Hopp til innhold
Kommentar

Hvordan skal City ta igjen Liverpool?

Seieren mot Liverpool torsdag kveld viste Manchester Citys skyhøye toppnivå, men Pep Guardiola må nå fornye stallen under vanskelige forhold.

Sterling

SLO TILBAKE: Liverpool vinner Premier League overlegent, men Manchester City fikk vist at de blir å regne med neste sesong med 4-0-seieren torsdag. Her feirer Raheem Sterling mål mot hans tidligere lagkamerater.

Foto: DAVE THOMPSON / Reuters

Da støvet hadde lagt seg etter Manchester Citys seier (4–0) mot Liverpool torsdag, gjorde The Guardian-journalisten Barney Ronay en observasjon som oppsummerer Pep Guardiolas utfordring.

Ronay skrev at for hvert mål tenkte man bare:

«Wow, Liverpool har vært gode som ligger 20 poeng foran dette».

Flere må ha tenkt det samme. Hvordan kan et så godt lag havne så langt bak mesterne?

Laster Twitter-innhold

Det er ikke slik at Liverpool har prestert 20 poeng bedre enn den versjonen av City vi så torsdag. Når begge lagene er på topp, er avstanden liten.

Men City har variert for mye i prestasjonene. Skal de fikse det, må Guardiola fornye en stall som vil miste flere nøkkelspillere i sommer.

Det blir ingen enkel oppgave – av flere grunner.

Stjerner som drar

Premier League - Manchester City v Burnley

Leroy Sané har byttet ut Premier League med tysk Bundesliga.

Foto: Michael Regan / Reuters

Den første er kvaliteten på spillerne han må erstatte. David Silva (34), som står bak så mye av Citys angrepsspill, og som er blitt en av de beste spillerne i klubbens historie, drar når sesongen er over.

Juvelen Leroy Sané er klar for Bayern München.

Guardiola kan trenge en ny venstreback, siden Benjamin Mendy stadig blir skadet.

Toppscoreren Sergio Agüero (32) og midtbanesjefen Fernandinho (35) har ett år igjen av sine kontrakter. Guardiola sier at han ikke vet om avtalene vil fornyes.

På stopperplass ser Guardiola ut til å stole kun på Aymeric Laporte. Både John Stones og Nicolás Otamendi er blitt vraket til fordel for Fernandinho.

Hvordan skal Guardiola løse alle disse utfordringene?

Les også: Sjelden kan en ligatittel ha smakt bedre

To nye stoppere

Det finnes alternativer. På midten kan Silvas plass tas av stortalentet Phil Foden (20), som herjet mot Liverpool på torsdag.

Mendy kan få en ny sjanse til å holde seg skadefri i en hel sesong.

Og så lenge Fernandinho og Agüero blir, kan City vente med å erstatte dem.

Men Guardiola vil definitivt måtte erstatte Sané, som ga City en smell ved å nekte å skrive under på ny kontrakt. Guardiola bør ha minst én ny stopper – helst to.

Dessuten trenger han enda en midtbanespiller, om han skal ha to valg per posisjon.

Den gode nyheten for City er at koronaviruset kan hjelpe dem. Kun de aller rikeste klubbene vil ha råd til å hente kvalitet etter denne sesongen.

Britain Soccer Premier League

Pep Guardiola er gjerne intens når han gir instruksjoner til spillerne.

Foto: Peter Powell / AP

UEFA vil slakke på «financial fair play»-kravene denne sesongen for å hjelpe klubbene gjennom koronakrisen, som har rammet fotballøkonomien knallhardt. Men klubber uten styrtrike eiere vil ha begrenset med ressurser til å utnytte dette.

Et eksempel er Liverpool, som nylig sa nei til storscoreren Timo Werner på grunn av den økonomiske usikkerheten rundt klubben.

For City, som i stor grad finansieres av Abu Dhabis oljepenger, er ikke penger noe problem.

Men det som er et problem for City, er om de går glipp av mesterligaen.

