Hodebry for Lagerbäck – mot fire måneders pause før kvalik-klimaks

STORO (NRK): Lars Lagerbäck og Norge risikerer å gå fire måneder uten én landslagssamling før sluttspillet i nasjonsligaen.

Johansen

SKEPTISK: Stefan Johansen og Norge kan gå flere måneder uten samling før et eventuelt sluttspill i nasjonsligaen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Helst skulle man hatt en treningskamp eller to, eller i hvert fall en samling hvor man får pratet litt sammen. Motstanderen er jo klar på det tidspunktet, sier Stefan Johansen til NRK.

Norge er avhengig av minst fire poeng mot Spania (lørdag) og Romania (tirsdag) for å holde liv i håpet om en direktebillett til EM.

Hvis Norge ikke klarer å ta 2.-plassen i EM-kvaliken i høst, venter semifinale og eventuelt finale om en EM-billett i slutten av mars.

Siste kvalik-kamp er borte mot Malta 18. november, mens sluttspillet i nasjonsligaen er satt fra 26. til 31. mars 2020.

I mellomtiden er det ingen internasjonale datoer. Tidligere har Norge spilt landskamper i januar med hjemlige spillere, men også dette blir en utfordring.

Uaktuelt med treningskamp i mars

– Vi har hatt litt diskusjoner om januar, men vi har ikke noe konkret om det. Vi vet mer etter de to kampene (i november). Etter november blir fokuset å kartlegge motstanderne hvis det blir playoff. Det blir hovedprioriteten, sier Lagerbäck til NRK.

Lagerbäck

BETENKT: Landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Oppsettet for sluttspillet, 26. til 31. mars, gjør det uaktuelt å legge inn en treningskamp rett i forkant av kampene.

Det er kun tre dager mellom semifinale og en eventuell finale, påpeker Lagerbäck.

Dermed er alternativet en amputert januarsamling, som Lagerbäck har hatt med både Island og Sverige.

Da har det imidlertid vært en langsiktig plan med bruk av nordiske spillere og de beste U21-spillerne.

– Kortsiktig får man ikke frigjort spillerne (fra klubbene). Så er det Rosenborg, som er i gruppespill med tett kampprogram – særlig hvis de går videre. Men selv om de ikke går videre, har de spilt veldig lenge og vil ha fri ut i januar også. Det er alltid litt problemer med å få løs de beste nordiske spillerne også, sier Lagerbäck.

– Langt fra optimalt

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror kalenderen gjør at Lagerbäck vil vektlegge formspillerne i enda større grad i mars.

– Det er lenge uten en samling. Heldigvis er vi kommet dit at ikke halvparten spiller i Eliteserien. Det blir essensielt å velge spillere i form og i flyt, mener Torp.

Stefan Johansen tror også landslagsledelsen vil legge en god plan for oppkjøringen.

– Det er langt fra optimalt, men det er litt det som er utfordringen med landslaget. Fra samling i november, og så er den neste eventuelt i mars. Det er lang tid. Men samtidig er det likt for alle lag, påpeker Johansen.

– Jeg tror vi kommer til å få tettere oppfølging på klubblaget. Slik har det vært tidligere, og det tror jeg kommer til å skje igjen, men det er klart at det ikke er optimalt, legger han til.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal