Hopp til innhold

Norsk langrennskilde i finsk dokumentar: – Sannheten om norsk dopinghistorie vil bare gi tapere

Den finske dokumentarfilmskaperen Arto Halonen hevder å ha en kilde godt inne i norsk langrennssport. Kilden hevder det har vært like mye doping i norsk som finsk skisport.

Arto Halonen

Filmskaper Arto Halonen (innfelt) hevder at en sentral kilde i norsk langrenn har fortalt ham om omfattende dopingbruk i norsk langrenn.

Foto: NRK/Scanpix

– I filmen blir det bekreftet dopingbruk også i Norge, sier Arto Halonen, regissør av dokumentarfilmen «When heroes lie».

Filmskaperen hevder at en sentral kilde i norsk langrenn har fortalt ham om omfattende dopingbruk blant de norske løperne under gullalderen på 90-tallet.

I dokumentarfilmen opplyses det at kilden har tung samvittighet, men at vedkommende ikke turte å stå frem med navn i dokumentaren.

I dokumentaren sies dette om den norske kilden:

«Vår kilde, som hadde en nøkkelrolle i det norske langrennslaget, sa at dopinghistorien i langrenn er lik i Norge, Sverige og Finland. Han la til at hvis sannheten om den norske suksessen kom ut, ville det ikke vært noen vinnere, bare tapere.»

Skapte reaksjoner i Finland

I dokumentarfilmen forteller åpne kilder om doping i andre land, spesielt Finland.

– Alt den anonyme, norske kilden sier, stemmer overens med det de andre, åpne kildene våre har sagt. Det er ikke noen forskjell på det han sier og det kildene våre fra andre land forteller, sier Halonen til NRK.

«When heroes lie» fikk stor oppmerksomhet da den hadde premiere i Finland i september. NRK har valgt å vise filmen på NRK2 lørdag kveld klokken 21.00.

Torsdag kveld forklarte kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas hvorfor NRK har valgt å vise filmen. Han bekreftet samtidig at han vet hvem den anonyme, norske kilden er.

Dokumentarfilmen tar blant annet for seg dopinghistorikken i det finske langrennsmiljøet. Juha Mieto er blant tidligere finske langrennsløpere som har blitt beskyldt for bruk av doping, noe finnen blankt har avvist.

Filmen tar også for seg dopingskandalen under ski-VM i Lahti fra 2001, der det kom frem at en rekke finske langrennsløpere var dopet. Jari Isometsä, Virpi Kuitunen, Harri Kirvesniemi , Janne Immonen og Milla Jauho var blant utøverne som ble dopingtatt i forbindelse med mesterskapet.

– I toppidretten var det nesten umulig å prestere på høyt nivå uten å være dopet, mener Halonen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

I en finsk TV-dokumentar fremmes det nye dopingbeskyldninger mot norske langrennsløpere.
I filmen blir det hevdet at norske langrennsløpere var dopet gjennom gullalderen på 90-tallet. Kilden til opplysningene er i følge filmskaperen en sentral person i det norske langrennsmiljøet.

I den finske dokumentarfilmen 'When heroes lie' rettes det dopbeskyldninger mot det norske langrennsmiljøet på 1990-tallet. Skipresident Erik Røste avviser at påstandene har rot i virkeligheten.

Dæhlie: – Sjokkerende påstander

Dæhlie

Bjørn Dæhlie synes påstandene er sjokkerende. - Det er hinsides det livet vi lede, sier den tidligere langrennsløperen til NRK.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Erik Røste

Nåværende skipresident Erik Røste var landslagssjef i langrenn deler av 90-tallet. Han sier påstandene som kommer frem ikke har rot i virkeligheten.

Foto: NRK

Bjørn Dæhlie, 90-tallets største langrennsløper, avviser blankt påstandene om at noen i den norske langrennstroppen brukte ulovlige dopingmidler.

– Det er sjokkerende påstander og hinsides det livet vi levde, sier han til NRK.

Den finske dokumentarskaperen er forberedt på å bli møtt med motstand i Norge.

– Både utøverne og ledere vil bestride påstandene. Men i filmen ser man sannheten. Det er en naturlig reaksjon å benekte, fordi alle er glade i prestasjonene og ikke vil gi rom for sannheten. Jeg mener det er på tide at vi tar opp diskusjonen og får rene helter, det er de vi trenger, sier Arto Halonen.

Halonen viser til at det ble mindre norsk medaljefangst da dopingmidlet EPO ble lettere å avsløre på slutten av 90-tallet. Han mener dette bygger under påstandene om doping.

Røste avviser

Skipresident Erik Røste, som også var landslagssjef i langrenn deler av 90-tallet, gjør som Dæhlie og avfeier påstandene.

– Nei, nordmenn har prestert godt i over 30 år. Jeg vil ikke gå inn i noen diskusjon om det der, sier Erik Røste.

– Det er umulig for oss å forholde oss til anonyme kilder. I norsk skisport har vi hatt åpenhet i alle år. Vi har svart på alle spørsmål vi har fått. Om noen har nye opplysninger, er de hjertelig velkommen til å stå frem og fortelle, sier han.

Etter en rekke magre år på slutten av 1980-tallet, opplevde det norske langrennslandslaget en voldsom opptur på 90-tallet. I løpet av tre Vinter-OL og fem verdensmesterskap i nordiske grener, tok de norske langrennsherrene og –damene 25 gullmedaljer og 62 medaljer totalt.

Røste hadde selv forskjellige roller i skiforbundet på 90-tallet.

– Jeg var selv en del av langrennslandslaget den gangen. Det som lå bak resultatene våre var hardt arbeid. Disse påstandene har ikke rot i virkeligheten, sier han.

Oftebro føler seg misbrukt

Den norske legen Helge Oftebro er også brukt som kilde i dokumentarfilmen. Han blir i filmen sitert på at han sier doping er vanlig i norsk idrett, inkludert langrenn.

NRK var i kontakt med Oftebro da filmen ble omtalt for første gang. Han hadde da ikke selv sett dokumentaren, men fikk gjengitt det som er brukt av ham i filmen.

– Dette er misbruk av uttalelser. Det ble fremstilt som at man var ute etter generell informasjon om skadevirkning av doping, sa Oftebro den gang.

I dokumentarfilmen hører man Oftebro i et telefonintervju uttale:

«Når jeg hører ledere i Norge sier at de vet at ingen bruker doping i deres sport, sier jeg at det er tullprat.»

Konfrontert med dette utsagnet, sier Oftebro til NRK:

– Det kom en påstand om at norske ledere hevdet de visste det ikke fantes doping i norsk idrett. Til det sa jeg at generelt kan ingen vite med sikkerhet at det ikke finnes doping innen eget land eller eget miljø. Det er ikke mulig. Det er en helt annen setting enn det som her har blitt fremstilt.

NRK har vært med på å finansiere den finske dopingdokumentaren gjennom et forhåndskjøp, men har ikke hatt noen redaksjonell innflytelse.

Hans Tore Bjerkaas sier den anonyme kilden i norsk langrenn er riktig sitert i den finske dopingdokumentaren. Han vet hvem kilden er.

NRK-sjef Hans Bjerkaas forklarte torsdag kveld hvorfor NRK har valgt å vise den finske dokumentaren. Han bekreftet også at han vet hvem den norske, anonyme kilden er.

Siste nytt

 • Slet med sykdom – Kilde mot seier i hundredelsdrama

  Etter flere dager med forkjølelse var Aleksander Aamodt Kilde tilbake på topp i Beaver Creek. Nordmannen går etter alle solemerker mot seier – med seks hundredelers margin ned til sin argeste konkurrent Marco Odermatt.

  Rennet pågår fortsatt, men de antatt beste har kjørt.

  For bare et par dager siden kjørte han treningen med tjukk boblejakke og i bedagelig tempo. Lørdag klinket han likevel til i «Birds of Prey»-bakken.

  Kilde staket kraftig ut av startbua og kjørte styggfort i toppen av løypa. Nordmannen opprettholdt farten og kjørte i mål til en foreløpig overlegen ledelse.

  Marco Odermatt var som fryktet en sterk konkurrent til seieren i den famøse løypa. Sveitseren ledet på andre mellomtid, men tapte til Kilde i siste del og kjørte i mål seks hundredeler bak nordmannen.

  Dersom det blir seier er det Kildes andre av to mulige i utfor denne sesongen. Han vant også utforrennet i Beaver Creek i fjor.

  Adrian Smiseth Sejersted kjørte med startnummer 28 og ligger på en foreløpig 15.-plass.

  APTOPIX WCup Mens Downhill Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Hoppkomet i tårer – beklager utbrudd på sletta

  De norske hoppkvinnene hadde ikke sin beste dag i normalbakken på hjemmebane i Lysgårdsbakken.

  Katharina Althaus fra Tyskland vant sin femte seier på Lillehammer. Eirin Marie Kvandal ble beste norske på en 10. plass.

  En som ikke var fornøyd med egen innsats i kveld var Silje Opseth. Hun var dårligste norske etter førsteomgangen, og fikk det heller ikke til i den andre.

  Tydelig frustrert på sletta slo hun seg selv på låret og skrek ut ukvemsord. På sletta henvendte hun seg til kameraet og sa: «Unnskyld».

  Da hun kom til NRK for å bli intervjuet, rant tårene.

  – Det svartnet for meg på sletta, og jeg beklager for at jeg skrek litt og sa en del stygge ting. Det var ikke mye pent. Det var mye frustrasjon som måtte ut, sier Opseth til NRK.

  – Jeg gjør ikke det jeg skal oppi der. Å hoppe på ski uten energi føles helt håpløst ut. Det var en skikkelig drittdag på jobb,

  Opseth vant verdenscupåpningen i Wisla, men var ikke i nærheten på hjemmebane. Hun ble til slutt nummer 20.

  – Det er hardt og brutalt. Jeg er veldig skuffa, men jeg må bare få lagt dette bak meg, for jeg vet jeg kan mye bedre. Heldigvis så skal vi opp i den store bakken i morgen. Det er en helt annen bakke som jeg vet passer meg mye bedre.

  Maren Lundby ble 19, og var fornøyd med starten på Lillehammer-helgen. Hun har bestemt seg for å ta en pause fra konkurranse igjen etter denne helgen, for å satse helt på VM senere denne sesongen.

  Silje Opseth i tårer
 • Dumfries kopierte Cruyff - herjet da Nederland avanserte

  Nederlands to backer hadde fantastiske dager på jobben da USA ble beseiret 3-1 i åttedelsfinalen: Mens Daley Blind noterte seg for mål og målgivende, hadde Denzel Dumfries mål og to målgivende.

  Sistnevnte er nå en del av en eksklusiv klubb: Bare to nederlandske spillere har vært direkte involvert i tre scoringer i en og samme VM-kamp før ham. De to andre er Rob Rensenbrink (i 1978) og Johan Cruyff (i 1974).

  Dumfries' back-kollega, Daley Blind, feiret 3-1-seieren over USA med sin far og Nederlands assistenttrener, Danny Blind.

  Blind senior spilte selv over 40 kamper for landslaget og var blant de første på den nederlandske trenerbenken til å gratulere sønnen med 2-0-scoringen. Tidligere i kampen hadde Memphis Depay sendt Oranje i føringen.

  USA skapte en rekke store sjanser og tente for alvor håpet om en snuoperasjon i det 76. minutt. Haji Wright møtte et innlegg fra Christian Pulisic og flikket ballen i en lekker bue over keeper og bort i det lengste hjørnet.

  Den amerikanske sluttspurten varte imidlertid bare i fem minutter. Denzel Dumfries satte spikeren i den berømte kista etter et utsøkt innlegg signert Daley Blind.

  Nederland er dermed klare for kvartfinale og møter vinneren av Argentina og Australia. Den kampen starter klokken 20.00 og sendes på NRK 1.

  Denzel Dumfries
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste