Hopp til innhold

Ble mor i september – millimeter fra VM-sjokk

Sønnens sykdom var «mentalt utfordrende» for latviske Baiba Bendika, men i underkant av fem måneder etter fødselen var hun uhyre nære en sensasjon på VM-sprinten.

Baiba Bendika med sønnen Emils på fanget. Til høyre sitter mannen Ilmar Bricis og til venstre er lagets norske smører Ole Bjørn Tretterud

MED SØNNEN PÅ FANGET: Baiba Bendika med lille Emils i hendene fredag kveld. Til høyre sitter mannen Ilmars Bricis, mens lagets norske smører Ole Bjørn Tretterud er til venstre i bilde.

Foto: Privat

– Det var fantastisk, sier Bendika til NRK.

– Det føles godt å gjøre det bra etter alle disse tøffe ukene og alle utfordringene vi har støtet på, fortsetter hun.

For det har vært et ekstremt innholdsrik halvår den latviske 32-åringen har lagt bak seg.

I slutten av september ble hun mor for første gang. I etterkant måtte sønnen bli værende på sykehus, mens Bendika gjorde comeback i verdenscupen 29. november i Östersund.

– Det har vært en tøff tid, men nå er han her med oss og det føles godt. Det er en mye bedre følelse å ha han med oss her, sier Bendika.

Hun erkjenner at det var et vanskelig valg å reise bort fra sin syke sønn, mens mannen – den doble VM-medaljevinneren Ilmars Bricis – passet på lille Emils.

Håpet var at Emils skulle komme seg ut av sykehuset, slik at han og faren, tidligere skiskytter Ilmars Bricis, kunne bli med rundt på verdenscuprenn. Fredag kunne de juble sammen etter 32-åringens femteplass på VM-sprinten.

– Mentalt utfordrende

– Dessverre trengte de å være der (på sykehuset) lengre, så det var mentalt utfordrende. Mine tanker var med ham, og jeg er glad det endte som det gjorde, sier hun og fortsetter:

– Jeg gleder meg til å dra hjem og gi han en klem.

Beiba Bendika i Östersund

LYNRASKT COMEBACK: Bendik Bendika var tilbake på start under verdenscupåpningen i Östersund, to måneder og én dag etter fødselen 28. september.

Foto: BILDBYRÅN

Når hun snakker med NRK etter fredagens VM-sprint, er hun uansett glad for valgene som ble tatt og som nesten endte i en sensasjonell VM-medalje.

– Et oppsiktsvekkende løp var fra Bendika. Noen millimeter fra en medalje her, sier NRK-kommentator Jann Post.

Kun 5,7 sekunder skilte fra Bendika og opp til Lou Jeanmonnot på bronseplass. Den ene marginale bommen på siste skyting kostet medaljen, men hun var uansett strålende fornøyd etter tangering av karrierebeste.

Baiba Bendika jubler etter 5. plass i VM

JUBLET MED LAGET: Baiba Bendika etter femteplassen i VM.

– Det er «mom-power». Inn mot dette mesterskapet håpte jeg at jeg skulle ta med meg morskraften. Jeg har sett andre mødre få ganske utrolige resultat rett etter at de har født, så det er godt å være en av dem nå, sier Bendika.

Før fredagens renn hadde hun en 36. plass som beste individuelle resultat i verdenscupen denne sesongen.

– Hun er et unikum

På det som ble en mørk dag for de norske utøverne, klarte de å glede seg over det Bendika presterte.

– Hun er jo et unikum, sier Karoline Knotten til NRK.

– Måten hun har trent på mens hun har vært gravid, og så «poppet» ut et barn og dratt rett på trening – det er ekstremt. Hun er en kriger og stiller på alle skirenn som er, og at hun klarer det er jo helt vilt, fortsetter hun.

– Det er vel mamma-boosten da. Det er hun og Justine Braisaz-Bouchet, så det er nok mamma-effekten, sier Juni Arnekleiv til NRK.

Franske Braisaz-Bouchet ble selv mor i februar i fjor, og ett år senere tok hun VM-sølv på fredagens sprint.

Topp seks på kvinnenes VM-sprint i Nove Mesto

MØDRE I TOPPEN: Baiba Bendika (nest lengst til høyre) og Justine Braisaz-Bouchet (til venstre) på medaljeseremonien etter VM-sprinten i Nove Mesto.

Foto: Reuters

Tandrevold-sprekk i gullkampen

Der Bendikas renn kunne minne om et eventyr, ble det den rake motsetningen for de norske på VM-sprinten i Nove Mesto.

Ingrid Landmark Tandrevold var med i gullkampen inn til den stående skytingen, men der ble det tre bom i jakten på sitt første individuelle VM-gull.

– Hun taklet rett og slett ikke presset, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Det er full sprekk dette her, sier Post.

Tre runder sendte Tandrevold langt ut av gull- og medaljekamp, og i mål var hun nesten to minutter bak gullvinner Julia Simon.

– For min del ville nok hjertet litt mer enn kroppen, sier Tandrevold til NRK.

Avskriver seg selv før jaktstarten

Med en jaktstart på søndag, var det fortsatt viktig at avstanden i mål ble så liten som mulig.

Tandrevold tapte derimot 36,1 sekunder på den siste runden, og var nesten to minutter bak gullvinner Simon i mål. Fossum-utøveren endte på 25.-plass, som er sesongens klart svakeste plassering.

– Jeg åpnet hardt og tror kanskje jeg overvurderte meg selv litt med den formen jeg hadde inne. Det ble litt for hardt inn til stående skyting, og jeg klarte ikke å holde konsentrasjonen oppe. Da var det helt tomt på sisterunden dessverre, sier Tandrevold.

Ingrid Landmark Tandrevold like før start på VM-sprinten

SESONGVERSTE: Tandrevold endte på 25. plass på VM-sprinten.

Foto: BILDBYRÅN

– Jeg må være så ærlig og si at jeg rett og slett bommet på disponeringen i dag. Det var bare meg det stod på. Det er kjipt, men det er ingen andre å skylde på enn meg selv, fortsetter hun.

I søndagens jaktstart begynner Tandrevold 1.56,6 bak Simon, mens det er 1.12,4 opp til bronsevinner Jeanmonnot.

Selv synes Tandrevold at det er sjanseløst langt bak for å kjempe om topplasseringene.

– Jeg må være så ærlig og si at sånn som jeg ligger an nå, så er det kjørt. Jeg er altfor langt bak til å ta en medalje, og det er jo det det står om i VM. Det er kanskje det aller sureste i dag, sier Tandrevold.

Heller ikke for de andre norske ble det en jubeldag, og Juni Arnekleiv ble best av de norske på 14. plass.

Juni Arnekeiv etter VM-sprinten

BESTE NORSKE: Juni Arnekleiv endte på 14. plass.

Foto: NTB

Favoritten innfridde: – Føles som en drøm

Favoritt Julia Simon startet allerede som nummer to, og den franske kvinnen fikk en perfekt start med fem treff på den liggende skytingen.

Hun fulgte opp med fem nye treff på den stående skytingen, og satte ordentlig press på konkurrentene i gullkampen.

Julia Simon under VM-sprinten

LEVERTE: Julia Simon skjøt ti av ti treff på VM-sprinten og tok gullet.

Foto: Reuters

Simon hadde ikke vært på pallen i sprint siden andreplassen i Pokljuka i januar i fjor, men fredagens VM-løp var også første gang hun skjøt fullt hus på distansen siden den gang.

Fasit viste at det ikke var noen som kunne straffe det. Den franske kvinnen tok dermed sitt andre individuelle VM-gull – det første i sprint.

– Det føles sinnssykt. Jeg begynner å bli litt emosjonell. Det føles som jeg er i en drøm, sier Simon til NRK.

Med Braisaz-Bouchet, Jeanmonnot og Sophie Chauveau på plassene bak endte det firedobbelt fransk.

Lørdag fortsetter VM på NRK1 med herrenes sprint klokken 17:05.

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal