Hopp til innhold
Analyse

Hvorfor spiller de ikke slik hver uke?

Ole Gunnar Solskjærs største oppgave er å få Manchester United til å spille like bra mot de svake lagene som de gjorde mot Tottenham.

Rashford

MATCHVINNER MOT TOTTENHAM: Marcus Rashford.

Foto: OLI SCARFF

Om Manchester United fortsetter i samme spor, kan Ole Gunnar Solskjær se frem til en knusende seier borte mot Manchester City på lørdag.

Jo vanskeligere kampen er, desto bedre ser United ut til å prestere.

De røde djevlene leverte en av sesongens beste prestasjoner da de slo Tottenham 2–1 på Old Trafford i går kveld. Seieren lettet presset på Solskjær, som vant duellen mot sin forgjenger José Mourinho.

Samtidig var det kun Uniteds femte seier på 15 ligakamper. Tre av dem har kommet mot topplag, mens poeng har blitt sølt bort mot bunnlag.

Hvorfor kan ikke United alltid spille som de gjorde mot Spurs?

Uten frykt

United viste jo akkurat det fansen ønsker å se. Uten ball var spillerne påskrudde og aggressive; med ball var de direkte og modige. Spesielt i starten kjørte de over Spurs.

– I 30 minutter var de ikke bare bedre enn oss, de var mye bedre, sa Mourinho.

Uniteds unge midtbanekjempe Scott McTominay dominerte med sin mobilitet og duellstyrke. Stjernespissen Marcus Rashford scoret to og kunne hatt flere.

Solskjær sa at Rashford spilte som han var tilbake på løkka med kameratene sine.

– Vi vil at spillerne skal gå ut der og kose seg, uten frykt for å tape, sa Solskjær.

Og kanskje var det det som skjedde, at United senket skuldrene i en kamp hvor ikke alle forventet at de skulle vinne?

Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur

VIKTIG SEIER: Solskjær kunne innkassere tre poeng over Tottenham og hans forgjenger i Manchester United, José Mourinho.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Mourinhos teori

Kanskje. Det kan i så fall forklare hvorfor to av de fem andre seierne har kommet mot Chelsea (4–0) og Leicester (1–0), to av de fire beste lagene i ligaen.

Det kan også forklare hvorfor United er det eneste laget som har stjålet poeng fra Liverpool.

Banen har mye å si. Alle disse prestasjonene har kommet på Old Trafford.

Samtidig er det for enkelt å bare peke på det mentale. Spesielt når det finnes en annen trend bak formen som handler mer om det taktiske.

Mourinho snakket om den i går: At United er bedre mot lag som angriper.

– De er ikke redd for å legge seg defensivt. Det gjør det lettere mot lag som er bedre og ønsker å ha ballen, sa Mourinho.

Møter veggen

Han har et poeng. Både mot Spurs, Chelsea og Leicester scoret United tidlig og la seg lavt i lengre perioder. Med et robust forsvar og fart på topp passer dette United perfekt.

Det samme har vært sant mot de mindre lagene United har slått. Både Norwich og Brighton prøver å spille god fotball. Begge slapp inn det første målet mot United, noe som ga Solskjærs menn mer rom til å angripe.

I begge kampene vant United 3–1. Det burde vært mer.

På samme måte har United ofte møtt veggen mot lag som ligger dypere. De sliter med å finne rom og idéer når de skal kombinere på små flater. Av og til har dette tvunget United til å sende flere spillere i angrep, noe som har bidratt til flere baklengs.

United har allerede tapt mot lag som Crystal Palace, Newcastle og Bournemouth.

Det er lag man bør slå om man skal klare topp fire.

Hvor er kreativiteten?

På en måte går denne trenden på Solskjærs taktiske egenskaper. Nesten alle trenerne for de store lagene i ligaen har smarte systemer og bevegelsesmønstre som hjelper spillerne med å skape sjanser mot defensive lag.

Samtidig er Uniteds stall et produkt av trenerne som kom før Solskjær. Den har nesten ingen spillere som makter å åpne tette forsvar.

På topp er Anthony Martial en driblefant som er best når han har plass til å utfordre én mot én. På høyrekanten spiller Daniel James, en lynving som også trenger plass.

På venstre er Rashford bedre til å komme til sjanser mot etablerte forsvar, men også han er mest effektiv som kontringsspiller.

Hva med midtbanen? Den består av krigere og ballvinnere som McTominay, Fred og Nemanja Matić. De mer kreative spillerne holder ikke mål.

Juan Mata er over middagshøyden, Jesse Lingard har null målpoeng i ligaen i 2019, og Andreas Pereira har gjort svært lite som tyder på at han hører hjemme i en klubb som United.

Jakt i januar

Det hjelper heller ikke at Uniteds høyreback, Aaron Wan-Bissaka, hovedsakelig er best defensivt, mens venstrebacken pleier å være 19-årige Brandon Williams eller 34-årige Ashley Young, som er høyrebeint og må vende innover i banen for å legge inn.

United har ikke de livsfarlige backene til Liverpool, de magiske playmakerne til Manchester City eller den storvokste spissen til Chelsea.

Derfor vil det ikke overraske om United jakter en kreativ spiller i januar. Inntil det skjer, blir det viktig for Solskjær å få tilbake Paul Pogba, drivkraften på midtbanen, som har vært skadet siden september.

Det er akkurat Pogbas kvaliteter United ser ut til å trenge mot lag som ligger lavt: en følsom pasningsfot, et tungt skudd, farlige løp inn i boksen.

Pogba var ustoppelig da United knuste alt og alle i starten av året.

Kanskje er det han som er nøkkelen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal