Hopp til innhold

Englands finalehelt: – Dette er det drømmer er laget av

England hadde aldri før vunnet EM verken på herre- eller kvinnesiden. Men etter finalen mot Tyskland søndag kunne endelig supporterne synge at «fotballen kommer hjem».

HcXNLBcejr4

England kan for første gang juble for en etterlengtet EM-triumf etter at Tyskland ble beseiret 2-1 i søndagens finale på Wembley.

Innbytter Chloe Kelly ble den store helten da hun avgjorde med sin 2-1-scoring i andre ekstraomgang.

Ella Toone scoret kampens første mål i det 62. spilleminutt, men Tyskland utlignet med Lina Magull 11 minutter før slutt.

Englands første EM-gull

Dermed gikk kampen til ekstraomganger, og i det 110. spilleminutt i andre ekstraomgang scoret Kelly målet som sendte England til himmels.

– Å herregud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, dette er helt uvirkelig, sier matchvinner Kelly til BBC etter kampen.

– Dette er det drømmer er laget av. For unge jenter som ser på kvinnefotball, dette må være utrolig, legger hun til.

e0GJOLWMh8Q

Chloe Kelly jubler for sin 2-1-scoring i andre ekstraomgang. Da var det verdt å ta et gult kort for å kaste drakta.

Foto: Rui Vieira / AP

EM-bragden blir lagt merke til, og til og med dronning Elizabeth har sendt sin gratulasjon til de engelske fotballkvinnene søndag kveld.

Kampens første målscorer Ella Toone er høyt oppe da NRK snakker med henne etter kampslutt.

– Jeg føler alle mulige følelser. Jeg har grått, ledd og smilt – jeg er «on top of the world». Det er den beste dagen i livet mitt, sier hun til NRK.

England-kaptein Leah Williamson er regelrett rørt etter prestasjonen og felte noen tårer.

– Kunne alle se det? Jeg klarer bare ikke å styre meg. Jeg er en som gråter, jeg har alltid vært det. Hadde jeg bare latt tankene gå før kampen hadde jeg grått da også. Det betyr så mye for meg. Å endelig gjøre det, når verden er i mot oss... det føles bare fantastisk, sier Williamson til NRK.

vbkNmrAJIKk

Leah Williamson ble rørt etter triumfen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Det er bare utrolig

England-trener Sarina Wiegman er helt satt ut av det laget nå har oppnådd.

– Det er bare utrolig. Jeg husker ikke engang hva du spurte meg om! Hva er det som skjer, sier hun i intervjuet med ITV etter kampen.

– Hva gjør dette laget så spesielt?

– Vel, har du en halvtime? Hvis du virkelig vil vinne, hvis du vil bli mester hver eneste dag, det er den holdningen jeg har lagt merke til hele dette året. Det er helt utrolig. Vi ble enige om et par ting, og det var ikke bare ord. Vi levde det. Og det var så jevnt, for Tyskland var veldig gode. Det ble en skikkelig kamp, men hvem bryr seg, vi vant. Vi er EM-vinnere, sier Wiegman.

AppntOgG_NI

England kunne endelig juble for EM-gull.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

EM-suksessen smaker nok ikke noe dårligere av at den kom foran 87.192 på Wembley, et publikumsantall som dermed satte rekord for antall tilskuere i en EM-kamp uansett kjønn.

Gratulasjonene renner nå inn fra engelske fotballprofiler:

Jeg kan ikke sette ord på hvor mye arbeid som er lagt ned i dette. Jeg er så stolt, jeg kan ikke tro det, sier BBC-ekspert og tidligere fotballproff Ian Wright.

Gratulerer med en fantastisk prestasjon. Det første målet oppsummerte kvaliteten i dette laget. Dere er alle rollemodeller for fremtidige generasjoner som vil begynne å spille fotball på grunn av det de har sett i dag, skriver Liverpool-legenden Jamie Carragher på Twitter etter seieren.

Den engelske fotball- og TV-profilen Gary Lineker har lenge vært kjent for sitatet «fotball er et enkelt spill, der 22 menn løper etter en ball i 90 minutter og så vinner tyskerne til slutt».

Etter England-kvinnenes triumf skriver Lineker på Twitter:

– Fotball er et enkelt spill, der 22 kvinner løper etter en ball i 90 minutter og så vinner faktisk England til slutt ...

ijD4CNZwbcY

En lang tå fra Chloe Kelly sørget for EM-gull til England.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Stjernen ut på oppvarmingen

Det ble dramatisk allerede før avspark da den tyske stjernen Alexandra Popp skadet seg på oppvarmingen.

Tyskland måtte dermed starte kampen uten sin toppscorer og kaptein.

– Hun har stått og grått på siden her og var veldig opprørt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith om den skadde Tyskland-stjernen.

England gjorde ingen bytter fra semifinalene, og startet dermed med det samme laget i samtlige EM-kamper.

Det gjorde at Alessio Russo, som sto med fire mål som innbytter i EM, igjen måtte starte på benken.

Når fasiten ble som den ble, vil verken Russo eller noen andre klage på det.

Fortjent at England vant EM?

Snytt for straffe?

Selve kampen var fartsfylt og intens fra første minutt. Dramatisk ble det midtveis i omgangen da Leah Williamson virket å handse inne i eget felt, men etter en VAR-sjekk vinket dommeren spillet videre.

– Der ble Tyskland snytt for en soleklar straffe, mente tidligere toppdommer Jonas Eriksson i SVT-studioet.

Begge lag hadde flere muligheter til å ta ledelsen, men det sto likevel 0-0 etter de første 45 minuttene.

I andre omgang var det Tyskland som festet et grep om kampen og skapte flere farlige muligheter.

Men det var England som scoret først.

– Den kaldeste fisken i hele England

Keira Walsh fant Ella Toone med en fantastisk pasning i bakrom, og alene med keeper gjorde Toone ingen feil og lobbet ballen over keeper og i mål på vakkert vis.

– Den kaldeste fisken i hele England, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om Toones avslutning.

– En pasning fra øverste hylle. Hun har null landslagsmål i karrieren, men den pasningen teller som ti, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

A5Kh29L21LU

Ella Toone har her sendt England til himmels på Wembley.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Minuttet etter var Tyskland nær utligning da et skudd fra Lina Magull traff tverrliggeren og spratt ut.

Samme Magull skulle imidlertid få scoringen sin. I det 79. minutt Etter et strålende Tyskland-angrep satte Magull frem venstrefoten og styrte ballen opp i nettaket.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger. I det 110. minutt sendte Chloe Kelly England i ledelsen da hun stakk frem en lang tå og pirket inn 2-1.

Det ble også sluttresultatet, og England kan endelig juble for en EM-tittel.

Siste nytt

 • Nusa delaktig i overraskende seier

  Belgiske Brugge tok sesongens tredje seier i mesterligaen da spanske Atlético Madrid ble slått 2-0 i gruppe B.

  Antonio Nusa startet på benken for de belgiske mestrerne, men kom inn for målscorer Ferran Jutglas fire minutter før slutt. Det var snakk om at 17-åringen skulle være med fra start ettersom lagets danske spiss Andreas Skov Olsen har slitt med en matforgiftning de siste dagene, men slik ble det ikke.

  I stedet var det canadiske Tajon Buchanan som fikk sjansen på topp sammen med Ferran Jutgla og Kamal Sowah.

  Nordmannen ble den nest yngste målscoreren i mesterligaen da han scoret i 4-0-kampen mot Porto sist. Brugge har vunnet sine tre første kamper i mesterligaen og har seks poeng sluke på tabelltopp.

  Portugal Soccer Champions League
  Foto: Luis Vieira / AP
 • Alexander-Arnold med perlescoring i Liverpool-seier

  Liverpool vant den britiske duellen mot Rangers i Mesterligaen tirsdag kveld.

  Trent Alexander-Arnold svarte kritikerne da han skrudde et frispark fra 24 meter vakkert i hjørnet allerede i det 7. minutt på Anfield, og Jürgen Klopps lag så seg ikke tilbake. Bare en god Allan McGregor i målet holdt Rangers inne i kampen før pause, og tidlig i den andre omgangen doblet Mo Salah ledelsen på straffespark etter at Luis Diaz ble felt.

  Liverpool kunne vunnet mer, men Rangers var veldig nær redusering på tampen. En akrobatisk redning på strek av Kostas Tsimikas og en flott redning av Alisson Becker hindret det.

  Liverpool har slått tilbake med to seirer etter at laget fikk juling i Napoli i første runde, og med en ny seier i Glasgow neste uke vil det se veldig bra ut.

  (NTB)

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste