Hopp til innhold

Historiske øyeblikk

Her kan du lese om Wimbledons største rivaliseringer.

Roger Federer i Wimbledon
Foto: Anja Niedringhaus / AP

Wimbledon-historien inneholder en rekke store rivaliseringer.

Her kan du lese om tre bataljer som har vekket tennisverdenens oppmerksomhet. To av dem er med svensker i en av hovedrollene.

Les også: Wimbledons historie

Borg mot McEnroe

På 70-tallet var det en svensk tennis-spiller som var en sentrum for oppmerksomheten. Den stilige og avslappede Björn Borg ble et fenomen og tennisens kanskje første verdensstjerne.

Fra årene 1976 til 1979 vant den langhårete svensken fra Södertälje fire titler på rad i Wimbledon og virket uslåelig.

Men så dukket det en ung amerikaner opp, som var Borgs rake motsetning.

John McEnroe var en hissigpropp av dimensjoner og hadde en aggresiv spillestil med fokus på serve og volley. Hans utblåsninger mot dommere og publikum har blitt historiske. Noe lignende var det utenkelig å se den sindige svensken gjøre.

I finalen i 1980 møttes Borg og McEnroe i det som i ettertid blir sett på som en av de store finalene i Wimbledon.

John McEnroe i Wimbledon i 1981

John McEnroe slipper jubelen løs etter seieren mot Björn Borg i 1981.

Foto: ADAM STOLTMAN / AP

Kampen gikk over fem sett. McEnroe blåste Borg av banen i det første settet, men svensken slo tilbake i de to neste.

I det fjerde settet hadde Borg hele syv matchballer uten å avgjøre matchen.

Det måtte et femte og avgjørende sett til for å krone en mester, og for femte år på rad vant Björn Borg som med det ble historisk.

Et år senere var det igjen klart for møte mellom svensken og amerikaneren.

Denne gangen var det McEnroes tur til å vinne. Dette ble starten på flere suksessrike år for amerikaneren, mens karrieren til den sindige svensken gikk mot slutten.

Edberg mot Becker

En ung tysker tok Wimbledon med storm i 1985. Useedet og 17 år gammel slo Boris Becker sør-afrikaneren Kevin Curren, og ble den yngste vinneren i Wimbledons historie.

Becker tok en tittel til i 1986 før han igjen var i finalen i 1988. Men da sto det en svenske fra Västervik på andre siden av banen.

Boris Becker fra 1999.

Boris Becker mot slutten av karrieren.

Foto: ROBERT SULLIVAN / AFP

Stefan Edberg slo tyskeren i fire sett og ble den første svensken siden Björn Borg med en Wimbledon-tittel.

Året etter var det duket for revansje da Becker vant i tre sett. Men i 1990 var det igjen klart for Edberg i den tredje finalen på rad mellom svensken og tyskeren.

Edberg spilte ikke flere Wimbledon-finaler etter dette, mens Becker spilte to finaler til som han tapte mot henholdsvis Micheal Stich og Pete Sampras.

Les også: Tidligere vinnere - herrer

Les også: Tidligere vinnere - kvinner

Federer mot Nadal

Etter at Pete Sampras hadde dominert på gresset under hele 90-tallet, var det en ung sveitser som tok over tronen i det nye årtusenet.

Roger Federer tok tre titler på rad fra 2003 til 2005. Men i 2006 sto tennisens nye vidunderbarn klar på andre siden av nettet.

Rafael Nadal hadde på kort tid blitt verdens klart beste grusspiller og nå skulle spanjolen vise hva han var kar om på gresset.

Men det var en formidabel motstander han møtte i Roger Federer. Finalen i 2006 ble aldri spennende. Verdenseneren fra Sveits vant i fire sett.

Året etter møttes de to igjen. Internasjonal herretennis handlet bare om Federer og Nadal på denne tiden, med Federer et hestehode foran.

Finalen i 2007 ble en feienede flott forestilling i fem sett, men igjen var det Federer som trakk det lengste strået og tok sin femte seier på rad i Wimbledon. 27 år siden Björn Borg gjorde det samme.

I 2008 ville Federer forsøke å slå Borgs rekord, og igjen var Nadal motstander i finalen.

Matchen som fulgte blir sett på som den beste finalen i Wimbledons historie.

Fem magiske sett med kvalitetstennis ble spilt i det som er den lengste finalen noensinne grunnet stadige avbrudd på grunn av regn.

Til slutt vant Nadal det siste settet med 9-7. Da hadde mørket begynte å senke seg over London.

LES: - Beste finalen noensinne

LES: Endelig Nadal-jubel

Tør vi håpe på noe lignende i år?

Vinner og taper av Wimbledon 2008

Vinner og taper av Wimbledon 2008

Foto: Carl de Souza / Scanpix/AP

Sportsnyheter

Ukjente Gard (25) sammenlignes med Beckham etter drømmescoring

Fire minutter på overtid reddet Gard Simenstad ekstraomganger for HamKam mot Vålerenga. Scoringen sammenlignes med det aller peneste i historien.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal