Hodebry for Lagerbäck – mot fire måneders pause før kvalik-klimaks

STORO (NRK): Lars Lagerbäck og Norge risikerer å gå fire måneder uten én landslagssamling før sluttspillet i nasjonsligaen.

Johansen

SKEPTISK: Stefan Johansen og Norge kan gå flere måneder uten samling før et eventuelt sluttspill i nasjonsligaen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Helst skulle man hatt en treningskamp eller to, eller i hvert fall en samling hvor man får pratet litt sammen. Motstanderen er jo klar på det tidspunktet, sier Stefan Johansen til NRK.

Norge er avhengig av minst fire poeng mot Spania (lørdag) og Romania (tirsdag) for å holde liv i håpet om en direktebillett til EM.

Hvis Norge ikke klarer å ta 2.-plassen i EM-kvaliken i høst, venter semifinale og eventuelt finale om en EM-billett i slutten av mars.

Siste kvalik-kamp er borte mot Malta 18. november, mens sluttspillet i nasjonsligaen er satt fra 26. til 31. mars 2020.

I mellomtiden er det ingen internasjonale datoer. Tidligere har Norge spilt landskamper i januar med hjemlige spillere, men også dette blir en utfordring.

Uaktuelt med treningskamp i mars

– Vi har hatt litt diskusjoner om januar, men vi har ikke noe konkret om det. Vi vet mer etter de to kampene (i november). Etter november blir fokuset å kartlegge motstanderne hvis det blir playoff. Det blir hovedprioriteten, sier Lagerbäck til NRK.

Lagerbäck

BETENKT: Landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Oppsettet for sluttspillet, 26. til 31. mars, gjør det uaktuelt å legge inn en treningskamp rett i forkant av kampene.

Det er kun tre dager mellom semifinale og en eventuell finale, påpeker Lagerbäck.

Dermed er alternativet en amputert januarsamling, som Lagerbäck har hatt med både Island og Sverige.

Da har det imidlertid vært en langsiktig plan med bruk av nordiske spillere og de beste U21-spillerne.

– Kortsiktig får man ikke frigjort spillerne (fra klubbene). Så er det Rosenborg, som er i gruppespill med tett kampprogram – særlig hvis de går videre. Men selv om de ikke går videre, har de spilt veldig lenge og vil ha fri ut i januar også. Det er alltid litt problemer med å få løs de beste nordiske spillerne også, sier Lagerbäck.

– Langt fra optimalt

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror kalenderen gjør at Lagerbäck vil vektlegge formspillerne i enda større grad i mars.

– Det er lenge uten en samling. Heldigvis er vi kommet dit at ikke halvparten spiller i Eliteserien. Det blir essensielt å velge spillere i form og i flyt, mener Torp.

Stefan Johansen tror også landslagsledelsen vil legge en god plan for oppkjøringen.

– Det er langt fra optimalt, men det er litt det som er utfordringen med landslaget. Fra samling i november, og så er den neste eventuelt i mars. Det er lang tid. Men samtidig er det likt for alle lag, påpeker Johansen.

– Jeg tror vi kommer til å få tettere oppfølging på klubblaget. Slik har det vært tidligere, og det tror jeg kommer til å skje igjen, men det er klart at det ikke er optimalt, legger han til.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal