Analyse

Hvorfor renner målene inn i Premier League?

De første fem rundene har ført til det høyeste målsnittet på nesten 60 år.

Britain Soccer Premier League

STORFORM: Tottenham står for 15 av målene i Premier League så langt denne sesongen. Son Heung-min (t.v.) har satt inn sju av dem.

– Det vil roe seg ned, sier Pep Guardiola.

Men så langt har målene bare fortsatt å rulle inn.

Det unormale har blitt normalt i Premier League. Så langt har hver uke av denne sesongen bydd på drama, comeback, Hawaii-fotball, og scoringer både på og etter overtid.

Vanligvis pleier Premier League å ha rundt 2,70 mål per kamp.

Så langt denne sesongen ligger snittet på nesten 3,57 per kamp.

Den forrige sesongen som hadde et høyere snitt, var 1960/61.

Så hva er det som skjer?

Nye regler

Én faktor bak målkalaset er de nye reglene om hands. Dette er første sesong hvor dommerne i Premier League følger opp de nye reglene til IFAB, organisasjonen som bestemmer reglene i fotball.

De nye tolkningene er langt strengere enn før. Nesten alt er nå hands, noe som har gitt 29 straffer på 49 kamper.

Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester United

KJENT SYN: Her peker dommer Chris Kavanagh mot straffemerket til Brightons store fortvilelse under den dramatiske kampen mot Manchester United 26. september.

Dommerne i italiensk Serie A innførte denne tolkningen forrige sesong. Resultatet var rekordhøye 152 straffer. Lazio fikk 18 av dem, altså nesten én hver andre kamp.

Om dommerne fortsetter i samme spor, vil den engelske målfesten vare.

Men det er ikke bare straffene som har skapt drama.

Ikke som å sykle

Flere av lagene har sett uvanlig rotete ut. Selv i en sesong med mange mål er det ikke normalt at Liverpool slipper inn syv mål mot Aston Villa – med Virgil van Dijk på banen – eller at Manchester United henter seks ut av nettet mot Tottenham.

Det samme gjelder for så vidt Manchester City, som har tapt 5–2 hjemme mot Leicester.

En årsak er utvilsomt den korte sesongoppkjøringen. Siden forrige sesong ble ferdig i juli som følge av at pandemien stoppet fotballen i mars, har sommerpausen vært uvanlig kort.

Dette har gitt samtlige lag mindre tid til å forberede seg, både fysisk og taktisk.

Vanligvis bruker trenerne flere uker på å drille inn posisjonering, lagstruktur og angrepsmønstre. Liverpools trener Jürgen Klopp har sagt at disse tingene ikke er som å sykle – hvis man ikke trener på dem hele tiden, blir de glemt.

Derfor var det kanskje ikke så rart at Liverpool slapp inn tre mål mot Leeds i første runde.

Premier League - Liverpool v Leeds United

HANGLET: Vanligvis bunnsolide Liverpool slapp inn tre mål mot Leeds i første serierunde.

Det er også logisk at det er lagene som har hatt minst tid til å forberede seg, som har sett mest rotete ut.

Både City og United, som begge kom langt i europeiske turneringer i sommer, har til tider sett ut som de knapt spilte treningskamper før sesongen. Og det er fordi de ikke gjorde det: United spilte én treningskamp, City spilte ingen.

Om dette er hovedgrunnen bak målfesten, bør ting i så fall roe seg ned når lagene husker de taktiske prinsippene igjen.

Men hvorfor har ikke da de andre store ligaene hatt like mange mål?

Spansk måltørke

Ser man rundt i Europa, er det kun Serie A som opplever en lignende målfest. I tysk Bundesliga er antallet mål stabilt. I Spania har antallet gått ned fra forrige sesong til 2,15 mål per kamp.

Kun én sesong i La Ligas historie har endt med et lavere snitt, og det var i 1972/73.

Spillestil kan ha noe å si. Flere og flere trenere i Premier League står for offensiv fotball, med høy ballbesittelse og aggressivt press. Standarden har blitt satt av Klopp og Guardiola, og fulgt opp av navn som Marcelo Bielsa, Graham Potter og Carlo Ancelotti.

Premier League - Everton v Liverpool

OFFENSIVE: Liverpool-manager Jürgen Klopp (t.h) og Everton-manager Carlo Ancelotti er blant flere som først og fremst liker å angripe.

Dette kan definitivt bidra til å forklare det høye målsnittet, men igjen er det noe som skurrer. De fleste av trenerne i Premier League var der også forrige sesong.

Så hvorfor har så mange baller funnet nettet akkurat nå?

Iskalde spisser

Kanskje har mindre endret seg enn man tror. Det at det scores flere mål, betyr ikke nødvendigvis at det har blitt skapt flere store sjanser.

Nettsiden FiveThirtyEight er kjent for å bygge statistiske modeller som spår utfallet av presidentvalg i USA. Men den skriver om fotball også, og forrige uke publiserte den tall som står igjen som den beste forklaringen på målfesten.

Artikkelens forfatter, Ryan O’Hanlon, brukte «forventede mål», en statistisk modell som kalkulerer hvor mange mål som realistisk burde vært scoret basert på kvaliteten på målsjansene.

Den modellen sa at målsjansene i Premier League denne sesongen faktisk ikke har vært større enn forrige sesong, basert på de første fire ukene.

Om ikke annet, burde det vært scoret færre mål nå enn før.

Det «forventede» antallet mål de første fire rundene denne sesongen var 107,10. På samme stadiet forrige sesong var tallet 110,80.

Tar man med at disse tallene inkluderer straffespark, som det har vært langt flere av denne sesongen, finner man at det ble skapt langt færre store målsjanser denne sesongen.

Likevel: Denne sesongen ble det scoret 144 mål.

Forrige sesong ble det scoret 113.

Forskjellen har altså vært effektiviteten foran mål. Spillerne får ikke flere sjanser nå enn før. De er bare blitt mer treffsikre.

Lettere uten fans

Det mest ekstreme eksempelet er den sør-koreanske vingen Son Heung-min. Han har scoret syv mål med 12 forsøk på mål.

Over tid scorer de mest effektive spillerne på rundt 25 prosent av sine forsøk.

Son ligger nå på 58 prosent.

Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur

EFFEKTIV: Den sørkorenaske vingen Son Heung-min har scoret 7 mål på 12 skuddforsøk.

Snittet til Son er dømt til å dale over tid, for ingen opprettholder slike tall. Det samme kan sies om treffsikkerheten i ligaen som helhet: Den vil nesten garantert bevege seg mot det «forventede» antallet.

Likevel kan det være at spillerne vil score oftere denne sesongen enn før.

Evertons midtstopper Michael Keane har fortalt BBC at han tror spisser nå prøver på ting de ellers ikke hadde prøvd på, fordi de ikke føler presset fra publikum. Om en spiss bommer på en sjanse, blir han ikke latterliggjort av fansen.

Man hører ofte om spillere som banker inn mål på trening, men som aldri klarer det i kamp. For disse er tomme tribuner ideelt.

Betyr det at festen vil vare? Ikke som den holder på nå. Dommerne i England har sagt at de kommer til å være mindre strenge på hands fremover, så det blir nok færre straffer i det lange løp. Dessuten er spillere som Son dømt til å bomme litt snart.

Likevel er de grunnleggende regelendringene såpass drastiske, og atmosfæren på kampene såpass fraværende, at målsnittet fort kan holde seg høyere enn før.

Og for oss hjemme i sofaen gjør det absolutt ingenting.

• Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

– Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

– Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

Michael Brandsegg-Nygård
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

Nedregotten Skaslien
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)