Hopp til innhold
Analyse

Hvorfor spiller de ikke slik hver uke?

Ole Gunnar Solskjærs største oppgave er å få Manchester United til å spille like bra mot de svake lagene som de gjorde mot Tottenham.

Rashford

MATCHVINNER MOT TOTTENHAM: Marcus Rashford.

Foto: OLI SCARFF

Om Manchester United fortsetter i samme spor, kan Ole Gunnar Solskjær se frem til en knusende seier borte mot Manchester City på lørdag.

Jo vanskeligere kampen er, desto bedre ser United ut til å prestere.

De røde djevlene leverte en av sesongens beste prestasjoner da de slo Tottenham 2–1 på Old Trafford i går kveld. Seieren lettet presset på Solskjær, som vant duellen mot sin forgjenger José Mourinho.

Samtidig var det kun Uniteds femte seier på 15 ligakamper. Tre av dem har kommet mot topplag, mens poeng har blitt sølt bort mot bunnlag.

Hvorfor kan ikke United alltid spille som de gjorde mot Spurs?

Uten frykt

United viste jo akkurat det fansen ønsker å se. Uten ball var spillerne påskrudde og aggressive; med ball var de direkte og modige. Spesielt i starten kjørte de over Spurs.

– I 30 minutter var de ikke bare bedre enn oss, de var mye bedre, sa Mourinho.

Uniteds unge midtbanekjempe Scott McTominay dominerte med sin mobilitet og duellstyrke. Stjernespissen Marcus Rashford scoret to og kunne hatt flere.

Solskjær sa at Rashford spilte som han var tilbake på løkka med kameratene sine.

– Vi vil at spillerne skal gå ut der og kose seg, uten frykt for å tape, sa Solskjær.

Og kanskje var det det som skjedde, at United senket skuldrene i en kamp hvor ikke alle forventet at de skulle vinne?

Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur

VIKTIG SEIER: Solskjær kunne innkassere tre poeng over Tottenham og hans forgjenger i Manchester United, José Mourinho.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Mourinhos teori

Kanskje. Det kan i så fall forklare hvorfor to av de fem andre seierne har kommet mot Chelsea (4–0) og Leicester (1–0), to av de fire beste lagene i ligaen.

Det kan også forklare hvorfor United er det eneste laget som har stjålet poeng fra Liverpool.

Banen har mye å si. Alle disse prestasjonene har kommet på Old Trafford.

Samtidig er det for enkelt å bare peke på det mentale. Spesielt når det finnes en annen trend bak formen som handler mer om det taktiske.

Mourinho snakket om den i går: At United er bedre mot lag som angriper.

– De er ikke redd for å legge seg defensivt. Det gjør det lettere mot lag som er bedre og ønsker å ha ballen, sa Mourinho.

Møter veggen

Han har et poeng. Både mot Spurs, Chelsea og Leicester scoret United tidlig og la seg lavt i lengre perioder. Med et robust forsvar og fart på topp passer dette United perfekt.

Det samme har vært sant mot de mindre lagene United har slått. Både Norwich og Brighton prøver å spille god fotball. Begge slapp inn det første målet mot United, noe som ga Solskjærs menn mer rom til å angripe.

I begge kampene vant United 3–1. Det burde vært mer.

På samme måte har United ofte møtt veggen mot lag som ligger dypere. De sliter med å finne rom og idéer når de skal kombinere på små flater. Av og til har dette tvunget United til å sende flere spillere i angrep, noe som har bidratt til flere baklengs.

United har allerede tapt mot lag som Crystal Palace, Newcastle og Bournemouth.

Det er lag man bør slå om man skal klare topp fire.

Hvor er kreativiteten?

På en måte går denne trenden på Solskjærs taktiske egenskaper. Nesten alle trenerne for de store lagene i ligaen har smarte systemer og bevegelsesmønstre som hjelper spillerne med å skape sjanser mot defensive lag.

Samtidig er Uniteds stall et produkt av trenerne som kom før Solskjær. Den har nesten ingen spillere som makter å åpne tette forsvar.

På topp er Anthony Martial en driblefant som er best når han har plass til å utfordre én mot én. På høyrekanten spiller Daniel James, en lynving som også trenger plass.

På venstre er Rashford bedre til å komme til sjanser mot etablerte forsvar, men også han er mest effektiv som kontringsspiller.

Hva med midtbanen? Den består av krigere og ballvinnere som McTominay, Fred og Nemanja Matić. De mer kreative spillerne holder ikke mål.

Juan Mata er over middagshøyden, Jesse Lingard har null målpoeng i ligaen i 2019, og Andreas Pereira har gjort svært lite som tyder på at han hører hjemme i en klubb som United.

Jakt i januar

Det hjelper heller ikke at Uniteds høyreback, Aaron Wan-Bissaka, hovedsakelig er best defensivt, mens venstrebacken pleier å være 19-årige Brandon Williams eller 34-årige Ashley Young, som er høyrebeint og må vende innover i banen for å legge inn.

United har ikke de livsfarlige backene til Liverpool, de magiske playmakerne til Manchester City eller den storvokste spissen til Chelsea.

Derfor vil det ikke overraske om United jakter en kreativ spiller i januar. Inntil det skjer, blir det viktig for Solskjær å få tilbake Paul Pogba, drivkraften på midtbanen, som har vært skadet siden september.

Det er akkurat Pogbas kvaliteter United ser ut til å trenge mot lag som ligger lavt: en følsom pasningsfot, et tungt skudd, farlige løp inn i boksen.

Pogba var ustoppelig da United knuste alt og alle i starten av året.

Kanskje er det han som er nøkkelen.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Warholm

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Siste nytt

 • Seieren glapp etter skjebnesvanger feil - Haugan på pallen

  Det blåste voldsomt under andreomgangen i Aspen. Så mye at skjermene tidvis gikk i svart hos Viaplay og rennet måtte stoppes en periode.

  Etter hvert fikk imidlertid utøverne igjen klarsignal til å sette utfor storslalåmløypa, og det var en spent Alexander Steen Olsen som ventet på toppen.

  Det 22 år gamle stortalentet ledet nemlig etter første omgang. Ni hundredeler foran Loic Meillard, 32 hundredeler foran verdens suverent beste storslalåmkjører, Marco Odermatt.

  Sveitseren hadde elleve seiere på rad før lørdagens storslalåm. Var Steen Olsen mannen som kunne bryte Odermatts elleville rekke og sikre en etterlengtet norsk jubeldag?

  Det norske herrelandslaget er inne i sin lengste seierstørke siden sesongen 1994/95. Da kom den eneste seieren i sesongens siste renn. Hvert år siden 1989 har Norge tatt minst én verdenscupseier på herresiden.

  Før rennet i Aspen var Aleksander Aamodt Kildes seier i nettopp Aspen 4. mars i fjor lagets forrige triumf. Og ventetiden frem til neste seier ble enda lenger lørdag kveld.

  For Steen Olsen klarte ikke å forsvare ledelsen fra første omgang. 22-åringen startet på strålende vis, men kom på innerski og drømmen om seier ble knust.

  Feilen ble skjebnesvanger for Steen Olsen, som endte på 17. plass. Odermatt vant rennet og sikret 12 seiere på rad. Timon Haugan kjørte seg opp til 3. plass i andre omgang og sikret karrierens første pallplass i storslalåm.

  rvR9KsCPmU0
  Foto: AP
 • Drama i VM: Fransk stavhopper fraktet ut på båre

  Margot Chevrier (24) falt stygt i lørdagens stavfinale i innendørs-VM i friidrett. Den franske utøveren ble båret ut av hallen.

  Uhellet forsinket avviklingen av stavkonkurransen i Glasgow. Chevrier trengte medisinsk tilsyn og ble senere fraktet bort på båre til applaus fra publikum.

  Fallet skjedde da hun prøvde å ta seg over 4,65 meter.

  Chevrier er flere ganger blitt fransk mester i stavsprang. (NTB)

  Chevrier stavsprang
  Foto: NTB
 • Therese Johaug om mulig VM-comeback: – Jeg ønsker og håper å være der

  Therese Johaug sier i et intervju at hun kan tenke seg å stille på VM-femmila i Trondheim.

  Uttalelsen gir hun i et arrangørintervju med Engadin Skimarathon i Sveits. Der skal hun søndag delta.

  – Jeg ønsker og håper å være der. Men det er selvsagt masse jobb, sier Johaug om å delta i VM neste år.

  – Jeg vet at ingen vil være fornøyd om jeg blir nummer fire, og alle vil at jeg skal ta gull. Det er også mitt mål, men hvis jeg skal delta i Trondheim, må jeg kvalifisere meg og vite hvilke løp jeg skal gå for å klare det. Jeg skal ikke gå en hel verdenscupsesong, legger hun til.

  35-åringen la opp som langrennsløper på toppnivå etter 2021/22-sesongen. (NTB)

  Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert. NRK gjør redaksjonelle vurderinger uavhengig av dette.

  Therese Johaug på Beitostølen
  Foto: Anders Skjerdingstad

Sendeplan

Kl. Program Kanal