Hopp til innhold

Hovland fikk superstjerne til å gråte – så fikk han selv juling

«Sjokkerende», «episk» og «sykt». Reaksjonene haglet etter at Viktor Hovland og Ludvig Åberg utklasset stjerneduoen Brooks Koepka og Scottie Scheffler i Ryder Cup. Like bra gikk det ikke noen timer senere.

Hovland Scheffler

OPP- OG NEDTUR: Viktor Hovland og makker Ludvig Åberg knuste Scottie Scheffler og Brooks Koepka på et slikt vis at verdensener Scheffler tok til tårene. Noen timer etter kom nedturen.

Foto: NTB

– Det er noe helt spesielt vi er vitne til nå, utbrøt Espen Kofstad i Viaplays kommentatorboks underveis.

Og Kofstad skulle få helt rett: Den skandinaviske duoen herjet fra start, og allerede etter elleve hull var kampen avgjort. Da ledet Hovland og Åberg med ni hull.

Dermed kunne ikke Koepka og Scheffler ta igjen forspranget.

Seiersmarginen er den største i en enkeltkamp siden det ble innført 18-hullskamper i 1961. Tidligere bestenotering for Europa – seier etter 13 hull – er gjort to ganger, i 1985 og 1993, skriver NTB.

Italy Ryder Cup Golf

LANGT NEDE: Verdensener Scottie Scheffler var en slagen mann etter tapet.

Foto: Gregorio Borgia / AP

Mens Hovland og Åberg kunne juble og glise bredt etter storspillet, sto en ydmyket amerikansk duo igjen. TV-bildene viste at spesielt Scottie Scheffler tok tapet tungt – verdenseneren tok faktisk til tårene etter det brutale resultatet.

– Den rekorden der tror jeg aldri kommer til å bli slått. Det har ikke skjedd i single, det er første det gang det skjer i foursome. Det tror jeg aldri vi kommer til å få se igjen. Det har aldri skjedd før, og det kommer aldri til å skje igjen, sa Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen.

Amerikanerne Tom Kite og Fred Couples har tidligere avgjort singlekamper etter elleve hull, men de ledet da med åtte hull. Hovland og Åbergs seiersmargin er altså den største i historien i en 18-hullskamp.

The 2023 Ryder Cup

DUO I STORSLAG: Viktor Hovland og Ludvig Åberg.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Raskt ned på jorden

På ettermiddagen spilte Hovland og Åberg sammen igjen. Da mot duoen Collin Morikawa og Sam Burns i fourball.

Og der alt gikk skandinavenes vei lørdag formiddag, var det langt tyngre på ettermiddagen.

Etter tolv hull hadde de en ledelse på seks hull, med seks hull igjen å spille. Dermed var det nærmest en umulig oppgave de hadde foran seg. Riktignok holdt de seg i live på de neste hullene etter birdier fra Åberg og korte misser fra Morikawa, men på hull 15 var det slutt.

Den amerikanske duoen vant med fire hull, med tre hull igjen. Det var Hovland og Åbergs første tap i årets Ryder Cup.

Etter to av tre dager i Ryder Cup leder Europa 10,5-5,5. Europa trenger 14,5 poeng for å gjenvinne Ryder Cup-trofeet, mens USA forsvarer turneringsseiren fra 2021 hvis de kommer seg opp til 14 poeng.

Hovland Åberg

NEDTUR: Det gikk ikke veien for Hovland og Åberg lørdag ettermiddag.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Derfor er golfverdenen sjokkert

Den profilerte golfjournalisten Dan Rapaport trodde knapt det han så lørdag formiddag.

– Dette resultatet fra Viktor Hovland og Ludvig Aberg over verdensener Scottie Scheffler og den femdobbelte majorvinneren Brooks Koepka kan være det mest sjokkerende resultatet i nyere matchspillhistorie, skriver han.

Årsaken til at det historiske resultatet beskrives som sjokkerende, er ikke bare den voldsomme seiersmarginen. Også det antatte styrkeforholdet gjør lørdagens resultat vanskelig å begripe.

Den amerikanske duoen består av verdens høyest rangerte golfer Scheffler, pluss Koepka som har vunnet store titler på bestilling gjennom karrieren.

Den europeiske duoen er som nybegynnere å regne, sammenlignet med lørdagens motstandere. Åberg og Hovland har ingen major-titler på sine CV-er, og selv om nordmannen trolig er verdens heteste golfer akkurat nå, var det ingenting som tilsa at han og svenske Åberg skulle vaske gulvet med de amerikanske stjernene.

Italy Ryder Cup Golf
Foto: Gregorio Borgia / AP

Hovland: – Helt konge

Europa ledet Ryder Cup med 6,5 poeng mot amerikanernes 1,5 etter fredagens åtte kamper.

Lørdag fortsatte den blå dominansen med uforminsket styrke på formiddagen, og dermed styrer europeerne mot en klar seier.

Selv om Hovland har storspill og blir hyllet av en hel golfverden, tok han ikke av da han blir intervjuet av SVT og Viaplay etter seieren mot Scheffler og Koepka.

– Jeg var veldig sliten i går kveld. Selv da jeg våknet i dag tidlig, så var det tunge bein. Det var godt å bli ferdig med den kampen på hull elleve. Nå kan vi sette oss tilbake, slappe av litt og støtte resten av gjengen. Det er jo selvfølgelig deilig å vinne «9&7», men det er bare ett poeng. Forhåpentligvis får de andre guttene også vunnet sine kamper, sier Hovland.

– Hvordan er det å spille med Åberg?

– Det er helt konge. Det blir så lett å spille golf at det bare er å nyte det og se på alle de gode slagene. Så koser vi oss. Vi har det sykt gøy utpå der. Det har vært helt nydelig, svarer han.

Svenske Åberg var i ekstase etter storspillet.

– Det vil ta en stund å beskrive denne formiddagen, sier han og legger til:

– Men jeg og Viktor gjorde det vi hadde pratet om. Åpenbart møtte vi ikke de sterkeste spillerne akkurat i dag, men det er fantastiske motstandere.

Amerikansk stjerner får slakt

Samtidig som Hovland og co. herjer, er de færreste imponert over det amerikanerne har fått til i Roma.

– Det er helt vilt at det går an å spille så dårlig. Det er noe av det sykeste jeg har sett, sa Kofstad.

Den anerkjente golfpodkasten No Laying Up oppsummerer utklassingen med følgende tweet på X/Twitter.

– Dette er episk.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal