Svein Vestøl løper i Lofoten

Å løpe i Lofoten gir mange muligheter for god utsikt. Dersom man tar seg tid.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple

Ekstremtrimmeren

Når smertene er på det verste, pleier han å stoppe opp litt. Han vet at det vonde vil slippe taket, bare han får løpt seg varm igjen.

Men denne ettermiddagen kjenner han kun vage smerter fra en strekk i leggen, 42 år gamle Svein Vestøl fra Grimstad. På en av sine daglige treningsøkter, har han valgt å løpe i skogen, et par kilometer utenfor bysentrum.

Lette skritt høres på den myke skogbunnen. Den fuktige novemberlufta gir skrittene en spesiell gjenklang i trærne langs den lyslagte løypa. Få andre mennesker forstyrrer idyllen.

Pusten kan innimellom skimtes som små dampskyer over hodet hans.

Store utfordringer

Opp Gaustatoppen under Isklar Norseman Xtreme Triathlon 2013

Noen utøvere på vei opp Gaustatoppen under Norseman Xtreme Triathlon i 2013.

Foto: Jose Luis Hourcade / NXTRI

Svein Vestøl har en gang løpt 366 runder på Bislett i løpet av ett døgn. Det tilsvarer 20 mil. Springende. Rundt og rundt og rundt.

Han liker å stille til start i konkurranser som kan ta mer enn pusten fra en middels trimmer. Men han søker ikke smerter for smertens skyld. Han bare vet at de kommer.

De siste årene har han ikke fått plass på det spesielt populære løpet Norseman Xtreme Triathlon, så derfor valgte han i fjor å arrangere konkurransen på egen hånd, for seg selv. Da han kom til mål på Gaustatoppen, snudde han og gjennomførte samme løypa motsatt vei.

– Det var jo kjempeflott og en fantastisk tur. Da hadde jeg jo ingen andre å konkurrere med enn meg sjøl, smiler han. Han smiler mye.

Svein Vestøl

Svein Vestøl på en av sine daglige treningsrunder. Her på Stamina i Grimstad.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Han har også løpt fra Trondheim til Oslo. Det er mer enn 50 mil. På beina.

Likevel ber 42-åringen om å bli trodd på at han kun er en trimmer. Og han leter stadig etter nye utfordringer, nye ultraløp. På nye, gjerne spektakulære steder.

Det er mange nok å ta av. Ifølge en oversikt fra kondis.no blir det arrangert flere enn 40 ultraløp i Norge i år.

Runder på Bislett er han ferdig med. Der nådde han målet sitt for et par år siden, som var å klare 20 mil på ett døgn. Han innser at det er en spesiell ting å gjøre.

– Det er veldig spesielt. Men hvis du går inn og ser hvor mye forskjellige folk det er der; du ville blitt så overrasket, sier han. Denne helgen arrangeres Bislett International Indoor Endurance Festival igjen, og i år er konkurransene utvidet til løp som går over 6, 12, 24 eller 48 timer. I år stiller rekordmange 292 deltakere til start.

Svein Vestøl i The Arctic Triple

Svein har vært testløper for de tre ekstremløpene i Lofoten, kalt The Arctic Triple. Dermed har han gjennomført 5 øvelser.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple

Stor mental styrke

Da Svein sleit seg fra Trondheim til Oslo, brukte han 5 dager, 1 time og 33 minutter på turen. Han kom inn som nummer sju i det løpet, av i alt åtte deltakere som maktet å fullføre. Den eneste kvinnen kom i mål mer enn fem timer bak ham. Spørsmålet er hvordan han klarer å gjennomføre.

– Nei, åssen klarer jeg det, da? Jeg liker jo ikke smerte, men jeg ... Han leter etter ordene. – Det er . jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det, egentlig. Det er jo bare sånn det er. Og blir det for ille, så må du jo bare stoppe littegrann, sier han.

Svein Vestøl i Arctic Triple

Løp i Lofoten inkluderer også et skue av vakre sandstrender.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple

For normalt utrustede mennesker vil det likevel kunne være vanskelig å fatte at det går an å holde det gående på den måten i fem døgn i strekk. Og deretter være fornøyd med kun å ha fullført. Selv som sistemann blant de sju mennene som nådde Oslo. Sveins kamerat, som hjalp ham under løpet, mente at Trondheim-Oslo-løpet er det dummeste Svein har deltatt i.

– Det går jo ikke på om du er i god form, det går på om du egentlig tåler det. Om du orker å presse deg sjøl. Det der var jo bare tyning. Det var så dumt, atte. Men det var kjempegøy å ha gjort det, hevder han. Med et bredt glis.

Svein Vestøl løper i skogen

Treningsturer i Grimstads lysløype er vanlig kost for Svein Vestøl.

Foto: Pål Tegnander / NRK
Ultraløperen Svein Vestøl fra Grimstad trives med enorme utfordringer løpsmessig. Men han konkurrer oftest med seg selv

Ny hobby

Svein har tidligere vært forsvarsspiller for fotballklubben Jerv i Grimstad, som for tida spiller kvalifiseringskamper om eliteseriespill neste år. Da han ga seg for noen få år siden, måtte han få seg en ny hobby.

– Og da ble det løping. Det ble bare sånn, sier han.

– Men jeg har jo alltid likt å løpe, da. Jeg løp først en maraton. Og så løp jeg faktisk noe som heter Rallarvegsløpet. Det er egentlig fra Flåm og så opp til Finse, og så fra Finse til Haugastøl. Det var jo en fantastisk flott tur, da.

Det var da gnisten for de lange løpeturene ble tent.

Redaktør av spesialmagasinet Kondis, Runar Gilberg, er selv aktiv ultraløper. Han mener ekstreme trimmere av Svein Vestøls kaliber ikke oppsøker det verste man kan tenke seg, snarere tvert imot.

Svein Vestøl svømmer i The Arctic Triple

Ingen favorittøvelse for Svein, dette. Men svømming må til i en triathlon.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple

– De oppsøker det de liker veldig godt, mener han.

Han kjenner ikke Svein Vestøl veldig godt, men mener han må ha stor mental og fysisk kapasitet ut ifra det han har gjennomført.

Han hevder ultraløp er lystbetont, selv om det fra utsiden kan se ut som det stikk motsatte.

The Arctic Triple

Og vi må nesten tro ham på det. For fra basen i Grimstad fortsetter Svein å presse kroppen sin til ekstreme utfordringer.

Runar Gilberg

Runar Gilberg er selv aktiv ultraløper. Her fra Ultra-trail du Mont Blanc sommeren 2016.

Foto: Bjørn Johannessen / Kondis.no

I mars kan han bli den første og hittil eneste som i løpet av ett år har gjennomført de tre ekstreme konkurransene i Lofoten, kalt The Arctic Triple. Da må han konkurrere med ski på beina.

– Da er det randonee og litt forskjellig. Ja, jeg har aldri prøvd, jeg. Men det ordner seg nok, sier han optimistisk.

– Skal du trene litt på det, eller?

– Ja, jeg må i hvert fall få meg ski. Så jeg må jo få prøvd littegrann.

Han får i alle fall full applaus på veien fra prosjektleder Maria Terese Karlsen i The Arctic Triple.

– Han er jo rett og slett helt unik, mener hun. – For han er den eneste som har vært med på absolutt alt vi har gjort, både testløp og konkurranser, sier Karlsen.

– Han er en fullfører

I løpet av halvannet år har han gjennomført fem ekstremløp i Lofoten.

– Det er nesten ikke til å forstå at det er mulig. En ting er den fysiske kapasiteten, men han er jo en solstråle fra ende til annen, hevder hun.

– Vi pleier å tulle med at vi har for få bilder av utøvere som virkelig sliter på disse ekstremdistansene. Svein er et utmerket eksempel på det. Han har en enorm positiv kraft i seg. Han er en fullfører, rett og slett, mener Karlsen.

Isklar Norseman Xtreme Triathlon 2013

Selv om det er løping som ligger Sveins hjerte nærmest, må han av og til kaste seg på sykkelen, som for eksempel i Norseman Xtreme Triathlon. Dette er den nederlandske utøveren Jacob Veenstra under Norseman Xtreme Triathlon 2013.

Foto: Jose Luis Hourcade / NXTRI
Svein Vestøl i The Arctic Triple

Lofoten Ultra-Trail ble for første gang arrangert i juni 2016. Lengste etappe er 100 miles, det vil si nesten 161 kilometer.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple

Svein begynner å smile når han snakker om Lofoten og The Arctic Triple, som omfatter de tre nykommerne Lofoten Ultratrail, Lofoten Triathlon og Lofoten Skimo.

– Nå har jeg vært mye i Lofoten i det siste, da. Det gir utrolig mye, det er jo så flott!

Han hadde ikke vært der før han ble testløper for arrangørene av The Arctic Triple. – Det er helt utrolig. Du får jo de naturopplevelsene, sier han med glød.

Maria Terese Karlsen

Prosjektleder i The Arctic Triple, Maria Terese Karlsen, er full av lovord over innsatsen til Svein Vestøl.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mens aktive trimmere flest nøyer seg med et par-tre treningsturer i uka, trener Svein så godt som hver eneste dag året rundt.

– Det er ofte at en kjenner at en er sliten i kroppen, og så sier en til seg sjøl at nå burde jeg ikke ha trent, men jeg gjør det allikevel, sier han.

Aldri hatt skader

Han hevder bestemt at han aldri noterer hvor langt han løper eller tidene han løper på mens han trener.

– Jeg bare trener når jeg har lyst og trener det jeg har lyst til. Jeg har aldri noe program, sier han.

Han har heller aldri vært skadet, selv da han var aktiv fotballspiller.

Svein Vestøl på tredemølle

Svein leder maratontreningen denne tirsdagskvelden.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Jeg har vært heldig. Har fått en strekk i leggen, nå, da. Men det er sånt som går over ganske raskt, forsikrer han.

Svein Vestøl kan ikke se for seg en tilværelse uten trening.

– Det trur jeg hadde blitt stusslig. Jeg tør ikke tenke på det, engang, sier han.

Selv om konkurranseinstinktet og seiersambisjonene ikke står høyest på agendaen, vil ikke Svein Vestøl utelukke en mulig, framtidig satsing.

– Jeg er sikker på at hvis en hadde trent riktig, så hadde en sikkert blitt bedre. Men vi får se. Kanskje en gang, ler han.

Svein Vestøl i Arctic Triple - Skimo-test

I mars kan Svein Vestøl bli første deltaker til å erobre The Arctic Triple, tre ekstremløp i Lofoten i løpet av ett år.

Foto: Kai-Otto Melau / The Arctic Triple