NRK Meny
Normal

Stor endring for Høgmo: Treningskampene forsvinner nesten helt

Når nyskapningen UEFA Nations Cup blir satt i verk, kan ikke Per-Mathias Høgmo og NFF lenger velge sine motstandere.

Even Hovland og Håvard Nordtveit

FÆRRE PRIVATKAMPER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo medgir at privatkampene kan ha utspilt sin rolle. Her er det Even Hovland og Håvard Nordtveit som ser på at ballen triller i mål bak Rune Jarstein.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

høgmo

Per-Mathias Høgmo er positiv til den nye turneringen, selv om den betyr færre treningskamper for Norge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi ser at det skjer strukturelle endringer både på landslagsnivå og på klubbnivå når det gjelder turneringer. Når det gjelder Nations Cup, betyr det at treningskampene så å si blir borte, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Høgmo har vært landslagssjef i tre år, og har hele tiden ønsket å møte gode motstandere når privatlandskampene skal settes opp.

Men fra høsten 2018 skal nyskapingen UEFA Nations League etableres. Den skal gi alle europeiske nasjoner flere konkurransekamper - og færre privatkamper.

– Lavere interesse

– Man spiller tellende kamper nesten til enhver tid. Det tror jeg er en styrke, for hver landskamp blir mer interessant. Man slipper mange av disse treningskampene som etter hvert har fått lavere interesse blant publikum, sier Høgmo.

I august tapte Norge 0-1 for Hviterussland på Ullevaal i en kamp som verken spillere eller publikum var fornøyd med. Den som reiste spørsmålet om hensikten med slike kamper.

Resultatet var også medvirkende til at Norge falt 20 plasser på FIFA-rankingen for september, og ned til 70.-plass – tangering av det nest dårligste noensinne.

Nations League vil gi Høgmo færre sjanser til å velge motstandere med tanke på å påvirke ranking. Det er i dag rankingen som avgjør hvilken hylle motstanderne blir hentet fra.

Med Nations League blir det i stedet flere konkurransekamper mot lag som er på omtrent samme nivå som Norge.

– Hvor viktig blir det å ha en høyere ranking?

– Nå er det sånn at UEFAs ranking er basert på tellende kamper i kvalifisering. Sånn sett gjorde vi en relativt god prestasjon sist, og det vil være viktig fremover å ta poeng i tellende kamper og bli ranket høyest mulig i UEFA sitt nye konsept, forklarer Høgmo.

Du ser positivt på nyskapningen?

– Ja. Treningskampene er litt i ferd med å utspille sin rolle, sier Høgmo.

– Må ha et konkurranseelement

Nations Cup er et steg i samme retning som fotballkommentator Lars Tjærnås tidligere har gått ut og ytret ønske om.

Derfor er han godt fornøyd med nyskapingen Nations Cup.

– Landskamper må ha et konkurranselement utover kampen selv for at den skal være attraktiv. Det har ikke privatlandskampene, men det har Nations Cup, sier Tjærnås til NRK.

Hvis dagens UEFA-ranking hadde blitt lagt til grunn (se faktaramme), hadde Norge havnet i League C.

Motstandere hadde blitt ett av lagene Frankrike, Danmark, Nord-Irland og Slovenia, og ett fra kvartetten Israel, Montenegro, Finland og Serbia.

Og om vi hadde havnet i en av gruppene med fire lag, hadde det fjerde blitt enten Litauen, Kypros eller Hviterussland.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal