Hopp til innhold

Her er hoppernes rareste tanker på bommen

VAL DI FIEMME (NRK.no): Har du noen gang lurt på hva hopperne tenker rett før de setter utfor? Vanligvis er det bare hopping, men noen ganger vandrer tankene til damer, melk og jordbær.

Rune Velta

Rune Velta fikk en gang et råd om å tenke på damer og jordbær på bommen for å senke skuldrene. – Det funka bra det, sier Velta.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tom Hilde

Tom Hilde på bommen i Planica i 2011. Forhåpentligvis konsentrerer han seg om rennet og ikke butikkturen han skal ha etterpå.

Foto: NTB scanpix

– Jeg er såpass profesjonell at jeg stort sett har fokus på det jeg skal gjøre. Men en gang i blant kan nok tankene være litt andre steder rett før et hopp, smiler Tom Hilde.

Hopperne har bestemte arbeidsoppgaver og tekniske ting de skal tenke på i sekundene før et hopp, men selv fokuserte toppidrettsutøvere kan miste fokus en gang i blant.

For Hilde er det verst når det er noe praktisk han skal gjøre - eller burde gjort allerede.

– Det kan handle om at man må innom butikken på vei hjem, at man må kjøpe et eller annet, at man har glemt et møte. Det er stort sett snakk om ting jeg har glemt, og hvis jeg har glemt noe, så kommer jeg på det på bommen. Men jeg kommer fort i modus når jeg slipper bommen uansett, sier Hilde.

Damer og jordbær

Rune Velta, som er med til VM som reserve, mener han er blitt flinkere til å fokusere på skihopping. Men også han har hatt noen litt annerledes tanker på bommen.

– Det er ganske mye rart. Jeg husker jeg var nervøs etter en litt dårlig første omgang, da sa treneren min at jeg skulle tenke på jordbær og damer i andre omgang. Det er ganske langt unna skihopping, ler Velta.

Rett før han skal ut på bommen kan tankene være enda fjernere fra hopp.

– Det er mye rart annet enn skihopping man kan tenke på. Men jeg tenker det er greit, for vi tenker jo såpass mye på skihopping at det kan være greit å få litt avstand en gang i blant, sier Velta.

Bardal nyter utsikten

Verdensmester Anders Bardal sier han ikke tenker på hverdagslige ting på bommen. Men noen ganger stopper han opp, ser på utsikten og tenker at han er heldig som får lov å drive med skihopping på fulltid.

– Kanskje du ser utover en svær by og tenker at du er heldig som får se dette. Når du sitter og ser utover Sapporo med to millioner innbyggere, da har du det ganske bra, sier Bardal.

Anders Bardal

Anders Bardal svever over Sapporo tidligere i år.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

«Å nei, jeg glemte å sette inn melka!»

Anders Jacobsen kan også nyte utsikten når ting virkelig flyter for ham. Utover det er han som regel flink til å holde konsentrasjonen. Men på trening kan han komme på de mest hverdagslige ting.

– Det kan være sånne ting som «Å nei, jeg glemte å sette inn melka, den står på benken fortsatt!».

Han synes imidlertid det aller verste er å tenke på å hoppe trygt. Det skjedde i kvalifiseringen i Vikersund i år.

– Jeg hadde hatt to rotehopp rett før, og da sa jeg ganske bestemt til meg selv at «nå, Anders, kjører du en trygg løsning». Det gjorde jeg, og det gikk helt greit. Men så kjedelig, da! Det er det verste jeg vet. Jeg vil mye heller tenke «all in, også satser vi på at det går», sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Andreas Stjernern husker ikke at han har tenkt på noe rart på bommen, men tankene fra da han skulle hoppe i gigantbakken i Planica for første gang, er brent inn i hukommelsen.

– Jeg var livredd. Jeg tenkte «Hva i all verden er det du driver med nå, Andreas?».

Se hvordan Anders Jacobsen ser ut i svevet. Her fra normalbakken i Vikersund i januar 2013.

Anders Jacobsen tenker noen ganger på praktiske ting på trening. Her er et annet påfunn fra Jacobsen-trening: Hjelmkamera i Vikersundbakken.

Siste nytt

 • Finsk sjokkseier: – Et sportslig eventyr

  Finske Wilma Murto gikk sensasjonelt helt til topps i kvinnenes stavsprang-finale og tok EM-gullet foran Katerina Stefanidi og Tina Sutej.

  – Et sportslig eventyr, kommenterte Jann Post og fikk samme reaksjon hos kollega Christina Vukicevic.

  – Et sjokk, beskrev hun gullet.

  Murto tok gullet med et hopp på 4,85, hele 10 centimeter foran Stefanidi på andreplass.

  Norske Lene Retzius (26) kom til EM-finalen i stav som medaljekandidat, men svingte seg aldri over 4,40 meter og endte sist.

  2022 European Championships
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Casper Ruud utspilt av 19-åring

  Casper Ruud tapte overraskende i strake sett for amerikanske Ben Shelton i 2. runde av ATP1000-turneringen i Cincinnati.

  De ble sviende 3-6 og 3-6 mot amerikaneren som er på 229.-plass på ATP-rankingen

  De to hadde aldri møttes tidligere og skulle ble en hard nøtt som den femteseedede 23-åringen ikke klarte å knekke. Casper Ruud ble til tider direkte utspilt av den offensive motstanderen.

  Casper Ruud ble brutt tidlig og brukte litt tid med å komme i gang med det gode spillet sitt. Den 19 år gamle amerikaneren var svært offensiv i spillet sitt og hadde ingen problemer med å ta det første settet med 6-3 etter to servebrudd.

  I det andre settet klarte Shelton å bryte i nordmannen første serve. Han spilte tennis som om han aldri har gjort annet og på et nivå som Casper Ruud ikke klarte å matche denne gangen.

  Det var betydelig varmere i Cincinnati enn det var i Montreal i forrige uke og Ruud virket plaget av varmen. (NTB)

  Canada Montreal Tennis
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Tromsø videre i cupen etter straffer mot HamKam

  Tromsø er klar for 4. runde i NM etter å ha slått HamKam etter straffer på hjemmebane. HamKam hadde de største sjansene, men kampen var langt fra velspilt. Etter 120 minutter var det fortsatt 0–0.

  Det måtte 14 straffer til for å kåre en vinner. Hamkams keeper Lars Jendal gikk fram, men trillet ballen utenfor og Tromsø er klar for 4. runde med 6-5-seier i straffekonken.

  – Det er surt, det er ikke så mye mer å si. Samtidig reddet jeg en, og de satte en i tverrliggeren. Så jeg gjorde jobben min som keeper, men som avslutter var det tynt, sier Jendal til NRK.

  – Jeg er veldig fornøyd. I cupen er det alt eller ingenting. Det er herlig å ha denne gulrota å se fram mot i mars, sier Tromsø-trener Gaute Helstrup til NRK.

  Eliteserien 2022: Hamkam - Vålerenga (1-1)
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste