Hopp til innhold
Kommentar

Hva om Alonso sier nei?

Liverpool bør velge Xabi Alonso som neste trener. Men at valget er så enkelt, er en fare i seg selv.

Bundesliga - Bayer Leverkusen v Borussia Moenchengladbach

ETTERTRAKTET: Xabi Alonso har spilt for noen av verdens største klubber, og har igjen utmerket seg på den største scenen. Denne gangen som trener.

Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Valget av en fotballtrener skal være komplisert.

Lagets fremtid står på spill. Du vil ha en leder som får maks ut av dyre stjerner, og som en klubb som tjener opp mot 8 milliarder kroner i året, kan du få råd fra speidere, direktører, tallknusere og konsulenter.

Så lager du en liste over kandidatene. Du intervjuer dem. Du gjør ditt valg og ber en stille bønn om at du har funnet riktig person.

Med mindre du er Liverpool akkurat nå. Da trenger du ingen analytisk guru for å vite at Xabi Alonso er den soleklare eneren.

Selv ballguttene på Anfield vet hvem som bør trene Liverpool.

Les også Timet og tilrettelagt 

Klopp

Spørsmål til Xabi

Ved første øyekast virker det som en god ting å ha en sterk kandidat.

Da Jürgen Klopp i januar sa at han forlater Liverpool nå i sommer, etter ni gylne år, tenkte de fleste på Alonso. Lørdag førte han Bayer Leverkusen til en 3–0-seier mot Bayern München, og Leverkusen har nå en luke på fem poeng i toppen av tysk Bundesliga.

På nettet pratet fans ikke bare om hvor bra Leverkusen hadde spilt, men om Alonsos neste trekk. Når han tar det. Hvor han går. Om det blir Liverpool.

Bundesliga - Bayer Leverkusen v Bayern Munich

STOR TRIUMF: Xabi Alonso 3-0-seieren over Bayern München sammen med spillerne.

Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

For Liverpool kan det umulig være mye å tenke på. På papiret virker Alonso som et trumfkort mot de fleste risikoer ved en ansettelse.

Har kandidaten autoritet?

Som spiller vant Alonso ligatitler i Spania og Tyskland, pluss to mesterligaer, to EM og ett VM med Spania. Han har flere store troféer enn Liverpools stall har totalt.

Vil kandidaten forstå klubben?

Alonso var playmaker og bærebjelke i Liverpool fra 2004 til 2009.

Er kandidaten taktisk god nok?

Alonso spilte under trenerlegender som John Toshack, Rafa Benítez, José Mourinho, Carlo Ancelotti, Vicente del Bosque og Pep Guardiola.

Real Madrid's coach Mourinho speaks to Alonso during their Champions League soccer match against Borussia Dortmund in Madrid

LÆREMESTER: Xabi Alonso spilte under flere av verdens beste trenere. Her fra tiden i Real Madrid med José Mourinho som trener.

Foto: FELIX ORDONEZ / Reuters

Som trener har han rykket opp med Real Sociedads B-lag, og nå har han satt Leverkusen på stø kurs mot klubbens første ligatittel noensinne. Ingen har stjålet tittelen fra Bayern siden Klopps Dortmund i 2012. Alonso har skapt et taktisk fleksibelt lag som har tatt 55 av 63 mulige poeng i ligaen denne sesongen. De har ennå ikke tapt.

Så ... var det noen flere spørsmål?

Ikke til Alonso. Men det er én ting Liverpool bør spørre seg.

Hva om Alonso sier nei?

Supporternes drøm

Da sliter Liverpool litt. Jo klarere valget er, desto større er avstanden ned til kandidat nummer to.

Oddsen er nest lavest på Roberto De Zerbi, italieneren som førte Brighton til sjetteplass i fjor. Men Brighton står med fire seire i ligaen siden september, og De Zerbi har aldri vunnet en ligatittel. Han har heller ikke Alonsos forståelse for Liverpool som klubb og by.

Britain Soccer Premier League

KANDIDAT: Brighton-trener Roberto De Zerbi har også blitt koblet til Liverpool-jobben.

Foto: Ian Walton / AP

Nummer tre på listen er Pep Lijnders, Klopps assistent. Så har vi Rúben Amorim, som har gjort en enorm jobb i Sporting, men som knapt har vært utenfor Portugal verken som spiller eller trener.

Gode trenere alle mann. Men ingen av dem er Alonso. Ingen av dem har tyngden som en etterfølger av Klopp trenger.

De fleste fans blir fort skuffet om Alonso ikke kommer nå. Ryktene har gått helt siden Klopp varslet om sin avskjed, og alle drømmer om klubbhelten som vender tilbake. Siden Barcelona traff blink med Guardiola i 2008, har vi sett etterfølgere som Zinédine Zidane (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Mikel Arteta (Arsenal), Frank Lampard (Chelsea) og Ole Gunnar Solskjær (Manchester United). Noen har lykkes bedre enn andre.

FBL-ESP-BARCELONA-ATLETICO MADRID

LYKKES: Pep Guardiola er en av trenerne som virkelig fikk det til i klubben han tidligere spilte for.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Fellesnevneren er ofte at disse trenerne har fått sjansen til tross for lite trenererfaring på toppnivå. Alonsos CV er kort, men sterk.

Som oftest må trenere overbevise Liverpool.

Med Alonso er det Liverpool som må overbevise ham.

Les også Trekker frem én storfavoritt til å erstatte Klopp: – Vanvittig imponerende

s

Ønskes av alle

Det store spørsmålet er om Alonso vil til Liverpool nå.

Den britiske avisen The Daily Mail skriver at Alonso topper ønskelistene hos både Liverpool, Bayern og Real Madrid. Han var en populær spiller for alle tre. Den tyske storavisen Bild hevder at han har en klausul som gir ham muligheten til å dra til enhver av de tre allerede i sommer.

I 2018 sa Alonso til radiokanalen talkSPORT at han hadde elsket å trene Liverpool en dag. Bastian Schweinsteiger, som spilte med Alonso i Bayern, sa nylig at han er «sikker» på at Alonsos drøm er å trene Liverpool, og at han drar dit i sommer.

Liverpool's Alonso challenges Real Madrid's Sneijder during Champions League soccer match in Liverpool

LIVERPOOL-HELT: Xabi Alonso hadde flere gode sesonger i Liverpool. Her i duell med Real Madrids Wesley Sneijder i 2009.

Foto: Phil Noble / Reuters

Hva sier Alonso selv?

«Akkurat nå er jeg veldig lykkelig med spillerne mine her i Leverkusen her».

Han kunne avkreftet ryktene rundt Liverpool. Han gjorde det ikke.

Madrid kan vente

Skal vi spekulere, gir Liverpool mer mening enn resten.

Bayern virker som det minst sannsynlige valget, siden Alonso fort kan vinne ligaen med Leverkusen foran dem. Om du har lykkes som David, hvorfor ta opp rollen som Goliat?

Real Madrid frister nok, men timingen er dårlig. Populære Carlo Ancelotti forlenget nylig sin avtale til 2026 og er på vei mot ligatittelen. Alonso kan vente på jobben i 18 måneder, men om Leverkusen vinner ligaen, kan han også gi seg på topp.

Dessuten er jobben i Liverpool ledig for første gang på ni år.

I Real Madrid kommer sjansene oftere.

God tid

Det er også lettere å trene Liverpool enn Real Madrid.

Jürgen Klopp

SLUTTER: Jürgen Klopp er ferdig som Liverpool-trener etter sesongen.

Foto: OLI SCARFF / AFP

I England får trenere i stor grad respekt fra pressen, som er tam som et lam sammenlignet med avisene i Spania, hvor alt er mer partisk og politisk, hvor spørsmålene er skarpere, kravene større og tålmodigheten mindre. Klopp kom på åttendeplass i sin første sesong i Liverpool.

Ingen overlever noe slikt i Madrid.

Alonso er 42 år. Han har god tid, og om han vil ha den mest kompliserte jobben til slutt, gir det mening å gå til Liverpool først.

Hva enn han velger nå, vil nok Alonso trene Liverpool før eller siden. Hadde Liverpool hatt en solid Plan B, kunne de slappet av. Men når Alonso er et så krystallklart førstevalg, øker behovet for å hente ham nå.

Dermed kan strategien på Anfield oppsummeres med seks ord:

Gi fyren det han vil ha.

Siste nytt

  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP
  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP
  • Fotballkamper utsatt etter katastrofeflommen i Brasil

    Ekstreme nedbørsmengder gjør det umulig å spille seriekamper i fotball i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul.

    Brasils fotballforbund har hittil utsatt ti oppgjør for tre av eliteklubbene fra regionen. Det gjelder Internacional, Gremio og Juventud.

    Delstatshovedstaden Porto Alegre står under vann, og det er der Internacional og Gremio holder til.

    Minst 90 personer er meldt omkomne, opplyser myndighetene i Rio Grande do Sul. I tillegg er 131 ikke blitt gjort rede for, og 155.000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

    De voldsomme regnbygene som begynte i forrige uke, har forårsaket flom i elver, lagt hele landsbyer under vann og ødelagt veier og broer.

    Flommen regnes som delstatens verste ekstremværkatastrofe. Det er meldt mer regn i dagene som kommer.

    (NTB)

    imwC_nnuYmA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal