NRK Meny
Normal

Homofil skøyteløper skal gå med regnbue-pin i Sotsji-OL

Newzealandske Blake Skjellerup (28) er en av få åpent homofilie utøvere som skal til OL i Sotsji. Han mener det verste han kan gjøre er å boikotte lekene.

Blake Skjellerup

Blake Skjellerup (midten), her under Vancouver-OL, sier han kommer til å ytre sin støtte til andre homofile offentlig under OL, selv om han risikerer å bli arrestert.

Foto: SAEED KHAN / Afp

28-åringen vil i stedet bruke mesterskapet til å endre de kontroversielle holdningene russiske myndigheter har til homofiles rettigheter.

US Gays Russia

Det har vært flere demonstrasjoner i Russland mot den nye homoloven. Her fra slutten av juli.

Foto: Mary Altaffer / Ap
Blake Skjellerup

Blake Skjellerup har en 16.-plass fra 1 000-meteren i Vancouver som sin hittil beste plassering i OL.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– En boikott vil heller fungere som en straff for oss utøvere. De olympiske leker har sterk påvirkningskraft og det vil være dumt å ikke bruke lekenes makt til å utfordre den krenkende loven, sier Skjellerup til nyhetsbyrået AFP.

Skjellerud er for tiden på treningsleir i Calgary i Canada hvor han lader opp til OL-grenen hurtigløp på skøyter. Newzealanderen er også en aktiv forkjemper for homofiles rettigheter.

Risikerer arrestasjon

Etter at president Vladimir Putin nylig signerte en lov som forbyr homofil propaganda i Russland har Skjellerup blitt intervjuet av flere medier, blant annet CNN og britiske Independent.

Til den britiske avisen forteller 28-åringen at han planlegger å gå loven midt i mot ved bruke en regnbuefarget «Gay Pride»-pin under mesterskapet.

Dette kommer skøyteløperen til å gjøre selv om han risikerer arresteasjon.

– Du bør få lov til å delta i OL uansett hvem du elsker, sier han.

Brev til statsministeren

Anti-homoloven har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Tidligere denne uken kastet også den homofile britiske skuespilleren Stephen Fry seg inn i debatten. Fry kalte loven «barbarisk og fascistisk».

– Det internasjonale samfunnet kan ikke for enhver pris akspetere alt Putin gjør, skrev Fry i et brev til Den internasjonale olympiske komite (IOK) og Storbritannias statsminister David Cameron.

I forrige uke meldte den russiske TV-kanalen Russian Today at den kontroversielle loven oppheves for OL-gjester og atleter, men torsdag kom den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko med uttalelser som svekker troverdigheten til at det faktisk blir slik.

– Du må respektere lovene i det landet du befinner deg, sa Mutko.

På den samme pressekonferansen, som ble holdt i forbindelse med friidretts-VM i Moskva, sa presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, at han ikke ser noe problem med loven.

– Jeg er overhodet ikke bekymret, sa Diack.

Ti år

Blake Skjellerup har på sin side ingen problemer med å stå opp i mot mektige russiske ledere.

– Det er trist å tenke på at jeg havner i trøbbel dersom jeg er meg selv, men det kommer jeg til å være uansett. Jeg reiser til Sotsji som OL-utøveren Blake, newzealenderen Blake og homofile Blake.

Skøyteløperen sier at Sotsji-OL har vært hans store mål i ti år.

16.-plassen fra 1 000-meteren i Vancouver er hans hittil beste OL-prestasjon.

– Vancouver-OL handlet om å få erfaring. 2014-lekene vil dreie seg om å gi 110 prosent og gjøre det beste for meg selv og landet mitt, sier Skjellerup.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal