Hopp til innhold

I denne OL-grenen er kvinnene best: – Gutta skal være glad det er delte klasser

Nivået i luftrifle for kvinner er så høyt at det kunne blitt tøft for de beste mennene å hevde seg.

OL-klare skyttere

NORSKE HÅP: Jenny Stene (til venstre) og Jeanette Hegg Duestad er de norske skytterne i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Skyting er en idrett hvor jeg faktisk tror kvinner er bedre enn menn, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Han har fulgt Norges beste skyttere på nært hold de siste årene.

Tallenes tale er klar. De siste sesongene har grensen for å komme seg til finale i verdenscupen høyere på kvinnesiden.

Fysiske forskjeller

Det er marginalt, et snaut poeng av i overkant av 600, men så er da også skyting marginenes idrett. Verdensrekorden er høyere for kvinner både i kvalifisering og finale. Tallene er så entydige at det ikke kan være tilfeldig.

– Mennene skal være glad det er delte klasser, sier NRKs kommentator på skyting i OL, Ola Lunde.

OL-klare skyttere

NRK-EKSPERT: Ola Lunde, her avbildet fra NM-veka tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Å peke på én enkelt årsak kan være vanskelig. På verdensbasis er kvinnene i mindretall i sporten, så det burde slik sett vært enda høyere nivå blant mennene. Både landslagstreneren og kommentatoren peker på fysiologi som en mulig årsak til at kvinnene likevel er best.

– Bredere hofter gir trolig kvinnene en mer stabil stående stilling. En god støtteflate er viktig, påpeker både Lunde og Berg-Knutsen.

Katrine Lund er norsk OL-reserve og blir NRKs ekspert under skyteøvelsene i Tokyo. Hun er enig i at bredere hofter gir kvinner en fordel, men peker på andre fysiologiske ting som burde utjevnet dette.

– Menn er jo jevnt over sterkere og så burde de ha en fordel ved at de har større føtter å stå på. Samtidig er bryster en ulempe i skyting. Det gjør at kvinner må ha våpenet lenger unna kroppen. Jeg tror dette jevner seg ut, sier Lund.

OL-klare skyttere

TOK GULL: Katrine Lund tok NM-gull, men kom ikke til OL. Der er hun NRKs ekspert.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Menn er mer slurvete

OL-historien i skyting viser at det ofte er intens spenning til siste skudd. Konsentrasjon i treningsarbeidet trekkes fram av NRKs kommentator.

– En kvinnelig skytter som satser for fullt er kanskje mer nøyaktig. Menn er fort mer slurvete i treningsarbeidet, mener Lunde.

Mental styrke i konkurranse er også en viktig egenskap i skyting. Landslagstreneren mener kvinnene har en fordel her, men eleven som nå er NRK-ekspert er ikke helt enig.

– Kvinner klarer ofte å gjøre ting enkelt og mer intuitivt. De må ikke gjennom et sett med regler før de gjennomfører et skudd

– Men kvinner kan vel også overtenke mer enn menn, undrer Lund.

At kvinner og menn har ganske like forutsetninger i skyting har egentlig vært kjent i mange år. Allerede i OL i 1976 i Montreal kunne Margaret Murdock fra USA tatt gullet i rifle helmatch. Hun skjøt like mange poeng som vinneren Lanny Basham, men reglene gjorde at Basham gikk foran fordi han skjøt bedre i selve finalen, og omskytingen begge ønsket ble ikke noe av.

En annen olympisk bragd, i en annen gren innen skytingen, sørget for at blandede klasser ble avviklet. Zhang Shan fra Kina tok gullet i skeet i 1992.

Zhang Shan, Juan Jorge Giha Yarur, Bruno Mario Rossetti,

TOK GULL: Zhang Shan tok OL-gull i skeet i 1992.

Foto: Michel Euler / AP

– Selv om de som tok sølv og bronse er veldig blide på bildet, så var det nok ikke alle som likte den utviklingen. Etter Barcelona var det slutt på blandede klasser og ikke nok med det: Kvinnenes skyteprogram ble lagt om i alle øvelser, slik at de ikke skulle kunne sammenlignes med mennenes resultater, forteller en oppgitt Ola Lunde.

Norges håp: – Det måtte komme

Først i Tokyo i 2021 er programmet likt for kvinner og menn. Det vil si samme øvelser og samme antall skudd. I tillegg er det innført en blandet lagkonkurranse i 10 meter luft der én fra hvert kjønn konkurrer for hver nasjon.

– Et stort framskritt og en spennende konkurranse. Og vi ser ofte at kvinnene er lagenes sterkeste kort, påpeker Ola Lunde

Selv om målet kanskje bør være blandede klasser, bør mennene kanskje være glad det ikke er slik akkurat nå. Kvinneklassen er nemlig enormt sterk i rifleskyting generelt, og luftskyting spesielt. Og tonen i det norske laget bærer litt preg av det.

– Det måtte komme, ler Jon-Hermann Hegg når NRK spør hvorfor kvinnene er bedre.

– Finalegrensen vår skal bli enda høyere i OL. Da er vi 10 poeng foran, spøker Jenny Stene.

Det norske landslaget er en sammensveiset gjeng med kvinner og menn side om side på trening. Noen ganger vinner mennene, men kvinnene er vanskelige å slå. Landslagstreneren synes det rett og slett er givende å drive en sport der man kan ha det slik.

– Det er fascinerende at det er sånn. Det er bare gøy. Kvinnene gjør de mannlige skytterne bedre på vårt lag. De slår hverandre, vi har det veldig gøy med det, sier Espen Berg-Knutsen.

I år har i hvert fall kvinnene fått samme status som mennene. Innføringen av blandet lagkonkurranse erstatter nemlig mennenes 60 skudd ligg, som ga dem ett gull mer å kjempe om.

– Det var på tide. Vi er tross alt i 2021, sier Ola Lunde.

Espen Berg-Knutsen ser helst at kvinner og menn skyter i samme klasse også individuelt i framtidige OL.

– Det hadde gitt sporten en tilleggsdimensjon som jeg synes hadde vært artig.

OL-klare skyttere

LANDSLAGSSJEF: Espen Berg-Knutsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal