Hopp til innhold

Her er hoppernes rareste tanker på bommen

VAL DI FIEMME (NRK.no): Har du noen gang lurt på hva hopperne tenker rett før de setter utfor? Vanligvis er det bare hopping, men noen ganger vandrer tankene til damer, melk og jordbær.

Rune Velta

Rune Velta fikk en gang et råd om å tenke på damer og jordbær på bommen for å senke skuldrene. – Det funka bra det, sier Velta.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tom Hilde

Tom Hilde på bommen i Planica i 2011. Forhåpentligvis konsentrerer han seg om rennet og ikke butikkturen han skal ha etterpå.

Foto: NTB scanpix

– Jeg er såpass profesjonell at jeg stort sett har fokus på det jeg skal gjøre. Men en gang i blant kan nok tankene være litt andre steder rett før et hopp, smiler Tom Hilde.

Hopperne har bestemte arbeidsoppgaver og tekniske ting de skal tenke på i sekundene før et hopp, men selv fokuserte toppidrettsutøvere kan miste fokus en gang i blant.

For Hilde er det verst når det er noe praktisk han skal gjøre - eller burde gjort allerede.

– Det kan handle om at man må innom butikken på vei hjem, at man må kjøpe et eller annet, at man har glemt et møte. Det er stort sett snakk om ting jeg har glemt, og hvis jeg har glemt noe, så kommer jeg på det på bommen. Men jeg kommer fort i modus når jeg slipper bommen uansett, sier Hilde.

Damer og jordbær

Rune Velta, som er med til VM som reserve, mener han er blitt flinkere til å fokusere på skihopping. Men også han har hatt noen litt annerledes tanker på bommen.

– Det er ganske mye rart. Jeg husker jeg var nervøs etter en litt dårlig første omgang, da sa treneren min at jeg skulle tenke på jordbær og damer i andre omgang. Det er ganske langt unna skihopping, ler Velta.

Rett før han skal ut på bommen kan tankene være enda fjernere fra hopp.

– Det er mye rart annet enn skihopping man kan tenke på. Men jeg tenker det er greit, for vi tenker jo såpass mye på skihopping at det kan være greit å få litt avstand en gang i blant, sier Velta.

Bardal nyter utsikten

Verdensmester Anders Bardal sier han ikke tenker på hverdagslige ting på bommen. Men noen ganger stopper han opp, ser på utsikten og tenker at han er heldig som får lov å drive med skihopping på fulltid.

– Kanskje du ser utover en svær by og tenker at du er heldig som får se dette. Når du sitter og ser utover Sapporo med to millioner innbyggere, da har du det ganske bra, sier Bardal.

Anders Bardal

Anders Bardal svever over Sapporo tidligere i år.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

«Å nei, jeg glemte å sette inn melka!»

Anders Jacobsen kan også nyte utsikten når ting virkelig flyter for ham. Utover det er han som regel flink til å holde konsentrasjonen. Men på trening kan han komme på de mest hverdagslige ting.

– Det kan være sånne ting som «Å nei, jeg glemte å sette inn melka, den står på benken fortsatt!».

Han synes imidlertid det aller verste er å tenke på å hoppe trygt. Det skjedde i kvalifiseringen i Vikersund i år.

– Jeg hadde hatt to rotehopp rett før, og da sa jeg ganske bestemt til meg selv at «nå, Anders, kjører du en trygg løsning». Det gjorde jeg, og det gikk helt greit. Men så kjedelig, da! Det er det verste jeg vet. Jeg vil mye heller tenke «all in, også satser vi på at det går», sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Andreas Stjernern husker ikke at han har tenkt på noe rart på bommen, men tankene fra da han skulle hoppe i gigantbakken i Planica for første gang, er brent inn i hukommelsen.

– Jeg var livredd. Jeg tenkte «Hva i all verden er det du driver med nå, Andreas?».

Se hvordan Anders Jacobsen ser ut i svevet. Her fra normalbakken i Vikersund i januar 2013.

Anders Jacobsen tenker noen ganger på praktiske ting på trening. Her er et annet påfunn fra Jacobsen-trening: Hjelmkamera i Vikersundbakken.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal