Englands finalehelt: – Dette er det drømmer er laget av

England hadde aldri før vunnet EM verken på herre- eller kvinnesiden. Men etter finalen mot Tyskland søndag kunne endelig supporterne synge at «fotballen kommer hjem».

HcXNLBcejr4

England kan for første gang juble for en etterlengtet EM-triumf etter at Tyskland ble beseiret 2-1 i søndagens finale på Wembley.

Innbytter Chloe Kelly ble den store helten da hun avgjorde med sin 2-1-scoring i andre ekstraomgang.

Ella Toone scoret kampens første mål i det 62. spilleminutt, men Tyskland utlignet med Lina Magull 11 minutter før slutt.

Englands første EM-gull

Dermed gikk kampen til ekstraomganger, og i det 110. spilleminutt i andre ekstraomgang scoret Kelly målet som sendte England til himmels.

– Å herregud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, dette er helt uvirkelig, sier matchvinner Kelly til BBC etter kampen.

– Dette er det drømmer er laget av. For unge jenter som ser på kvinnefotball, dette må være utrolig, legger hun til.

e0GJOLWMh8Q

Chloe Kelly jubler for sin 2-1-scoring i andre ekstraomgang. Da var det verdt å ta et gult kort for å kaste drakta.

EM-bragden blir lagt merke til, og til og med dronning Elizabeth har sendt sin gratulasjon til de engelske fotballkvinnene søndag kveld.

Kampens første målscorer Ella Toone er høyt oppe da NRK snakker med henne etter kampslutt.

– Jeg føler alle mulige følelser. Jeg har grått, ledd og smilt – jeg er «on top of the world». Det er den beste dagen i livet mitt, sier hun til NRK.

England-kaptein Leah Williamson er regelrett rørt etter prestasjonen og felte noen tårer.

– Kunne alle se det? Jeg klarer bare ikke å styre meg. Jeg er en som gråter, jeg har alltid vært det. Hadde jeg bare latt tankene gå før kampen hadde jeg grått da også. Det betyr så mye for meg. Å endelig gjøre det, når verden er i mot oss... det føles bare fantastisk, sier Williamson til NRK.

vbkNmrAJIKk

Leah Williamson ble rørt etter triumfen.

– Det er bare utrolig

England-trener Sarina Wiegman er helt satt ut av det laget nå har oppnådd.

– Det er bare utrolig. Jeg husker ikke engang hva du spurte meg om! Hva er det som skjer, sier hun i intervjuet med ITV etter kampen.

– Hva gjør dette laget så spesielt?

– Vel, har du en halvtime? Hvis du virkelig vil vinne, hvis du vil bli mester hver eneste dag, det er den holdningen jeg har lagt merke til hele dette året. Det er helt utrolig. Vi ble enige om et par ting, og det var ikke bare ord. Vi levde det. Og det var så jevnt, for Tyskland var veldig gode. Det ble en skikkelig kamp, men hvem bryr seg, vi vant. Vi er EM-vinnere, sier Wiegman.

AppntOgG_NI

England kunne endelig juble for EM-gull.

EM-suksessen smaker nok ikke noe dårligere av at den kom foran 87.192 på Wembley, et publikumsantall som dermed satte rekord for antall tilskuere i en EM-kamp uansett kjønn.

Gratulasjonene renner nå inn fra engelske fotballprofiler:

Jeg kan ikke sette ord på hvor mye arbeid som er lagt ned i dette. Jeg er så stolt, jeg kan ikke tro det, sier BBC-ekspert og tidligere fotballproff Ian Wright.

Gratulerer med en fantastisk prestasjon. Det første målet oppsummerte kvaliteten i dette laget. Dere er alle rollemodeller for fremtidige generasjoner som vil begynne å spille fotball på grunn av det de har sett i dag, skriver Liverpool-legenden Jamie Carragher på Twitter etter seieren.

Den engelske fotball- og TV-profilen Gary Lineker har lenge vært kjent for sitatet «fotball er et enkelt spill, der 22 menn løper etter en ball i 90 minutter og så vinner tyskerne til slutt».

Etter England-kvinnenes triumf skriver Lineker på Twitter:

– Fotball er et enkelt spill, der 22 kvinner løper etter en ball i 90 minutter og så vinner faktisk England til slutt ...

ijD4CNZwbcY

En lang tå fra Chloe Kelly sørget for EM-gull til England.

Stjernen ut på oppvarmingen

Det ble dramatisk allerede før avspark da den tyske stjernen Alexandra Popp skadet seg på oppvarmingen.

Tyskland måtte dermed starte kampen uten sin toppscorer og kaptein.

– Hun har stått og grått på siden her og var veldig opprørt, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith om den skadde Tyskland-stjernen.

England gjorde ingen bytter fra semifinalene, og startet dermed med det samme laget i samtlige EM-kamper.

Det gjorde at Alessio Russo, som sto med fire mål som innbytter i EM, igjen måtte starte på benken.

Når fasiten ble som den ble, vil verken Russo eller noen andre klage på det.

Fortjent at England vant EM?

Snytt for straffe?

Selve kampen var fartsfylt og intens fra første minutt. Dramatisk ble det midtveis i omgangen da Leah Williamson virket å handse inne i eget felt, men etter en VAR-sjekk vinket dommeren spillet videre.

– Der ble Tyskland snytt for en soleklar straffe, mente tidligere toppdommer Jonas Eriksson i SVT-studioet.

Begge lag hadde flere muligheter til å ta ledelsen, men det sto likevel 0-0 etter de første 45 minuttene.

I andre omgang var det Tyskland som festet et grep om kampen og skapte flere farlige muligheter.

Men det var England som scoret først.

– Den kaldeste fisken i hele England

Keira Walsh fant Ella Toone med en fantastisk pasning i bakrom, og alene med keeper gjorde Toone ingen feil og lobbet ballen over keeper og i mål på vakkert vis.

– Den kaldeste fisken i hele England, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om Toones avslutning.

– En pasning fra øverste hylle. Hun har null landslagsmål i karrieren, men den pasningen teller som ti, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

A5Kh29L21LU

Ella Toone har her sendt England til himmels på Wembley.

Minuttet etter var Tyskland nær utligning da et skudd fra Lina Magull traff tverrliggeren og spratt ut.

Samme Magull skulle imidlertid få scoringen sin. I det 79. minutt Etter et strålende Tyskland-angrep satte Magull frem venstrefoten og styrte ballen opp i nettaket.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger. I det 110. minutt sendte Chloe Kelly England i ledelsen da hun stakk frem en lang tå og pirket inn 2-1.

Det ble også sluttresultatet, og England kan endelig juble for en EM-tittel.

• KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

– Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)