Dommen fra CAS

UEFA har som kjent stengt City ute fra verdens gjeveste klubbturnering i to år fordi de mener at klubben oppga feil inntekter til dem – og dermed brøt UEFAs «financial fair play»-regler – mellom 2012 og 2016.

City har anket til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), som har hørt saken og skal ta en avgjørelse denne måneden.

Vinner City, får de en fair sjanse til å foreta en vellykket gjenoppbygging.

Taper de, tror noen at Guardiola kan si adjø.

xb0KwvP-6BU

Her er Pep Guardiola sammen med nøkkelspilleren Kevin De Bruyne.

Foto: OWEN HUMPHREYS / Reuters

Han har allerede nærmet seg perfeksjon i England ved å vinne to ligatitler og alle cupene – mesterligaen er hans store mål.

Det samme gjelder nøkkelspillere som Kevin De Bruyne (29) og Agüero, som aldri har vunnet turneringen.

Dessuten kan City få vansker med å signere stjerner uten å kunne tilby mesterligaspill.

I gunstig alder

Når det er sagt, er ikke alt tapt om City taper saken. Det finnes en sjanse for at Guardiola og stjernene blir, og at de da får fordelen av å kunne konsentrere seg kun om Premier League.

Men selv da må de slå et lag som ikke viser tegn til å stoppe.

Man kan ikke rakke ned på Liverpool basert på torsdagens tap, når de hadde tatt 183 av 207 mulige poeng i ligaen før det. Og i motsetning til City, trenger ikke Liverpool å fornye laget.

– Jeg føler vi er i midten av noe, ikke på slutten av noe, sier Jürgen Klopp.

Britain Soccer Premier League

Jürgen Klopp har varslet at han vil stille sterke lagoppstillinger selv om ligatittelen er sikret.

Foto: Peter Powell / AP

Grunnen er at Klopp nesten kun har kjøpt spillere som er i midten av 20-årene.

I stallen har han Alisson (27 år), Virgil van Dijk (28), Andrew Robertson (26), Fabinho (26), Naby Keïta (25), Roberto Firmino (28), Sadio Mané (28) og Mohamed Salah (28).

De eneste viktige spillerne som har fylt 30, er Jordan Henderson (30) og James Milner (34).

Blant de viktige spillerne har kun Milner og Georginio Wijnaldum kontrakter som går ut før 2023. Resten har avtaler som varer minst i tre år til. Klopps avtale går ut om fire år.

Salah sa denne uken at han vil bli på Anfield i lang tid.

Ingen av hans kollegaer har vist tegn til at de ønsker noe annet.

q81p6ppmJFQ

Mohamed Salah ønsker å bli værende på Anfield.

Foto: SHAUN BOTTERILL / Reuters

Hell og dyktighet

Dermed er det City som er under press til å foreta seg noe. Guardiola må håpe at dommen går Citys vei, at de lykkes med sine kjøp, og at Liverpools nivå faller.

Det er lov å håpe på alle tre. City bruker de beste advokatene i verden. De pleier å treffe blink med kjøpene.

Og det er kun menneskelig for et lag å slappe litt av etter to sesonger med suksess.

Dessuten er heller ikke alt håp ute om Guardiola ikke får inn spillerne han ønsker. Laget han stilte med mot Liverpool, inkluderte kun spillerne som etter all sannsynlighet blir i City til neste sesong.

Samtidig var heller ikke Liverpool på sitt beste, kanskje delvis på grunn av feiringen av tittelen syv dager før. City vil trenge mer jevnhet i prestasjonene – og en bredere stall – for å slå den røde seiersmaskinen over 38 kamper.

– Vi kommer ikke til å stoppe, har Klopp sagt.

Derfor ligger Liverpool fortsatt et stykke foran. Skal City slå tilbake, må Guardiola både være heldig og dyktig de neste to månedene.

For Liverpool er det bare å fortsette som før.

Siste nytt

  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP
  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal