NRK Meny
Normal

Stor endring for Høgmo: Treningskampene forsvinner nesten helt

Når nyskapningen UEFA Nations Cup blir satt i verk, kan ikke Per-Mathias Høgmo og NFF lenger velge sine motstandere.

Even Hovland og Håvard Nordtveit

FÆRRE PRIVATKAMPER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo medgir at privatkampene kan ha utspilt sin rolle. Her er det Even Hovland og Håvard Nordtveit som ser på at ballen triller i mål bak Rune Jarstein.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

høgmo

Per-Mathias Høgmo er positiv til den nye turneringen, selv om den betyr færre treningskamper for Norge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi ser at det skjer strukturelle endringer både på landslagsnivå og på klubbnivå når det gjelder turneringer. Når det gjelder Nations Cup, betyr det at treningskampene så å si blir borte, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Høgmo har vært landslagssjef i tre år, og har hele tiden ønsket å møte gode motstandere når privatlandskampene skal settes opp.

Men fra høsten 2018 skal nyskapingen UEFA Nations League etableres. Den skal gi alle europeiske nasjoner flere konkurransekamper - og færre privatkamper.

– Lavere interesse

– Man spiller tellende kamper nesten til enhver tid. Det tror jeg er en styrke, for hver landskamp blir mer interessant. Man slipper mange av disse treningskampene som etter hvert har fått lavere interesse blant publikum, sier Høgmo.

I august tapte Norge 0-1 for Hviterussland på Ullevaal i en kamp som verken spillere eller publikum var fornøyd med. Den som reiste spørsmålet om hensikten med slike kamper.

Resultatet var også medvirkende til at Norge falt 20 plasser på FIFA-rankingen for september, og ned til 70.-plass – tangering av det nest dårligste noensinne.

Nations League vil gi Høgmo færre sjanser til å velge motstandere med tanke på å påvirke ranking. Det er i dag rankingen som avgjør hvilken hylle motstanderne blir hentet fra.

Med Nations League blir det i stedet flere konkurransekamper mot lag som er på omtrent samme nivå som Norge.

– Hvor viktig blir det å ha en høyere ranking?

– Nå er det sånn at UEFAs ranking er basert på tellende kamper i kvalifisering. Sånn sett gjorde vi en relativt god prestasjon sist, og det vil være viktig fremover å ta poeng i tellende kamper og bli ranket høyest mulig i UEFA sitt nye konsept, forklarer Høgmo.

Du ser positivt på nyskapningen?

– Ja. Treningskampene er litt i ferd med å utspille sin rolle, sier Høgmo.

– Må ha et konkurranseelement

Nations Cup er et steg i samme retning som fotballkommentator Lars Tjærnås tidligere har gått ut og ytret ønske om.

Derfor er han godt fornøyd med nyskapingen Nations Cup.

– Landskamper må ha et konkurranselement utover kampen selv for at den skal være attraktiv. Det har ikke privatlandskampene, men det har Nations Cup, sier Tjærnås til NRK.

Hvis dagens UEFA-ranking hadde blitt lagt til grunn (se faktaramme), hadde Norge havnet i League C.

Motstandere hadde blitt ett av lagene Frankrike, Danmark, Nord-Irland og Slovenia, og ett fra kvartetten Israel, Montenegro, Finland og Serbia.

Og om vi hadde havnet i en av gruppene med fire lag, hadde det fjerde blitt enten Litauen, Kypros eller Hviterussland.

Siste nytt

 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Ruud faller på verdensrankingen

  Tennisspiller Casper Ruud går fem plasser ned på den siste ATP-rankingen og er nå på 143. plass. Rafael Nadal beholder posisjonen som verdensener. Nordmannen er for tiden i USA og forbereder seg til kvalifiseringen til US Open.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • Carlsen vant etter maratonparti

  Etter hele seks og en halv time klarte endelig Magnus Carlsen å ta innersvingen på Sergej Karjakin og vinne i Sinquefield Cup i sjakk i USA. – Jeg er veldig glad nå. Jeg gjorde alt, sa Carlsen i intervjuet etterpå ifølge NTB.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd