Hopp til innhold

Hvis Amnesty-sjefen hadde møtt Messi, hadde han stilt ham ett spørsmål

Lionel Messi vil være en del av et stjernespekket lag verden knapt har sett maken til. Men bak kjøpefesten ligger Qatar, som bare blir mektigere og mektigere i fotballverden.

France Soccer League One

PSG-KLAR: Lionel Messi skal spille for Paris Saint-Germain de to neste sesongene.

Foto: Francois Mori / AP

– På kort sikt, så er den internasjonale fotballen offisielt sportsvasket. Så får vi håpe at motkreftene har noe de skulle sagt i fremtiden, men jeg er ikke optimistisk, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

10. august kom dagen «ingen» så komme bare noen uker i forveien. Lionel Messi ble presentert som Paris Saint-Germain-spiller etter at han ikke fikk fortsette i Barcelona - klubben han har spilt for hele sin profesjonelle karriere.

Messi fikk sin debut for PSG borte mot Stade Reims. Men det virket ikke som han var på bortebane, for samtlige supportere jublet når argentineren entret banen etter en drøy time spilt.

Det ble ingen nettkjenning, men Messi og PSG vant kampen 2-0.

Lionel Messi

KNUST: Lionel Messi var i tårer da han holdt sin siste pressekonferanse som Barcelona-spiller.

Foto: Pau Barrena / AFP

Mens Barcelona har enorme utfordringer, med en gjeld på rundt 14 milliarder kroner, ser det betydelig bedre ut for PSG økonomisk.

Denne sommeren har franskmennene signert Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma, Achraf Hakimi, Sergio Ramos og Messi. Sistnevnte skal tjene rundt 350 millioner kroner per sesong, ifølge London Evening Standard.

Og ja, de har fortsatt spillere som Neymar, Kylian Mbappé, Angel Di Maria og Marco Verratti i stallen.

– Jeg tror ikke PSG trodde sin egen lykke da de kunne vise frem en smilende Lionel Messi som PSG-spiller. Det er den hellige gral for alle som driver med sportsvasking å ha ham på laget, mener Saltvedt.

Det er kanskje ikke så rart PSG har råd til slike spillere når Nasser al-Khelaifi, klubbpresident og sjef i Qatar Sportsinvestment, har en netto formue på rundt 70 milliarder kroner. Han har signert stjerne etter stjerne etter at han tok over klubben i 2011.

– Genialt, men ufattelig trist

Saltvedt påpeker at Messis situasjon passet PSG perfekt.

– Ironien i det er at de for en gangs skyld kunne sitte helt rolig og si: «Stakkars gutt. Vil du komme til oss?». Ikke en Neymar med det dobbelte av det noen har betalt for en overgangssum eller en konstruert låneavtale for Mbappé. Nei da, her kommer den femte gratisovergangen denne sommeren, sier Saltvedt.

– Genialt, men ufattelig trist, fortsetter han.

France Messi PSG

SMILTE: Et par dager etter Messis tårevåte farvel med Barcelona, ble han presentert som PSG-spiller.

Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP

– Hadde stilt ham ett spørsmål

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, mener at Messi bør være klar over hva det innebærer å signere for PSG.

– Hadde jeg hatt tilgang til Messi så hadde jeg spurt «Er du klar over hva du er med på?». Jeg tenker at det er strukturen rundt utøverne som må endres hvis man skal gjøre noe med dette. Det burde vært et regelverk generelt. Det er rart at en storklubb i Europa kjøper alle de beste spillerne, sier Amnestys generalsekretær.

Han mener dette er slik moderne fotball på øverste nivå har blitt: Pengene styrer.

– Det ble den hittil tydeligste illustrasjonen på at sportsvasking er høyst i live og høyst prioritert. At disse klubbene får til disse tingene, med tanke på Financial Fair Play, er bare en understreking av hvordan systemet opererer, sier Egenæs til NRK.

Han sier videre at det er ingenting som tyder på at det er en økonomisk tanke bak alle disse kjøpene, og at Qatar som stat taper masse penger.

John Peder Egenæs

REAGERER: John Peder Egenæs i Amnesty mener sportsvasking er høyst i live.

Foto: NRK

– Det er en strategi å vise seg selv som en hyllet aktør på idrettsområdet. De er ikke så svarte de tallene hos PSG, men hos qatarske myndigheter er det blodrøde tall. Det tar de lett på, fordi de får inn på så mange andre områder, hevder Egenæs.

NRK har sendt en henvendelse til Paris Saint-Germain med en rekke spørsmål som omhandler deres kobling til Qatar og grunnen til Messi-kjøpet. De har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Dette er Financial Fair Play

Financial Fair Play er et system utviklet av Uefa. Det skal forhindre at styrtrike eiere kan spytte inn så mye penger de vil i klubber. Uefa kalte det i sin tid «økonomisk doping».

Reglene sier at klubbene ikke kan bruke 50 millioner kroner mer enn de tjener i en periode på tre år. Men dersom en klubbeier, sponsor eller lignende kan dekke den summen, kan grensen plutselig bli 300 millioner.

France Soccer League One

STJERNESPEKKET: Achraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma. Sergio Ramos og Lionel Messi er klar for PSG.

Foto: Francois Mori / AP

FFP var et heftig tema da PSG signerte Neymar og Kylian Mbappé sommeren 2017. Uefa annonserte at de skulle undersøke saken, men da slo PSG tilbake og sa at Uefa brøt sine regler. For Uefa brukte lang tid med å starte med den faktiske etterforskningen, og da de ville gjøre det, var det for sent.

PSG viste til at man må starte etterforskning ti dager etter at den er varslet. Uefa skal ha brukt to måneder.

Saltvedt mener det begynner å bli mange seire på rad for Qatar og deres prosjekt nå.

– Den rekken er så lang at den er på vei til å endre maktbalansen en gang for alle. Men dette er ikke sluttproduktet. De har mer å gå på, og det er det sykeste midt i dette, mener han.

Qatar-koblingen til PSG kan igjen kobles opp mot fotball-VM 2022, som skal arrangeres i Qatar. Allerede to døgn etter at Messis kontrakt med PSG var underskrevet, dukket han opp på en reklameplakat for Qatar-VM.

– Vi ses i Qatar, står det på plakaten på Instagram-kontoen til Visit Qatar.

Messi, Ramos, Donnarumma, Qatar

AMBASSADØRER: Det tok ett døgn før Messi og de andre stjernene var avbildet på en plakat for Qatar-VM.

Foto: Skjermdump / Instagram / Visitqatar

Mener Messi kunne sagt nei

Men så er spørsmålet, hvor mye skyld skal Messi ha for at han velger en klubb som PSG midt oppi kaoset som oppstod i Barcelona.

– Messi kunne sagt nei. Han ville bort for et år siden. Det er ikke sånn at tårene er kun basert på at han har vært der hele sitt voksne liv. Det er bare ett år siden han ville bort. Han har jo hatt utrolig flaks i dette, fordi han er nærmest et offer i denne saken. Det er Barcelona som har dummet seg ut, mener Saltvedt.

Siste nytt

 • Hegg og Larsen til EM-finalen

  Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen kvalifiserte seg begge til finalen på 50 meter match under EM i skyting. Hegg var best med sine 594 poeng.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  Hegg var litt bak etter knestående med 197 og 199 på liggende, men han avsluttet med to flotte stående serier på 99 poeng.

  Ole Martin Halvorsen og Henrik Larsen hadde begge 199 på både knestående og liggende var i delt ledelse etter de fire første seriene.

  På de to siste stående seriene ble det problemer for begge.

  Larsen fikk 97 og 95 poeng og endte på femteplass av de seks som tok seg til finalen med 590 poeng. Halvorsen fikk to ganger 95 og totalt 588 poeng som holdt til 13.-plass. (NTB)

  Norge vant derimot et suverent EM-gull med 1772 poeng for lag. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  UR2BEr1k5j8
  Foto: NTB
 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Alexander Sørloth melder forfall til landslagssamlingen

  Alexander Sørloth får ikke med seg de to kommende landskampene til Norge.

  Det opplyser Norges Fotballforbund på X.

  Årsaken er skaden han pådro seg i siste seriekamp i Spania. Da måtte han gå av banen etter 13 minutter, etter å ha fått en kjenning i baksiden av låret.

  Inn i troppen kommer Erik Botheim, som har vist strålende form i svenske Malmö. Fredag scoret han hattrick i 5-0-seieren over Kalmar. 24-åringen står med åtte mål for den svenske serielederen.

  Neste onsdag kommer Kosovo på besøk på Ullevaal stadion, før det norske landslaget gjester Danmark lørdag 8. juni.

  NRK/NTB

  Fotball menn, privatlandskamp: Norge - Slovakia
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal