Hopp til innhold

Hyller Sjögrens pep-talk: – Vipps, så var alt presset borte

NICE (NRK): De norske spillerne forteller at de hadde en «helt spesiell ro» da de skulle ha straffesparkkonkurranse mot Australia - og det takker Caroline Graham Hansen treneren for.

X00211

PEP-TALK: Hele landslaget samlet seg før den avgjørende straffesparkkonkurransen mot Australia.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Altså, all honnør til Martin, sier Caroline Graham Hansen.

Hun sikter til landslagstrener Martin Sjögren, og det han gjorde i minuttene før hun og lagvenninnene skulle gå frem og ta straffer i åttedelsfinalen mot Australia.

Graham Hansen gliser fra øre til øre når hun snakker med NRK, overlykkelig over å være klar for kvartfinale i VM. 24-åringen har allerede fortalt at hun mener de norske spillernes opptreden i straffesparkkonkurransen forteller alt om hvilke steg laget har tatt, og da mest av alt mentalt.

X00102

Graham Hansen spilte en stor kamp for Norge, og satte også den første straffen.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

For da åttedelsfinalen ebbet ut til 1-1 etter ekstraomgangene, var det klart for den ultimate mentale testen en straffesparkkonkurranse er.

Graham Hansen tok selv den første straffen i konkurransen, og den dunket hun inn som om det var det enkleste i verden.

– Veldig beroligende

Noen minutter før hadde hele laget hatt en samling. Da sto de i ring, og landslagstrener Martin Sjögren tok ordet.

– Før straffesparkkonkurransen tok han bare alt presset bort fra oss. Han sa at det spiller ingen rolle hva dere gjør, jeg er superstolt av dere uansett. Og vipps, så var alt presset borte, forteller Graham Hansen.

Hun forteller at de enkle ordene gjorde at hun gikk til straffemerket med en helt spesiell ro, noe også de andre spillerne beskrev på samme måte.

– Jeg tror alle bare gikk utpå der og tenkte at de bare skulle skyte den rett i mål. Det han sa var veldig beroligende, sier Graham Hansen.

Etter Graham Hansen var det Australias stjerne Samantha Kerrs tur. Hun skjøt høyt over mål, og det gjorde at Norge plutselig hadde en klar fordel da Guro Reiten skulle gå frem. Også hun satte straffen sikkert i mål. Keeperen var ikke i nærheten.

Da Ingrid Hjelmseth reddet Australias andre forsøk, var det mentale overtaket komplett.

Ble enige om å juble som besatt

De norske spillerne hadde samtidig blitt enige på forhånd om at de skulle juble som besatt for hverandre. Det gjorde de også.

– Det er statisikk og teknikker som sier at laget som er mest «på» vinner. Vi prøvde bare å juble uansett hva som skjedde, sier Graham Hansen.

X00102

Hver spiller som tok straffe for Norge ble møtt av jublende lagvenninner, som løp dem i møte. Dét var helt bevisst.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Hun forteller at laget har jobbet mye med å bli mentalt sterke, blant annet med tanke på en straffekonkurranse.

– Dette er ikke noe vi bare fant på her. Det er en del av jobben vi har gjort de siste to årene, der vi har vært så trygge og gode med hverandre, og hjulpet hverandre med selvtilliten. Bare det at vi snur det etter en tung andreomgang og viser at vi fortjener å vinne, det viser styrke i seg selv, forteller hun.

Målvakt Ingrid Hjelmseth er veteranen på landslaget, og har vært med på flere straffesparkkonkurranser. Hun er imponert over hvordan dagens utgave av landslaget håndterte det hele.

– Det ser ut som de ikke har gjort annet. Jeg tror det er noe med den gjengen vi er, og at vi er så sterke sammen. De vet at uansett hva, så kommer vi til å stå sammen. Det er en trygghet å vite at du har 22 jenter i ryggen når du tusler frem dit og skal ta den straffen, sier hun.

– Vi har jobba så hardt siden det begredelige EM-et i 2018. At vi klarer å vinne dette er fantastisk stort, og viser hvor utrolig den gjengen her er, legger hun til.

Norge røk som kjent ut av EM med null scorede mål og null poeng.

X00102

Norge kunne til slutt juble over seier over Australia og plass i kvartfinalen i VM.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Sjögren: – Har jobbet kjempehardt

Landslagstrener Martin Sjögren forteller at da han samlet laget i ringen, var målet nettopp å fjerne alt press.

– Når vi står der handler det om å få bort konsekvenstanken, tanker om å svikte laget, landet og sånt. Det var bare å få frem at vi står sammen som et lag. Det er veldig kjennetegnende for denne gruppen. Vi ville bare «pinpointe» de der tingene i en situasjon der det handler om å håndtere alt som er rundt, sier han, og legger til:

– Da «Caro» satte den første og Kerr misset, kjente vi at vi hadde et kraftig, kraftig overtak. Og det gikk jo veien.

Han forteller at etter EM, har det mentale vært noe av det viktigste laget har jobbet med.

– Vi har jobbet kjempehardt og lenge med denne gruppen. Spillerne har vært fantastiske til å drive denne prosessen, og vi kaller den for «sterkere sammen», for det kjennetegner denne gruppen. Det er et hardt arbeid som ligger bak dette, og jeg blir enda mer stolt av jentene når man ser at det blir resultat av jobben som ligger bak, sier Sjögren.

Norge møter enten England eller Kamerun i kvartfinalen i VM, som spilles torsdag klokken 21.00 i franske Le Havre.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal