NRK Meny
Normal

Småbekymret for Hushovds TdF-sjanser

Thor Hushovd (36) har vært blant de siste i mål på de tre første etappene i Tour of California. Sykkelekspertene mener han snart må levere varene om han skal ha håp om Tour de France-deltagelse.

Roubaix, Frankrike 20140413.Thor Hushovd (i rødt), som sykler for BMC-laget, under sykkelrittet Paris-Roubaix søndag. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

Thor Hushovd har Tour de France-deltagelse som sesongens store mål.

– Det er ikke sikkert det er så dramatisk som det ser ut som, men lagene begynner snart å se på resultater og innsatsen og rittene som har vært. Tiden går veldig fort nå, sier tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

Thor Hushovd har fått en blytung start på Tour of California, et åttedagersritt langs den amerikanske vestkysten.

Elendige resultater

Mads Kaggestad

SMÅBEKYMRET: Sykkelekspert Mads Kaggestad mener det så smått har begynt å spøke for Hushovds deltagelse i Tour de France.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På mandagens tempoetappe ble han nummer 100, 3.44 minutter bak vinneren. Tirsdag trillet han inn 25.10 minutter bak vinneren som nummer 117 i mål.

I etappen natt til torsdag (norsk tid) ble han nummer 119.

Hushovd er nå drøye halvtimen bak lederen Bradley Wiggins i sammendraget.

Vanskelige forhold

Resultatene virker håpløse, spesielt ettersom Hushovd har et håp om å få sykle sommerens Tour de France.

– Jeg tror ikke han kjører med så mye press i California, men samtidig er han i sin siste sesong for BMC. Spørsmålet er hva det betyr når han vil finne en ny arbeidsgiver som kan tilby god lønn, og for uttaket til Tour de France, sier Kaggestad.

– Det er mange i BMC som har kjørt sterkt i år, så nå bør han nok være litt obs, legger han til.

Sykkeleksperten understreker at resultatene nå ikke nødvendigvis gir noen god pekepinn på formen til Hushovd.

– Jeg tror det er vanskelig for ham å prestere i California. De (Team BMC journ.anm.) kom ned veldig tett opp mot start, mens for eksempel Team Sky og lederen Wiggins reiste ned to uker før. Det har mye å si for akklimatisering og sånt, sier Kaggestad.

Temperaturen har tidvis vært svært høy under Tour of California. Samtidig har ikke alle etappene hatt løypeprofiler som passer Hushovd spesielt bra.

– Vi vet heller ikke hvor mye han har vært hjelperytter. Det er også sånn at dersom Thor først føler seg tung og skjønner at han ikke kan kjempe om toppresultater, så slipper han seg heller ned og sykler rolig til mål, forklarer Kaggestad.

Tror på sterk Hushovd

Han peker på at Hushovd måtte bryte Tour of California i 2011, og senere leverte sin beste Tour de France noensinne. Da syklet Hushovd med den gule ledertrøya i flere dager og vant to etapper.

– Jeg skulle gjerne sett han levere i California, for det hadde betydd mye for selvtilliten hans, men bakover i tid har det vist seg at denne ikke betyr all verdens for oppkjøringen hans. Jeg tror han bruker den mye som trening nå, sier Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten mener nøkkelen for Hushovd blir å levere varene i Sveits Rundt i midten av juni, som er det siste store rittet før Tour de France.

– Jeg tror fortsatt vi kan få se en sterk Hushovd i løpet av sommeren, fastslår Kaggestad.

Det samme tror Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen.

– Jeg tror ikke det er noe i veien for at Hushovd både kan gjennomføre og gjøre det bra i Tour de France. Han har hatt litt sykdom og noen utfordringer, og det tar litt tid å komme tilbake, sier Eriksen.

Har vist tegn til gammel styrke

Hushovd har hatt to tunge sesonger og ble vraket til fjorårets Tour de France.

Både Kaggestad og Eriksen mener imidlertid den tidligere verdensmesteren har vist tegn til gammel styrke denne sesongen, spesielt i Paris–Roubaix.

– Det var inspirerende å se. Da viste han offensiv holdning og styrke i beina, sier Eriksen, og legger til:

– Jeg både håper og tror han blir tatt ut til Tour de France.

Da NRK møtte Hushovd i slutten av april var han klar på at Tour de France var sesongens store mål. Han sa også at han følte formen var på vei tilbake etter to tunge sesonger.

– Jeg har bare en jobb å gjøre. Det er å komme meg i form til Tour de France. Klarer jeg det – ser BMC-ledelsen det. Da tror jeg også de tar meg med, sa Hushovd.

Siste nytt

 • Ruud opp én plass på rankingen

  Favoritten Rafael Nadal åpner Roland-Garros-turneringen i tennis som verdensener. Det norske håpet Casper Ruud klatrer ett steg til 157.-plass, melder NTB. Nordmannens motstander Jordan Thompson går ned seks plasser og er nå nummer 91 på rankingen.

  Casper Ruud
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Cavaliers klar for ny NBA-finale

  LeBron James sto frem som den store spilleren da Cleveland Cavaliers kom seg til sin fjerde NBA-finale på rad.

  James gjorde 35 poeng i den avgjørende semifinalen mot Boston Celtics. Cavaliers vant 87-79, og dermed 4–3 i kamper.

  Cavaliers Celtics Basketball
  Foto: Charles Krupa / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk