Hopp til innhold

Ble mor i september – millimeter fra VM-sjokk

Sønnens sykdom var «mentalt utfordrende» for latviske Baiba Bendika, men i underkant av fem måneder etter fødselen var hun uhyre nære en sensasjon på VM-sprinten.

Baiba Bendika med sønnen Emils på fanget. Til høyre sitter mannen Ilmar Bricis og til venstre er lagets norske smører Ole Bjørn Tretterud

MED SØNNEN PÅ FANGET: Baiba Bendika med lille Emils i hendene fredag kveld. Til høyre sitter mannen Ilmars Bricis, mens lagets norske smører Ole Bjørn Tretterud er til venstre i bilde.

Foto: Privat

– Det var fantastisk, sier Bendika til NRK.

– Det føles godt å gjøre det bra etter alle disse tøffe ukene og alle utfordringene vi har støtet på, fortsetter hun.

For det har vært et ekstremt innholdsrik halvår den latviske 32-åringen har lagt bak seg.

I slutten av september ble hun mor for første gang. I etterkant måtte sønnen bli værende på sykehus, mens Bendika gjorde comeback i verdenscupen 29. november i Östersund.

– Det har vært en tøff tid, men nå er han her med oss og det føles godt. Det er en mye bedre følelse å ha han med oss her, sier Bendika.

Hun erkjenner at det var et vanskelig valg å reise bort fra sin syke sønn, mens mannen – den doble VM-medaljevinneren Ilmars Bricis – passet på lille Emils.

Håpet var at Emils skulle komme seg ut av sykehuset, slik at han og faren, tidligere skiskytter Ilmars Bricis, kunne bli med rundt på verdenscuprenn. Fredag kunne de juble sammen etter 32-åringens femteplass på VM-sprinten.

– Mentalt utfordrende

– Dessverre trengte de å være der (på sykehuset) lengre, så det var mentalt utfordrende. Mine tanker var med ham, og jeg er glad det endte som det gjorde, sier hun og fortsetter:

– Jeg gleder meg til å dra hjem og gi han en klem.

Beiba Bendika i Östersund

LYNRASKT COMEBACK: Bendik Bendika var tilbake på start under verdenscupåpningen i Östersund, to måneder og én dag etter fødselen 28. september.

Foto: BILDBYRÅN

Når hun snakker med NRK etter fredagens VM-sprint, er hun uansett glad for valgene som ble tatt og som nesten endte i en sensasjonell VM-medalje.

– Et oppsiktsvekkende løp var fra Bendika. Noen millimeter fra en medalje her, sier NRK-kommentator Jann Post.

Kun 5,7 sekunder skilte fra Bendika og opp til Lou Jeanmonnot på bronseplass. Den ene marginale bommen på siste skyting kostet medaljen, men hun var uansett strålende fornøyd etter tangering av karrierebeste.

Baiba Bendika jubler etter 5. plass i VM

JUBLET MED LAGET: Baiba Bendika etter femteplassen i VM.

– Det er «mom-power». Inn mot dette mesterskapet håpte jeg at jeg skulle ta med meg morskraften. Jeg har sett andre mødre få ganske utrolige resultat rett etter at de har født, så det er godt å være en av dem nå, sier Bendika.

Før fredagens renn hadde hun en 36. plass som beste individuelle resultat i verdenscupen denne sesongen.

– Hun er et unikum

På det som ble en mørk dag for de norske utøverne, klarte de å glede seg over det Bendika presterte.

– Hun er jo et unikum, sier Karoline Knotten til NRK.

– Måten hun har trent på mens hun har vært gravid, og så «poppet» ut et barn og dratt rett på trening – det er ekstremt. Hun er en kriger og stiller på alle skirenn som er, og at hun klarer det er jo helt vilt, fortsetter hun.

– Det er vel mamma-boosten da. Det er hun og Justine Braisaz-Bouchet, så det er nok mamma-effekten, sier Juni Arnekleiv til NRK.

Franske Braisaz-Bouchet ble selv mor i februar i fjor, og ett år senere tok hun VM-sølv på fredagens sprint.

Topp seks på kvinnenes VM-sprint i Nove Mesto

MØDRE I TOPPEN: Baiba Bendika (nest lengst til høyre) og Justine Braisaz-Bouchet (til venstre) på medaljeseremonien etter VM-sprinten i Nove Mesto.

Foto: Reuters

Tandrevold-sprekk i gullkampen

Der Bendikas renn kunne minne om et eventyr, ble det den rake motsetningen for de norske på VM-sprinten i Nove Mesto.

Ingrid Landmark Tandrevold var med i gullkampen inn til den stående skytingen, men der ble det tre bom i jakten på sitt første individuelle VM-gull.

– Hun taklet rett og slett ikke presset, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Det er full sprekk dette her, sier Post.

Tre runder sendte Tandrevold langt ut av gull- og medaljekamp, og i mål var hun nesten to minutter bak gullvinner Julia Simon.

– For min del ville nok hjertet litt mer enn kroppen, sier Tandrevold til NRK.

Avskriver seg selv før jaktstarten

Med en jaktstart på søndag, var det fortsatt viktig at avstanden i mål ble så liten som mulig.

Tandrevold tapte derimot 36,1 sekunder på den siste runden, og var nesten to minutter bak gullvinner Simon i mål. Fossum-utøveren endte på 25.-plass, som er sesongens klart svakeste plassering.

– Jeg åpnet hardt og tror kanskje jeg overvurderte meg selv litt med den formen jeg hadde inne. Det ble litt for hardt inn til stående skyting, og jeg klarte ikke å holde konsentrasjonen oppe. Da var det helt tomt på sisterunden dessverre, sier Tandrevold.

Ingrid Landmark Tandrevold like før start på VM-sprinten

SESONGVERSTE: Tandrevold endte på 25. plass på VM-sprinten.

Foto: BILDBYRÅN

– Jeg må være så ærlig og si at jeg rett og slett bommet på disponeringen i dag. Det var bare meg det stod på. Det er kjipt, men det er ingen andre å skylde på enn meg selv, fortsetter hun.

I søndagens jaktstart begynner Tandrevold 1.56,6 bak Simon, mens det er 1.12,4 opp til bronsevinner Jeanmonnot.

Selv synes Tandrevold at det er sjanseløst langt bak for å kjempe om topplasseringene.

– Jeg må være så ærlig og si at sånn som jeg ligger an nå, så er det kjørt. Jeg er altfor langt bak til å ta en medalje, og det er jo det det står om i VM. Det er kanskje det aller sureste i dag, sier Tandrevold.

Heller ikke for de andre norske ble det en jubeldag, og Juni Arnekleiv ble best av de norske på 14. plass.

Juni Arnekeiv etter VM-sprinten

BESTE NORSKE: Juni Arnekleiv endte på 14. plass.

Foto: NTB

Favoritten innfridde: – Føles som en drøm

Favoritt Julia Simon startet allerede som nummer to, og den franske kvinnen fikk en perfekt start med fem treff på den liggende skytingen.

Hun fulgte opp med fem nye treff på den stående skytingen, og satte ordentlig press på konkurrentene i gullkampen.

Julia Simon under VM-sprinten

LEVERTE: Julia Simon skjøt ti av ti treff på VM-sprinten og tok gullet.

Foto: Reuters

Simon hadde ikke vært på pallen i sprint siden andreplassen i Pokljuka i januar i fjor, men fredagens VM-løp var også første gang hun skjøt fullt hus på distansen siden den gang.

Fasit viste at det ikke var noen som kunne straffe det. Den franske kvinnen tok dermed sitt andre individuelle VM-gull – det første i sprint.

– Det føles sinnssykt. Jeg begynner å bli litt emosjonell. Det føles som jeg er i en drøm, sier Simon til NRK.

Med Braisaz-Bouchet, Jeanmonnot og Sophie Chauveau på plassene bak endte det firedobbelt fransk.

Lørdag fortsetter VM på NRK1 med herrenes sprint klokken 17:05.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal