Hopp til innhold

Hjerneblødninger sendte Reidar (42) i koma – nå deltar han i ekstremløp

For ett og et halvt år siden kunne ikke Reidar Hellehaugen gå på grunn av en ulykke på ski. Lørdag deltar han i Norseman.

Reidar Hellehaug etter ulykken.

HARDT SKADD: Reidar Hellehaugen fikk flere kraftige hjerneblødninger etter en skiulykke. Her er han på sykehuset.

Foto: Privat

– Jeg har blitt fortalt at jeg kjørte utenfor løypa. Jeg skada meg stygt og brakk skuldre, armer og fikk noen kraftige hjerneblødninger, som tok meg inn i koma og en «grønnsaktilstand», sier Hellehaugen til NRK.

På ski få timer før sykkelulykken.

FÅ MINUTTER FØR: Dette bildet er tatt bare minutter før den dramatiske ulykken skjedde.

Foto: Privat

Ett og et halvt år senere er han klar på start i Eidfjord med startnummer 215 på brystet.

– Jeg kjenner at motstand bare gjør meg sterkere. Det er en liten fighter i meg som skal ta igjen, og hjelpe meg fremover, sier Hellehaugen.

Ekstrem-triatletens bror, som var vitne til den dramatiske ulykken, har fortalt ham at legene hadde spurt om de ville ha den brutale sannheten.

– Legene sa: «I verste fall så gir vi ham fem prosent sjanse, og beste fall får dere igjen en grønnsak». Så jeg har vært en grønnsak og vært litt borte, sier Hellehaug.

Trente på å flytte et håndkle

Reidar Hellehaugen på tredemølle på Sunnås.

OPPTRENING: Bare ett og et halvt år etter ulykken deltar Hellehaugen i Norseman. På bildet trener han i fysiosalen på Sunnås.

Foto: Privat

Foran han venter verdens hardeste Ironman-distanse, med 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden, 180 kilometer på sykkel over Hardangervidda til Tinnsjøen, og til slutt 42,2 kilometer opp mot Gaustatoppen.

Det er tredje gang at ekstrem-triatleten deltar i Norseman. Han deltok både i 2012 og 2014. Da ble han nummer 100 og nummer 62.

Etter skaden var Hellehaugen på Sunnås for å trene seg opp. En av oppgavene han fikk var å flytte et håndkle på en pult.

Det klarte han bare tre-fire ganger.

– Da jeg lå på Sunnås bestemte jeg meg for at jeg skulle tilbake 110 prosent, at jeg skulle bli bedre enn det jeg var da det smalt.

Hardtrening

For å forberede seg har Hellehaugen trent omtrent 14 timer i uka.

Reidar Hellehaugen etter ulykken.

HARDT SKADD: Etter ulykken så Reidar Hellehaugen slik ut.

Foto: Privat

– Man tror at man er forberedt, men uti vannet så kommer jeg til å tenke: «hvorfor har jeg ikke lagt inn litt mer». Men man må bare slå seg til ro med det.

Hellehaugen gruer seg aller mest til løpingen.

– Når det går oppover, da tror jeg at jeg klarer å vekke den lille krigeren som får meg frem. Når det er flatt, det er da styggen på ryggen kommer, sier han.

42-åringen vil ikke si hva som er målet, men kan røpe at han vil slå bestetiden sin, som er rett under 14 timer.

– Først må jeg komme meg til mål, og da er det bare takknemlighet for at jeg klarte det. Ikke bare selve Norseman, men også det å komme tilbake igjen fra der jeg har vært. Jeg tror det blir felt en tåre eller to. Jeg er ikke noen utpreget griner, men noen tårer tror jeg det blir.

PS: NRK streamer årets Norseman direkte lørdag fra klokken 05.00.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal