NRK Meny
Normal

Småbekymret for Hushovds TdF-sjanser

Thor Hushovd (36) har vært blant de siste i mål på de tre første etappene i Tour of California. Sykkelekspertene mener han snart må levere varene om han skal ha håp om Tour de France-deltagelse.

Roubaix, Frankrike 20140413.Thor Hushovd (i rødt), som sykler for BMC-laget, under sykkelrittet Paris-Roubaix søndag. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

Thor Hushovd har Tour de France-deltagelse som sesongens store mål.

– Det er ikke sikkert det er så dramatisk som det ser ut som, men lagene begynner snart å se på resultater og innsatsen og rittene som har vært. Tiden går veldig fort nå, sier tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad til NRK.no.

Thor Hushovd har fått en blytung start på Tour of California, et åttedagersritt langs den amerikanske vestkysten.

Elendige resultater

Mads Kaggestad

SMÅBEKYMRET: Sykkelekspert Mads Kaggestad mener det så smått har begynt å spøke for Hushovds deltagelse i Tour de France.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På mandagens tempoetappe ble han nummer 100, 3.44 minutter bak vinneren. Tirsdag trillet han inn 25.10 minutter bak vinneren som nummer 117 i mål.

I etappen natt til torsdag (norsk tid) ble han nummer 119.

Hushovd er nå drøye halvtimen bak lederen Bradley Wiggins i sammendraget.

Vanskelige forhold

Resultatene virker håpløse, spesielt ettersom Hushovd har et håp om å få sykle sommerens Tour de France.

– Jeg tror ikke han kjører med så mye press i California, men samtidig er han i sin siste sesong for BMC. Spørsmålet er hva det betyr når han vil finne en ny arbeidsgiver som kan tilby god lønn, og for uttaket til Tour de France, sier Kaggestad.

– Det er mange i BMC som har kjørt sterkt i år, så nå bør han nok være litt obs, legger han til.

Sykkeleksperten understreker at resultatene nå ikke nødvendigvis gir noen god pekepinn på formen til Hushovd.

– Jeg tror det er vanskelig for ham å prestere i California. De (Team BMC journ.anm.) kom ned veldig tett opp mot start, mens for eksempel Team Sky og lederen Wiggins reiste ned to uker før. Det har mye å si for akklimatisering og sånt, sier Kaggestad.

Temperaturen har tidvis vært svært høy under Tour of California. Samtidig har ikke alle etappene hatt løypeprofiler som passer Hushovd spesielt bra.

– Vi vet heller ikke hvor mye han har vært hjelperytter. Det er også sånn at dersom Thor først føler seg tung og skjønner at han ikke kan kjempe om toppresultater, så slipper han seg heller ned og sykler rolig til mål, forklarer Kaggestad.

Tror på sterk Hushovd

Han peker på at Hushovd måtte bryte Tour of California i 2011, og senere leverte sin beste Tour de France noensinne. Da syklet Hushovd med den gule ledertrøya i flere dager og vant to etapper.

– Jeg skulle gjerne sett han levere i California, for det hadde betydd mye for selvtilliten hans, men bakover i tid har det vist seg at denne ikke betyr all verdens for oppkjøringen hans. Jeg tror han bruker den mye som trening nå, sier Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten mener nøkkelen for Hushovd blir å levere varene i Sveits Rundt i midten av juni, som er det siste store rittet før Tour de France.

– Jeg tror fortsatt vi kan få se en sterk Hushovd i løpet av sommeren, fastslår Kaggestad.

Det samme tror Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen.

– Jeg tror ikke det er noe i veien for at Hushovd både kan gjennomføre og gjøre det bra i Tour de France. Han har hatt litt sykdom og noen utfordringer, og det tar litt tid å komme tilbake, sier Eriksen.

Har vist tegn til gammel styrke

Hushovd har hatt to tunge sesonger og ble vraket til fjorårets Tour de France.

Både Kaggestad og Eriksen mener imidlertid den tidligere verdensmesteren har vist tegn til gammel styrke denne sesongen, spesielt i Paris–Roubaix.

– Det var inspirerende å se. Da viste han offensiv holdning og styrke i beina, sier Eriksen, og legger til:

– Jeg både håper og tror han blir tatt ut til Tour de France.

Da NRK møtte Hushovd i slutten av april var han klar på at Tour de France var sesongens store mål. Han sa også at han følte formen var på vei tilbake etter to tunge sesonger.

– Jeg har bare en jobb å gjøre. Det er å komme meg i form til Tour de France. Klarer jeg det – ser BMC-ledelsen det. Da tror jeg også de tar meg med, sa Hushovd.

Siste nytt

 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sørloth og Wikheim med nye mål

  Alexander Sørloth og Gustav Wikheim var involvert i samtlige mål da Midtjylland vant 4-0 over Randers i dansk superliga mandag.

  Sørloth ga Midtjylland ledelsen etter 32 minutter. Wikheim toppet kvelden med å sette inn kveldens fjerde mål.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Russland til kvartfinale i VM

  Russland slo Sør-Korea etter stor dramatikk i 1/8-finalen i håndball-VM mandag. Russerne vant 36-35 etter ekstraomganger. Dersom Norge slår Spania, venter dermed en kvartfinale mot Russland onsdag.

  Russia's Anna Wjachirewa
  Foto: Klaus-dietmar Gabbert / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal