer han.

Hva ville du gått for?

– De prøver å vekke noe til live som ikke fungerer

En som ikke ser noen nytte i det ferske Hangeland-utvalget er Klanens talsperson Trond Larsen.

– Forbundet skal ha for at de er standhaftige og ikke gir seg. De prøver å vekke noe til live som ikke fungerer. De lagde en rapport for noen år siden med at vi skulle spille på vinteren uten at de fikk gjennomført det, sier Larsen til NRK.

Larsen viser til Norsk Toppfotballs (NTF) ønske om å endre ligastrukturen i 2021, uten at noen endringer ble innført.

Han mener en endring av dagens struktur ikke vil fungere og at fotballen er helt avhengig av at publikum vil møte opp – noe han tror blir vanskeligere om det blir flere kamper og lengre sesonger:

– Fotballen er jo en publikumsidrett. Det er lettere å få publikum til å møte opp når det ikke er 25 minus. Uten publikum har de ingenting igjen. Se på gradestokken og hvordan banene er. Se på reiseavstandene og de som skal reise og støtte. Det lar seg ikke gjøre å spille på vinteren.

Larsen peker på andre endringer som kan gjøres for å øke norsk fotballs konkurransekraft i Europa.

– Å ha med færre lag i Eliteserien hadde kanskje vært en bedre idé. I årevis har jeg også lest intervjuer med spillere som har gått fra Norge for å spille i Europa. De fikk sjokk fordi de trener mye hardere i Europa. Da kan vi jo starte i den enden: Begynn å tren hardere, foreslår Larsen.

Klanen

KLANEN: Trond Larsen mener det er unødvendig å sette ned et utvalg for å se på konkurransestrukturen i norsk herrefotball.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hareide om dagens modell: – Uheldig

NRK-ekspert og tidligere topptrener Åge Hareide gir derimot NFF støtte i at dagens sesongmodell bør utredes.

– Den er jo uheldig for konkurransesituasjonen, spesielt når du skal ut og spille i Europa og konkurrere mot de lagene som har en høst-vår-liga. Det er alltid et problem, spesielt hvis de kommer videre fra et gruppespill enten i Europaligaen eller Serieligaen, sier Hareide til NRK.

– Bør norsk fotball starte tidligere?

– Sånn som underlagene er blitt i Norge, med såpass mange kunstgressbaner ... Under pandemien ble det spilt til 20. desember i Norge og det gikk veldig bra. Jeg var selv og hadde kamp på Lerkendal i midten av desember, og banen var helt perfekt. Med undervarme er det fullt mulig å gjøre, mener han.

– Har klubbene råd til dette da?

Det spørs om de har råd til å la være. En veldig viktig del av inntektene for norsk fotball er knyttet opp mot det å kunne kvalifisere seg til Europa, påpeker han.

Åge Hareide

Åge Hareide mener dagens sesongmodell gjør norske klubber mindre konkurransedyktige.

Foto: Roy Kenneth S Jacobsen / NRK

Erling Moe, hovedtrener til regjerende seriemester Molde, er også positiv til at konkurransestrukturen utredes.

– Jeg er positiv til at sånne initiativ gjøres, så vi får gått igjennom og sett om det er ting vi kan gjøre for å bli enda mer konkurransedyktige i forhold til Europa, sier Moe til NRK.

Hva håper du de kommer fram til?

– Jeg har ikke tenkt noe særlig på hva de ender på. Men det er fornuftig at ikke kamptettheten blir så stor. Spesielt Bodø/Glimt har merka det mye de siste åra. Hva slags muligheter har vi for å tilrettelegge for at man kan prestere over mange år i ulike konkurranser?, spør Moe og legger til:

– Jeg håper også at de ser på cupen – sånn som i år med to cuper blir det helt hodeløst. Det gjør det veldig vanskelig å tilrettelegge for Europa.

Moldes hovedtrener Erling Moe

TETT PROGRAM: Erling Moe håper noe kan gjøres med kamptettheten.

Foto: Marius Simensen / NTB

– Kan hende dagens modell er best

Hangeland-utvalget består av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), fra Norsk Toppfotball (NTF) og representanter fra klubber i Eliteserien og 1. divisjon.

Om utvalget foreslår en tidligere sesong vil det i så fall innebære en stor endring på en norsk modell som har vært tradisjon i mange år.

– Hva er problemet med dagens modell, Hangeland?

– Det er ikke nødvendigvis et problem. Mandatet går jo på å se på om man kan optimalisere dette her ytterligere. Målet er å se om vi kan gi oss selv økt konkurransekraft i møte med konkurransene i Europa, men her forskutteres ingenting. Det kan tenkes at den modellen vi har i dag er den beste, men vår oppgave er å prøve å finne den optimale modellen. Vi går til dette med et helt åpent sinn, sier Hangeland.

Innstillingen skal leveres i månedsskiftet august/september, opplyser den tidligere landslagskapteinen.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal