Hopp til innhold

Holunds unike OL-plan: Dropper Tour de Ski og tar nesten to måneder konkurransefri

DAVOS (NRK): Hans Christer Holund er ikke som andre skiløpere. Etter pallplasseringen sist verdenscuphelg gjennomfører han nå drømmeplanen mot OL, som er helt ulik fra samtlige landslagsløpere.

95VOMu9u2ws

LEVERTE DA HAN MÅTTE: Hans Christer Holund, her etter andreplassen på 15 kilometer fristil på Lillehammer sist helg.

Foto: Fredrik Varfjell

32-åringen er på plass i idylliske skiomgivelser i høyden i Davos. Torsdag brukte han formiddagsøkten til å gå noen tøffe drag sammen med Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger.

Snøen har lavet ned de siste dagene og trioen kunne rapportere om drømmeforhold.

Holund

KLAR FOR SKIRENN: Hans Christer Holund, her underveis på torsdagens økt i konkurranseløypene i Davos.

Det er også her Holund går sitt siste skirenn før OL. Søndag er det 15 kilometer i fristil på programmet.

Lyn-løperen forteller at han ikke reiser til Tour de Ski eller andre verdenscuprenn i januar. Neste gang han står på startstrek har det gått 57 dager. Da er han etter alle solemerker med på 30 kilometeren med skibytte i Beijing den 6. februar.

– Jeg er ikke en person som må konkurrere meg i form. Jeg kan like gjerne gå et testløp. Jeg er ikke avhengig av skirenn for å være på mitt beste i OL, sier Holund til NRK.

Reddet av råsterkt Lillehammer-løp

Han tør nå å bekrefte den spesielle planen. Lyn-løperen er også klar på at det nesten ikke hadde gått an å verken flagge, eller tenke tanken om å få gjennomført den uten at det gikk veldig bra under verdenscupen på Lillehammer sist helg.

Han og Simen Hegstad Krüger var i en egen klasse på 15 kilometeren i fristil. Pallplassen gjorde at han trolig slo seg rett inn i OL-troppen som tas ut 20. desember.

_muiafBECHQ

Hans Christer Holund sammen med Simen Hegstad Krüger og Martin Løwstrøm Nyenget etter 15 kilometer i fristil på Lillehammer sist helg.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hadde jeg ikke klart det, så kunne jeg ikke gjennomført plan A. Men skal jeg vinne OL-gull så er jeg avhengig av å forberede meg på best mulig måte. Hadde jeg ikke levert helgen som var, så hadde jeg gjort den OL-veien litt tyngre for meg selv.

– Jeg var lettet. Nå kan jeg konsentrere meg om å komme i form til OL i stedet for å kvalifisere meg.

– Måtte avbrutt akklimatisering

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum vil ikke si så mye rundt verken Tour de Ski- eller OL-uttak nå, men han har naturligvis lagt planen sammen med Holund og godkjent den.

Og han røper at eleven er alene i det norske landslagssystemet om den litt «ekstreme» planen om å ikke gå skirenn på så lang tid.

Det er riktignok fortsatt i det uvisse om Emil Iversen skal gå Tour de Ski og hva hans konkurranseplan mot OL blir. Therese Johaug er en som i likhet med Holund har bestemt seg for å droppe rennene i månedsskiftet desember/januar.

Men hun reiser ifølge trener Pål Gunnar Mikkelsplass etter planen til verdenscuprennene i Les Rousses i Frankrike for å få en konkurransegjennomkjøring og teste formen i midten av januar.

5Rb1hP9BzHk

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Sånn generelt er det mer normalt å gå noen skirenn fra nå og frem til OL. Og historisk sett har jo de som har lyktes gått det siste verdenscuprennet før mesterskap. Det er feil å si at det har vært et suksesskritierium, men det har vært en gjenganger, sier Nossum, og fortsetter:

– I år er det ikke sånn. Verdenscupen er i lavlandet mens vi er på precamp i høyden. Man måtte avbrutt akklimatiseringen for å gå rennene i januar. Det er det ikke mange som er villige til. Og Hans Christer har med årene funnet ut at han responderer godt på å trene.

– En konkurranse om hvem som er best trent

Holund viser til at han har hatt stor suksess med en lignende formel tidligere, blant annet til suksessmesterskapet i Oberstdorf sist vinter. Han endte opp med to gull på 15 kilometer og stafett. I tillegg til en bronse på 30 kilometeren med skibytte.

Men da gikk han flere konkurranser cirka en måned før mesterskapet.

– Dette handler om at VM ikke gikk i høyden, men det gjør OL. Det krever en lengre oppladning. Jeg har lyst til å få til et optimalt høydeopphold i stedet for å avbryte det for å konkurrere. I tillegg har vi vært lite i høyden med laget. Det er desto viktigere at jeg får akklimatisert på best mulig måte.

Krüger Holund

MÅTTE TA I: I rygg på Simen Hegstad Krüger måtte Hans Christer Holund ta i litt ekstra på torsdagens treningsøkt.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Precampen må bli optimal. Jeg tror ikke lengden på den perioden uten konkurranser har så mye å si, sier Holund, og viser blant annet til at han tross alt har trent i over et halvår før han gikk knallgode skirenn på Beitostølen i november.

– Det viktigste er å gjøre det som skal til for å være i best mulig form til OL. Det går i høyde, det er tunge forhold, det blir en konkurranse om hvem som er best trent, spår han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal