Hopp til innhold

Homofil skøyteløper skal gå med regnbue-pin i Sotsji-OL

Newzealandske Blake Skjellerup (28) er en av få åpent homofilie utøvere som skal til OL i Sotsji. Han mener det verste han kan gjøre er å boikotte lekene.

Blake Skjellerup

Blake Skjellerup (midten), her under Vancouver-OL, sier han kommer til å ytre sin støtte til andre homofile offentlig under OL, selv om han risikerer å bli arrestert.

Foto: SAEED KHAN / Afp

28-åringen vil i stedet bruke mesterskapet til å endre de kontroversielle holdningene russiske myndigheter har til homofiles rettigheter.

US Gays Russia

Det har vært flere demonstrasjoner i Russland mot den nye homoloven. Her fra slutten av juli.

Foto: Mary Altaffer / Ap
Blake Skjellerup

Blake Skjellerup har en 16.-plass fra 1 000-meteren i Vancouver som sin hittil beste plassering i OL.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– En boikott vil heller fungere som en straff for oss utøvere. De olympiske leker har sterk påvirkningskraft og det vil være dumt å ikke bruke lekenes makt til å utfordre den krenkende loven, sier Skjellerup til nyhetsbyrået AFP.

Skjellerud er for tiden på treningsleir i Calgary i Canada hvor han lader opp til OL-grenen hurtigløp på skøyter. Newzealanderen er også en aktiv forkjemper for homofiles rettigheter.

Risikerer arrestasjon

Etter at president Vladimir Putin nylig signerte en lov som forbyr homofil propaganda i Russland har Skjellerup blitt intervjuet av flere medier, blant annet CNN og britiske Independent.

Til den britiske avisen forteller 28-åringen at han planlegger å gå loven midt i mot ved bruke en regnbuefarget «Gay Pride»-pin under mesterskapet.

Dette kommer skøyteløperen til å gjøre selv om han risikerer arresteasjon.

– Du bør få lov til å delta i OL uansett hvem du elsker, sier han.

Brev til statsministeren

Anti-homoloven har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Tidligere denne uken kastet også den homofile britiske skuespilleren Stephen Fry seg inn i debatten. Fry kalte loven «barbarisk og fascistisk».

– Det internasjonale samfunnet kan ikke for enhver pris akspetere alt Putin gjør, skrev Fry i et brev til Den internasjonale olympiske komite (IOK) og Storbritannias statsminister David Cameron.

I forrige uke meldte den russiske TV-kanalen Russian Today at den kontroversielle loven oppheves for OL-gjester og atleter, men torsdag kom den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko med uttalelser som svekker troverdigheten til at det faktisk blir slik.

– Du må respektere lovene i det landet du befinner deg, sa Mutko.

På den samme pressekonferansen, som ble holdt i forbindelse med friidretts-VM i Moskva, sa presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, at han ikke ser noe problem med loven.

– Jeg er overhodet ikke bekymret, sa Diack.

Ti år

Blake Skjellerup har på sin side ingen problemer med å stå opp i mot mektige russiske ledere.

– Det er trist å tenke på at jeg havner i trøbbel dersom jeg er meg selv, men det kommer jeg til å være uansett. Jeg reiser til Sotsji som OL-utøveren Blake, newzealenderen Blake og homofile Blake.

Skøyteløperen sier at Sotsji-OL har vært hans store mål i ti år.

16.-plassen fra 1 000-meteren i Vancouver er hans hittil beste OL-prestasjon.

– Vancouver-OL handlet om å få erfaring. 2014-lekene vil dreie seg om å gi 110 prosent og gjøre det beste for meg selv og landet mitt, sier Skjellerup.

Siste nytt

 • Blir midlertidig landslagssjef for Irland

  Tidligere Manchester United-stopper John O'Shea er ansatt som midlertidig landslagssjef for Irlands fotballherrer.

  Det bekrefter Irlands Fotballforbund på sine hjemmesider onsdag. Samtidig skriver de at en permanent løsning vil bli offentliggjort i starten av april.

  O'Shea la opp som fotballspiller i 2019. Året før spilte 42-åringen sin siste av 118 landskamper for Irland, og det er bare Robbie Keane og Shay Given som har flere kamper.

  I klubbkarrieren tilbragte den tidligere midtstopperen mest tid i Manchester United, der det ble 394 kamper mellom 1999 og 2011.

  John O'Shea
  Foto: Reuters
 • Norsk pistolbronse i EM

  Trioen Sondre Risan Haltvik, Tim Leo Hembre og Hans Wang Nøstvold skjøt til EM-bronse i luftpistol lagkonkurranse for junior onsdag.

  Den norske trioen vant overlegent over det belgiske laget, og sikret edelt metall.

  I kvinneklassen ble den norske trioen Eline Melkild Aalmo, Tiril Schüller og Ane Bjørkås Torgersen nummer sju. De ble utslått i kvartfinalen etter å ha vært femte best i kvalifiseringen.

  (NTB)

 • Saudiarabisk fond har fått tennisavtale

  Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF) har inngått en femårsavtale med ATP, den internasjonale organisasjon for herrenes profftennis.

  Med det øker kongedømmets innflytelse på internasjonal sport.

  Avtalen som ble kjent onsdag, omtales som et «flerårig strategisk partnerskap». I en felles uttalelse melder fondet og ATP at partnerskapet innebærer en «betydelig delt forpliktelse til å fremme tennis globalt».

  Noen sum for investeringen er ikke kjent, men avtalen innebærer at PIF blir offisiell navnesponsor for ATPs rankingliste. Fondet går også inn som partner for ATP-turneringene i Indian Wells, Miami, Madrid og Beijing, samt ATP-sluttspillet.

  Siden 2021 har det saudiske fondet investert tungt i flere store idretter, inkludert opprettelsen av PGA-rivalen LIV innen golf og oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle. Saudi-Arabia blir også arrangør av VM-sluttspillet i fotball i 2034.

  Landet har blitt beskyldt for «sportsvasking» ved å bruke idrett til å bedre sitt renommé internasjonalt etter massiv kritikk for håndteringen av menneskerettigheter og klimaspørsmål. (NTB)

  Tennisarena i Saudi-Arabia
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal