Hopp til innhold

Hoppsporten - for komplisert selv for hopperne?

VAL DI FIEMME (NRK.no): Poengreglene i hopp blir stadig mer kompliserte. NRK testet hopperne - greier de å se hvem som vinner med det blotte øye?

NRK ha fjernet grafikken og kommentatorlyden fra disse tre hoppene i Zakopane. Hvem av dem får flest poeng når lengdepoeng, stilpoeng, fartspoeng og vindpoeng er tatt med i betraktningen?

Test deg selv! NRK har fjernet grafikken og kommentatorlyden fra disse tre hoppene i Zakopane. Hvem av dem vinner når lengde, stil, fart og vind er tatt med i betraktningen? Hopperne er Taku Takeuchi, Dimitry Vassiliev og Gregor Schlierenzauer, i den rekkefølgen. Fasiten ligger i faktaboksen lenger ned i artikkelen.

  • Greier du å se hvilket av de tre hoppene som får flest poeng? Se hoppene og test deg selv i videovinduet over!

– Dette ødela dagen min, sier verdensmester Anders Bardal lattermildt.

Han har akkurat bommet fullstendig i NRKs uoffisielle hoppquiz, der han fikk se tre hopp og skulle gjette hvem som vant.

Også Anders Jacobsen svarte feil, så halvparten av det norske VM-laget strøk på testen.

– Jeg skjønner at tilskuerne synes det er vanskelig, det har jeg jo sett nå, sier Anders Bardal til NRK.no.

Hopperne fikk se tre hopp uten grafikk og kommentatorer og skulle gjette hvem som fikk flest poeng. Se hvordan det gikk med Jacobsen, Bardal, Hilde og Stjernen her. Reporter: Mads Nyborg Støstad/Kristine Norvik Skeide Foto: Christian Grotnes. Redigering: Anders Ween

Se hvordan det gikk da landslagshopperne fikk prøve seg på å gjette hvilket hopp som fikk flest poeng. Det ble mye latter og småmobbing... Reporter: Mads Nyborg Støstad/Kristine Norvik Skeide. Foto: Christian Grotnes. Redigering: Anders Ween.

Mange faktorer å holde styr på

Publikum må nesten ta fram både kalkulatoren og regelboka for å skjønne hvem som vinner et hopprenn etter at reglene om vindkompensasjon ble innført i 2009.

Det blir ikke lettere av at hopperne også får poeng utifra hvilken avsats de kjører fra. Det er nemlig ingen spøk å holde orden på lengdepoeng, vindpoeng, fartspoeng og stilpoeng på én gang.

Forvirringen blir komplett når utøverne fra og med denne sesongen selv kan bestemme om de vil gå ned på farta.

– Ja, jeg tror det er vanskelig for folk å forstå hva et godt hopp er, spesielt hvis det er varierende forhold. Da skal man ha sett mange hopprenn for å greie å følge med, sier Andreas Stjernen, som fikk perfekt score på quizzen.

– Synes du dette er et problem for hoppsporten?

– Ja, jeg synes det er et problem. For oss er det fint å ha den vindkompensasjonen, for det blir mer rettferdig. Men når man ser på hopprenn fra tidligere år, er det klart at det er enklere å følge med. Noe av sjarmen er at den som hopper lengst vinner, sier Stjernen.

Derfor ble reglene innført

Andreas Stjernen

Andreas Stjernen konsentrerer seg intenst om de tre hoppene på dataskjermen. Han traff perfekt med sitt svar.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Reglene ble innført fordi det blir mer rettferdig når man blir kompensert for god eller dårlig vind, og for at det blir lettere å gjennomføre renn uten forsinkelser når man kan gå opp eller ned på farta underveis.

Før regelendringene måtte man starte rennet på nytt hvis forholdene tilsa at man måtte gå ned på farta. Det var nærmest umulig å planlegge sendeplanen i etterkant av et hopprenn, forteller Arne Scheie.

– Det er en utfordring for hoppsporten at dette er blitt mer komplisert, men det er et klart steg i riktig retning. Uten dette tror jeg ikke så mange TV-selskaper ville sendt hopp i 2013 og 2014, sier den mangeårige NRK-kommentatoren.

– Men jeg skjønner godt at det må være veldig vanskelig for tilskuerne når det er vanskelig for oss kommentatorer og andre som driver med denne sporten, fortsetter Scheie.

Vil endre poeng til meter

Tom Hilde greide å plassere hopperne i helt riktig rekkefølge. Han mener likevel det er for vanskelig for publikum, og foreslår å endre reglene litt slik at man snakker mer om meter, ikke poeng.

– Poengene er avanserte nok, de skjønner ikke vi så mye av heller. Det hadde vært lettere hvis det var sånn at når man gikk opp én bom, fikk alle vite at man måtte hoppe 2,5 meter lenger. Poengene bare forvirrer, det er lettere å snakke om meter, sier Hilde.

Både hoppekspert Espen Bredesen og landslagstrener Alexander Stöckl har tidligere tatt til orde for samme løsning.

Anders og Anders' symbolske revansj

Flere av de andre hopperne støtter forslaget fra Hilde - kanskje ikke så rart etter å at askerhopperen gnidde inn seieren i hoppquizzen, som du kan se i videoen over.

Taperne Jacobsen og Bardal har imidlertid en fin, liten trøst. De vet nemlig hvordan det gikk i hopprennet i Zakopane, som quizen var hentet fra:

– Du husker hvem som vant det rennet til slutt, Anders? sier Jacobsen med et lurt smil.

– Det var du. Og jeg ble nummer to. Da er jo alt annet egentlig irrelevant, gliser Bardal.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal