Hopp til innhold

Her er hoppernes rareste tanker på bommen

VAL DI FIEMME (NRK.no): Har du noen gang lurt på hva hopperne tenker rett før de setter utfor? Vanligvis er det bare hopping, men noen ganger vandrer tankene til damer, melk og jordbær.

Rune Velta

Rune Velta fikk en gang et råd om å tenke på damer og jordbær på bommen for å senke skuldrene. – Det funka bra det, sier Velta.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tom Hilde

Tom Hilde på bommen i Planica i 2011. Forhåpentligvis konsentrerer han seg om rennet og ikke butikkturen han skal ha etterpå.

Foto: NTB scanpix

– Jeg er såpass profesjonell at jeg stort sett har fokus på det jeg skal gjøre. Men en gang i blant kan nok tankene være litt andre steder rett før et hopp, smiler Tom Hilde.

Hopperne har bestemte arbeidsoppgaver og tekniske ting de skal tenke på i sekundene før et hopp, men selv fokuserte toppidrettsutøvere kan miste fokus en gang i blant.

For Hilde er det verst når det er noe praktisk han skal gjøre - eller burde gjort allerede.

– Det kan handle om at man må innom butikken på vei hjem, at man må kjøpe et eller annet, at man har glemt et møte. Det er stort sett snakk om ting jeg har glemt, og hvis jeg har glemt noe, så kommer jeg på det på bommen. Men jeg kommer fort i modus når jeg slipper bommen uansett, sier Hilde.

Damer og jordbær

Rune Velta, som er med til VM som reserve, mener han er blitt flinkere til å fokusere på skihopping. Men også han har hatt noen litt annerledes tanker på bommen.

– Det er ganske mye rart. Jeg husker jeg var nervøs etter en litt dårlig første omgang, da sa treneren min at jeg skulle tenke på jordbær og damer i andre omgang. Det er ganske langt unna skihopping, ler Velta.

Rett før han skal ut på bommen kan tankene være enda fjernere fra hopp.

– Det er mye rart annet enn skihopping man kan tenke på. Men jeg tenker det er greit, for vi tenker jo såpass mye på skihopping at det kan være greit å få litt avstand en gang i blant, sier Velta.

Bardal nyter utsikten

Verdensmester Anders Bardal sier han ikke tenker på hverdagslige ting på bommen. Men noen ganger stopper han opp, ser på utsikten og tenker at han er heldig som får lov å drive med skihopping på fulltid.

– Kanskje du ser utover en svær by og tenker at du er heldig som får se dette. Når du sitter og ser utover Sapporo med to millioner innbyggere, da har du det ganske bra, sier Bardal.

Anders Bardal

Anders Bardal svever over Sapporo tidligere i år.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

«Å nei, jeg glemte å sette inn melka!»

Anders Jacobsen kan også nyte utsikten når ting virkelig flyter for ham. Utover det er han som regel flink til å holde konsentrasjonen. Men på trening kan han komme på de mest hverdagslige ting.

– Det kan være sånne ting som «Å nei, jeg glemte å sette inn melka, den står på benken fortsatt!».

Han synes imidlertid det aller verste er å tenke på å hoppe trygt. Det skjedde i kvalifiseringen i Vikersund i år.

– Jeg hadde hatt to rotehopp rett før, og da sa jeg ganske bestemt til meg selv at «nå, Anders, kjører du en trygg løsning». Det gjorde jeg, og det gikk helt greit. Men så kjedelig, da! Det er det verste jeg vet. Jeg vil mye heller tenke «all in, også satser vi på at det går», sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Andreas Stjernern husker ikke at han har tenkt på noe rart på bommen, men tankene fra da han skulle hoppe i gigantbakken i Planica for første gang, er brent inn i hukommelsen.

– Jeg var livredd. Jeg tenkte «Hva i all verden er det du driver med nå, Andreas?».

Se hvordan Anders Jacobsen ser ut i svevet. Her fra normalbakken i Vikersund i januar 2013.

Anders Jacobsen tenker noen ganger på praktiske ting på trening. Her er et annet påfunn fra Jacobsen-trening: Hjelmkamera i Vikersundbakken.

Siste nytt

 • Uldal vant i IBU-cupen – firedobbel norsk på jaktstarten i Idre

  Martin Uldal vant jaktstarten i IBU-cupåpningen i skiskyting i svenske Idre. Endre Strømsheim, Mats Øverby og Martin Nevland sørget for en norsk drømmedag.

  Strømsheim ledet foran Øverby før start i onsdagens renn, men fra femteplass klatret Uldal til sin første seier i IBU-cupen. Med tre bom vant han med 32 sekunder på Strømsheim, som måtte tåle fem bom. Øverby fulgte på tredjeplass, 53 sekunder bak med to bom.

  Martin Nevland kom på fjerdeplass og sørget for en norsk drømmedag i Sverige. Sverre Dahlen Aspenes endte på 9.-plass, mens Aleksander Fjeld Andersen ble nummer tolv.

  (©NTB)

  Martin Uldal
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Tandrevold skinte i fraværet av Eckhoff og Røiseland

  For første gang siden 2019 ble det 20 av 20 treff for Ingrid Landmark Tandrevold. Det gjør at det går mot pallplass i verdenscupåpningen, i fraværet til både Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

  Rennet pågår fortsatt, men det skal mye til for at noen blander seg inn i pallkampen.

  For med prikkfri skyting både på liggende og stående ble det en sterk start på sesongen for Tandrevold. Likevel var det lite å gjøre med svenske Hanna Öberg, som i likhet med Tandrevold skjøt feilfritt, men også leverte det lille ekstra i langrennssporet. Lisa Vittozzi ligger an til å bli nummer tre.

  For de andre norske ble det en tyngre dag både på standplass og i sporet. Karoline Knotten er foreløpig nest beste norske og er på 24.-plass enn så lenge.

  Kvinner 7.5km sprint skiskyting verdenscup
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • USA-spiss til undersøkelser

  Tirsdag la Christian Pulisic sin skade en demper på feiringen etter USAs 1-0-seier over Iran som sikret avansement fra gruppespillet i VM.

  Onsdag dukker nye skadebekymringer opp: Angrepsspiller Josh Sargent må til MR for en skade i ankelen.

  Sargent ble byttet ut noen minutter før full tid på grunn av skader, og nå spørs det om han blir klar til lørdagens åttedelsfinale mot Nederland.

  – Jeg er ikke sikker på hvor ille det er. Vi skal gjøre alt vi kan og forhåpentligvis er det ikke så ille, sier Sargent til The Athletic.

  Pulisic gikk langt i å friskmelde seg selv etter kollisjonen som sendte ham til sykehus, mens USA nå venter i spenning på resultatene fra undersøkelsene til Sargent som skal gjennomføres onsdag.

  WCup Iran United States Soccer
  Foto: Ashley Landis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste