Hopp til innhold

Hver gang de norske spillerne gjør dette, setter professoren et nytt kryss i boka

LE HAVRE (NRK): I halvannet år har de norske landslagskvinnene fått målt kroppsspråket sitt. I VM sitter en idrettspsykologisk rådgiver på benken nettopp for å gjøre dette.

high five

High five, her demonstrert av Sjögren og Vilde Bøe Risa, har blitt viktig for Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det har vist seg å hjelpe oss mye, og vi har fått gode tall på det, sier landslagskaptein Maren Mjelde om analyse-metoden som nå brukes på både henne selv og de andre Norge-spillerne.

Analysen handler om noe som ofte blir diskutert blant fotballinteresserte: spillernes kroppsspråk.

I fotball er det ikke uvanlig at spillere gjerne både slår ut med armene, kjefter, rister på hodet og mye annet i kampens hete. Men i VM kan du kanskje ha lagt merke til at det har vært relativt lite sånt fra Norges side.

Det skyldes muligens grepet laget tok for halvannet år siden.

Noterer positivt og negativt kroppsspråk

Da begynte nemlig laget å føre statistikk på og analysere spillernes kroppspråk, kan de nå avsløre.

Den jobben er det professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole, Anne Marte Pensgaard, som har. Underveis i Norges kamper sitter hun på benken, og der ser hun etter situasjoner med enten «positivt» eller «negativt» kroppsspråk. Hun krysser av i et skjema hun har på mobilen når hun ser det.

x

Idrettspsykologisk rådgiver, Anne Marte Pensgaard, er som vanlig med til fotball-VM, men dette mesterskapet er det første hvor hun fører statistikk på kroppsspråk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi ser på kroppsspråk, gester, ansiktsuttrykk, berøringer og slike ulike parametere, og de måler vi i hver kamp, sier Pensgaard.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi har sett at dette med kommunikasjon og ikke-verbal kommunikasjon er ganske viktig i velfungerende lag. Derfor har vi satset på å kartlegge det bedre og se om det kan ha en sammenheng med hvordan spillerne opplever kampene også, sier den idrettspsykologiske rådgiveren.

Man ønsker seg denne effekten: ved å være positiv og «børste det av seg» når noe butter imot, kan spilleren psyke opp først seg selv, deretter lagvenninnene, og muligens kan man slik også få et mentalt overtak på motstanderen.

Det hele handler også om samholdet.

Etter EM-nedturen for to år siden har Norge vært opptatt av å få en større trygghet i laget. Landslagstrener Martin Sjögren og spillerne har flere ganger fortalt at noe laget slet med, var en altfor stor frykt for å gjøre feil.

Dette har de jobbet med på mange måter etter EM, og én av dem er altså å få et bedre kroppsspråk på banen.

– Det kan sikkert høres rart ut, men en av våre verdier er faktisk å se hverandre i øynene. High fives, å ta på hverandre, og så videre. Vi skal forsterke ting som er positivt, men også hjelpe hverandre hvis man merker at noen er i ferd med å «falle ut». Dette har vi jobbet bevisst med, sier Sjögren.

X00102

Det er fortsatt lov å uttrykke seg for Norge-spillerne, som Maria Thorisdottir gjør her, og å gi klare beskjeder på banen. Men de skal unngå å henge lenge med hodet.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Kan bety mye

Etter kampene får spillerne presentert statistikken når de går gjennom den generelle kampanalysen. Da får de vite hvor mange ganger idrettspsykologen har krysset av for positive og negative situasjoner.

Pensgaards skjema består av 10 positive og fire til seks negative «parametere», uten at hun ønsker å gå helt i detalj på akkurat hva disse er. Men NRK får vite at noen av de positive er blant annet øyekontakt og high fives mellom spillerne.

Norge-back Kristine Minde forteller til NRK at hun er blitt ekstra opptatt av å ha øyekontakt med medspillerne sine.

– Spesielt når det er veldig trøkk på banen. Da skal vi løfte hodet og se på hverandre, og virkelig vise at vi er der for hverandre og backer hverandre. Jeg tror sånt kan bety mye, forteller hun.

minde

Kristine Minde sier til NRK at hun tror man kan få et mentalt overtak i kamper dersom man er bevisst på blant annet kroppsspråket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er akkurat effekten Sjögren har ønsket seg.

– Det (statistikken, red.anm) er noe vi gjør for å skape bevissthet rundt det. Det er klart at bevissthet og en forsterkning på det positive gjør det lettere å få til en forandring, sier Sjögren.

– Dårlig kroppsspråk smitter

Med jevne mellomrom får spillerne se videostrekk av seg selv med eksempler.

– Vi har noen veldig gode eksempler, som et fra Algarve Cup. Da er det en sekvens hvor det kommer fire-fem high fives på rad når vi får en corner etter et veldig bra angrep. Der viser vi at vi virkelig er på, og så scorer vi på corneren etterpå. Det er et kjempebra eksempel, sier Sjögren.

France Norway Australia WWCup Soccer

TOK GREP: Det var slike jubelscener man ville ha enda mer av, da man for halvannet år siden begynte å føre statistikk over spillernes fremtreden på banen. Det har gitt resultater.

Foto: Thibault Camus / AP

Helt bevisst viser de aldri frem eksempler på negativt kroppsspråk. De vil heller fremme det positive, sier Sjögren.

– Det er også veldig sjelden vi har negativ adferd som vi behøver å gjøre noe med, sier han.

Landslagskaptein Mjelde ønsker denne typen analyse velkommen.

– Det hjelper å være bevisst på det. Man kommer veldig mye lengre ved å være positiv enn negativ. Hvis man blir omgitt av negative tilbakemeldinger blir man dratt ned, og det har vi rett og slett ikke tid til i en kamp. Dårlig kroppsspråk smitter. Man har lov til å gi konkret og tydelig beskjed hvis ting ikke er godt nok, altså, men ikke sutring og klaging og sånt, forklarer Mjelde.

I VM har eksempler på godt kroppsspråk blant annet vært hvordan laget så ut til å strutte av selvtillit allerede før de skulle ha straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen mot Australia. Det hadde muligens effekt. Norge vant, og etterpå ble laget hyllet for hvordan de taklet den mentale prøvelsen en straffesparkkonkurranse er.

Ifølge Pensgaard varierer fortsatt tallene i analysene en del. Målet er, åpenbart nok, å få mange kryss bak positivt kroppsspråk, og ikke så mange på negative.

– Noen kamper er vi veldig fornøyde med, og andre kan vi bli bedre på. Men spillerne er blitt veldig gode, synes vi, sier hun.

Etter hvert skal metoden forskes mer på hos Olympiatoppen, hvor Pensgaard er ansatt.

– Skjemaet testes ut på Idrettshøgskolen, og vi har tenkt å bruke litt mer tid på forskning rundt det. Det er ikke blitt gjort så mye av det, bare litt i håndball, blant annet, sier Pensgaard.

Norge spiller VM-kvartfinale mot England torsdag klokken 21.00. Den kampen ser du på TV 2. Du kan også høre den på radio på P1, og følge kampen direkte her på NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal