Hopp til innhold

Ingebrigtsens protest avvist: – Ikke min feil at han er en drittsekk!

BEIJING/OSLO (NRK): En uvøren brite kjørte piggskoene rett i kneet på Henrik Ingebrigtsen med bare 300 meter igjen. Dermed røk han rett ut av VM.

Henrik Ingebrigtsen

BETENKT: Henrik Ingebrigtsen deppet etter forsøksmissen torsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etter løpet varslet Henrik Ingebrigtsen at han vil legge inn protest på noe som skjedde med noen hundre meter igjen. Han mente seg hindret av briten Charlie Grice i den nest siste svingen.

Litt etter klokka sju norsk tid ble det klart at protesten ikke blir tatt til følge, og dermed er nordmannen ute av VM.

– Jeg er skuffet og oppgitt. Det er sånn det er i mesterskap. Det er ikke min feil at han briten mister hodet og er en drittsekk i feltet. Det er ikke noe jeg kan ta høyde for, sa Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

På TV-bildene ser man tydelig at Ingebrigtsen blir sperret med 300 meter igjen til mål, og at han mistet balansen og nesten falt. Det irriterte nordmannen, som mente det var grunnen til at han ikke lyktes.

Henrik Ingebrigtsen

Se episoden Ingebrigtsen reagerte på her.

Håper å bli satt inn i semifinale

Ingebrigtsen stod i flere minutter i pressesonen og diskuterte mulighetene med sportssjef Ronny Nilsen, og noen minutter senere bekreftet sportssjefen at Norge legger inn protest på den britens manøver.

– Vi har lagt inn en protest etter å ha sett videoen. Vi ser det veldig godt på videoen. Henrik, Gjert Ingebrigtsen og jeg har sett videoen og diskutert dette, sa Nilsen til NRK og fortalte at det tar rundt en time før de får vite om Ingebrigtsen blir satt inn i semifinalen på grunn av det de norske mener er et regelbrudd.

– Hvor stor er sjansen for å få dette gjennom?

– Vi håper det skal gå gjennom. Det skjer mye i 1500-felt, men man skal være veldig forsiktig med å krysse baner.

– Løpet ble tatt fra meg

Før den tid hadde TV-seerne fått se at Ingebrigtsen mislyktes stort og ble nummer ni i sitt forsøksheat. Langt bak sjetteplassen som automatisk ga videre avansement.

– Jeg føler at løpet mitt ble tatt fra meg. Jeg får ikke lov å være med. Jeg stopper helt opp og må begynne å løpe igjen, mente Ingebrigtsen og forklarte hva som skjedde.

– Han ene briten som ligger på innsiden av meg fikk plutselig panikk og måkte ut foran meg. Han måkte hælen rett inn i kneet på meg. Jeg prøver å hente meg inn igjen, og det er nesten jeg tar dem igjen. Men når sånt skjer med 300 meter igjen, så er det vanskelig, sa han.

Etter hendelsen ble Ingebrigtsen hektet av teten, klarte aldri å komme tilbake og ble nummer ni i sitt heat.

Mens han snakket med avisjournalistene, forsøkte Ingebrigtsen flere ganger å sjekke med landslagslegen hvordan det lå an med protesten, men ingenting var klart.

Siste runde i Henrik Ingebrigtsens forsøk.

Se siste runde av 1500 meteren til Henrik Ingebrigtsen.

Stort fall

– Det der var ikke Henrik på sitt beste, dessverre, sa en skuffet Vebjørn Rodal, etter at han hadde sagt at han slet med å finne ord.

I tillegg til de seks beste i hvert heat, gikk de seks beste tidene gikk videre fra forsøksheatet til semifinalen. Heller ikke der var Ingebrigtsen i nærheten av å kvalifisere seg.

Tiden til Ingebrigtsen ble 3.43,97, og etter heat nummer to var det klart at den tiden ikke var god nok til å ta ham videre. Etter at alle heatene var i mål ble det klart at Ingebrigtsen fikk den trettende beste tiden av dem som ikke kvalifiserte seg direkte til semifinale.

– Det er ganske stort fall fra å snakke om medalje til å bli nummer ni i forsøksheatet, konkluderte NRKs kommentator Jann Post.

Siste nytt

 • Her er City-eieren på kamp for første gang på 13 år

  Manchester City-eieren Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har glimret med sitt fravær i hele 13 år, men under lørdagens mesterligafinale i Istanbul er eieren omsider «ringside» under en City-kamp.

  Sjeik Mansour, som også er visestatsminister i Abu Dhabi, sitter på samme rekke som blant annet Tyrkia-president Tayyip Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nayhan, og City-styreleder Khaldoon al-Mubarak.

  På spørsmål fra NRK om hvorfor Sjeik Mansour sjelden er på City-kamp, svarer forsker og Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen:

  – Det er ikke så godt å si, men det sies at han rett og slett ikke er så interessert i fotball.

  Eierskapet til City er svært omdiskutert. Amnesty International Norge skriver på sine nettsider at «De forente arabiske emirater er blant landene i verden hvor sivilsamfunnet er mest undertrykket».

  Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyans
  Foto: Molly Darlington / REUTERS
 • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

  Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

  Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

  Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

  – Et meget sterkt resultat, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

  Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

  Nordås vant også løpet i Paris.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB
 • Lotta Udnes Weng raskest i Holmenkollen Skishow

  Lotta Udnes Weng rykket før oppløpet og vant kvinnenes rulleskirenn over ni kilometer under Holmenkollen Skishow.

  Weng leverte en kjempeavslutning og vant 3,1 sekunder foran Helene Marie Fossesholm og 6,8 foran tvillingsøsteren Tiril Udnes Weng.

  De tre utgjorde en tettrio gjennom hele løpet. Ned til firer Ingvild Flugstad Østberg skilte det 50,8 sekunder.

  Gode prestasjoner i prologen ga en fordel i selve løpet. Tiril Udnes Weng startet med fem sekunders forsprang på søsteren Lotta, mens Fossesholm startet ytterligere fem sekunder bak.

  Deretter skilte det fem sekunder til Elena Rise Johnsen, som igjen hadde fem sekunders forsprang til kvartetten Mathilde Myhrvold, Linn Sömskar (Sverige), Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen.

  Østberg startet 30 sekunder bak prologvinneren. (NTB)

  Kvinnelandslag langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste